Sapphire Radeon X1600 XT 256MB DDR3 (PCI-e, DVI) Review

Anoniem: 171689
4 april 2006, laatste update op 4 april 2006, 1.918 views

Sapphire Radeon X1600 XT 256MB DDR3 (PCI-e, DVI)

Ik heb deze kaart nu 10 dagen in gebruik en ben over het algemeen wel tevreden. Vooral in Games komt deze kaart goed tot zijn recht. CoD2 1280x1024 met acceptabele FPS zonder AA en AF.

Uitrusting: Niet zoals bij menig nVidia kaart een belachelijk grote doos voor een klein product. maar een kleine maar zeer sterke Kartonnen doos met veel extra bescherming voor de Videokaart. De kaart zelf heeft 2 DVI uitgangen. er zit 1 DVI naar VGA Converter bij. verder nog wat Kabels, primair nodig voor TV Gebeuren, maar hier heb ik mijn kaart niet voor gekocht dus daar ga ik niet verder op in.
Voor het kleine prijsje van 160 Euro krijg je een kaart die tot zeer hoge resoluties ondersteund om, zonder Extraatjes als AA en AF, toch nog een acceptabele FPS te houden. 256 MB Geheugen is eigenlijk niet nodig en dit lijkt me toch weg gegooid geld. ATi had de kaart goedkoper en beter verkopend kunnen maken als er een X1600XT 128 MB Versie was (als die er wel is is ie wel erg goed verstopt).
De Koeler van de kaart maakt echt geen overdreven geluid. mede omdat de fan redelijk klein is en op volle snelheid naar mijn ervaring nog niet als irritant kan worden ervaren.

Prestaties: Ik spreek hier enkel over game prestaties.
Kaart werd gebruikt op het...

Pluspunten

• De Mogelijkheden, de Prestaties.
  • Veel mogelijkheden voor een kaart die door ATi van beste Mainstream toch in prijs ietwat naar beneden word gehaald. maar dit zou mogelijk te maken hebben met de Release van de X1700 als concurrent van de 7600GT, waar deze kaart duidelijk niet aan kan tippen.

Minpunten

• Kort gezegd. de Drivers, slechte compatibiliteit lijkt het wel. maar hier laat ATi het toch echt wel liggen.

Prestaties: Ik spreek hier enkel over game prestaties.
Kaart werd gebruikt op het volgende systeem:
Intel P4 515 2.93 GHz
Asus 915G Moederbord
2x 256 MB Kingston DDR Ram
HD Maxtor 200 GB IDE
In game heb ik lof over voor deze kaart. vergeleken met bijvoorbeeld de 6600GT 128 MB Versie die ik ook bezit presteert deze kaart op alle games waar ik het mee vergeleken heb duidelijk wat FPSjes, tot 10 aan toe, beter. voor verdere informatie zie Professionele reviews.
Natuurlijk mocht dit ook wel want je betaalt er wat meer voor. nogmaals herhaal ik dat een 128mb versie van deze kaart ATi en de Consument meer goed had gedaan.
Test games: CoD2, AOE3, UT2004, FEAR.

Beeldkwaliteit: Desktop beeldkwaliteit(dus gewoon in windows, bijv Internet Browser) met de Catalyst 06.3 Drivers, op een HP f1723 17" TFT. het lijkt wel of je de pixels kunt tellen. het kan een incompatibiliteit zijn. maar ik had het probleem overigens wel. met de Omega Drivers is het enigszins stukken beter.
In game is de beeldkwaliteit gewoon goed.

Drivers: hier oordeel ik minder goed over. als je de bijgeleverde Catalyst Drivers installeert. zie je in eerste instantie in Windows nauwelijks verschil dan zonder drivers. Ik raad je dan ook aan om de Omega Drivers te gebruiken of de ATi Optimized Drivers (op eigen risico)
de Catalyst Drivers zijn na versie 5.1 er naar mijn mening niet beter op geworden. maar ik wou niet zo ver terug in de tijd gaan.

Warmte en Geluid: Heb geen last gehad van geluid, maar ik denk toch dat je de Koeler wel moet vervangen wil je aan een overclock beginnen. maar ik heb hier geen ervaring mee. zie het ATi 1k series overclock Topic in GoT Tech Forums.

ATi heeft de prijs drastisch verlaagt en dat was wel nodig ook. bij de release €250 is gewoonweg niet realistisch voor deze kaart. maar met €150 word het toch wel een serieuze optie. wel jammer dat het alleen maar 256 MB geheugen is. dit is belangrijk voor hoge resoluties. waar deze kaart ook wel ondersteuning voor heeft, maar toch niet snel genoeg is.

Ik zou zeggen voordat je naar de winkel snelt voor die 6600GT kijk eerst nog ns even naar de X1600XT.

Mijn Eerste Survey. zullen ongetwijfeld fouten in zitten. maar ik vond toch dat er iets beters moest komen dan dat 2-minuten reviewtje wat er alleen nog maar stond.

Heb jij ook een Sapphire Radeon X1600 XT 256MB DDR3 (PCI-e, DVI)?

Anoniem: 164182 5 april 2006 07:38
Slechte survey , teveel eigen mening
Anoniem: 171689 5 april 2006 08:42
Dan ga je toch lekker van die andere uit
In jouw survey zitten een aantal verwarrende punten:

1. AA en AF zijn geen Extraatjes die je erbij krijgt, dat zijn standaard grafische instellingen die je op elke kaart kan toepassen.

2. Je zegt zelf dat je spellen veel beter lopen (wel 10fps) en dan zeg je dat 256MB weggegooid geld is. Kerel, de extra 128MB is echt niet weggegooid geld.

"256 MB Geheugen is eigenlijk niet nodig en dit lijkt me toch weg gegooid geld. "

"wel jammer dat het alleen maar 256 MB geheugen is. dit is belangrijk voor hoge resoluties. "

3. Wat voor verschil bedoel je jij wanneer je de ATI drivers installeert? De standaard windows drivers zijn gebaseerd op die van ATI...
Jij zegt: "Uitrusting: Niet zoals bij menig nVidia kaart een belachelijk grote doos voor een klein product. maar een kleine maar zeer sterke Kartonnen doos met veel extra bescherming voor de Videokaart."

Nvidia maakt de dozen niet, dat zijn de leveranciers zoals xfx, asus, club3d,... En ik weet niet welke dozen je bedoelt maar meestal komen ze wel overeen in grote.
Anoniem: 115939 5 april 2006 10:27
Ik heb deze kaart (De Saphire variant) sinds twee weken in bezit en geplaatst op een ASUS P4P800 Deluxe board.

Bij mij loopt de kaart niet geheel vlekkeloos. Regelmatig grijpt de VPU Recover in. De kaart is niet overclocked. Heb mijn BIOS reeds upgraded, maar dat hielp ook niet. Op het Sapire forum heb ik meerdere mensen gezien waarbij de combinatie van deze kaart en een ASUS moederbord problematisch was.

In Batllefield 2 heb ik regelmatig het probleem dat de nametags verdwijnen wat erg lastig is en soms ongewenste TK's oplevert. Ik heb al vershillende driver versies geprobeerd 5.12, 6.2, 6.2 etc. Zowel de ATI Catalyst als de Omega varianten, maar geen soelaas.

Al met al, ik word niet zo vrolijk van deze kaart waarvan ik had gehoopt een hardware upgrade nog even uit te stellen.
Anoniem: 171689 5 april 2006 14:39
Ik heb gewoon veel mensen horen klagen over dat de dozen van de videokaart soms nog gewoon groter waren dan die van het moederbord.

128 mb is ook geen weg gegooid geld, als je het geld ervoor heb zou ik zeggen ga voor de 256 MB versie van deze kaart. maar hij kon alleen zoveel goedkoper zijn met een 128 mb versie. en dus beter concurrerend.
Anoniem: 171689 5 april 2006 14:45
Deze Survey is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met de kaart. en die verschillen nogal van andere mensen. zo geef ik toe een fout te hebben gemaakt in de survey door over het geluid te beginnen, dat kan ik eigenlijk helemaal niet goed be oordelen omdat ik nog niet zoveel verschillende kaarten heb gehad.
Uw survey vind ik eigenlijk niet echt duidelijk. Hoe kunde ene survey maken als ge geen andere kaarte hed gehad ? En ivm met uw drivers das gewoon installe. (punt) als er iets niet werkt ligt het wel aan uw software en niet die van ati. En 256 Mb doet zeer veel af