Ik heb sinds zaterdag 1 april de beschikking over een XFX 7900GT EXTREME 256mb.
Verpakking:
Gezien ik op zaterdag moest werken, heb ik mijn pa kunnen overtuigen om de desbetreffende kaart voor mij op te halen bij 'het desbetreffende bedrijf'. Toen ik thuis kwam herkende ik direct de videokaart aan de verpakking, een grote groene X. Verpakking was zeer stevig. Het koste me zeker een minuut om de videokaart eruit te krijgen. Bij geleverd was een driver cd, het spel Starship Troopers, 2 verloopstekkers van DVI naar VGA.
Toen ik de kaart er eindelijk uit had viel het me direct op dat zowel de kaart als de koeler erg klein waren, daarnaast zaten er géén headsinks op het geheugen. Dit was een vrij grote verassing gezien de kaart toch al standaard overclocked geleverd wordt.
Feature set:
De kaart beschikt standaard over 2 DVI uitgangen, een svideo uitgang, een SLI bridge en een PCI express power ingang, gezien hij toch wel wat energie verstookt. Daarnaast is dit de eerste kaart van Nvidia die gefabriceerd is op 90nm waardoor deze minder warmte produceerd, beschikt over 256mb DDR3 geheugen en een kleine stille koeler.
Prestaties:
Uiteraard heb ik deze kaart gekocht om de standaard snelheden waarop XFX hem levert, daartegen staat een erg gunstige prijs (relatief gezien natuurlijk, €350 blijft veel geld). Het eerste waar ik de kaart op wou testen was Oblivion. Hiervoor had ik een Transcend 9800pro 128mb, waarop dit spel niet echt lekker wou draaien, zelfs niet met low tot medium graphics op 1024x768. Ik had direct alle settings voluit staan inclusief HDR, Large Textures, AntiStroficFiltering. Tot mijn vreugde liep het spel geheel vloeiend, zowel binnen als buiten, alleen kreeg ik af en toe haperingen in de wildernis. Dit is dan ook het zwaarste van het hele spel gezien er in de wildernissen overdreven veel gras wordt gebruikt. de tweede test was 3dmark 2006, waarin ik 4500 punten scoorde op normale settings. Battlefield 2 loopt met alles op high als een zonnetje en call of duty 2 doet niet anders.
Overclockbaarheid:
Gezien deze kaart al standaard overclocked geleverd wordt door XFX is de margé die je overhoud met standaard koeling niet echt groot. Wel kon ik hem moeiteloos overclocken naar een XXX versie van deze kaart, wat je dan alweer gauw 40 á 50 euro scheeld met de winkelprijs. Veel verder wou de kaart niet, hij kwam met coolbits niet door de testface heen, misschien dat het met rivatuner wel mogelijk is. Daarnaast wil ik eerst de ZF900 aanschaffen voordat ik te veel van mijn gpu ga vragen.
Beeldkwaliteit:
De beeldkwaliteit is uitstekend. Zowel 3d als 2d geeft de kaart gewoon perfect beeld en is het met deze snelheden goed mogelijk om de laatste spellen op high te spelen zonder vertragingen. Daarnaast ondersteund deze kaart een resolutie tot 2500x1900 wat voor de mensen met een 30" scherm welkom is.
Modbaarheid:
Ik heb nog geen veranderingen gepleegd aan de kaart. Wel beschikt de kaart over een verwijderbare koeler doormiddel van gaatjes in het PCB waardoor er gemakkelijk een andere op kan worden gemonteerd. Daarnaast kunnen er nog headsink worden geplaatst op het geheugen om deze nog verder te overclocken. Al met al een prima modbaarheid dus.
Driver ondersteuning:
Nvidia staat erom bekend om goed en vooral VEEL driver support te geven. Voor spellen als Oblivion is speciaal een beta driver gemaakt en ook met tombraider legend valt er een nieuwe driver te verwachten hiervoor. Met behulp van coolbits zijn er nog meer functies beschikbaar zodat elk wensbare optie in te stellen valt.
Warmte en geluidproductie:
Gezien de gpu op 90nm gemaakt is, is de warmte productie aanzienlijk lager dan zijn voorganger de 7800. Max temp na een lange tijd Oblivion spelen is 63c en dan zit hij in een met lucht gekoelde kast waar ook een opteron 144 @ 2,9ghz en 2x512 GeilHyperX geheugen geplaatst zit. Die samen ook wel wat warmte produceren. De standaard koeler heeft niet echt moeite met het koelhouden van de kaart en draait dan ook niet op afschuwlijk harde toeren.
Prijs:
De Prijs is erg gunstig voor wat de kaart te bieden heeft. Oké het prijskaart van €345,- is niet goedkoop en ook niet de beloofde prijs van €299,- die Nvidia beloofde maar dan heb je wel een overclocked kaart, MET garantie.
Conclusie:
Erg nette kaart met behoorlijk wat mogelijkheden en flinke clockrates. Het lage geluid- en warmteniveau zijn zeker positief, met een ZF900 zal uit deze kaart zeker wat te persen zijn. Meer informatie zal ik plaatsen zodra ik deze heb. Dit is echt een kaart voor de persoon die voor een schappelijk bedrag een zeer snelle kaart in huis wil halen.