Dell S3220DGF Zwart Review

2 juni 2020, laatste update op 5 juni 2020, 855 views Rapporteer

Goede monitor met veel features. Helderheid is goed en geen merkbare ghosting/smearing aanwezig in games. Helaas werkt freesync niet correct in combinatie met sommige AMD kaarten (Zie toelichting). Dit is een hardware of software probleem wat nog niet is erkent door DELL of AMD.

Pluspunten

• Helder scherm
  • Lichte tot geen ghosting/smearing
  • Ziet er strak uit
  • OK kleuren

Minpunten

• Kijkhoeken
  • Freesync werkt niet correct (Op RX 5700XT en RX 580)
  • Dell software

2 van 5 sterren (Slecht)
Indruk:
De eerste indruk van de monitor was goed. Het is een relatief snel VA paneel met goede helderheid. Wel dien je het scherm lichtelijk te kalibreren. Ook de 165hz was een "eyeopener" voor mij, aangezien ik voorheen een 75hz monitor gebruikte. Wel moet je displayport gebruiken wil je de 165hz halen, aangezien HDMI niet verder kan op 144hz voor deze monitor. HDR stelt niet heel veel voor op deze monitor. Is wel leuk voor tijdens films, maar voor games gebruikte ik het niet.
Software
De meegeleverde software van DELL heb je vrij weinig aan. Het was vrijwel plug en play en de kleuren een beetje kalibreren.
Freesync:
Dit was dan toch echt een tegenvaller. Ik las in de reviews dat dit voor veel niet werkte op een NVIDIA kaart. Dit kan ik enigszins begrijpen, maar dat het ook niet werkt op een AMD kaart snap ik toch echt niet.
Het probleem doet zich voor als volgt: wanneer Freesync is ingeschakeld zie je de helderheid flikkeren. Blijkbaar is dit een redelijk bekend probleem bij deze monitor en ben ik de enige niet: https://www.dell.com/comm...3529&q=S3220DGF%20flicker. Waarschijnlijk zal ik de monitor hierdoor terugsturen, aangezien DELL geen moeite neemt om te reageren op de verschillende posts heb ik er weinig vertrouwen in. Ook op de site van AMD staat niet een vergelijkbaar probleem bij de known issues van de drivers.
Zie het volgende filmpje voor verduidelijking van het probleem (niet van mij): https://www.youtube.com/watch?v=Eyq-4TAK1p4

Troubleshooting:
  • CRU gebruikt voor aanpassen freesync range en beeldverversing (meerdere combinaties geprobeerd 48-165, 48-164, 70-164, 70-165, 48-144 etc....)
  • Verschillende drivers van 19.0.0 tot 20.0.0
  • Verschillende displayport kabels (1.2 - 1.4)
  • Andere GPU RX 580
Goede monitor, maar volgens mij wordt er niet gekeken naar Freesync bij de quality check. Voor mij is dit wel een belangrijke functie wat ik zoek in een nieuwe monitor en kan ik het product daarom geen voldoende geven. Mocht dit probleem uiteindelijk toch worden verholpen is het product zeker 4-5 sterren waard.

Edit: Deze monitor geretourneerd en en de LG UltraGear 27GL850 aangeschaft. De LG monitor vertoont gelukkig geen flikkering bij freesync.

Heb jij ook een Dell S3220DGF Zwart?

Ik heb deze monitor ook en die flicker herken ik wel. Dat schijnt echter wel op heel veel monitor voor te komen en ik zie het enkel op laadschermen (net als die YT video) waar de framerate heel snel wisselt tussen 30 en 150 of iets dergelijks. Ik vind het ook jammer, maar tijdens de game zelf zie ik het nooit en met een IPS heb je weer “dramatisch” contrast/zwartwaardes. Van 32” VA naar 27” IPS voor meer geld zou ik in ieder geval niet aanraden puur vanwege de flicker op een laadscherm ;)
Hi RctWorld. Ik ben ook opzoek naar een VA of IPS scherm en er zijn veel keuzes beschikbaar op de markt. Na wat research te hebben gedaan en gezien budget 450 max ben ik op deze scherm gekomen: Dell S3220DGF. Ik was benieuw wat jou ervaringen zijn. Ik twijfel tussen IPS ook van dell dat recentelijk is uitgebracht de DELL S2721DGF IPS. Voor mij moet sowieso minimaal 27 inch en 1440p.

Zelf kom ik van een oude samsung monitor S24B150 TN paneel en ben opzoek naar een gaming monitor waar ik hoop mooi films en series te kijken. Is de Dell S3220DGF een aanrader in jou geval?

Waar ik zelf mee worstel is de IPS vs VA. Ik heb de laatste paar maanden veel review gelezen alleen twijfel of de Dell S3220DGF de keuze is. Kortom ik zoek een scherm met goeie kleur en contrast. De Dell S3220DGF doet het goed qua prijs op de Zwart / grijs waarden heb ik gelezen. Wat adviseer jij?
Ik ken het S2721DGF scherm natuurlijk niet, volgens mij is hij nog niet beschikbaar en/of gereviewed. Persoonlijk ben ik er erg tevreden mee. Zwart waardes zijn absoluut veel beter dan IPS al zie je in een volledig donkere kamer ook wel wat clouding/backlight bleeding. HDR doet het goed, Freesync perfect en 32” vs 27” is ook een voordeel voor je ervaring mits het niet heel veel duurder is.

Ik heb er nu drie van voor mijn sim-rig (dus ik ben wel overtuigd ;) ). Heb er ook een tijde op gewerkt, dat zou ik echter niet meer zo snel op zo’n relatief sterk curved scherm doen. Ik heb nu weer gewoon een vlak scherm voor werk :)

Dus als je veel tekst verwerkt is die 27” wellicht zo gek nog niet...
Hoe bevalt de LG monitor tov de Dell?
Voor gamen is de LG beter. Het LG paneel is namelijk een stuk sneller waardoor je geen last hebt van black smearing of ghosting. De Dell heeft wel een snel VA paneel, maar kon je het in sommige games nog steeds een beetje ghosting of black smearing verwachten. Echter had de Dell wel betere zwartwaarden en was die naar mijn mening steviger gebouwd.
Maakt freesync niet uit dan is de Dell ook een prima optie. Het is maar net wat je wil. Houdt wel rekening met IPS glow en backlight bleed bij de LG monitor. Daar schijnt dit model wel aardig wat last van te hebben. Mijn exemplaar heeft dit gelukkig niet zo erg.