XFX GeForce 7900 GTX 512MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI) PV-T71F-YDP (9,R) Review
6 april 2006, laatste update op 6 april 2006, 5.330 views
Rapporteer
Als je echt per sé de snelste en stilste videokaart van het moment wil hebben, en het mag wat kosten, dan is dit je keuze.
Voor mij was dit in elk geval wel de beste keus: ik heb een moederbord met een NVIDIA chipset (de Asus A8N-SLI Premium) en heb mij een tijdje afgevraagd of ik nou voor de snelste NVIDIA of de ATI zou gaan, maar voor mij was de keus snel duidelijk. De kaarten zijn vrijwel even snel op een paar FPS na, de features zijn vrijwel gelijk, mijn moederbord heeft een chipset van NVIDIA en daar ben ik uitzonderlijk tevreden mee, ik gebruik al 6 jaar videokaarten van NVIDIA en ben daar ook heel tevreden mee, de drivers zijn bijzonder goed, en als ik wil kan ik later over naar SLI.
Bij het uitpakken viel mij één ding op: de ventilator is veel groter dan je verwacht, 8 centimeter als ik het goed heb. De plastic luchtgeleider voelt wat goedkoop aan maar de vier heatpipes geven de kaart juist weer een badass look.
Pluspunten
- De kaart is asociaal snel, praktisch onhoorbaar, wordt niet ontzettend warm hoewel hij wel aardig wat warme lucht produceert dus goede systeemkastkoeling is erg nuttig.
Minpunten
- Kaart is gewoon duur, € 579,- is veel geld! En hij is GROOT.
Het installeren was een eitje, héél even was ik bang dat de kaart langer zou zijn dan mijn mobo breed is, maar het ging allemaal precies en er zat niks in de weg. Wel ben ik nu extra blij met mijn fanless chipsetkoeling omdat dat anders geheid tot problemen had geleid. De chip (met heatpipe) zit namelijk recht onder de kaart en zijn koeling.
De eerste keer opstarten (vergeet niet vóór het verwijderen van de oude kaart meegeleverde drivers weg te halen, je kan ze niet hergebruiken!) ging vlekkeloos, een paar seconden lang ging de fan op maximale snelheid draaien en dan heeft de kaart wat weg van een afzuigkap. Maar dat was snel voorbij en daarna heb ik de kaart niet meer gehoord, ondanks dat mijn computer bijzonder stil is. Voor mij geen Arctic cooler, niet nodig.
Snel een paar spellen getest (Doom 3, The Sims 2, Half Life 2, TrackMania Nations, Far Cry). Het heeft iets decadents om alle spellen op max detail, 1920x1200 in te stellen en dan lekker vloeiend te kunnen spelen. Geen gekke artifacts of rare dingen gezien. Half Life 2 Lost Coast draait perfect, ziet er geweldig uit, maar is op 1920x1200 niet meer 60 FPS. Dat je dat vast weet.
3DMark06 helemaal standaard instellingen, alle tests aangevinkt, DirectX 9.0c februari, driver 84.21:
5858 punten (SM2.0: 2582, HDR/SM3.0: 2505, CPU: 1620).
Nog even opgezocht (CoolBits geïnstalleerd), het juiste kaarttype is XFX GeForce 7900GTX 512MB DDR3 (PV-T71F-YDF (9,R)), en dat betekent:
- GPU draait standaard op 665 MHz
- RAM draait op 815 MHz of ddr 1.630 MHz