Achtergrond
Als primaire stofzuiger gebruik ik een Eufy Robovac robotstofzuiger. Echter miste ik nog een manier om bijvoorbeeld de bank, wat gemorste kruimels of een vergeten hoekje schoon te kunnen maken. Mijn keuze is gevallen op de Xiaomi Mi Handheld stofzuiger omdat deze voor een aanzienlijk lagere prijs zou moeten concurreren met stofzuigers van topmerken zoals Dyson.
Ontwerp en bouwkwaliteit
De stofzuiger is voornamelijk gemaakt van mat wit plastic en heeft grijze en oranje accenten. Het ontwerp is modern en minimalistisch en in mijn ogen erg stijlvol. Het plastic voelt stevig en goed afgewerkt. De meegeleverde verlengbuis is gemaakt van geanodiseerd aluminium.
Xiaomi gebruikt in op zijn website het lage gewicht als verkooppunt. In vergelijking tot andere steelstofzuigers is dit ook zo, maar door de verdeling van het gewicht komt er bij het stofzuigen vrij veel kracht op de pols te staan waardoor het stofzuigen best zwaar aan kan voelen.
In zijn normale stand maakt de stofzuiger weinig geluid. De turbo-zuigstand verhoogt de geluidsproductie aanzienlijk.
Zuigkracht
Wanneer je je hand voor de zuigmond houdt zul je niet worden weggeblazen door de zuigkracht van deze stofzuiger. In de praktijk levert hij echter meer dan voldoende zuigkracht. Ik ben nog niet tegen een situatie aangelopen waarbij de stofzuiger iets wat ik op wilde zuigen niet opzoog.
Op het handvat zit een knop waarmee je de maximale zuigkracht activeert. Dit gaat echter ten koste van de accuduur en een hogere geluidsproductie.
Accuduur
Voor een klein appartement als dat van mij (77m2) is de accuduur voldoende. Voor veel grote huizen gaat de accuduur niet voldoende zijn is mijn vermoeden. In de ophangbeugel welke meegeleverd is kan de oplader ingeplugd worden waardoor de stofzuiger oplaadt in zijn basisstation.
Reinigen
De onderkant van de opvangbak kan open klappen om deze te legen. Soms blijft er wat stof hangen tussen de wand van de opvangbak en het filter. Alle filters zijn uitneembaar en vrijwel allemaal te reinigen onder de kraan. Het uitnemen van alle stoffige onderdelen kan best een rommel opleveren omdat al het stof er dan weer van af valt. Het is dan ook niet ideaal om dit na elke stofzuigbeurt te doen.
Accesoires

Van links naar rechts:
- Borstel zuigmond
- Gemotoriseerde borstel voor harde vloeren
- Verlengstang van aluminium
- Puntige zuigmond voor hoekjes en kieren
- Gemotoriseerde borstel voor tapijten en banken
De accessoires die zijn meegeleverd zijn van dezelfde bouwkwaliteit als de stofzuigers. De gemotoriseerde borstels zijn erg nuttig en hebben als bijkomend voordeel dat ze stofzuiger wat vooruit trekken waardoor het wat minder zwaar voelt.
De Xiaomi Mi Handheld stofzuiger is een prima stofzuiger als aanvulling op mijn robotstofzuiger. Echter zou ik hem niet als primaire stofzuiger gebruiken. Het stofzuigen kan best belastend zijn op je pols en ook het reinigen kan best veel rommel opleveren.