Na een tijdje spelen met een oude Raspberry PI met MotionEyeOS wat toch niet stabiel genoeg kon draaien was ik op zoek gegaan naar iets meer gebruiksgemak met als belangrijkste eis dat het wel lokaal draait en zonder maandelijkse fee. Amazon Ring / Google Nest vielen dus al meteen af.
Met oog op de vriendelijke prijs & het feit dat ik al wat Ubiquiti spul heb draaien de G3 flex besteld. Geen spijt van gehad.
In de doos zit:
- de camera (duh).
- 3 opzetstukjes die 'in' de onderkant geschoven worden voor bevestiging op meerdere manieren. (met de rug tegen de muur, aan een paal, met de bodem tegen de muur).
- Schroefjes + pluggen
- Tie ripjes.
- Kaartjes met verschillende instructies hoe te bevestigen.
Opvallend: de camera wordt ook als buitencamera gepromoot maar dat is alleen rechtopstaand. Ondersteboven dus níet. Camera voelt meer aan als een binnencamera.
Ikzelf heb 'm met de bodem tegen de muur aan bevestigd- maar dan met dubbelzijdig tape.
Software
Ubiquiti staat bekend om z'n goede software en dat is ook hier het geval. Er viel me wel iets op bij installatie. Er zijn twee platformen in de omloop: Unify Protect en Unifi Video, volgens mij is Unify Protect het nieuwste platform wat nog in ontwikkeling is maar nog wel wat features mist.
Ik draai zelf een Unraid server en daarop was een docker beschikbaar van Unify Video dus daar heb ik uiteindelijk maar voor gekozen, nadat ik het ook een windows VM had getest.
Installatie:
Je kan in Unify Video een adoption code vinden, vervolgens log je in op de camera (via IP adres) en vul je daar het IP adres van je server in met die adoption code en je bent in feite klaar

Verder valt van alles te tweaken:
- Motion detection zones.
- Motion detection (is heel gevoelig).
- Privacy masking
- Hoe lang je beelden wil bewaren
- Hoeveel GB je vrij wil houden
- E-mail alerting
- Een kaart van je huis/locatie die je kan uploaden waarop je locaties van je camera's kan mappen.
- User management
- Beeldkwaliteit en FPS (max is 25 fps ongeacht resolutie. Max 1080p)
2 initiele issues waar ik tegenaan liep en hoe op te lossen
1. Docker:
In het begin had ik wel wat issues met het opnemen van video's zowel in Docker als via een Windows VM, maar kwam er achter dat dit komt omdat de default instelling van Unify Video is om 40 GB vrij te houden. De default grootte van het docker image in Unraid is 20GB groot dus daar zit een mismatch. Ofwel je docker image vergroten of Unify Video instellen om maar 10 GB vrij te houden
2. Opnemen naar NAS/netwerkschijf:
Als je wil opnemen op een netwerkschijf dan is dat níet officieel ondersteund. In Windows kan je als workaround een symlink van je C:\ schijf naar je netwerkschijf te maken en dat werkte vervolgens prima.