Direct na aankoop heb ik een basis review geplaatst. Nu heb ik het scherm een maandje in gebruik heb wordt het tijd voor een wat uitgebreidere versie.
Om te beginnen, mensen die op zoek zijn naar de technische details over kleurweergave of iets dergelijks die kunnen beter andere reviews erbij gaan pakken. Ik heb geen apparatuur om metingen te doen en ik heb ook niet echt vergelijkingsmateriaal wat andere soortgelijke schermen betreft. Dus mijn mening daaromtrent is precies dat, mijn mening. En dat is kort samengevat: het scherm geeft een mooi helder en scherp beeld. Maar bij een volledig zwart beeld weet het scherm de kamer toch aardig te verlichten.
Na een maandje in gebruik te zijn kan ik zeggen dat het scherm prima werkt in combinatie met de MacBook Pro, maar niet als lader. Daarvoor is het aangeboden vermogen (65 Watt volgens specificaties, 57 Watt volgens MacBook) gewoon niet toereikend. Wat ik wel vreemd vind aangezien de doelgroep die een dergelijk scherm gebruikt waarschijnlijk ook een wat krachtigere laptop gebruikt. En zeker als je er in slaagt je CPU (of GPU) overuren te laten maken kom je vermogen te kort. Hoe andere besturingssystemen en laptops reageren weet ik niet, maar voor MacOS is het resultaat dat het tekort aan vermogen wordt aangevuld door de de batterij aan te spreken, waardoor die langzaam leeg loopt. Maar omdat er een lader is aangesloten krijg je nooit de vraag om een (extra) lader aan te sluiten. De MacBook valt gewoon uit zodra de batterij leeg raakt.
Daarnaast zit er blijkbaar een bug in MacOS waardoor de MacBook niet altijd de juiste powersource weet te vinden. Om je een beeld te geven, op dit moment zijn zowel het scherm als de lader aangesloten en de lader wordt gebruikt:
Wattage = 86W
Current = 4300mA
Voltage = 20000mV
AdapterID = 5718
Manufacturer = Apple Inc.
Serial String = ****
Adapter Name = 87W USB-C Power Adapter
Hardware Version = 1.0
Firmware Version = 01070069
Als ik nu de lader los haal en het scherm aangesloten laat, merkt de MacBook dat niet op. Pmset -ac blijft exact dezelfde output leveren. Al heb ik geen idee of de laptop nu vermogen vanuit het scherm gebruikt. Pas als ik het scherm los haal dan verandert het in:
No adapter attached.
Sluit ik het scherm opnieuw aan, dan wordt hij wel juist herkend:
Wattage = 57W
Current = 3000mA
Voltage = 19000mV
AdapterID = 0
Family Code = 0xe0004009
Sluit je de lader er dan weer bij aan, dan blijft de output wederom hetzelfde. De lader lijkt niet te worden gebruikt en blijft koud aanvoelen.
Naast het laden kun je de USB-C aansluiting natuurlijk ook gebruiken voor het videosignaal en er zitten twee USB 3 poorten op de achterzijde die de USB-C aansluiting als upstream-poort hebben. Gebruik je USB-C niet, dan is er een adapter meegeleverd om hem op een standaard USB-poort aan te sluiten. Zo kun je toch het scherm als USB-hub gebruiken. Deze beide USB-poorten zijn tevens geschikt voor het snel opladen van je apparaten, al heb ik dat niet getest. Zowel voor de USB-C als de USB-3 poorten geldt dat het snel opladen door gaat als het scherm in standby staat. Al kun je dat ook uitschakelen door 'Deep Sleep' te activeren in de settings.
Wel heb ik gemerkt dat mijn DuckyOne toetsenbord niet gevonden wordt op deze hub. Mijn MotoSpeed toetsenbord en de Logitech Unified Receiver voor de MX Master 2S muis worden wel gevonden.
Verder kun je het beeldscherm aansturen via HDMI (2x) en DisplayPort (1x). Een leuke functie van het scherm is dat hij 2 bronnen tegelijk kan weergeven, eentje op de linker en eentje op de rechter helft. Je kunt dan in het menu ook aangeven van welke bron je het geluid wilt horen. En dat geluidsignaal dient binnen te komen met het beeldsignaal, dus HDMI / DP of USB-C (in DP Alt Mode). Het scherm presenteert zichzelf namelijk niet als een audio-device.
Tot slot ondersteund het scherm FreeSync, maar dat gebruik ik niet en kan ik ook niet testen.