Uitgebreide test van de LG K61
Inleiding
Als deel van de “LG expierence” die ons werd aangeboden met betrekking tot de LG Dealerdays, mochten we achteraf een toestel reviewen. Ik had hierbij gehoopt dat het om een toptoestel zou zijn van LG, want ik ben namelijk niet heel vertrouwd met dat segment van LG, maar het werd uiteindelijk de K61.
Op zich moet ik zeggen dat mijn eerste indruk, voor het in handen te hebben, matig was. Matige specs, matige camera, matige batterij, enz. Maar dan zag ik de prijs en die maakte op zich wel een hele boel goed. In deze review ga ik dan ook alle details uitgebreid toelichten, rekening houdend met de retailprijs en met de doelgroep. Daarnaast ga ik ook mijn persoonlijke ervaringen delen omtrent dit toestel en ga ik het ook vergelijken met mijn trouwe daily driver, de Lenovo P2 (2016).
Zou ik mijn daily driver willen inruilen voor de K61, of kies ik toch voor de P2? Je ontdekt het in deze review.
Merk nogmaals op: deze review werd “gesponsord” door LG, in de zin dat het toestel in bruikleen werd gegeven en dat er een mogelijke maar beperkte monetaire beloning aan vast hangt.
Unboxing, verpakking en presentatie
Aan de “unboxing” was er niet zo veel aan, aangezien de telefoon bij mij thuis werd geleverd in een grote bruine doos. Daarin zat de telefoon los tussen wat bubbelfolie.
De reden hiervoor is de staat van dit toestel: het is namelijk een pre-productie model, en een retaildoos is nog niet beschikbaar.
Daarnaast wil ik vermelden dat LG er normaliter wel om staat gekend, een goeie unboxing ervaring te leveren. Daarnaast kan je hier ook niet zo heel veel aan mis doen naar mijn mening.
Misschien wel relevant om te vermelden is de inhoud die normaal bij retaildozen er moet bij zitten. Dit bevat natuurlijk de smartphone zelf, een lader, maar ook een sim eject tool en een kabeltje. Let wel: het betreft géén snellader, aangezien de K61 geen snellaad standaard ondersteund.
Daarnaast vond ik ook een bepaald gepresenteerd element van deze smartphone nogal jammer, namelijk de cut-out selfiecamera. Niet dat die mij zelf stoorde, maar wel de manier waarop deze wordt verdoezeld door een, laat ons zacht uitgedrukt zeggen, toevallig heel erg handig uitgekozen wallpaper. Daarnaast is het nu eenmaal wel een feit dat bepaalde andere grote fabrikanten *kuch* *Apple* *kuch* dit ook doen. Wat voor mij weer niet het feit goedpraat dat ze dit toch hebben proberen verdoezelen door die wallpaper.
Ik heb tenslotte helemaal geen erg in die camera cut-out, want deze neemt zo’n klein deel van het scherm in beslag, dat het er bijna niet om doet. Meer daarover in “Design”.
Als laatste punt wil ik ook nog meegeven dat je bijna 100% zeker een hoesje zal moeten gebruiken voor deze phone, omwille van de uitstekende cameralenzen. Weet dat er normaal gezien geen hoesje wordt bijgeleverd.
Design
Al bij al heeft LG bij de K61 gekozen voor een vrij safe ontwerp. Er werden geen gekke dingen gedaan met de cameraplaatsing. Daarbij kozen ze voor een ontwerp dat sterk lijkt op de G6, V60 of de Q60, met de lijn van 4 lenzen op de achterkant plus de flitser. Een flitser die overigens zijn bijzonder helder is, maar wel een goede kleur weergeeft. Dat “sensoreiland” steekt daarbij wel wat uit van de body. (ongeveer 1 mm.) Dit stoorde mij totaal niet tijdens de testperiode. Zeker omdat de sensorbalk horizontaal op het toestel is aangebracht, kan de telefoon gewoon perfect stabiel liggen op een vlakke ondergrond. Daarnaast zal je met een hoesje al zeker niks meer merken van die hump.
Persoonlijk vind ik het ontwerp wel ok. Het is niet speciaal of opvallend, maar het ontwerp kan wel mee met de designtrend van de afgelopen jaren. Dat de vingerafdruksensor op de achterkant is geplaatst, is daarbij misschien nog wel het meest verrassende.
Ook de camera-hole-punch op de voorkant vind ik hoegenaamd niet storend of vervelend zoals ik al aangaf. Ook dat past in de recente designtrend van smartphones van de huidige generatie. Dan denk ik vooral aan concurrenten van Samsung of Motorola, die ook voor deze approach hebben gekozen. Dat de frontcamera dan verstopt wordt achter een mooie wallpaper bij de presentatie, zint mij minder. Dat doet de concurrentie namelijk niet op de meeste van hun toestellen. Tijdens gebruik heeft die camera hole nooit in de weg gezeten en heeft nooit voor functionaliteitsproblemen gezorgd.
Wat betreft materialenkeuze heeft LG ook weinig fout gedaan. Ze kozen voor kunststof voor de achterkant, een soort metaalachtig materiaal als omlijsting en een onbekend type glas voor het scherm, waar ik weliswaar tijdens de testperiode geen krassen heb op mogen opmerken. Dat de achterkant van kunststof is, liet LG ook toe om een gekke design eigenschap toe te voegen. Met name het patroon dat je kan zien in de achterkant, wat de telefoon toch iets van personaliteit geeft.
Ook vind ik kunststof goed gekozen als backcover om een enkele reden: duurzaamheid. Op de achterkant van mijn Lenovo P2 (die van aluminium is) zijn namelijk putjes en spikkeltjes ontstaan doorheen de jaren. Dat denk ik niet te gebeuren op een kunststoffen achterkant. En daar glas te duur is voor dit toestel is kunststof ideaal in mijn opzicht.
Op design vlak heeft LG wat mij betreft dan ook uitstekend werk verricht. Het zorgt ervoor dat het modern oogt en laat uitschijnen dat het een duurdere telefoon is dan het werkelijk is.
Hardware
Overzicht
De specificaties van dit toestel zijn niet echt bijster goed voor de prijs. De SoC is een eerder licht type en dan nog van Mediatek, wat custom ROM’s voor de toekomst moeilijk zal maken. Daarnaast is het scherm met nog geen 400 dpi, eerder aan de budget kant, alhoewel de volle 1080 pixels wel worden gehaald. Ook de camera’s zijn behalve de main lens niet bijzonder op papier. De batterij is dan wel eerder aan de hoge kant wat betreft capaciteit. RAM en ROM ligt dan weer in de lijn van de verwachtingen in dit prijssegment.
Wat eerder frappant is, is de vergelijking met mijn huidige daily driver, de Lenovo P2. Die heeft een 1080 pixel OLED scherm, ook 4 GB RAM, 5000 mAh grote batterij, Wifi 5, een custom Android 10 ROM en een Snapdragon 625. Wat hier bij op te merken is, is de prijs bij verkoop van dat toestel: 280 euro. De K61 heeft momenteel ook dezelfde prijs bij het schrijven van deze review. Het is dan ook opvallend hoe weinig er verbeterd is ten opzichte van mijn P2 op die aspecten. Dan laat ik wel even de camera’s terzijde die overigens wel enorme verbeteringen zijn ten opzichte van die in de P2. Toch ben ik dan een beetje teleurgesteld dat de specs van de K61 niet heel veel beter zijn dan mijn P2 van nota bene meer dan 3 jaar oud.
Bouwkwaliteit
Ook al complimenteerde ik de K61 voor de gebruikte materialen, toch is de bouwkwaliteit eerder laag op sommige vlakken. Zo “kraakt” de achterkant van mijn K61 soms, vermoedelijk door de lijm die intern wat is losgekomen. Het is soms echt angstaanjagend wanneer je lichte druk uitoefent op de telefoon en je dan een klein “krakje” hoort.
Op andere vlakken scoort de K61 dan weer veel beter op bouwkwaliteit. Zo zijn de knoppen heel erg goed en voelt de telefoon heel erg goed in de hand door de metaalachtige omlijsting. (De omlijsting blijkt ook uit harde kunststof te zijn gemaakt.)
In het algemeen is de telefoon dus wel goed geconstrueerd. Ook zeker omdat de K61 een MIL-STD-810G certificatie heeft gekregen kunnen we wel besluiten dat de bouwvastigheid van de K61 heel degelijk is.
Dat bevestigt de telefoon zelf trouwens ook wanneer de simtray er wordt uitgenomen (Dual-Sim!). Je ziet een heel erg degelijke, compact geassembleerde phone, en dat is fijn.
Scherm
Het scherm heeft mij tijdens de proefperiode aangenaam verrast. Ook al is het geen Amoled zoals ik gewend ben van mijn P2, heeft het scherm toch erg goede zwartwaarden. Dat is zeker te merken bij de notificatietray die volledig zwart is gekleurd, al is en blijft het geen Amoled. Dat is dan weer zeker te merken in donkere scenes van bv. een film. Het contrast is dan goed maar niet uitstekend en soms is het maar moeilijk om donkere objecten dan goed te kunnen waarnemen.
Toch is dit voor een IPS LCD paneel zeker niet slecht. De kleurweergave zijn daarnaast ook vrij goed als ik het vergelijk met mijn P2. Minder goed is de piekhelderheid, die mij vaak last bezorgt om beelden op de K61 te zien in fel daglicht.
Daarnaast is de schermcoating van de K61 er een van het gladde type, wat het zeer fijn maakt om de K61 te gebruiken. Het scherm is dus heel fijn om te gebruiken.
Dan nog een laatste opmerking in verband met het “scherm” of display is het gebrek aan een notificatieled. Op zich is dit misschien geen no-go voor de meesten, maar ikzelf merkte het gebrek van die led in het bijzonder. De K61 heeft er geen, de P2 wel. Daarom was ik vaak aan twijfelen of nu wel of geen notificaties waren en miste ik ook enkele notificaties die ik anders misschien wel direct had opgemerkt.
Snelheid, betrouwbaarheid en stabiliteit
De K61 heeft bij mij vooral de indruk gewekt van een vrij snelle, vlotte telefoon. Toch moet ik hierbij opmerken dat de vlotheid van de phone gelijkaardig is aan die van mijn P2, die ondertussen toch al meer dan 3 jaar oud is en een inferieure SoC heeft. Daarnaast is de K61 wel betrouwbaarder bij het laden en het opslaan van apps in het geheugen. Zo blijven bepaalde zwaardere apps beduidend langer in het geheugen opgeslagen dan bij mijn daily driver.
Ook heb ik een synthetische benchmark gedraaid op beide toestellen (Geekbench):
Daarbij is dus weldegelijk te zien dat de Helio P35 performanter is dan de Snapdragon 625 van de Lenovo P2.
Dat bevestigt nogmaals dat de LG K61 weldegelijk sneller is, wat dus ook al bleek uit dagdagelijks gebruik, al is het verschil niet heel merkbaar. Bij games is het verschil trouwens ook niet immens. Bij enkele games die ik testte kreeg ik wel de indruk dat deze vlot draaiden op het toestel, maar niet enorm veel vlotter dan bij de P2. Ook de laadtijden van de games zijn vergelijkbaar op beide toestellen.
Wat echter wel heel merkbaar is, is het gebruik van de vingerafdrukscanner op de achterkant van de telefoon. Deze werkt op zich goed maar is vrij traag. Niet zo zeer traag in het begrip van “traag herkennen van de vinger”, maar eerder traag in het ontgrendelen van de telefoon. Dit is vrij jammer voor een anders zo goed werkende scanner. Aan de andere kant is de betrouwbaarheid van die scanner wel top. Deze herkent keer op keer mijn vinger.
Over de betrouwbaarheid van de telefoon zelf kan ik daarnaast ook nog wel enkele dingen zeggen. Zo mocht ik geen enkele keer een plotse reboot meemaken van het OS, een app zien crashen gerelateerd aan het toestel zelf of vreemd gedrag van het besturingssysteem waarnemen. Dit is ook wel normaal voor een nieuw toestel, maar het valt toch op te merken.
Wel vallen er enkele andere merkwaardigheden op te merken in verband met de software van het toestel. Zo zijn er heel wat naar mijn mening designfouten in de software geslopen.
Verder valt ook nog aan te stippen dat het ontgrendelen van het toestel soms vreemd deed. Niet alleen verliep het ontgrendelen zelf nogal traag bij het gebruik van de vingerscanner, ook kwam het heel erg vaak voor dat het ontgrendelen via de ontgrendelknop of scanner niet van de eerste maal werkte. Zo moest ik steeds weer de vergrendelknop 3x indrukken vooraleer de telefoon reageerde. Dan werkte de vingerscanner ook niet en het zorgde al bij al voor een heel vervelende ervaring. Het heeft mijn gebruikservaring echt danig beïnvloed dat ik terug naar mijn Lenovo P2 ben overgeschakeld in mijn testperiode. In een goeie 7 op de 10 gevallen wou de telefoon gewoonweg niet ontgrendelen via de scanner en dus ook niet ontgrendelen via de vergrendelknop bij de eerste keer indrukken. Kortweg onbruikbaar dus voor dagelijks gebruik.
Update: ondertussen heb ik deze bug niet meer heel vaak voorgehad en werkt de scanner consistenter.
Zo kwam ik nog wel meer van deze zeer vervelende “quircks” tegen trouwens. Vooral op software vlak zat ik mijzelf soms de haren uit het hoofd te trekken.
Over de Google-Assistent knop valt ook wat te zeggen. Die werkt namelijk niet wanneer de telefoon vergrendeld is, of het scherm nu aanstaat of niet maakt geen verschil. Dit is waarschijnlijk geen bug, maar door ontwerp zo. Maar wat mij betreft doet het wel het nut van die knop teniet. Waarom zou je dan die knop namelijk willen gebruiken? Je kan dan evengoed “Ok Google” zeggen en het toestel doet net hetzelfde, zonder de telefoon te moeten aanraken, wat volgens mij toch een van de enige usecases is: gebruik van de telefoon via de Assistent via stem. Mocht de knop nu nog werken terwijl de telefoon vergrendeld is zou het nog te verantwoorden zijn, maar nu is het een vrij nutteloze knop die ik zelden heb gebruikt. (Noot: de optie om de assistent op het vergrendelscherm te gebruiken stond aan.)
Dan een laatste stukje over de aanwezige sensoren op het toestel. Op de website van LG staat namelijk dat er een nabijheidssensor op het toestel zit, maar dat feit kan ik ontkrachten (voor mijn exemplaar althans). Ik kon aan de hand van een “sensor test app” geen nabijheidssensor waar dan ook op het toestel waarnemen.
Wel zit er een lichtsensor en accelerometer op het toestel, maar geen barometer of gyroscoop. Wel is er een magnetosensor aanwezig in het toestel, wat dan weer bevorderlijk kan zijn voor zaken als navigatie en dergelijke.
Batterij
De batterij van de K61 is een mooie 4.000 mAh. LG heeft geen Screen On Time bekend gemaakt, waar wel zeggen adverteren ze: “De 4.000mAh-batterij voor de hele dag gebruik.”. De accu zou dus een volledige dag moeten kunnen meegaan en vanuit de praktijk kan ik dit ook bevestigen. De K61 vreet zeker geen batterij en met een continu ingeschakelde batterijbesparingsmodus moet 2 dagen zelfs te doen zijn.
Op de batterijanalyse app kreeg ik wel een reële waarde van 3.656 mAh gepresenteerd, wat ongeveer 91% is van de beloofde 4.000 mAh. Dit is dan ook een vrij grote afwijking van wat er wordt geadverteerd. Toch is dit niet wereldschokkend. De meeste telefoons komen naar mijn ervaring met een afwijking van 4 à 6 % ten opzichte van de geadverteerde capaciteit. Daarnaast valt ook te vermelden dat die geschatte waarde niet 100% betrouwbaar is en slechts een indicatie geeft.
Enkele verhelderende screenshots met betrekking tot de batterij, zie hieronder:
Ook nuttig om te vermelden is het gebrek aan snelladen. Ik moet toegeven dat dit een soort shock voor mij was. De lader die ik bij het toestel kreeg was dan wel een 16W lader met “fast-charge” voor dit pre-productie model, toch ging het laden niet echt snel. Het duurt ongeveer 2 uur en een half voordat de telefoon van 0 helemaal is opgeladen. Voor ongeveer 3.700 mAh is dat vrij langzaam. De telefoon laadde steeds aan 4V x 1,8 A (= ongeveer 7 W).
Het is zeker een shock komende van een toestel met een 24 W lader. Beide toestellen laden ongeveer even snel op, met het verschil dat de ene ongeveer 4.000 mAh groot is en de andere ongeveer 5.100 mAh.
Camera
De camera vond ik een mixed bag. Enerzijds is er op de main camera weinig op te merken, aan de andere kant zien sommige foto’s er maar “meh” uit.
De main camera heeft dan wel de volle 48MP resolutiebereik, als het op scherpte aankomt laat de camera soms wat steken vallen. Je ziet dan dat de telefoon dit probeert te corrigeren met een beetje extra sharpening, maar dat helpt het niet echt. Vaak was wat meer smoothing van de beelden zelfs de betere keuze geweest. Zeker op een foto met 48MP moet dat goed te doen. Ik vermoed dan ook dat heel wat te maken heeft met de fotoverwerking die nog niet volledig op punt staat.
Daarnaast zijn de macrolens en fisheye-lens zeker heel welkom op een telefoon naar mijn mening, maar de resultaten van deze lenzen zijn op deze K61 niet om naar juis te schrijven. De kleurweergave van beide lenzen is vele malen slechter, het contrastvermogen is bij beide barslecht in een donkere omgeving en de macrolens heeft soms wat kuren met focussen.
Toch is niet alles slecht wat de camera’s betreft. Zo kan deze main camera zeker en vast enkele fraaie beelden vastleggen onder goede omstandigheden. Ook in wat minder goed belichte scenario’s kan de camera zijn mannetje staan. Softwarematig zijn er dan wel wat ingrepen om de helderheid kunstmatig wat te uppen, toch zien het resultaat er zeker niet altijd slecht uit.
Nochtans dat deze telefoon dus best wel “ok” scoort op vlak van onderbelichte foto’s is het niet al goed. Zo heeft de camera geen nachtmodus (zgn. nightview), waardoor in echte donkere omstandigheden er maar weinig te zien is op sommige foto’s.
Ook filmpjes maken kan de K61 best wel vrij goed. Er zijn geen vreemde effecten van beeldvervorming of audiovervorming. Zo is het opnemen van de audio bovengemiddeld goed zelfs voor een telefoon uit deze prijsklasse.
Over de camera-app valtt trouwens niet zoveel te zeggen. Die doet gewoon zijn werk, is fijn in gebruik en werkt zeer intuïtief.
Camera bij dag, vergelijking met Samsung A41:
A41, test planten
K61, test planten:
A41, test close-up blad:
K61, test close-up blad:
K61, test close-up blad (MACROlens):
K61, test donker (binnen):
K61, test donker (buiten):
(Meer foto's: zie onderaan)
Andere bemerkingen
Bereik
Ik heb nooit problemen mogen kennen met dit toestel inzake bereik of verbinding. Het toestel maakte zelfs een redelijk positieve indruk op dit gebied. Waar ik normaal soms moeilijkheden met 4G ontvangst op vele toestellen in mijn huis, presteerde de K61 vrij goed. De ontvangst blijft vrij slecht binnenshuis, maar de K61 slaagt erin iets vaker een mobiele verbinding te maken. Ook het tetheren van mobiel internet over een wifi verbinding lukte steeds zeer goed.
Ook in snelheid van verbindingen is alles normaal. In een reeks speedtests haalde de telefoon ongeveer 200 Mbps over wifi, terwijl mijn Lenovo P2 180Mbps haalde.
Verbindingen
De NFC heb ikzelf goed bevonden. Na de NFC chip van dit toestel te testen bij meerdere verschillende apparaten en tags kon ik vaststellen dat de telefoon er steeds in slaagt om een connectie te leggen. Soms was het wel wat zoeken “voor het juiste plekje”, maar dat ligt eerder aan de tags dan de telefoon vermoed ik.
Bluetooth werkte op deze telefoon heel vlot. Pairen ging razendsnel en zelfs met meerdere apparaten verbonden tegelijkertijd, waren er maar weinig problemen.
Gebruikersgemak
Software
Bij het beginnen van de testperiode van deze telefoon was ikzelf heel eerlijk niet zo vertrouwd met LG producten als het aankwam op smartphones. Dat is nu wel veranderd met deze testperiode.
Vooraf dacht ik dan ook: “Wat kan een producent van smartphones nu verkeerd doen aan een toestel, afgezien van de specs?” Wel het antwoord: de software.
De software vormt echt dé differentiërende factor als het aankomt in verschillen onderling tussen smartphones. Dit onderdeel is dan ook een “make or break” voor mij persoonlijk bij het kiezen van een smartphone. Het is hét onderdeel van het toestel waar je dagelijks soms uren mee interageert. Voor mij is het dus echt van belang dat dit goed zit. En ik moet zeggen dat het bij dit toestel allesbehalve het geval is jammer genoeg.
Android is Android, maar vergis je niet: er is daadwerkelijk wel veel verschil tussen fabrikanten. Aangezien de K61 geen Android One draait, waar ik trouwens een voorstander van ben, besloot ik van vooraf aan om de interface van LG te omarmen. Geen custom launcher dus, geen custom camera app en dus zoveel mogelijk stock laten in het algemeen.
Op het eerste zicht leek niks me echt dwars te liggen. Toch besloot ik eens in de instellingen te duiken. Zo paste ik het toetsenbord toch al snel aan naar Gboard (ik kon echt niet werken met dat LG toetsenbord, daarbij had het geen swype invoer) en bekeek ik de navigatie opties eens. Standaard kan je de 3 (ouderwetse) navigatieknoppen gebruiken. Dit wou ik graag aanpassen naar de gekende “one-button” gesture gestuurd balkje onderaan. Ik kon het uiteindelijk vinden in de settings maar er is iets heel vreemd mee aan de gang. Het eerste wat mij opviel was dat het aanpassen van de navigatieknoppen ook meteen het gedrag van de multitaskingview aanpast. ZO ging het van een legacy “oude” verticale multitaskingview naar een horizontale ‘nieuwe” multitaskingview. Als ik de standaardnavigatieknoppen terug selecteerde kwam de oude multitaskingview terug. Heel bizar allemaal.
Daarnaast werkte dat navigatiebalkje niet helemaal zoals ik het gewoon was. Indrukken is wel “home” en naar boven slepen “multitaskingview”, maar voor “terug” is er dan toch weer een aparte knop voorzien. Ook vreemd was de aparte multitaskview weergave bij het swipen over de navigatiebalk zelf. Waarom zou je die mogelijkheid bieden? Het zorgde bij mij vooral voor veel “false-positives”, zodat ik veelvuldig per ongeluk van app wisselde. Daarnaast is het bij deze navigatiebalk niet mogelijk om je scherm “te verkleinen” voor één hand. Daarvoor moet je namelijk swipen over de navigatieknoppen, iets wat geen optie is natuurlijk bij de navigatiebalk weergave.
Het toppunt van deze “klunzigheid” in de software komt pas nu aan bod. Het is namelijk zo dat LG standaard alle apps op het homescherm zet en er geen appdrawer is. Dit kan je wel aanpassen in de homescreen settings. Wat is het probleem dan? Wel, om de appdrawer te bereiken moet je naar boven swipen op het homescreen. Dit triggert de appdrawer enkel wanneer de swipe gebeurt van helemaal onderaan het scherm. Waar dan ook ergens op het homescherm is niet goed dus.
Dat heeft als resultaat dat je ELKE KEER de multitaskview triggert bij het openen van de appdrawer en vice versa. Dit is echt enorm vervelend en haalt zo de volledige gebruikerservaring compleet onderuit. Het kost tijd, het werkt knullig en het is ronduit niet fijn. Nadat het voor de honderd-en-eenste gebeurde besloot ik om effectief terug over te schakelen op mijn P2 voor het dagelijks gebruik.
Naast al deze bugs ondervond ik nóg een andere bug. Het is namelijk zo dat je de apps in appdrawer kan sorteren op alfabet. Het enige probleem hiermee is wanneer je een nieuwe app installeert. Dan sluit de app gewoon achteraan aan en trekt zich niks aan van de sorteermethode in de appdrawer. Nogmaals een vreselijk vervelende bug, zeker als je naar een specifieke app op zoek bent, maar deze achteraan komt te staan in de lijst. Dat resulteert in tijdsverlies en geen prettige ervaring.
Als laatste "bug" in mijn rant over de software, wil ik even aangeven hoe ontiegelijk vervelend een "goedbedoeld feature" van LG is. De telefoon maant je namelijk bij het wegswipen van iedere notificatie aan om "notificaties voor app X uit te schakelen, omdat je ze steeds wegveegt". Ja, ik swipe 80% van al mijn notificaties weg, maar dat is gewoon omdat het meestal niet nodig is om ze te openen.
Je krijgt dan een pop-up te zien en het remt nogmaals je flow af. Werkelijk bij bijna iedere notificatie kreeg ik deze melding te zien en dat opnieuw en opnieuw en opnieuw...
Afgezien van al deze bugs en probleempjes, is de UI ook niet echt zo heel gebruiksvriendelijk en al zeker niet heel smaakvol. De mismatch tussen de LG design language, die sterk lijkt op die van Apple, in combinatie met de Google Material Design, zorgt er bij mij voor dat de UI gewoon niet fijn overkomt. Fabrikanten als Samsung en Xiaomi doen dit ook wel, maar vooral bij de K61 van LG heb ik dit bevonden als hinderlijk.
De systemtray die volledig zwart is, de Apple-like instellingen, de native berichtenapp die dan wel van Google is, de telefoonapp die dan weer volgens de LG design language is gemaakt, de heel erg vervelende manier van screenshots bewerken, …
Al dit heeft mij bevestigd dat Android One toch een vele maal betere gebruikerservaring biedt.
Wat ik het ergste vind over dit alles, is het feit dat al deze bugs allemaal stock van design zo op de telefoon zitten. Laat ons dus hopen dat het slechts kinderziekten zijn. Wat mij betreft heeft LG hier meer dan een steek laten vallen.
Prijszetting
Volgens mij staat deze telefoon toch wel redelijk verkeerd geprijsd. Zeker als je ziet hoe competitief de concurrentie is in dit segment. Als alternatieven denk ik dan aan een Samsung A51/A41 of een Xiaomi Redmi Note 8 Pro die ook voor rond de 240 tot 280 euro worden verkocht.
Als je de specs van de K61 aftoetst bij de concurrentie zie je ook gewoon dat de K61 op bijna alle vlakken inferieur is. Zo zit in de A41 bijvoorbeeld een Helio P65 terwijl dat in de LG K61 slechts een P35 is. Het scherm bij de 2 Samsungs is daarnaast ook Oled en de software is naar mijn ervaring veel meer gestroomlijnd. Daarnaast heeft een telefoon als de Redmi Note 8 Pro 6GB aan RAM en een grotere batterij, voor een iets lagere prijs.
Ik vermoed dan ook dat de prijs redelijk snel naar beneden zal komen in de komende maand, want aan de huidige 280 euro is het voor mij toch sowieso een “no-go”.
In het algemeen was de K61 voor mij op papier een fijne telefoon om te gebruiken. Alhoewel de prijs van de K61 wat mij betreft veel te hoog is, is het zeker geen onnozele telefoon. De bouwkwaliteit is goed en de meeste van de basiselementen van deze telefoon zijn goed gedaan. “De meeste”, want de software is wat mij betreft een kleine ramp. Of het aan het pre-productie model ligt, of het feit dat de telefoon nog Android 9 draaide weet ik niet, maar voor mij betekende deze ervaring alvast dat er nog veel werk aan de winkel is op software vlak. De concurrentie doet het al veel beter en die concurrentie is moordend als je een fout maakt in dit segment.
De batterij mag dan wel vrij groot zijn (4.000mAh), het gebrek aan snelladen is een domper en maakt deze smartphone meteen al veel minder attractief.
Het scherm is ok, het is dan wel geen Oled, toch deed LG hier veel goed. Hetzelfde kan ook gezegd worden voor de camera’s, al zijn de 2 extra lenzen op de achterkant teleurstellend. In heldere omstandigheden kan de camera goed zijn werk doen, in donkerdere omstandigheden ook, maar heel ver moet je het niet drijven.
Het feit dat de SoC een vrij low-end model is, helpt de zaak ook niet vooruit. De telefoon kan dan wel goed mee met de meeste veelgebruikte apps, meer intensievere zijn dan weer een stapje te ver in veel gevallen. Zo is de snelheid in het opstarten en schakelen tussen apps wel ok, toch kan de telefoon soms het inladen van content niet bijbenen. Dat de software vaak wat “funny” doet, helpt natuurlijk ook niet.
Al bij al vond ik deze telefoon gewoon niet fijn om te gebruiken. De software die me hoorndol maakte, het probleem met het unlocken, enz. zorgde er gewoon voor dat ik de telefoon liever niet gebruikte. Samen met de te hoge prijs krijgt deze telefoon van mij dan ook geen hoge score toebedeeld.
Voor mij krijgt deze telefoon een 4/10.