Lang gezocht naar een product dat mijn issues met mijn huidige wifi omgeving kon oplossen.
Omdat ons huis redelijk oud is (1950) en dikke muren heeft, levert dit gewoon beperkingen op qua OF signaal, OF qua kabels trekken (mijn vrouw houdt niet van freezen, behang kapot maken ect ;-)).
Ik beschik over een standaard Telenet router met wifi geïntegreerd. Hierbij zijn +30 devices aangesloten. Denk aan:
- Philips Hue verlichting
- Ikea Tradfri (via Hue gekoppeld)
- 15 slimme stekkers (Tuya)
- bewegingssensor (Tuya)
- Ledstrip (Tuya)
- 3 Nest rookmelders
- 2 Nest ourdoor cam's
- Nest Thermostat V3
- 2 Foscam ip camera's
- Nest Hello
- Nest Secure (zelf geïmporteerd)
- 2 airco's (Daikin)
- 2 wifi controllers voor rolluiken
- 3 Chromecasts
- 4 Google Mini's
- telefoons. tablets, ect
- Audio/ tv devices, zoals: Tv, digibox, dvd speler, receiver
- computer
- TP-link powerlines
Ik maak gebruik van powerlines omdat die de Telenet Digibox moeten voorzien van de benodigde internetverbinding (wifi ondersteund deze niet, alleen lanpoort mogelijkheid) . Deze dient eigenlijk rechtstreeks in de router te zitten, zodat deze direct van buiten bereikbaar is. Doe je dat niet, krijg je issues met functies op het device.
De ip-cams werken op basis van (zelf) ingestelde portforwarding.
Probleem is dat de wifiverbinding vaker onstabiel was en erg traag. Speedtests gaven aan dat de snelheid soms tussen de 15 en 20Mbps lag.(terwijl ik een 200Mbps down/ 20Mbps up verbinding zou moeten hebben, wat ik via de Lanpoort op pc wel redelijk haal). Daardoor waren stekkers, Google mini's ect soms niet bereikbaar (met als gevolg dat ik soms de apparaten opnieuw moest installeren).
Telenet had reeds het wifi signaal gesplitst in een 5Ghz netwerk en een 2.4Ghz netwerk, om zo al de juiste devices van het juiste signaal gebruik te laten maken. (Zo werken de slimme stekkkers alleen op 2.4 Ghz.) Dit in de hoop om de kwaliteit en snelheid te verbeteren, helaas met beperkt resultaat.
Nu heb ik gekeken naar wifi oplossingen wat me voldoende krachtig & stabiel wifi signaal zouden geven, zonder dat ik lelijke routers, switches, accespoints of whatever in het zicht zou hebben met dikke antennes. Daarbij zou het betaalbaar moeten blijven, eenvoudig in gebruik en beheer zonder een 8-daagse cursus netwerkbeheer EN geen breekwerk zou opleveren.
Aangezien ik al diverse Google producten heb (boeh! privacy! hahahhah) heb ik de gok gewaagd om direct na de lancering van Google Nest Wifi, het pakket van router & Wifipunt aan te schaffen.
Product werd snel en degelijk verpakt geleverd. Devices zien er mooi uit vind ik, in vergelijking tot andere apparaten die ik gezien heb :-)
De installatie verliep zeer soepel via de Google Home app en de router was zo geconfigureerd, evenals het wifipunt. (heb hierbij wel de DNS van Telenet ingesteld en niet die van Google).
Vervolgens in de Telenet router de wifi uitgezet.
Tsja; en nu begint de klus, ieder device opnieuw koppelen. De detectie leverde soms wat issues op (weet ik veel hoe je een bepaalde stekker moet resetten, nadat je dat ding al 3 jaar gebruikt en geen handleiding meer hebt;-) ), maar gaf me ook meteen inzicht in een mooiere opbouw van devices. Waar in de Telenet router alles een onbegrijpelijke naam had, kon ik deze met de Google Wifi app netjes hernoemen naar begrijpbare namen. Zeer handig als je een storing in een device wilt op te lossen. Daarbij heb je via de app meteen ook inzage in het verbruik per device ect, maar ook het totaal aantal verbonden devices met details. Handig als je devices wilt blokkeren!
Oke, best wat werk, maar het verliep soepel, op enkele uitdagingen na: de ipcam's kreeg ik niet meer aan de praat via Wifi en de powerlines werkten niet meer voldoende, omdat ik ze achter de Nest Wifi had geplaatst.
Online inlezen leverde me inzicht dat wellicht ik de Telenet router in Bridge mode zou moeten zetten. (Dat zou echter mijn problemen met de powerlines niet oplossen, die moeten zo kort mogelijk op het hoofdstroompunt (lees meterkast) zitten.)
Maar ik kwam erachter dat je in de Telenet omgeving 1 "server" in een DMZ zone zou kunnen aangeven, die dan direct van buiten af benaderbaar zou zijn. Daar heb ik het interne ipadres van de Nest Wifi opgegeven. Vervolgens op de ipcam's ingelogd, juiste instellingen gecontroleerd en in de Nest Wifi app de port forwarding aangepast, zodat deze matchte met die ik bij Telenet had ingesteld. En het werkt!
Vervolgens gegokt om de powerlines terug direct in de router te plaatsen en dat werkte ook weer.
Alle issues opgelost voor zover (en zonder bridge mode settings door te laten voeren).
Ik heb dus nu eigenlijk 2 netwerken; via vaste verbinding rechtstreeks vanuit de router die de pc en powerlines voorziet van bekabelde internetverbinding en wifi dat via Nest Wifi loopt.
Gezien de grootte van ons huis en de dikke muren, was de wifi onvoldoende in het achterste deel van ons huis. Dit werd netjes door de Google Wifi app gedetecteerd (verbinding was zwak, werd aangegeven). Daarom heb ik besloten een 2de wifipunt te halen en deze net in het midden tussen de router en het wifi punt te plaatsen.
Resultaat; een stabiele en voldoende krachtige wifi verbinding die exact doet wat het moet doen. Leuke bonus is dat ik nu ook meteen een stabiele Google assistent heb op de locaties van de Wifi punten.
Ik heb wat foto's toegevoegd, oa van de snelheidstesten na installatie van de Nest Wifi. Helaas vergeten om foto's vooraf van de testen te maken.
de snelheidstesten:
-109.7 down/18.1 up en 117.5 down/ 18.1 up, zijn van het wifi punt dat het verste van de router is (heb meerdere keren de test gedaan, gemiddeld zat het steeds hier tussen in)
-182.8 down/ 18.0 up was van het middelste wifi punt in het huis
-190.1 down/ 18.1 up was het kortste bij de router.
Je kunt stellen dat in het verste punt in ons huis de internetverbinding nog maar +/- 60% is van wat theoretisch haalbaar is, maar voor mij is de verbinding qua snelheid +/- vervijfvoudigd. Maar wellicht nog belangrijker; de verbinding is uitermate stabiel en heb sinds de ingebruikname nog geen enkele uitval van een device gehad.
Vooral het gebruikersgemak, de stabiele verbinding en toch de snelheid hebben mij overtuigd van dit product.