ConceptD 5 Pro CN515-71P-767Y Review

Xanathar
28 mei 2020, laatste update op 28 mei 2020, 1.465 views Product gekocht

ConceptD 5 Pro CN515-71P-767Y

Snelle laptop met mooi scherm en wat vreemde ontwerpfouten. Hardware doet het prima met Ubuntu 20.04; Dual boot met Windows niet werkend gekregen.

Pluspunten

• Snel
  • Fijn scherm
  • Ubuntu 20.04 werkt!

Minpunten

• Ontwerpfouten

De aanleiding

Mijn oude developer laptop (MSI GE62) was ondertussen 5 jaar oud dus werd het tijd voor iets nieuws. Videokaart boeit voor development werkzaamheden niet zo maar voor de rest moet alles snel en veel zijn. Dus 32GB geheugen maar niet voor de hoofdprijs. Dan kom je al snel uit op een Acer Aspire 7 maar ja, rare cursor toetsen. Daarna gevolgd door de Acer Predator Helios 300, maar ja gamer all over, dus niet zo handig op kantoor. De volgende nog enigszins betaalbare laptop was deze Concept-D; ook Acer :) Mooie specs, premium uitstraling, soort van betaalbaar, dus gekocht.

Review

Er zijn twee dingen die direct opvallen zodra je de laptop gaat gebruiken. De rare plaats van de power connector en de scherpe rand voor waar je polsen tegen aandrukken. De grill aan de achterkant oogt ook een beetje over de top op iets wat voor de rest een zeer strakke laptop is. En dan nog zo'n dingetje: vette vingers, waar je de behuizing aanraakt verschijnen ze direct :) Kortom, een laptop bedoeld voor designers maar helaas met wat design fouten :-)

Qua hardware is het een super snelle machine. Het compileren en testen van een flink project is ongeveer een derde sneller dan vergeleken met de MSI. Wat wel op valt is dat de ventilator een stuk langer blijft doordraaien dan bij de MSI, gelukkig op een acceptabel niveau. Trackpad is goed genoeg; had liever eentje met vaste knoppen gehad maar dit werkt ook. Toetsenbord typt wat te licht voor mijn smaak maar is ook goed genoeg. Wat wel irritant is, is dat er geen indicatoren voor caps-lock en num-lock zijn. Beeldscherm is fijn en kan goed helder. Qua aansluitingen HDMI en netwerk ingang (wel met zo'n raar schuif ding) en genoeg USBs.

Ubuntu 20.04 v.s. het Bios

De Live memorystick van Ubuntu 20.04 deed het als een zonnetje; echter de SSD bleek aangestuurd met een 'RST Premium with Optane' controller. Zowel RST en Optane gaan niet zo goed samen met Linux. Gelukkig heeft deze laptop geen Optane geheugen dus dat scheelt. RST terugzetten naar AHCI is dan de oplossing; echter in het bios was daarvoor geen optie te vinden; maar is er wel; alleen verstopt achter CTRL-S in het 'main' bios scherm. Doh. Dat verzin je niet. Lang leve zoekmachines! Daarnaast wilde ik Secure Boot uitzetten maar dat gaat ook zo maar niet, het Bios verplicht je dan om eerst een bios administrator password in te stellen (maar vertelt je dat niet natuurlijk). Overigens het BIOS heeft alleen UEFI mode om te booten, legacy mode is afwezig (tenzij daar natuurlijk weer een toetsencombinatie voor is :) De hardware zelf werkte gewoon in 1 keer; wifi, webcam, functie toetsen, ik ben nog niets tegen gekomen wat niet werkt.

Geen dual boot met windows

Als je de controller van RST naar AHCI hebt gezet boot windows niet meer (inaccessible boot device bsod); Op het internet staan instructies om dit toch te laten werken (registry aanpassingen) maar ik heb dit niet werkend gekregen; daarnaast wilde ik toch full disk encryptie en windows kan ook in een VM :)

Heb jij ook een ConceptD 5 Pro CN515-71P-767Y?