Fossil Hybrid Smartwatch HR Collider Zwart (Zwart) Review

5 juni 2020, laatste update op 5 juni 2020, 559 views Rapporteer

Een andere smartwatch dan normaal: geen kleurenscherm en touchscreen, maar wel een batterij die bij normaal gebruik twee weken meegaat! De mogelijkheden zijn wel beperkt, maar daarvoor in de plaats heb je wel fysieke wijzers. Al met al een nieuw soort smartwatch voor mensen die niet alle features nodig hebben.

Pluspunten

• Batterij gaat bijna 2 weken mee
  • Mooi en licht design
  • Fysieke wijzers

Minpunten

• Menu navigatie beperkt
  • Ondersteuning en gebruik van apps is beperkt
  • Zwart/wit scherm zonder touchscreen

Sinds enkele weken heb ik de Fossil HR Collider FTW7010 in gebruik en ik moet eerlijk toegeven: het is anders dan verwacht! Ik heb al meerdere smartwatches gehad en deze is echt anders.

Het grootste verschil is natuurlijk het scherm: geen kleuren scherm en geen touchscreen. Voor de batterijduur is dat een groot voordeel. Na 13 dagen van normaal gebruik was de batterij nog voor 10% vol! Voor het gebruik valt het ietwat tegen: meldingen zijn minder goed te lezen, de navigatie door de menu's is wat lastiger en de mogelijkheden met apps is beperkt. De grote vraag is natuurlijk: is dat erg?

Met vorige smartwatches merkte ik dat ik een smartwatch voornamelijk gebruik om binnenkomende notificaties zoals oproepen en WhatsApp-berichten te lezen om in te schatten hoe belangrijk het is. Dat mijn hartslag en aantal stappen worden bijgehouden en het weerbericht wordt getoond zijn mooie bijkomstigheden. Kortom, de smartwatch voldoet aan de belangrijkste eisen.

Met de HR Collider merkte is echter dat ik wel tegen bepaalde beperkingen van het horloge aanliep. Zo is het niet mogelijk een app als Strava of Runkeeper tijdens het sporten aan te zetten om daarop de duur van de training te zien. Daarnaast is het mogelijk muziek aan te zetten via je horloge, maar kun je niet het volume aanpassen van muziek dat via Spotify Connect wordt afgespeeld (terwijl dat op je telefoon gewoon met de volumetoetsen kan). Als laatste is het vervelend dat binnenkomende berichten (zoals van Whatsapp) van nieuw naar oud worden gesorteerd. Dus als er 10 berichten binnenkomen die je op je horloge wilt lezen, dan begint het bij het laatst binnengekomen bericht in plaats van andersom.

Dat een app als Strava of Runkeeper niet kan worden gebruikt is jammer en daar kan niet veel meer aan worden gedaan. De overige twee genoemde punten kunnen via software updates worden aangepast en ik heb goede hoop dat Fossil daar nog mee aan de slag gaat. Ze hebben immers in de afgelopen maanden meerdere functionaliteiten toegevoegd (zie buitenlandse reviews eind 2019).

Als laatste wat betreft de hardware zelf: het horloge zit lekker om de pols en voelt licht en degelijk aan. Het design is strak en netjes. Vooral de mechanische wijzers zijn een groot pluspunt, omdat je altijd de tijd kan zien (ook zonder je arm eerst te draaien) en het meer als een normaal horloge oogt. De rubberen band zit lekker en is makkelijk verstelbaar. Ook de drie knoppen aan de zijkant voelen goed aan.

Heb jij ook een Fossil Hybrid Smartwatch HR Collider Zwart (Zwart)?