€ 128,49 bij Amazon.nl Marketplace

WD Red (256MB cache), 4TB Review

19 mei 2020, laatste update op 19 mei 2020, 3.137 views Rapporteer
Product gekocht 0

Gekocht voor NAS, ik had nooit van SMR of CMR gehoord.

Pluspunten

• zuinig
  • stil
  • snel

Minpunten

• niet combineren met CMR schijven (?)

Drie stuks van deze "efax"versie in mijn nieuwe NAS zitten (SHR config), een Synology DS420j. Op moment van kopen wist ik niets van SMR af. Nu is me zover duidelijk dat je deze niet moet mixen met CMR schijven. Maar hoe dan ook, tot dusver werkt alles als een zonnetje. Transfers gaan rond de 110MB/s met een Fritz 4040 router. Lekker stil en aan m'n slimme meter te zien is het geheel lekker zuinig. Over duurzaamheid kan ik niet veel zeggen, kom over 5 jaar nog 's terug. Prima schijven, prima NAS.

PS. Ik had wel liever gezien dat WD een ander type/kleur voor dit soort schijven had verzonnen. Voor mij is als leek een WD Red een WD Red, dus een NAS schijf. Het hele verhaal met SMR/CMR geeft bij mij alleen maar verwarring en mogelijke mis configuraties.

Heb jij ook een WD Red (256MB cache), 4TB?

Yariva Moderator internet & netwerken 18 juni 2020 10:50
Even een preventieve waarschuwing richting jou en mensen die dit lezen: het punt van de SMR schijven is niet dat je ze niet moet / kan mixen met CMR schijven. Het punt is dat een SMR schijf in het algemeen niet thuis hoort in een NAS. Zodra een schijf uitvalt zal door de SMR "overlappende" technologie het opnieuw opbouwen van je array veel, veel langer duren (Meerdere dagen) dan binnen een array met alleen maar CMR schijven (een paar uurtjes met 4x4TB).

In die dagen van opnieuw opbouwen is je array extra kwetsbaar. Het is dan ook van groot belang om dit timeframe zo laag mogelijk te houden, iets waar de SMR schijven totaal niet in staat zijn.
Volgens mij wel met de kanttekening dat (alleen / vooral) van toepassing is bij ZFS array's, bij meer traditionele (MDADM) array's is in mijn ervaring het verschil veel kleiner en rebuild een array met EFAX schijven ook gewoon in enkele uurtjes, misschien dat het iets langer duurt dan met CMR schijven (heb geen 1 op 1 vergelijking, de hardware in de betreffende NAS apparaten is is verschillend).

Deze tests lijken dat ook te laten zien:

Test met een ZFS resilver: https://imgur.com/ym5bwWI

Test met een meer traditionele setup, welke gebruikelijker is bij consumenten: https://imgur.com/vy17yeo

Al met al nog steeds geen reden om SMR drives aan te bevelen voor NAS gebruik in een consumenten setting, CMR drivers zullen immers in principe altijd beter presteren. Het laat echter wel zien dat het type NAS uitmaakt om te bepalen of de schijven geschikt zijn of niet.

Een SMR drive kan verder prima geschikt zijn in storage apparaten, waaronder NAS devices. Het hangt echter wel af van de workload, voor archief taken zijn SMR drivers bijvoorbeeld prima geschikt, in een situatie met veel random writes weer een stuk minder.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 26 juli 2024 20:24]

@Dennism @Yariva Dank voor deze nuttige aanvullingen, nog meer interessante info in dit forumtopic
Dubbel, excuus.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 26 juli 2024 20:24]