@
2x gigaset ip510
1x intercom buiten voor poort
1x wifi indoor
1x ip camera buiten
Op zich geen probleem dus/
Heb in de loods geen bekabeling dus ik gebruik puur draadloos, dat was de opzet.
Maar naar aanleiding van je vraag ben ik net even gaan testen om te kijken wat er gebeurt als ik een netwerk kabel in de poe injector steeds die de eap op de loods stroom geeft.
Mijn laptop (in de loods) krijgt dan netjes vanuit de router (na het modem binnen) een ip adres toegewezen.
Het betekend dus dat de eap op de loods zowel als mesh het signaal van de eap op het woonhuis versterkt en tegelijk kan ik ook bekabeling aansluiten in de loods.
Ik zou in de loods op de eap idd ook nog een switch kunnen zetten om zo meerder aansluitingen te maken. De snelheid met kabel op de eap in de loods zal ook hoger liggen aangezien het signaal direct draadloos naar het woonhuis gestuurd kan worden.
De omada software geef aan dat de eap op de loods een snelheid op 5ghz van 433mbps tx heeft en 351 rx heeft. Met kabel zou ik deze snelheid dus moeten kunnen halen. Bij een draadloze verbinding met de eap op de loods moet deze eerst draadloos signaal ontvangen en daarna doorgeven waardoor je dus theoretisch 1/2 van de snelheid verliest en ca 216 mbps tx en 175 rx haalt. Op zich geen slechter waardes
Geheel werkt dus eigenlijk zowel draadloos als met bekabeling, had ik niet aan gedacht of verwacht.
5ghz heeft oom meer vermogen dus bij vrij zicht komt deze verder dan 2.4ghz die wettelijk minder vermogen heeft. 2.4/5 kun je ook naar 1 ssd combineren, dit raad ik af te doen.
Wat ik nog wil proberen om de US firmware te flashen, deze maakt het mogelijk om op 2.4 ghz hoger vermogen in te stellen. Op de EU versien is dat beperkt tot 20db. Heb nog een ander merk wifi AP met openwrt, deze haalt op 2.4ghz 28db. Dat maakt hier in huis een gigantisch verschil.
Heb dit getest met eap225 v3 indoor tegen de openwrt. Veel beton hier en de versie met open wrt die centraal in de hal hangt 1e verdieping komt dan ook in de kelder en hoeken van het huis. De eap v3 haalt dat niet en zou dan minimaal op iedere verdieping unit nodig hebben. In mijn geval stoor ik de buren ook niet die zitten op minimaal 100 meter en meer. Hoop dus dat flashen van de eap225 werkt en ik hierdoor op de 2.4ghz meer vermogen heb.