Dell OptiPlex 7070 Ultra Form Factor (0P2DR) Review

23 mei 2020, laatste update op 27 mei 2020, 546 views Rapporteer
Testpanel +3

1200€ voor een semi-desktop is veel geld. De bouwkwaliteit is niet om over naar huis te schrijven (goedkope plastiek) en de ergonomie is ver te zoeken. De bijgeleverde monitor is ook niet fantastisch. Kortom: 3/5 is het maximum dat ik kan geven.

Pluspunten

• neemt weinig plaats in
  • PC module is uitneembaar
  • Upgraden is mogelijk

Minpunten

• goedkope plastics
  • geen speakers in de monitor
  • LCD scherm is van medium kwaliteit

3 van 5 sterren (Voldoende)

Introductie

Goed, first things first:
Dit is mijn eerste review ever, so don't judge me too harsh.. :+
Dell website van de PC die ik heb getest: OptiPlex 7070 UFF
Deze monitor wordt er standaard bijgeleverd: P2419HC

Via het testpanel van Tweakers.net kreeg ik een Dell OptiPlex 7070 UFF opgestuurd. Het concept is leuk: een losse computer die in de steunarm van een Dell monitor past. Met bijgeleverde voet, LCD monitor, toetsenbord en muis. Het idee erachter: weinig plaats nodig op je bureau. En, als je wilt, kun je de PC uit de steun halen en meenemen. Als thuiswerker dankzij Corona is dat natuurlijk een ideaal gegeven.

Bon, let's start!

Ontvangst

Elke review moet natuurlijk starten met uitpakken. 2 dozen, 1 met de full kit (monitorvoet, -arm, PC, toetsenbord, muis, kabels), 1 met de monitor. Uitgepakt ziet het er als volgt uit:

Montage

De montage was niet zo eenvoudig als ik had verwacht. Ik kreeg 2 IKEA-style handleidingen om alles in elkaar te steken: 1 voor de monitor en 1 voor de PC. Dat kan natuurlijk geen kwaad, maar het wordt lastig als de aanwijzingen per handleiding verschillen. Dat betekent kiezen tussen de PC handleiding met een summiere beschrijving van de monitor, of de monitor handleiding waarin de plaatsing van de PC niet vernoemd wordt. Tsja...
Monitor
Na enig vergelijk van de verschillen uiteindelijk middels de PC handleiding begrepen hoe het ding precies in elkaar steekt. Het in elkaar steken is op zich eenvoudig en er zijn geen tools voor nodig: voet aan de arm schroeven, monitor op de arm klemmen, PC in de arm klemmen oh nee, wacht even. Toch iets meer zorg nemen voor deze laatste stap. Eerst de monitor en de voet:

Klinkt eenvoudig, maar de bouwkwaliteit is "wat minder", met als gevolg dat de arm niet op de monitor wil klikken. De opzet is een "stick & click", maar de werkelijkheid is een "steek de arm met de 2 bovenste lipjes in de daarvoor bestemde gaten in de achterkant van de monitor en probeer vervolgens maar de onderste 2 lipjes vast te klikken". Na enkele minuten heb ik het opgegeven; volgens mij heeft 1 van de 2 onderste lipjes "geklikt", dus zit de arm op 3 van de 4 hechtingspunten vast. En daar heb ik veel kracht op moeten zetten!

Het gevolg is een monitor die 'aan de arm hangt'. En ik weet niet hoe schadelijk het is om hard te duwen op de achterkant van een monitor, maar gezond kan dat niet zijn. Het idee is prachtig, maar de afwerking laat serieus te wensen over.
OptiPlex 7070 UFF
Dan, de PC zelf installeren. Dat is eigenlijk poepsimpel:
  • De cover van de arm schuiven (kliksluiting onderaan, in de kabelopening)
  • De PC in de cover van de arm klemmen
  • De kabels aansluiten op de PC
  • Cable Management
  • De cover op de arm klikken
Bevestigingsproblemen
Ook hier weer: de PC klikt in het plastiek omhulsel van de monitorarm. Met van die plastieken kliksystemen; een lipje die het op zijn plaats houdt. Dat lipje zit op de plaats van de netwerkaansluiting (zie groene vierkantjes op de foto), dus het is geen solide lipje, maar een lipje met 2 fragiele plastiek pootjes en een groot gat in het midden om de RJ45 stekker doorheen te steken.

Dit maakt het "onmogelijk" om de PC los te klikken zonder eerst de netwerkkabel eruit te trekken. Ik zie dat geen jaar heel blijven, als je de PC er frequent uit wil halen. Als dat clipje eenmaal afbreekt, dan houden enkel 2 kleine hoekjes de PC nog op zijn plek. De PC wordt dan grotendeels gedragen door de aangesloten kabels en bestaat de kans dat ie uit positie "glijdt". Wat wordt versterkt door de aan/uit knop bovenin; die zal de PC uit positie kunnen duwen en dan werkt de aan/uit knop op de monitorarm niet meer, omdat ie niet meer reikt tot aan de aan/uit knop van de PC. Niet dat dat zomaar zal gebeuren, maar ik vind het een "design-flaw".
Vastzetten
Het insteken en uitsteken van de cover op de monitorarm gaat relatief simpel. Ook hier echter weer: de sluiting onderaan de arm. Intuïtief schuif je de clip open en trek je de cover van de arm. Dat werkt echter niet; je moet de clip open zetten (hopen dat ie open blijft staan) en dan de cover omhoog schuiven, omdat de clip op de cover zelf zit. Klinkt vreemd? Dat is het ook.

Toen ik het mijn vrouw liet proberen, gaf ze het al vrij snel op. Zij zou de cover er niet uit krijgen, laat stáán dat ze in staat zou zijn tot cable management...
Cable Management
Zoals je hierboven en hieronder op de foto's kunt zien, is er niet nagedacht over cable management. Met de netwerkkabel ingeplugd, is de PC er niet meer uit te halen. En de netwerkkabel wordt ook nog eens scheef geduwd door de plastieken kabelgeleiders. Daarbij loopt de netwerkkabel door de positie heen die is gemarkeerd als "power cable". Dus er klopt geen hout van de layout binnen in de cover.

Even achteraf een kabeltje bijprikken wordt 'm ook niet: dan moet de cover eraf en plat op de tafel, om de extra kabel door het gat heen te trekken en in te pluggen, vast te leggen in de cover, zodat ie nergens in de weg zit en dan moet de cover weer terug op de arm gestoken worden. Handig is anders. Het is niet dat ik "even snel" een netwerk- of USB kabel inprik; integendeel. Dat moet met beleid en geduld gebeuren.

Wat ik ook niet snap, is dat de website het heeft over "aangepaste korte kabels", terwijl ik ben blijven zitten met een opgerolde USB-C kabel tussen PC en monitor. Volgens mij is de meegeleverde kabel 1m lang. Compleet onnodig, want die PC kan nergens heen en dus kan die kabel volstaan met 25cm of 33cm lengte, ofzo. De website heeft het over 0,6m, wat ook te lang zou zijn, m.i.. Een kort kabeltje zou volstaan.

Helaas zat er, ipv de USB-C to DP kabel, enkel een DP to DP kabel bij. En aangezien de OptiPlex geen DP aansluiting heeft, heb ik de module als stand-alone niet kunnen testen op één van mijn monitoren, daar ik geen monitor heb met een USB-C aansluiting. Op basis van mijn conclusies vind ik dat echter ook niet echt nodig; ik geloof wel dat het werkt als stand-alone. Dan zal het vergelijkbaar zijn met eender welke NUC met een i5.

Als je de video op de website van Dell bekijkt, spreekt men van "1 kabel, alle stroom". Dat is "wishful thinking". Ik heb nog steeds 2 stroomkabels nodig: 1 voor de monitor, 1 voor de PC. En dan nog een USB-C kabel tussen monitor en PC.
Stabiliteit, betrouwbaarheid, bouwkwaliteit en afwerking
Zoals gezegd: Een leuke computer in een goedkoop, "Chinees" jasje.
Wat opvalt is het verschil in bouwkwaliteit tussen de PC module en de rest: de module zelf is robuust. Die durf ik gemakkelijk in mijn binnenzak te steken, op weg naar de volgende werkplek/afspraak. De monitor en de randapparatuur zijn echter van een veel lagere kwaliteit.
Design
Er zitten nog wat kinderziektes in (design-wise), maar het is een heerlijk concept om een modulaire computer in een monitorarm te steken. Het is echter niet mogelijk om het PCtje mee te nemen en ergens anders te gebruiken, zonder telkens te verzanden in cable management. De monitorarm fungeert niet als docking station, het is enkel een placeholder. Helaas. Dat is een serieus gemiste kans.

Wel vind ik de powerbutton fantastisch! :Y)
Modulair Design
Gelukkig is dit PCtje ook open te schroeven. Daar kom je erachter dat je eenvoudig naar eigen inzicht kunt upgraden. Ik ben niet verder gegaan dan simpel open halen en daar kun je al de WiFi-module, de SSD M.2 en de DDR4-module zien zitten. En blijkt dat er slechts 1 8GB DDR4 module inzit; bijbestellen en upgraden maar! En als 240GB niet voldoende is voor je SSD?
Koop een Terabyte, clone de disk en plaats je 1TB. Pas de Problème!

Goed, monitor rechtop zetten en gáán met die banaan!

Gebruik

De PC zelf is niet zo slapjes als de ombouw.
  • Opstarten gaat snel genoeg (10sec?)
  • Windows 10 Pro is geinstalleerd
  • Microsoft Office is ook al aanwezig (zonder licentie)
  • Wel wat adware, met name McAffee en Foxit
  • En, heel vreemd, de SupportAssist software van Dell zelf wil niet updaten. Dus heb ik de support software van Dell ook niet kunnen testen, want die bleef telkens hangen op "updating..."
De PC zelf
Het PCtje heeft een 4-core + HT CPU. met 8GB geheugen en een 240GB M.2 SSD. De PC voelt lekker reactief aan. Ik heb een aantal tests gedraaid. Natuurlijk is een i5-8365U geen hoogvlieger, maar als home office kan het prima volstaan.

De WiFi-chip is ook interessant; volgens de website van Intel kan deze tot 1.2Gbps aan.
Aansluitingen
De PC zelf heeft onderaan:
  • 1 USB-C aansluiting (om door te lussen naar de monitor)
  • stroomaansluiting
  • RJ45-netwerkaansluiting
  • 2 USB 3.1 aansluitingen

Deze zijn echter onbereikbaar van zodra de PC in de monitorarm steekt. Gelukkig heeft de PC ook nog 2 USB sloten en een 3.5mm jack aan de zijkant, direct bereikbaar als de PC in de arm rust. 1x USB 3.1, 1x USB-C. In elk geval kun je daarmee extra apparatuur aansluiten, zoals een hub of een docking station.

De PC zelf heeft aan de zijkant:
  • 1 USB-C aansluiting
  • 1 USB 3.1 aansluiting
  • 3.5mm jack voor koptelefoon/speakers
Monitor
Ik ben gewend aan 3 EIZO's thuis, als mijn desk (EV2450). Voor mij was het dan ook even schrikken om tegen deze LCD monitor aan te kijken. Ja, ze heeft dunne bezels. Wauw. Echter: je kunt de pixels bijna tellen! Het voelt al met al wat korzelig aan. Ik ben dat niet meer gewend, niet thuis, maar ook niet op kantoor. Seriously; dat was voor mij een tegenvaller. De P2419HC is een monitor van 200€+, dus ik vind dat je daar best wat van mag verwachten.

Wat mij ook opviel: de monitor heeft geen speakers!
Ik krijg een all-in-one thuisgestuurd, ready-to-go, maar geluid? Ho maar.
Ik dacht dat monitoren tegenwoordig standaard een setje speakers hadden, maar de OptiPlex 7070 weet deze óf niet te herkennen, óf de P2419HC heeft geen ingebouwde speakers. Dat vind ik tóch een serieus minpuntje op een "ready-to-Go" PC.

Randapparatuur
Het toetsenbord voelt degelijk aan. Het typt lekker en is samen met de muis aangesloten via 1 USB-dongle. Als je niet te veeleisend bent, is dit toetsenbordje een prima bordje voor dagelijks gebruik. Hetzelfde kan ik echter niet zeggen van de muis: je kunt merken dat de muis een sluitpost is geweest.
Ergonomie
Tsja, wat kan ik hier over zeggen?
Ergonomisch verantwoord computergebruik voor dummies wordt bij de concullega's prima uitgelegd. Deze PC heeft als enige "ergonomische aspect" dat de monitor in hoogte verstelbaar is en kan "klappen"; de kijkhoek kan veranderd worden. That's about it. Het toetsenbord is klein en de muis is goedkoop, dus daar moet je het niet van hebben.
Extra Opmerkingen
Op de website heeft men het over "Zero Footprint".
Sorry, maar daar word ik boos om: ik noem dat greenwashing. Geen enkele PC is "zero footprint". En gezien de goedkope materialen die hier gebruikt zijn, mag je er vanuit gaan dat ook deze PC heel wat voeten in de aarde heeft gehad om geproduceerd te worden.

Het PCtje zelf is echter Ultra-compact. Al denk ik dat dagelijks meenemen uiteindelijk resulteert in een "open" monitorarm met het PCtje ernaast, aangesloten via USB-C. Op zich geen bezwaar, al gaat dat voorbij aan het concept, waarbij je de hele cableclutter op je desk kwijt bent door de PC in de monitorarm te verbergen.

Het is zeker geen notebook-replacement: de monitorstandaard fungeert niet als docking station, omdat je steeds de cover van de monitor arm moet halen en de PC erin moet klikken alvorens de kabels aan te sluiten op de PC. En gezien de fragiliteit van het omhulsel is dat niet iets wat je dagelijks wil doen. En het aansluiten van de kabels is ook geen 1-2-3: dat vergt geduld. 5 minuten verliezen op het aansluiten van je "on-the-go"-PC is een crime.

Prijs

Op dit moment staat deze versie te koop voor 979€ ex. BTW (dus bijna 1200€ incl.) op de website van Dell. In de PriceWatch staat ie voor 1095€. Is 'm dat waard?

Ik vind van niet. Voor hetzelfde geld koop ik een i7 of Ryzen 7 laptop. Voor 1249€ koop ik op dit moment een 15.6" Yoga met een i7, 16GB intern en 1TB aan SSD. Zelf zou ik dat verre prefereren over een i5 met 8GB intern en 240GB SSD. En van Dell koop ik een i7 laptop voor dezelfde prijs, met verder dezelfde specs.

De enige reden die ik zie om de OptiPlex 7070 aan te schaffen, is wanneer je serieus beperkt bent in kantoorruimte en geen NUC op je bureau wil plaatsen, maar ook niet wil werken met een laptop (al dan niet met laptopsteun), docking station en extra randapparatuur.

En voor tussen de 400€ en 800€ koop ik een kant-en-klaar desktop PC/NUC/Mini met een i7 of Ryzen 5/7. +200€ voor de monitor, 100€ voor de accessoires en ik ben even duur uit, of zelfs goedkoper. En zoveel extra ruimte neemt een NUC echt niet in...

Het hart van dit machientje, en daar gaat het tenslotte om, voldoet prima. De keuze om de PC in de monitorsteun te plaatsen is een leuke gimmick; het geeft een opgeruimd gevoel. Jammer is alleen dat er weinig aandacht is besteed aan de kwaliteit van het omhulsel. Het voelt een beetje zoals bij een goedkoop koffiezetapparaat: het voldoet prima, zet heerlijke koffie, maar het plastiek is goedkoop en je bent telkens bang dat ie uit elkaar valt als je er wat onhandig mee omspringt.

Mocht de monitorarm als een docking station hebben gefungeerd, dan zou ik zeker een positief advies geven. Dan was het een click'n'go geweest, waarbij ik 's morgens de PC eruit zou klikken, op weg naar mijn werk, tussen de koffie en de boterham in. Dan had ik het goedkope plastiek wat meer door de vingers gezien en was de relatief hoge prijs aanvaardbaar. Maar de monitorarm is geen docking station, dus het blijkt niet meer dan een gimmick.

Waar ik bang voor ben is dat deze PC, mocht ze modulair gebruikt worden en de PC regelmatig van locatie wisselen, na een jaar in de kast verdwijnt. Simpelweg omdat de clipjes zijn afgebroken en de PC daardoor niet meer netjes in de arm past. Of omdat cable management gaat vervelen na 3 maanden. Enkel als fixed desktop (set up & don't touch it) kan ze jarenlang blijven draaien. En dan vind ik 'm te duur voor de functionaliteit die 't biedt.

Mij laat deze OptiPlex 7070 UFF vooral een gevoel van een dure gimmick in een goedkoop jasje achter...

Heb jij ook een Dell OptiPlex 7070 Ultra Form Factor (0P2DR)?