Jura E8 (2019) Platinum Review

24 mei 2020, laatste update op 24 mei 2020, 5.565 views Rapporteer

Het apparaat maakt uitstekende espresso en cappuccino, en een mooi stevige melkschuim.
De verschillende koffie-variaties kun je personalizeren door een instelling te maken met de gewenste hoeveelheid koffie, water, melk, en temperatuur. Het apparaat werkt redelijk snel zonder teveel lawaai.
Helaas is het schoonmaken van de melkschuimer nogal omslachtig.

Pluspunten

• uitstekende koffie smaak
  • uitstekend melkschuim
  • eigen koffie-instellingen maken
  • niet teveel lawaai
  • mooi functioneel beeldscherm

Minpunten

• melkschuimer reinigen omslachtig
  • theewater niet heet genoeg

Ik heb deze Jura E8 nu bijna een jaar in gebruik. Het apparaat maakt uitstekend smakende koffie, en maakt een mooie stevige schuimlaag voor mijn cappuccino's.
Voor de verschillende 'standaard' koffie variaties kun je de instellingen aanpassen: de hoeveelheid water, hoeveelheid koffie, hoeveelheid melk, en de gewenste temperatuur (temperatuur als hoog-midden-laag).
Dit zijn instellingen globaal voor het apparaat, dus niet verschillende instellingen per gebruiker.
Het apparaat kan twee espresso's of kopjes koffie tegelijk maken. Echter, koffie-met-melk zoals cappuccino gaan maar met 1 kopje tegelijk.

De melkopschuimer komt standaard met een slangetje om melk op te zuigen uit een eigen melk houder. Ik heb na korte tijd de Jura 'glazen melkhouder' van 0.5L erbij gekocht. Die werkt fijn en kan ik aanbevelen.

Voor het zetten van (zwarte) thee is ook de 'hoge' temperatuur nogal laag met 89C, waardoor mijns inziens zwarte thee niet naar behoren gemaakt kan worden. Voor een apparaat in deze prijsklasse vind ik dat wel een gemis. Daarnaast komt het thee-water uit dezelfde uitstroom-opening als de melk, wat ook niet ideaal is.

Het apparaat werkt redelijk snel: Na het inschakelen doet het een reinigings-cyclus en gaat opwarmen, en is in 42sec gebruiksklaar. Het maken van een cappuccino (met mijn dubbele-espresso koffie) duurt 52 sec.
In 'stand by' mode gebruikt het apparaat 4.5W. Na een eigen instelbare tijd schakelt hij zichzelf uit, bijvoorbeeld na een half uur. Het zetten van mijn cappuccino kost 22Wh (watt-uur) energie, dus circa een halve cent aan stroomkosten.

De melkopschuimer is nogal gevoelig voor regelmatig goed schoonmaken. Als dat een dag vergeten wordt, werkt hij niet meer naar behoren en produceert dan veel stoom met weinig melk. Voor het schoonmaken van de melkopschuimer is er een speciaal 'melk reinigings' programma. Hiervoor moet je een speciaal bakje aan het melk-slangetje doen waarmee water-met-schoonmaakmiddel wordt opgezogen. Zelf voeg ik niet altijd het (Jura eigen) schoonmaakmiddel toe, maar doe deze dagelijkse reiniging meestal met alleen schoon water. Daarnaast is het zo nu en dan nodig om niet alleen op deze manier te spoelen, maar om ook nog de de melkopschuimer los te maken van het appaat en haar verschillende onderdelen afzonderlijk onder de kraan af te spoelen.

Midden onder het apparaat zitten de opvangbak voor spoelwater en koffie-drab. Dit zijn vier ruimschoots grote plastic onderdelen die na elke paar kopjes even leeg gemaakt en/of afgespoeld moeten worden.
Alles bij elkaar zijn de reinigings-procedures nogal omslachtig voor de paar kopjes koffie die ik per dag maak.

In de periode dat ik het apparaat kocht was het overal in Nederland te koop voor dezelfde prijs, in zowel 'fysieke' winkels als online. Dat geeft mij een wat ongemakkelijk gevoel over prijsafspraken. Ik heb toen besloten om het in Duitsland te gaan kopen waar het aanzienlijk goedkoper was (zelf opgehaald in een winkel).

Heb jij ook een Jura E8 (2019) Platinum?

De lage temperatuur die je meet voor theewater, is dit in een koud glas of in een voorverwarmd glas?
Vaak kan het theewater 5-8 graden koeler in het glas aankomen als deze niet is voorverwarmd.

De ervaring met Jura machines is dat bij voorverwarmde kopjes/glazen de temperatuur meer dan optimaal is normaliter.

Over je opmerking voor de prijs: Jura heeft een vaste adviesprijs. Ga je hier als leverancier (zonder toestemming) onder zitten kan jura beslissen niet meer te leveren. Helaas zijn er wel meer merken die dit doen.
Ik hou van cappuccino met een zeer sterke koffiesmaak. Is dat bij deze mogelijk? Overal waar ik over andere apparaten lees betreft cappuccino’s, overheerst het melk.

Voor het schoonmaken van de melkopschuim onderdelen, is niet meer of minder dan mijn huidige apparaat. Dus dat vind ik wel meevallen.

Reinigt deze niet automatisch de melkonderdelen na elk gezette bakje? Met mijn huidige apparaat moet ik na elk kopje door de gehele losse melkopschuimer heen stomen.

Ben benieuwd naar de antwoorden op deze vragen.