Als gevolg van verplicht langdurig thuiswerken dit jaar, ben ik op zoek gegaan naar een waardige opvolger van mijn Apple Thunderbolt Display. Deze is inmiddels 9 jaar oud en de grootste minpunten van dit scherm begonnen mij steeds meer tegen te staan (spiegelend oppervlak / verstelbaarheid, niet bepaald energie zuinig).
De minimale eisen voor de vervanging van dit scherm waren voor mij:
- Quad HD IPS
- Ontspiegeld mat scherm
- Verstelbaarheid / ergonomie
- HDMI aansluiting (1.4)
- Energieverbruik
De keuze is uiteindelijk op dit scherm gevallen nadat ik een aantal Quad HD monitoren met elkaar heb vergeleken (AOC/Benq/Iiyama/Dell ) via de vergelijkingssite bij de collega's van Hardware.info. Mijn huidige computer ondersteunt enkel HDMI 1.4 en monitoren met Thunderbolt 2 worden helaas niet meer geleverd, dus geen 4K monitor voor mij op 60hz. Ik ga deze monitor gebruiken voor kantoorwerk en foto bewerking
Na het uitpakken van de doos en het aansluiten van de benodigde kabels (voeding + HDMI) was het toestel gebruiksklaar. De monitor staat stabiel op de voet en is kantelbaar (PIVOT) en goed verstelbaar. Er worden ook schroeven meegeleverd om deze aan te sluiten op bijvoorbeeld een VESA compatible monitor arm of voet. Er zijn weinig bezels aan de zijkanten en bovenkant wat een luxe uitstraling geeft.
Er zitten 4 USB 3.1 poorten op de achterkant (2 zijkant / 2 onderkant) wat momenteel genoeg voor mij is. Ook zijn er aansluitingen voor een hoofdtelefoon in -en uitgang. De kwaliteit van de stereo speakers is niet om naar huis te schrijven. Ik gebruik mijn eigen speakers, die ik heb aangesloten op mijn receiver. Maar goed, voor kantoorwerk is het prima te doen.
Er wordt geen HDMI kabel meegeleverd wel een Display Port kabel en de kabel voor de USB3 hub.
Na het opstarten van de computer en het inloggen onder OSX Catalina (10.15.5) werd in eerste instantie het HDMI signaal verloren. Dit schijnt een 'bekend' probleem met Catalina te zijn i.c.m. beveiligde schijven via Filevault. Inmiddels werk ik via Big Sur zonder enige problemen, het scherm wordt meteen herkend.
Het scherm is geweldig gekalibreerd, ik zie zo op het blote oog geen afwijkingen of vertekeningen. Met de on-line display touch screen knoppen is een heel scala aan instelmogelijkheden beschikbaar. Gelukkig zijn er 6 toetsen en niet van 3 of minder, zodat je niet zo hoeft te pielen om bij alle mogelijkheden te moeten komen. Er zijn hier wellicht gebruikers die dat niet erg vinden (less is more) maar ik ben van iets meer gebruiksgemak.
Door een ingebouwde omgevingssensor wordt de lichtsterkte aangepast en tevens kunnen diverse modi worden gekozen voor bijvoorbeeld kantoorwerk / Excel sheets, en een movie mode waarbij de kleuren worden aangepast.
Ook zijn er nog 2 eigen instelbare modi aanwezig waarvan ik er eentje heb ingesteld voor foto bewerking.
De omgevingssensor staat bij de energie besparing mode. Er is ook nog een extra eco view mode, die ik heb uitgeschakeld omdat ik deze te veel gedimd vond. Wellicht ben ik een beetje verwend met mijn vorige beeldscherm. Ook is het scherm via een schakelaar aan de achterkant helemaal uit te zetten wat natuurlijk bedraagt aan het besparen van het energie verbruik.
Ik ben tot nu toe uiterst tevreden over deze monitor.
Getest met Big Sur en Windows 10 - Oktober 2020
Update 13-6-2020 foto vooraanzicht vervangen n.a.v. opmerking