Voorwoord
Het is alweer een tijd geleden dat ik een review heb geplaatst en ik vindt weer eens tijd om er eentje te maken. Over de jaren heb ik aardig wat hardware gekocht maar voor mij waren de producten niet dermate interessant dat ik het gevoel had dat mijn review iets zou toevoegen. De Ubiquiti Edgerouter 10X is het geworden. Daar mijn kennis en ervaring met networking beperkt is zal in eerste instantie de review beperkt zijn. Ik zal de review uitbreiden aan de hand van vragen en naarmate mijn kennis zich de komende tijd uitbreid.
Aanleiding
Door de jaren heen is er meer apparatuur in huis gekomen en langzaam aan ook meer aansluitingen, zowel bedraad als draadloos. Bedraad heeft mijn voorkeur. Als er een draadje in kan dan gebeurt dat maar op een gegeven moment loop je tegen de beperkingen van het immer uitbreiden en wordt het tijd voor een grote verandering. Al moet ik zeggen dat alles werkte en ik eigenlijk geen problemen had/heb. If it aint broke dont fix it. Maar ik ben een tweaker. Ik werd getriggerd voor verandering toen mijn glasvezelaansluiting van 300 Mb/s naar 450 Mb/s ging. Dat haalde ik alleen niet boven op mijn werkkamer via de 25 meter lange en 15 jaar oude CAT5(e) kabel.
Als teaser kan ik je melden dat ik nu na de upgrade naar de Ubiquiti Edgerouter een up en download over de 500Mb/s heb.
Huidige situatie
Mijn huidige netwerk bestaat uit 21 bedrade aansluitingen en 21 draadloze apparaten. Dat is zonder eventuele gasten via wifi. En nee ik heb geen riante villa maar een rijtjeshuis van 145m2 over 3 lagen.
Ik heb een 450 Mb/s glasvezel aansluiting waarna het verdeeld wordt met:
- Tp-link TL-WR1043ND:
- 3x TP-Link 5 poorts gigabit switch
- 1x Zyxel 8-poorts switch
- 1x Tp-Link 8 poorts gigabit switch
Voor wifi maak ik gebruik van 2 stuks Unify AP-AC Lite. Een zou voldoende zijn voor het hele huis (betonconstructie) doordat ik hem centraal in het trapgat op de 1e verdieping heb geplaatst. Maar dan heb ik slecht bereik in de tuin vandaar een 2e speciaal voor mijn tuintje van 8x5.
Wat heb ik zoals aangesloten:
Bedraad- 3 desktop pc's
- Humax 5300
- Enphase Envoy-s Metered
- 2x Unify Ap Lite
- Lexmark printer
- Ducobox focus (mechanische ventilatie)
- Samsung smart TV
- Amazon fire stick met utp adapter
- Steamlink
Draadloos- Harmony hub
- Honeywell T6
- Raspberry PI Zero Volumio
- Raspberry PI 3A Hifiberry OS
- Laptop (ook bedraad - wifi heeft apart mac adress)
- 4x google home mini
- 2x tablet
- 2x chromebook
- Google chromecast
- Amazon fire stick no.2
- 3 telefoons
- PS Vita (ja ik speel nog)
De eerste stap tot genezing is het erkennen dat je een verslaving hebt...
Een bijzondere aansluiting is de begane grond achter mijn mediawall. Daar staat de 8-poorts Zyxel met de meeste aansluitingen en waar volgens mij het meeste verkeer overheen gaat.
- Humax 5050c
- humax 5300
- Amazon fire stick
- 2x Unify AP-Ac Lite
- PS3
- Zyxel NAS326
Ik draai op de Pi3B met SSD Domoticz, Pi-hole met Unbound, Unify controller, Grafana en nog een paar andere zaken. Deze heeft samen met de home mini's toegang tot:
Harmony Hub
Honeywell Lyric T6 thermosstaat
Phillips Hue
Enphase Envoy
Daarnaast stream ik van de NAS326 met plex op de firesticks. Ik had maar 1 DHCP range ingesteld en via de router static adressen gegeven aan de meeste devices. Met name voor de goede werking van Domoticz en het is handig als het adres gelijk blijft als je zelf even op een local lan page van een device wil kijken.
Eigenlijk werkt(e) alles werkt prima. Maar had ik indruk dat het niet optimaal was. De reden voor de keuze van de Ubiquiti Edgerouter 10X was met name de eis voor 10 stuks Gbit poorten in een apparaat. Ik had geen wifi nodig aangezien ik dat met de Unify AP dat afhandel en ik wou de mogelijkheid om naarmate ik mee kennis opdoe meer te kunnen instellen. En dat alles natuurlijk voor een redelijke prijs. Na een filtersessie kwam ik uit de op de Mikrotik en de Edgerouter 10x. Na wat ingelezen te hebben was de keuze voor de Ubiquiti beter ivm mijn beperkte kennis van netwerken.
Uitpakken
Ik ben altijd enthousiast en maak alles meteen open zonder te denken of ik foto's wil maken. Dit was niet anders. Ik had m al opengetrokken toen ik bedacht laat ik foto's maken voor de review. De verpakking is minimalistisch uitgevoerd wat me wel bevalt. Geen tientallen boekjes met meer juridische disclaimers dan handleiding maar het apparaat, de stekker en bevestigingmateriaal met de toelichting voor andere info op de verpakking.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/QD5NkeNI9Gi1jRRt2BtSqRBL.jpg?f=user_large)
Simpel maar doeltreffend
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/JzA6urYRUZrszmVmT0L2TmGo.jpg?f=user_large)
Je hebt niks nodig om de doos open te krijgen.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/0fbcczm5RdZKyyqdH1MMPp1E.jpg?f=user_large)
Zonder open te maken weet je al wat erin zit en wat de functies zijn.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/9FpNdDZoaR0KN0xrkOtRJoL3.jpg?f=user_large)
Alles ziet er goed beschermd uit zonder teveel lucht.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/C6zFEjhR4URNG2UjcrNBE00c.jpg?f=user_large)
Ze zijn consequent met hun ecologische insteek van de verpakking. geen plastic.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/khZsYP3Ik50znUp3LVbyTXm6.jpg?f=user_large)
Eveneens geen plastic om de adapter.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/NAqzvvYLiQTs3gJ2IEbjkkXx.jpg?f=user_large)
Mooie verhouding verpakking vs formaat.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/hVXjERkLyf1GjLQscKk8WB7L.jpg?f=user_large)
Is dit nu de achterzijde of voorzijde?
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/9JMkQVM8zqAafMoCntI6luuf.jpg?f=user_large)
De voeding zit aan de achter/voorzijde. Ligt maar aan hoe je het bekijkt.
Specificaties
Onderstaand is een overzicht van de specificaties.
Voor mij was met name de aanwezigheid van 10 stuks Gbit poorten de doorslag.
De dual 880Mhz CPu is dezelfde als in de Edgerouter X met 5 poorten. De Edgerouter 10X heeft echter 512Mb DDR3 Ram ipv 256Mb. en het on-board flash geheugen is ook 512MB NAND ipv 256Mb.
PoE is een fijne toevoeging maar gebruik ik niet aangezien mijn UNify AP's niet in de meterkast aangesloten zijn. De Edgerouter 10X wordt geleverd met een 24V 1A adapter. een verschil met de Edgerouter X die geleverd wordt met een 12V adapter en niet dus geschikt voor 24v PoE. Dan moet je een 24V adapter aanschaffen of een 24V injector gebruiken op Eth0. De specificaties geven max 0,63A (15W) per poort. De adapter is 1A dus 24W. 15W voor (Eth0) en 8W voor de Edgerouter 10X zelf. Een Ac Lite heeft 6,5W nodig. Ik zou dus mijn beide AP-Lite's kunnen voeden via de Edgerouter 10X zij het niet dat er maar alleen maar 1 poort (Eth9)voor passieve 24V passthrough beschikbaar is. PoE op de Edgerouter 10X werkt met 2 paren. Dat wil zeggen dat er dus van je UPT kabel er zijn 2 paren worden gebruikt voor voeding. Pin (4,5+, 7,8-). sommige apparaten hebben 4 paar gevoed. Dat zijn ook apparaten die meer voeding nodig hebben dan de maximale 15W die kan leveren. Voor verder uitleg over de Edgerouter X en PoE passthrough
hier een link naar een prima uitleg van een vermoedelijke tweaker.
Installatie
Je kan de router via Eth1 aan je bestaande netwerk hangen met DHCP en an via de webinterface benaderen. Je moet dan wel even het ip-adres opzoeken van de Edgerouter 10X. Ik heb de Edgerouter 10X ingesteld door hem te verbinden met Eth0 aan mijn laptop. Ipadres op mijn laptop gewijzigd voor de UTP adapter naar 192.168.1.2. De Edgerouter 10x benadert via 192.168.1.1 En vervolgens inloggen met ubnt als inlognaam en wachtwoord. Toen heb ik de basic hardware wizard gedraait maar die is niet compleet. Die stelt geen DNS is. Dat wist ik al uit meerdere reviews. De laptop was via Wifi op het bestaande netwerk aangesloten zodat ik de instellingen kon overnemen van de oude router. Dat kan trouwens ook als je hem gewoon aan je bestaande netwerk aansluit via eth1. Ik kon zo de mac adressen inzien in de oude router en de DHCP instellingen. Ik heb trouwens ook een backup in excel. Mijn TP Link WRT1043Nd router had als DHCP range 192.168.0.x. Dat heb ik ook zo overgenomen voor de Edgerouter 10X. Ik heb vervolgens alle vast ip-adressen overgenomen in de EdgeOs van de Edgerouter 10X en dezelfde DHCP range opgenomen als mijn bestaande TP Link WR1043ND router. zo hoefde ik geen instellingen aan te passen in Pi-hole, Domoticz of de Unify controller. Ik heb het IP adres van de Raspberry PI ingevuld voor de DNS (Pi-hole+Unbound) en de unify controller en vervolgens alle kabels overgezet.
Ik had bij de eerste poging een fout gemaakt met het DNS adres. Die kan je invullen bij system maar dan geldt ie voor het hele systeem. Als je hem invult zoals hieronder bij de DHCP settings dan geldt ie alleen voor die betreffende DHCP range. Ik had ze dus allebei ingevuld. De PI ging over zijn toeren. Temp ging naar 75 graden en 100% processor bezetting. Ik had volgens mij een loop gecreëerd. Eerst had ik gewoon overal reclame en later had ik geen internet meer. Ik heb toen alle bekabeling weer aan de TP-link router gehangen de Pi gereset en volgende dag een nieuwe poging gedaan nadat ik had geanalyseerd wat ik fout had gedaan. Alles werkte toen wel perfect. Netwerk is geen enkel moment offline geweest gedurende deze wissel. Pi-Hole, de Unify controller en Domoticz draaiden vrolijk verder.
Toekomstige aanpassingen
Alle bekabelde en IOT apparaten zitten buiten de DHCP range en hebben een vast ip adres. Tablets, telefoons, home mini's en streaming device's krijgen er een van de DHCP server. Wat ik uiteindelijk wil is de gasten op een eigen VLAN. Nu zitten ze op het gastnetwerk wat ik heb gemaakt op mijn unify AP's. Ze kunnen dus niet bij mijn IOT devices. Mijn kids dus wel. De oudste interesseert het niet maar ik zie de jongste nog wel uiteindelijk mijn netwerk hacken. en ik wil de gasten niet lastig vallen met mijn pihole icm unbound. Ik krijg nu klachten van mijn oudste zoon dat de iphones van zijn vrienden geen internet hebben als ze bij ons ingelogd zijn. Ik vermoed vanwege pi-hole en unbound, want als ik Pi-hole disable werkt het weer wel. Nu hebben wij geen Apple apparatuur hier maar ook Apple gebruikers mogen een goede verbinding als ze bij op bezoek zijn.
Ik wil ook de IOT devices op een eigen netwerk/VLAN maar zie nog niet de toegevoegde waarde daarvan buiten eventuele aanvullende veiligheid. De vragen die het wel oproept is dat je bepaalde regels moet instellen om bepaalde apparaten te kunnen laten communiceren van het ene netwerk/vpn naar het andere.
Gebruik
Nu draait de Edgerouter 10x nu pas 5 dagen zonder enige problemen. Ik had dag 2 traffic analyses aangezet en mijn jongste zoon betrapt op Netflix kijken via zijn Amazon Fire Tv. hij moet zijn tablet moet inleveren als ie naar bed gaat maar we hadden niet aan zijn nieuwe tv gedacht met koptelefoon. Was wel grappig die verbaasde blik van hem toen ik boven naast zijn bed stond. Ik hoor hem nu net nog vragen aan zijn moeder hoe ik dat kon zien. Ik zal later screenshots toevoegen. al die mac-adressen en mijn ip adres moet ik even verbergen. Wat ik jammer vindt is dat er geen echte koppeling is tussen EdgeOs en de unify controller. Je ziet de Edgerouter 10X niet terug in de unify controller. De enige koppeling is dat je in EdgeOs naar de Unify controller kan verwijzen. Daarmee kan de Edgerouter vermoed ik gegevens clients op het wifi netwerk verkrijgen.
EdgeOs ziet in eerste indruk overzichtelijk uit. Werkt vrij intuitief en wat ik aardig vindt is het overzicht met kleuren die aangeven wat voor verbinding welke poort heeft. Wat ontbreekt is welke devices via welke poort communiceren. Ik vermoed dat je mogelijk moet zijn maar ik moet uitvinden hoe ik dat kan uitlezen of instellen zodat ik het kan uitlezen. Zo kan ik in de toekomst wellicht bandbreedte en prioritys instellen voor elke poort.
Ik draai EdgeOs 2.0. Er is een hotfix update 2.08 maar die heb ik nog niet geinstalleeerd. Ik twijfel om die toe te passen. Alles werkt prima. wellicht later misschien. Ik moet dan wel eerst een back-up maken. Dat is bij de TP-link een keer misgegaan. Settings zouden behouden blijven maar alles was weg.
Prestaties
De enige performance test die ik heb gedaan is speedtest. Mijn down- en upload gingen van 300 Mbp/s naar 500Mbp/s met dezelfde 15 jaar oude CAT5 of CAT5E bekabeling. en de algehele ervaring is dat het allemaal een stuk vlotter draait. Met name webbrowsing. Aanvankelijk dacht ik dat het aan Unbound lag icm met de Raspberry Pi 1B. Ik heb Unbound ook draaien op de Pi3B+ maar moet hem nog als secundary DNS instellen voor als de 1B er spontaan ermee ophoudt. Wat me ook opviel is dat het kopiëren van bestanden van en naar mijn Zyxel NAS326 stabiel blijven op 95-98Mb/s. voorheen zakte ie naar de 70Mb/s
Als er andere test zijn die ik moet uitvoeren hoor ik het graag. ik ga nu nog wat plaatsjes maken, tekst controleren en bedenken wat ik nog kan toevoegen.
Verbruik
Volgens de specificaties gebruikt de Edgerouter 10X 8W. Mijn oude TP Link WRT1043ND verbruikte ook 8W maar die had maar 4 poorten+1WAN+WIFI. Met wifi uit zat ie rond de 6/7W. Daarnaast gebruikt ik ook een 8 poorts TPLink Gbit switch die 5W gebruikt. Per saldo ga ik er dus wel iets op vooruit. ik heb echter nog niet een echte meting gedaan en ik betwijfel of de meter die ik nu heb dat wel kan meten. Toen ik de TPLink aansluit op mijn meter kreeg ik geen meting. De metingen van mijn oude apparatuur heb ik trouwens opgezocht in reviews op tweakers.
Vervolg 19-6-2020
Ik was even in dubio hoe ik verdere ervaringen verwerk in de review. Vul ik zaken in bovenstaande tekst aan of vertel ik mijn ervaringen in chronolische volgorde/ Ik heb voor het laatste gekozen. Ik We zijn inmiddels een week verder waarin de Edgerouter 10X prima werkt. Ik heb in de tussentijd veel zelfstudie gedaan na de mogelijkheden maar naar met name naar mijn wensen. Ik wil in ieder geval 3 VLAN's realiseren. Prive, IOT en Guest. Ik heb de huidige situatie even in een schema gezet en ben er in grote lijnen uit waar ik heen wil.
Prijs
Zoals je in de comments kan lezen is er veel vraag gesteld naar de motivatie om voor een Edgerouter te kiezen ipv een USG omdat ik al in het bezit van 2x een AC-Lite en de voordelen van alles in het Unify eco-systeem. Mijn uitleg van mijn motivatie was dus niet geheel compleet. een belangrijke factor was de prijs. Een USG is € 110,-. en heeft maar 3 poorten. Ik had mijn unmanaged switch kunnen behouden maar gezien de opbouw van mijn netwerk en mijn toekomstige wensen heb ik een managed switch nodig. Ik heb ik nog unify switch nodig die € 100,- extra kost. Per saldo dus € 95,- meer. Maar dan was ik er nog niet want dan had ik nog een switch nodig voor de AV-wall.
Wat ook mee speelt zijn de verschillende youtube video's waarin de voorkeur voor de Edgerouter boven de UCS wordt uitgesproken ivm de mogelijkheden naast het prijsverschil. De USG wordt door sommigen gezien als een Edgerouter Lite. alles in een systeem is ideaal en zou voor mijn OCD fijn zijn om alle lampjes op het Unify dashboard te zien oplichten. Al krijg ik wel het gevoel van een vendor lock in door alles van 1 merk te gebruiken.
Om bovenstaand te realiseren heb ik nog wel wat planning nodig om de VLAN's goed op te zetten. Met name ivm mijn Raspberry Pi met Domoticz, Pihole, Unify controller, etc. Ik wil die installatie zo min mogelijk aanpassen en ik wil zo mijn mogelijk downtime anders heb hier problemen met de veeleisend gebruikers. Ik heb wel op voorhand alvast een TP-Link TL-SG108PE managed switch met PoE(+) gekocht van Zyxel van € 55,-. die werkt prima met de AC-Lites via PoE. Per saldo dus goedkoper dan het Unify eco-systeem en ik vermoed meer mogelijkheden. Of ik die nodig ga hebben weet ik niet maar ik vindt het fijn dat de mogelijkheid bestaat dat het kan.
Aanpassingen tot dusver 19-06-2020
Ik heb tijdens mijn zoektocht naar de mogelijkheden 2 wijzigingen doorgevoerd in EdgeOS op de Edgerouter 10X.
Hardware offloading
De eerste ervaring met de CLI - Command Line Interface was het toepassen van hardware offloading voor nat en Ipsec. Nu had ik al een maximale bandbreedte en daarboven en verwachtte ik geen groot verschil. De snelheid is na het toepassen van Hardware offloading niet veranderd. Tot op heden heb ik geen significant verschil gemerkt.
Hier vindt je de uitleg van Hardware Offloading en hoe je het moet instellen van Ubiquiity zelf.
QoS!
Ik speel elke avond een uurtje Quake champions en soms is het ondanks mijn lage ping niet echt soepel. Toen kwam ik een filmpje tegen van een gamer die de Qos functie van de Edgerouter aanraadde. Ik had niet eerder gedacht dat, gezien mijn bandbreedte, dat ik last zou hebben van ander gebruikers gedurende het gamen. Ik heb Qos vervolgens ingesteld in het betreffende tabblad onder Smart Queue. Daar heb ik mijn up en download ingevuld na een aantal speedtests op url="www.dslreports.com/speedtest"]http://www.dslreports.com/speedtest[/url] Na het toepassen van QoS zag ik geen verschil in up/downoad of de kwaliteit van de verbinding. Overall, bufferfloat en Quality waren A en zijn daarna ook A. soms krijg ik een A+ En ik heb het idee dat ik minder last heb van lag in Quake Champions maar er zijn meer factoren die dat beïnvloeden.
to be continued...