Ja, de Be Quiet! Silent Base 801 is groot. Het is een full tower en dat merk je. Hij past net onder mijn bureau.
Het is een simpel en degelijk design, alle aandacht gaat naar funcitonaliteit en er is ruimte zat om te experimenteren met kabel management. Hiervoor is ook een handige gleuf langs de bovenrand voor bijvoorbeeld de cpu fan kabels. De grootte van de kast vergemakkelijkt de installatie van bijvoorbeeld het moederbord, GPU en eventuele HDD's. Handig voor iemand als ik, waarvoor dit de eerste zelfgebouwde PC is.
De Be Quiet! Silent Base 801 is een heerlijk stille kast. Ik kan geen decibel hoeveelheden aangeven, maar ik hoor de fans pas spinnen zodra ik mijn oor tegen de kast aanhoud. Ik heb een staafje tegen de GPU aan te zetten om de sag tegen te gaan, echter zijn dan enige vibraties hoorbaar door de relatief dunne onderkant, die de wirwar van kabels naar de PSU verbergt.
Aan de achterkant, naast de PWM voor fans zit een scharnierend klepje, waar precies de schroeven van de SSD inpassen. Echter, een gemiddelde SSD (Samsung 860 QVO in mijn geval) daarin plaatsen, zorgt ervoor dat de schroef niet meer past, waardoor hij niet kan worden vastgezet. Aangezien er genoeg ruimte is, toch maar de SSD in een van de vele HDD trays geplaatst. Ruimte zat.
Bij grotere videokaarten, zoals de NVidia 3000 series, blokkeren ze een van de voorbestemde kabel doorlaat gootjes naar de achterkant. Dan moeten de connectors via een mogelijk minder handige weg naar de PSU. Daar heb ik zelf geen last van, maar leek me handig om te vermelden.
Sommigen vinden het gemis van een usb-C aansluiting jammer, maar dat blijft een persoonlijke voorkeur. Dat is een aansluiting die ik niet nodig heb, en dus ben ik blij met de drie USB aansluitingen bovenop (2x USB 3.0, 1x USB 2.0)