€ 149,99 bij bol Plaza

Huawei P40 lite E Zwart Review

22 juni 2020, laatste update op 22 juni 2020, 1.784 views Rapporteer
Product geleend +3

De Huawei P40 line-up bestaat uit een groot aantal toestellen, waarbij de P40 Lite E de jongste en goedkoopste telefoon is. Voor minder dan 200 euro heeft deze telefoon een 48MP camera, krachtige accu en degelijke specificaties. Maar er worden ook wat hoekjes afgesneden om dat allemaal mogelijk te maken.

Pluspunten

• Budgetknaller
  • Kwalitatief goede foto's
  • Oogt en voelt modern

Minpunten

• Software schiet tekort
  • Micro USB aansluiting?!

Inleiding

Ik heb deze telefoon een tweetal weken mogen lenen om hem een aan de tand te voelen van Huawei. Hiervoor ontvang ik geen vergoeding en Huawei heeft geen enkele inspraak of sturing uitgeoefend op deze review. Voor deze review heb ik de indeling aangehouden zoals Tweakers die ook hanteert in hun smartphone review. Hopelijk heb je wat aan mijn meningen als je overweegt om voor deze telefoon te gaan!

Ontwerp

De telefoon is op het scherm na van plastic, maar dat is niet evident. De bouwkwaliteit is goed en de telefoon voelt solide en prettig qua gewicht aan in de hand. Het is met 176 gram ook niet perse een hele lichte telefoon, mede door de toch forsere accu van 4000mAh.

Plastic zal als nadeel hebben dat het ietsje minder luxe voelt wellicht en sneller kan krassen dan het metaal en glas wat we bij wat hogere klasse toestellen tegenkomen, maar het voordeel is dat het in ieder gevel een stuk minder gevoelig is wanneer het een keer valt. Moeilijk om te zeggen of de plastic behuizing dan ook een nadeel is, zeker omdat het niet als goedkoop plastic oogt en voelt.

Ik heb de minder spannende kleur, namelijk zwart, maar Huawei heeft toch een grappig design elementje toe weten te voegen; de achterkant heeft een patroon/kleurreflectie dat alleen zichtbaar is bij bepaalde lichtinvallen. Vooral bij de niet zwarte versie gaat dit opvallen, maar ook bij de zwarte variant is het zichtbaar. Ik heb het op foto's onder het juiste licht kunnen vangen, in het dagelijks leven is het wat minder opvallend en uitgesproken.

Aansluitingen
Het is fijn om te zien dat bij goedkopere telefoons er nog gewoon een hoofdtelefoonaansluiting te vinden is. Leuke bonus feature is dat als je een koptelefoon (niet meegeleverd standaard) aansluit je ook FM radio kunt luisteren op de telefoon, ik kan me niet herinneren waar ik dat voor het laatst gezien hebt, maar het is best een nuttige toevoeging als je geen streaming diensten afneemt en toch wat muziek wil kunnen luisteren. Zeker bij een budget telefoon kan ik me voorstellen dat je geen dik data abonnement hebt en geen Spotify, een mooie toevoeging!

Wat ik niet begrijp is de keuze voor de laadpoort, in tegenstelling tot iedere recente telefoon is hier gekozen voor een micro USB aansluiting in plaats van USB-C. Of het is om de paar cent die een micro USB poort goedkoper is of dat gedacht wordt dat de kopers van deze telefoon vooral nog micro USB kabels thuis hebben, anno 2020 vind ik dit echt niet meer kunnen en en slechte keus.

Het simkaart slot is werkelijk gigantisch! Met de langer dan normale eject tool (wat is het juiste Nederlandse woord hiervoor? Uitwerpgereedschap? Gespecialiseerde paperclip?) moet je behoorlijk diep in de telefoon duwen om deze slede naar buiten te krijgen. Er is plek voor twee nano simkaarten die niet op elkaar geplaatst worden maar naast elkaar en daarnaast is dan ook nog eens plek voor de Micro SD kaart waarmee het telefoongeheugen uitgebreid kan worden. Fijn dat Huawei hier een standaard gebruikt in plaats van hun Nano SD formaat & dat ze de mogelijkheid bieden de toch al niet kleine 64GB ook nog eens uit te breiden.

Scherm

Voor het prijspunt van deze telefoon is het scherm behoorlijk te noemen, het is een 6,39-inch groot scherm dat vrijwel de gehele voorkant van de telefoon inneemt. De aspect ratio is 19.5:9 en de resolutie is 1560 bij 720 pixels, wat resulteert in 269 pixels per inch. De kleur echtheid, felheid en inkijkhoeken zijn prima, mede omdat het een IPS scherm is. In vergelijking met veel duurdere telefoons is het allemaal wat minder scherp door de lagere resolutie maar dat is een wat scheve vergelijking.

Via de instellingen kunnen dingen als de kleurtemperatuur, donkere modus en het verbergen van het selfie camera gat aangezet worden. Het oogje van de camera had wat mij betreft better in een notch aan de rand kunnen zitten qua bruikbaarheid, op de plek waar het nu zit neemt het best wat ruimte in van de notificatie balk die normaliter daar begint.

Ook is er helaas nergens op de telefoon een notificatie ledje te bekennen. Dit lijkt op meer telefoons te zijn tegenwoordig maar ik vind het echt een gemis, een RGB ledje geeft je veel informatie, zeker bij een IPS scherm niet als always on display gebruikt kan worden in de software (zal resulteren in veel te veel stroomverbruik) heb je nu geen enkele informatie over of je wachtende notificaties hebt tenzij je de telefoon aanzet.

Software

De software is toch wel het hete hangijzer rondom deze en andere recente Huawei telefoons. Omdat Huawei als een soort pion in het handelsoorlog/krachtmeting tussen Amerika en China gebruikt wordt mogen nieuwe Huawei telefoons nog wel met Android (het opensource deel) maar niet meer met Google Play Services geleverd worden. Dat houd in dat Google diensten op deze telefoon niet aanwezig zijn, YouTube, Gmail, Keep, Photos, Maps, etc zijn dus allemaal niet aanwezig en kunnen ook niet geïnstalleerd worden.

Het is oneerlijk om alleen maar te kijken naar wat je mist, maar in dit rijtje van apps staan wel de door mij meest gebruikte apps op mijn telefoon bijna allemaal opgenoemd. De oplossing voor als je perse deze apps zou willen gebruiken is toch om een koppeling op je homescreen naar de website te maken of een alternatief te zoeken.
AppGallery

Huawei zet stevig in op de eigen AppGallery, dit is het alternatief voor de Play Store en bestaat naast wat we als consument hier zien ook uit HMS, Huawei Mobile Service, een soort implementatie van de Google Play Services die applicatie ontwikkelaars makkelijk kunnen adopteren en zo met weinig moeite hun apps ook op de Huawei telefoons kunnen laten werken. Daar wordt veel in geïnvesteerd en het zou goed voor de consument zijn als app bouwers zich in ieder geval gaan afvragen of ze wel perse van de Google Services afhankelijk moeten zijn, maar het is nog wat vroeg om van een groot succes te spreken.

Een aantal apps zijn opvallend aanwezig van Nederlands app makers in de Huawei AppGallery maar er ontbreken vooral de grote namen en dingen als bankier applicaties. Ook is de AppGallery erg opdringerig, het wil heel graag in het begin wat apps voor je installeren die er allemaal uit zien als gesponsorde bloatware en ook bij het openen van de AppGallery wordt je vaak opgehouden door gigantische reclames die 3 seconden getoond worden;

Het voelt al als een beetje behelpen en dit soort dingen helpen niet echt mee in de acceptatie er van en voelen heel "Chinees" aan (enige andere app die dit in mijn ervaring doet en geen spelletje is wat je graag wil laten betalen is AliExpress. Misschien kan Huawei het voor de Europese markt uitzetten?

Om de apps die je echt wil hebben op je telefoon te krijgen zijn er twee opties;
Petal Search
Het onlangs geïntroduceerde Petal Search is niet echt een app store maar meer een zoek machine van Huawei om je naar de apps die je wil hebben te leiden, met mogelijk beter betrouwbare resultaten dan de soms twijfelachtige alternatieve app stores of het grote internet.

Petal Search vind de meeste apps die je wil netjes, soms zijn er links naar APKPure, soms naar de web versie en soms direct naar de website van de maker waar de app gedownload kan worden. Opzich handig al heb je wel het nadeel dat applicaties up to date houden niet automatisch voor je gebeurd (met de nodige veiligheids risico's) en dat je ook via APKPure natuurlijk niet helemaal zeker weet wat je binnenhaalt.

De web alternatieven die voorgesteld worden zijn wisselend van kwaliteit en bij bijvoorbeeld bankieren niet echt een goed alternatief ten opzichte van de apps voor mij, ik heb geen zin een kastje om m'n two factor iedere keer te doen mee te nemen terwijl dit via de bankier apps normaal gewoon wel allemaal werkt. Lastig dus om juist voor de dingen die veiliger moeten nu een Huawei aan te raden, maar ze zijn onderweg...
Phone Clone
De makkelijkste manier om al je apps op de Huawei telefoon te krijgen is gewoon je oude telefoon inclusief de apps te clonen naar je nieuwe. Dit werkt super gemakkelijk met de bijgeleverde Phone Clone app die je zowel op de nieuwe als oude telefoon installeert en zo makkelijk je data overzet. Al je apps staan er dan maar of ze allemaal werken... WhatsApp even restoren van je drive backup? Jammer, gaat niet lukken. En zo zijn er wel meer applicaties, omdat de telefoon geen certified Google telefoon is kan je in HD Netflix kijken wel vergeten. Ook is hier weer het veiligheids-aspect dat zelfs wanneer je je apps overzet en alles zou werken, hoe zorg je dat ze dan up to date blijven? En welke garantie is er dat de app over een half jaar nog werkt zonder updates?

Ik denk niet dat het onleefbaar is deze telefoon, maar de manier waarop je nu gewend bent een Android telefoon te gebruiken, zeker als je ook wat Google diensten afneemt, is niet te vertalen naar deze telefoon. Er zijn misschien wel mogelijkheden om de Play Store op deze telefoon te krijgen, immers dat lukt ook op andere Huawei telefoons maar de haken en ogen die daar aan zitten zijn ook flink (zie bijvoorbeeld ArsTechnica).
EMUI
De telefoon heeft boven op de stock Android Huawei's eigen EMUI draaien, hier zitten wat handigheden in die niet standaard in Android zitten. Ik wil ze hier niet allemaal benoemen (in de P40 Pro review van Tweakers wordt er goed op ingegaan), maar er zijn toch wel een aantal handige dingen waar ik even wat kudos voor wil geven; Het is leuk dat je de telefoon makkelijk kan customizen met een thema (meest gebruikte feature door mijn vriendin op haar Huawei), de gestures om door het OS heen te navigeren werken perfect en ik vind zelf het toggle scherm waarin verschillende dingen makkelijk aan en uit te zetten zijn erg fijn. Ook houd Huawei over het algemeen de telefoons goed up to date door middel van systeem updates. Vooral op de highend telefoons is dit een goede ervaring, hopelijk doen ze het net zo goed bij deze telefoon.

Camera's

Voor nog geen 200 euro krijg je een totaal van 4 camera's op de telefoon, iets wat een paar jaar geleden nog compleet onvoorstelbaar was. Je moet geen wonderen verwachten want het blijft een budget telefoon en ook de camera's hebben daar onder te leiden, maar in deze prijsklasse is vooral de hoofdcamera zeer capabel.
Hoofd camera
De hoofdcamera is een 48MP met een diafragma van 1.8 en de foto's die deze produceert zijn goed. Door het relatief grote sensor formaat van 1/2-inch zijn ook in het donker de foto's meer dan acceptabel, zeker in deze prijsklasse. Sterker nog, de night shot modus is ronduit indrukwekkend en met wat slimme software en een soort exposure stacking is in bijna iedere licht conditie een acceptabele foto te maken. Het lijkt een beetje qua kwaliteit op de P20 pro van 2 jaar geleden, dat was toen het flagship en moest een slordige 800 euro kosten. Nu kan dat dus al voor minder dan 200 euro.

De software is voor zover ik kan zien eigenlijk dezelfde als op de veel duurdere Huawei toestellen, met de bijbehorende slimmigheden en eventuele AI assistentie om scenes te herkennen en automatisch de juiste filters over de foto heen te gooien.

Ultra wide angle
De 8MP ultra wide angle lens (groothoeklens, 120 graden wijd) is al wat minder bruikbaar. Als je het nodig hebt is het fijn dat het er op zit maar om nou te zeggen dat 8MP in 2020 nog iets bijzonders is gaat wat ver. Zie ook de foto's die ik als voorbeelden toegevoegd heb, waarbij die van de 48MP camera iedere keer vol detail zitten zitten in die van de 8MP wide angle vol met smeren die vooral doen denken aan slechte JPEG compressie. Vooral in schaduw details is de kwaliteit slecht en het dynamisch bereik en diafragma van deze camera blijven duidelijk achter bij die van de hoofd camera.

Op mijn normale telefoon is het echt wel de stand die ik over het algemeen het meeste gebruik, ik houd van de drama van een ultra wide angle shot. Voor mij persoonlijk hadden ze dus de twee camera modules het beste kunnen swappen, vooral omdat je met 48MP ook nog wel een normal zoom uitsnede had kunnen maken met software. Nu is vooral de hoofd camera bruikbaar en de ultra wide angle vooral een vinkje op de specificaties lijst, al is het ook weer niet geheel onbruikbaar.

Diepte camera
Dan is er ook nog een 2MP diepte camera aanwezig zodat er beter effectjes over de foto's van de 48MP camera gelegd kunnen worden, maar dit zou toch ook gewoon in slimme software moeten kunnen? Deze laatste camera lijkt vooral aanwezig om het totaal aantal camera's op te krikken en zo beter te scoren ten opzichte van andere telefoons. In de winkel zijn 3 camera's nou eenmaal altijd beter dan 2 voor de doorsnee consument.
Selfie camera

Het is maar een klein gaatje in de voorkant van het scherm maar er zit wel degelijk een camera achter, Huawei heeft er zelfs een mooie naam voor "Punch FullView display". De selfie camera is van hetzelfde kaliber als de ultra wide op de achterkant, ook deze camera is goed voor (slechts) 8MP. Met wat slimme algoritmes worden er de nodige filters over foto's gegooid om iedereen een Instagram model achtig uiterlijk te geven, maar mijn voorkeur is om deze vooral uit te zetten. De camera is niet spectaculair maar doet wat deze moet doen en lijkt me voor de prijs ook best in orde.

De camera ondersteunt trouwens ook face unlock, deze werkt in tegenstelling bij de duurdere P40 Pro alleen bij voldoende licht en maakt geen gebruik van IR of andere technieken dan de selfie camera. Ik kreeg het zo snel niet voor elkaar om de telefoon te laten unlocken door simpelweg een foto op een scherm voor de camera te zetten maar ik vermoed dat deze manier van beveiliging toch een stuk minder veilig is dan de vingerafdrukscanner of een "echte" face unlock. Wel fijn dat het in ieder geval een optie is!
Extra beelden

Accu

Een 4000mAh accu vind ik in deze prijsklasse een heel behoorlijke accu, het lijkt een beetje de nieuwe standaard onder telefoons te worden maar in combinatie met een relatief zuinige processor en scherm met lage resolutie gaat de telefoon lang mee op een acculading. Bij normaal gebruik zo'n twee en halve dag is gewoon erg goed. Huawei heeft wel de neiging applicaties wat agressief te stoppen in de achtergrond maar voor apps waarbij dit niet wenselijk is zijn meer dan genoeg instellingen mogelijk om het zelf te regelen.

Snelladen hoef je echter niet te verwachten maar met de bijgeleverde 10 watt lader is de telefoon toch nog in een uurtje of anderhalf tot twee vol.

Specificaties

Afmetingen
  • Breedte: 76,13 mm
  • Hoogte: 159,81 mm
  • Dikte: 8,13 mm
  • Gewicht: +- 176g (inclusief batterij)
Kleur
  • Midnight Black
  • Aurora Blue
Display
  • Schermformaat: 6,39 inch
  • Schermtype: TFT LCD (IPS)
  • Schermkleuren: 16,7 miljoen
  • Schermresolutie: HD+ 1 560 x 720
Processors
  • CPU: HUAWEI Kirin 710F Octa-core Processor 4 x Cortex-A73 - 2,2 GHz + 4 x Cortex-A53 - 1,7 GHz
  • GPU: Mali G51-MP5
Besturingssysteem
  • EMUI 9.1 (gebaseerd op Android 9)
Geheugen
  • 4 GB RAM + 64 GB ROM
  • Uitbreidbaar, extern geheugen:Micro SD-kaart tot 512 GB
Camera
  • Camera's achterzijde: 48 MP (f/1.8) + 8 MP (Supergroothoeklens / Ultra Wide Angle Lens f/2.4) + 2 MP (f2.4)
  • Camera voorzijde: 8 megapixel, F/2.0
Batterij
  • 4000 mAh (Standaardwaarde)
Charging
  • 5V 2A
Netwerk
Eerste SIM card
  • 4G FDD LTE:Bands 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 7 / 8 / 20
  • 4G TDD LTE:Bands 34 / 38 / 39 / 40 / 41
  • 3G WCDMA:Bands 1 / 2 / 4 / 5 / 8
  • 2G GSM:Bands 2 / 3 / 5 / 8 (850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz)
Tweede SIM card
  • 4G FDD LTE:Bands 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 7 / 8 / 20
  • 4G TDD LTE:Bands 34 / 38 / 39 / 40 / 41
  • 3G WCDMA:Bands 1 / 2 / 4 / 5 / 8
  • 2G GSM:Bands 2 / 3 / 5 / 8 (850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz)
Connectiviteit
Locatie
  • GPS, AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo
Sensoren
  • Vingerherkenningsensor
  • Omgevingslichtsensor (Ambient light sensor)
  • Digitaal kompas
  • Zwaartekrachtsensor (Gravity sensor)
Audio
  • Histen
  • mp3, mp4, 3gp, ogg, amr, aac, flac, wav, midi
Video
  • 3gp, mp4

Alles om deze telefoon draait om de prijs en de keuzes die daarmee samenhangen. Dit is een erg goedkope telefoon als je een nieuwe smartphone wil en niet veeleisend bent. De telefoon biedt je een mooi toestel dat er modern uit ziet, een alleraardigst scherm, geweldige accuduur en vooral een hoofdcamera die een jaar of twee geleden alleen nog in de duurste smartphones te vinden was. En dan heb je ook nog dual SIM ondersteuning, uitbreidbaar geheugen aan de hand van micro SD kaartjes en FM radio...

Maar niet alles is goud. In 2020 nog een telefoon maken met een micro USB aansluiting kan echt niet meer. Ook zou het goed kunnen dat de plastic behuizing, hoe degelijk die ook voelt, flink wat krassen gaat aantrekken. En dan is er nog de olifant in de kamer en de reden waarom deze telefoon misschien moeilijk aan beginnende smartphone gebruikers aan te bevelen is; Namelijk het missen van de Google Services met in het bijzonder de Play Store. Huawei doet er alles aan om het toch, ook in Europa, een aantrekkelijke telefoon maar vooral voor beginners kan dit een struikelblok zijn.

Is de telefoon het geld waard? Dat is een afweging die je zelf zult moeten maken, maar voor het geld is het wel erg veel hardware en een gok op de software en mogelijke toekomst.

Heb jij ook een Huawei P40 lite E Zwart?