€ 485,82 bij Proshop.nl

Sonos Arc Wit Review

10 juni 2020, laatste update op 10 juni 2020, 56.636 views Rapporteer
Product geleend +2

Krachtige en mooi ontworpen soundbar. Heeft de bekende Sonos nadeeltjes, voordeeltjes én Atmos >>>

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Atmos
  • HDMI-Arc
  • Sonos
  • Geluidskwaliteit
  • Trueplay

Minpunten

• Niet te gebruiken als center-speaker
  • Geen DTS
  • Assistant niet on-par met Google Mini
  • Beste resultaat met minimaal 2 surround speakers

Inleiding

Enige tijd geleden stond de bezorger voor de deur met een lange doos. Het was weliswaar geen kerst, maar hij bracht wel de Sonos ARC wat toch een mooi cadeautje was. Bij het unboxen van de speaker krijg je al het 'Sonos gevoel'; er is in detail over het product nagedacht. Ook over de wijze van verpakken; de wijze waarop het is ingepakt en hoe makkelijk je het uitpakt zou niet misstaan op de Reddit-pagina oddlysatisfying. Als je het geheel dan uit de doos hebt gehaald en de beschermende hoes van stof omheen er vanaf hebt gehaald dan kun je aan de slag.

Aansluiten

En dan mag je hem gaan aansluiten. Als je hem richting de plaatsen locatie tilt merk je dat hij ook best zwaar is, niet ongebruikelijk voor goede speakers. En zoals je van Sonos gewend bent is de installatie verder appeltje-eitje. En de inmiddels bekende tiptoetsen aan de bovenkant vinden we ook bij de Arc terug.

Wat voor mij nieuw was is dat deze Sonos ook een HDMI aansluiting heeft; een HDMI ARC-poort. Opzichzelf niet heel spannend (de Sonos Beam had deze al) maar wel nieuw voor de playbar-lijn van Sonos en een bijzonder welkome aanvulling naast de hiervoor gehanteerde optische aansluiting. Wel wordt er, naast de HMDI kabel en stroomkabel, een optische audio-adapter meegeleverd.

En als hij dan uiteindelijk netjes recht onder de TV gezet is valt op dat het echt een grote jongen(/meisje?) is (h 87 x b 1141,7 x d 115,7 mm). Zodra je de TV aan hebt en de ARC-kabel zit erin krijg je de psychedelische Sonos wallpapers in beeld. Leuk, maar daar zijn we natuurlijk niet voor gekomen. Tijd om hem in te stellen.

De ARC instellen & de kennismaking met Sonos S2

Zoals bij velen bekend levert Sonos de Trueplay functionaliteit bij zijn producten. Door een serie van instructies wordt je meegenomen in het proces van het scannen van je kamer. De Arc schiet alien-geluiden af en door de echo en weerklank bepaald het systeem wat de beste instellingen zijn. Daarna kun je zelf nog wel enkele aanpassingen doen, maar voor het grootste deel is het gewoon prima. Het is dan ook maar net wat je zelf prettig vindt natuurlijk. Zelf vond ik de lage tonen nog wat te nadrukkelijk aanwezig dus dat heb ik iets aangepast.

Nieuw bij de introductie van de Arc is ook de komst van het S2 platform. Daar is wel het een en ander om te doen geweest omdat hiermee ook enkele modellen buiten de boot zijn gevallen. Sonos is hier later toch op teruggekomen en heeft de support van de oude modellen voor de komende tijd ook gegarandeerd. Maar wat is S2 nou precies? Op dit moment is het nog lastig te zeggen. Wel merk ik dat de app sneller reageert, maar voor het grootste gedeelte merk ik niet echt verschil tussen de oude en de nieuwe app.

De S2 update zou daarnaast nodig zijn om voor Atmos (en ander hogere audio kwaliteit formats) die meer audio bandbreedte opeisen. Helaas is het in mijn tests nog niet gelukt FLAC 24bit op de Play5 of Arc af te spelen. Ook speelt Tidal op dit moment nog geen Atmos Audio. Wel heb ik begrepen dat de nieuwe software architectuur wat meer future proof is en dat er achter de schermen druk gewerkt wordt aan nieuwe functionaliteiten die hiermee geimplementeerd kunnen worden. Gezien de toezeggingen verwacht ik hier wel ontwikkelingen op de korte termijn van terug te zien.

Geluidskwaliteit

En dan het geluid. Hier kan ik heel duidelijk over zijn; dat is gewoon top. Het is geen klein apparaat, maar toch verbazend hoeveel kracht het apparaat kan genereren en toch blijft de kwaliteit erg strak. Ook is het stereogeluid goed voor een soundbar. Dat geldt ook voor het geluid bij films en dan met name bij de lage tonen. Erg lekker om toch het gevoel te hebben van zware bass. Ook het gevoel van perspectief in de audio is best prima. Ik heb zelf vooral met Jack Ryan op Amazon getest en dat klinkt allemaal erg levendig. Geluidskwaliteit heeft Sonos dus weer prima voor elkaar.

Maar....
Er is een maar. Het lijkt vanzelfsprekend, maar een soundbar is gewoon niet voor iedereen dé audio oplossing. Dat heeft niet zoveel met de Arc te maken als wel met het concept. Heb je, zoals ik, al een audio set staan met een goede versterker/receiver en mooie speakers dan is de kans dat een audiobar beter gaat presteren klein. Niet heel gek omdat je, even los van de marketing praat, een set grote B&W speakers, niet kunt vervangen door of vergelijken met 1 soundbar. Ik was hier uiteraard van op de hoogte, maar ik merk in mijn omgeving dat soms de verwachtingen van de Arc als zijnde 'de magische unicorn' een beetje getemperd moeten worden.

Belangrijk is ook de omvang van de ruimte. Ik heb zelf een wat grotere woonkamer en dat heeft zo zijn effect op de geluidskwaliteit. Dat zijn absoluut zaken die je zelf moet meenemen in je afwegingen of dit een product voor jou is. Het is ook een afweging van esthetiek en/of Wife Acceptance Factor (WAF). Zo zal een 7.2.4 atmos oplossing met speakers in je plafond en twee subwoofers ongetwijfeld geweldig zijn, maar er zijn maar weinig huishoudens waar dit geaccepteerd wordt door de wederhelft.

Van Atmos soundbar naar écht surround geluid

Ja er kan een enorme hoeveelheid volume uit komen en dat klinkt allemaal erg goed. Dat gezegd hebbende zou de Arc alleen mij niet voldoende zijn. Ik heb om die reden er nog twee Play:1 speakers bijgezet als rear-speakers. Ook dit was bijzonder makkelijk en hij herkende ze meteen; touch & play. Deze aanpassing bracht het geheel wel echt naar een niveau hoger en maakte het wel geluid meer af.

Zelf zou ik het wel gaaf vinden om te testen hoe het klinkt als je de Arc als center speaker in zou stellen. En dan met de Play:5/Five's als front en back speakers met daarnaast nog de Sub erbij. Dit zou natuurlijk een vrij dure setup zijn, maar dat daargelaten is het ook niet mogelijk. Mijns inziens een gemiste kans van Sonos voor mensen die los willen gaan op het surround gedeelte maar die wel graag binnen het Sonos eco-systeem willen blijven.

Enkele tips om je Atmos geluid te testen:
  • Mad Max Fury Road
  • John Wick Chapter 2 (Bluray)
  • Jack Ryan (Amazon Prime)
  • Marvel movies (Disney+)
En hoewel het geluid van Atmos geweldig klinkt moet ik toch een kleine opmerking plaatsen voor de mensen die hier naar opzoek waren; nee, hij ondersteunt geen DTS. Bij het afspelen van enkele test-films met DTS kwam er geen geluid uit het mooie apparaat en moest ik overschakelen naar het geluid van de TV.

Gebruik & functionaliteit

In de tijd dat ik het gebruikt heb heeft het systeem vrij constant gepresteerd. Ik heb geen vastlopers gehad, de stekker eruit moeten trekken of andere onnavolgbare problemen ervaren. Dat een systeem 'het gewoon moet doen', lijkt vanzelfsprekend maar is dat niet meer tegenwoordig. Games worden vol bugs afgeleverd en mijn vorig jaar gekochte Pioneer-receiver kan ik op dit moment met geen mogelijkheid meer met de app bereiken. Een product dat wel gewoon werkt is daarmee toch wel prettig en vind ik eigenlijk wel zwaar wegen qua klant-ervaring.

Dan de functionaliteiten. De Sonos app heeft natuurlijk al zijn standaard opties in de aanbieding. Echter zijn er ook nog enkele Arc specifieke functionaliteiten. Zo kun je gebruik maken van een soort 'nacht' knop als je TV of film aan hebt staan waardoor de explosies iets buur-vriendelijker klinken. Ook kun je spraak benadrukken met een knop die daarvoor is.

https://tweakers.net/i/rZorr59uQkVM0X_9iAJh9dwHY04=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/70538/1JAZeL2jVwufIPIqXTIFtVUIk4X2g0K205JVW2gVY1y40fynw0?f=620xauto https://tweakers.net/i/Y-y2Av1y-Yrxk3xiWyPC-SP2N4w=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/70538/1JII6W3kudt2PfqJw7d2Pz9JzTeYUqOpePxtghIWGstkgJlUtn?f=620xauto

Qua surround specifieke opties kun je, als je gebruik maakt van een surround opstelling, nog aangeven hoe je de balans tussen voor en achter wilt instellen. Daarnaast kun je ook aangeven of je muziek volledig wilt afspelen of 'sfeervol'. Bij de keuze voor volledig verdeeld hij de stereo audio feed over de 4 speakers. In de praktijk vind ik dat het fijnste klinken. Nadeel is dat dit alleen geldt voor muziek en Sonos moet het ook herkennen als muziek. Speel je de muziek via de Spotify app op je TV en niet via de Sonos/Spotify app dan ziet Sonos het als een TV geluid en wordt het als 'Sfeervol' afgespeeld. Dit is voor mij een tweede belangrijk nadeel. De meeste programma's op TV zijn meer stereo dan dat je er iets aan hebt om dat als een sfeervol surround geluid weer te geven. Praatprogramma's, Boer Zoekt Vrouw of simpelweg het Journaal als voorbeelden. Ik zou het hierbij fijn vinden om deze programma's net als bij muziek als gespreide stereo stream af te kunnen spelen over 4 speakers. Helaas kan dat (nog?) niet.

De stem-assistant

Last but not least; de spraak asisstent/microfoon. Met een klein lampje op de bovenkant wordt aangegeven of deze aanstaat of uitstaat. Dit lampje kun je dus uitzetten, maar kun je niet uit-programmeren. Dit is een veiligheidsafweging van Sonos. Houdt er wel rekening mee dat als deze op je slaapkamer staat, je hier een teflon tapeje overheen moet doen want hij is vrij fel.

Ik heb zelf gebruik gemaakt van de Google Assistant, maar er is ook ondersteuning zijn voor andere assistenten zoals Alexa. De Arc staat op de positie waar voorheen mijn Google Mini ook stond wat qua spraak assistent dan ook mijn referentiekader is. Sonos zelf geef aan dat ze gebruik maken van 'Far field-microfoons met geavanceerde beamforming en meerkanaals echo-onderdrukking'. In de praktijk merk ik dat de microfoon beduidend minder presteert dan de Google mini. Dit zou blijkbaar ook deels door Google komen, maar als eindgebruiker merk ik dat de Arc gewoon minder presteert. Commando's worden niet opgepikt en dit leidt tot een regelmatig 'ik weet niet wat je bedoelt' of blijft een reactie überhaupt uit.
Erg jammer en ik had hier meer van verwacht. Hopelijk kan dit met toekomstige software updates verbeterd worden. Al vind ik persoonlijk het gebruik van de assistent niet het belangrijkste van een playbar.

The competition

Een vlugge vergelijking met wat belangrijke concurent soundbars:
  • Denon HEOS Bar ( pricewatch: €625 Denon HEOS Bar ) prima soundbar, gebruikt het Heos ecosystem waar ik zelf minder mee heb, heeft ondersteuning voor DTS en 24-bits audio, maar niet voor Atmos.
  • Samsung HW-Q90R( pricewatch: €944 Samsung HW-Q90R ) goed gewaarde soundbar hier op Tweakers, speelt Atmos en DTS(X), zit in ongeveer dezelfde prijsklasse maar levert ook twee losse rear-speakers en een subwoover erbij (voordeel? nadeel?), heeft geen automatische kalibratie en heeft ook niet echt een apart ecosysteem dus afstandbediening ipv app
  • Sonos Beam( pricewatch: €419 Sonos Beam Zwart ) het kleinere broertje van de Playbar / Arc, vriendelijker geprijst, minder krachtig, geen Atmos, wel het ecosysteem en Arc (geen eArc)
Het ligt daarmee niet heel ver uit elkaar qua prijs en voorkeur voor merk of ecosysteem speelt natuurlijk ook mee.

Conclusie: een mooi product waarbij de koper moet zoeken naar zijn/haar balans

Wat belangrijk is bij Sonos is dat je bij een review van het systeem niet alleen moet kijken naar de specs. Je koopt een Sonos playbar (Arc) omdat je ook achter het eco-systeem staat. Het gemak van Sonos is nog altijd ongeëvenaard en iedereen kan het gebruiken. Ben je wel iemand die graag DTS of andere ingewikkelde formats via SMBv3 wilt kunnen afspelen op je devices, dan is dit product niet voor jou. Heb je een kleinere kamer en vind je Atmos niet belangrijk dan de Beam overwegen. Heb je een gemiddelde ruimte, ben je minder van de details en specs, maak je meer gebruik van streamingdiensten (audible, spotify, tidal, deezer, etc.) dan lokale bestanden en wil je een it-just-works apparaat, heb je al Sonos en was je al aan het nadenken over een playbar dan heb je aan de Arc gewoon een absoluut top-product.

Heb jij ook een Sonos Arc Wit?

Ik heb zelf de playbar en 2 play:1's als rear speakers. Inderdaad jammer dat ik niet nog 2 Play:1's als front left + right in kan stellen, aangezien ik een projectiescherm heb van meer dan 2 meter breed zou ik die liever links en rechts ervan plaatsen. Jammer om te lezen dat het met de ARC nog steeds niet mogelijk is.

Maar, op zich is dit toch puur software lijkt mij en moet dit met een update toch op te lossen zijn zou je denken.
Het is software, maar wel software met serieuze efforts om te testen en goed te krijgen. Ik denk dat Sonos het ziet als een toepassing voor een kleine groep gebruikers. Ik ga er niet van uit dat dit op korte termijn wijzigd helaas.
Maar als je de balans van die rears naar "voren" trekt, geven ze dan wel relatief meer front geluid weer?
Jawel, maar het is niet hetzelfde als een dedicated center speaker natuurlijk :)
Ja ach, het is een minpuntje maar ook niet zo'n hele grote. Ik kan er wel mee leven :)
Ik heb op dit moment een setup met de playbar, sub en 2 x play:3 als rear speaker. Is het de moeite om de playbar te vervangen voor de ARC?
Dat vind ik zelf lastig te zeggen omdat ik minder ervaring heb met de playbar. Als ik xamirz zijn review mag geloven is dit wel het geval. Ik kan mij hier ook wel in vinden. Er zitten meer speakers in, Atmos ondersteuning, de assistant en HDMI eArc wat ook gewoon handig is in gebruik.
Ja inderdaad. Vooral Atmos is het me om te doen.
Mooie review, thanks. Overigens heeft de Sonos Beam toch geen eArc, maar gewone Arc?
Thanks! En klopt inderdaad, de beam heeft geen eArc :)
Super review!
Dit is dus echt precies waar ik tegenop zie bij een overstap vanaf mn huidige 5.1 set (Marantz met Kef "eitjes" en sub) mede gedreven door de WAF factor, ik zie de feature al 2 jaar lang gevraagd worden op de Sonos fora, maar steeds ontwijkende antwoorden of het er ooit van gaat komen.
Zou prettig zijn als ze dit als toekomstige feature gaan aankondigen, hoe moeilijk kan het zijn.. Als het dan nog wat maandjes duurt kan ik ermee leven. Maar om die 2x 200 euro Sonos One's puur als veredelde "effect" speaker te gebruiken is toch wel apart..

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 22 juli 2024 14:17]

Fijn om te horen, kost toch wel wat tijd zo'n uitgebreide review :)
En zolang je surround content afspeelt klinkt het top natuurlijk, maar stereo content via de TV dus niet. Speel je via de sonos app of spotify connect functionaliteit dan is het ook prima gevuld over de speakers :)

[Reactie gewijzigd door Tweaqer op 22 juli 2024 14:17]

Hallo Tweaqer,

Allereerst hartelijk dank voor je uitgebreide review! Ik overweeg ook om de Arc aan te schaffen plus twee losse surround-speakers (of dat dan de One SL moet worden of een Ikea Symfonisk daar ben ik nog niet helemaal uit).

Ik wil nog wel eens "gewoon ouderwets" tv kijken, en dan wil ik graag dat dat wel een beetje goed klinkt. Surroundeffecten zijn hij het journaal natuurlijk niet nodig, maar is eea. wel gewoon goed verstaanbaar? Of heeft Sonos misschien inmiddels een update uitgebracht hiervoor? Het lijkt me zeer onhandig om steeds om te moeten schakelen naar het geluid van de tv-speakers...
Ik heb de Arc op dit moment al lange tijd uitgeleend ik durf dus niks te zeggen over updates, maar volgens mij is het geen issue. Maar het hangt ook af van de aanvoer van geluid en daarmee je provider. Kpn heeft hier mogelijkheid om in de instellingen van je box voor surround sound te kiezen maar bij ziggo weet ik het niet. En dan nog moet RTL het dan maar net zo uitzenden.. Geluid bij een tv signaal heb ik geen hoge pet van op. Beeld is al genoeg over te doen; bijv. dat Nent F1 in 720p gaat uitzenden en daarna gaan ze pas naar geluid kijken. Helaas
Thanks voor je antwoord!
maar om die 2x 200 euro Sonos One's puur als veredelde "effect" speaker te gebruiken is toch wel apart..
Helemaal mee eens, het is dat ik ze al heb.
Maar vandaag de dag zou ik iedereen aanraden om de Ikea SYMFONISK te kopen. Die zijn maar 100 euro per stuk en klinken nagenoeg als een Play:1 (logisch zelfde hardware, iets ander kast ontwerp).

Zeker als effect speakers perfect.
Daar komt bij dat je ze ook heel goed als plankje kan gebruiken waardoor ze helemaal wegvallen in het interieur.
Goeie review! Ben op dit moment aan het kijken naar een Sony HT-ST5000 vanwege het goede geluid en de sub die erbij zit. Ik ben even heel benieuwd, mis je de sub die je los moet kopen bij Sonos? Of kan het prima zonder?
Dank! Persoonlijk mis ik hem niet omdat ik vind dat er behoorlijk wat uit de bar komt ook qua laag bereik. Ik heb de sub echter nog nooit gehoord dat ik weet ook niet precies wat ik dan mis, maar voor subs in het algemeen is het wel zo dat ze iets toevoegen. Het maakt dat je het net nog weer even extra voelt als er een auto ontploft bijvoorbeeld. Voor mij niet nodig en zeker gezien de meerkosten niet.
Ik heb de Arc en sinds vorige week met sub. Het doet heel erg veel voor het geluid. De arc doet amper nog bas, hoge en midden tonen worden nu echt veel beter weergegeven. Dus, doe het niet voor de bas alleen, maar vooral voor de totale geluidskwaliteit.
Goede toevoeging, leuk om te horen!
Het scheelt voor namelijk in de geluidsdruk van hoog en midden. Op het moment dat er eens fiks laag gevraagd wordt van een beam, playBar, PlayBase of Arc mis je gewoon het vermogen en de drivers om zowel laag als hoog aan te sturen en daar levert vooral het middengebied en hoog op in.

Wij hebben een beam met 2xPlay:one en een sub later toegevoegd en na goed afstellen (en vooral ook plaatsing goed doen), merken we echt een enorm verschil in bijvoorbeeld verstaanbaarheid van mensen. ook al is het maar bij het 8-uur journaal. Volledige sublaag wordt dan namelijk digitaal weggesluisd naar een dedicated apparaat.
Mijn ervaring is dat voor de Beam de sub echt nodig is om 30m2 of meer huiskamer goed te vullen. Grote voordeel van de sub is dat de Beam "cleaner" gaat klinken omdat de Beam zelf minder laag hoeft te produceren. De Arc heeft de sub minder nodig maar voor films geeft het net wat meer punch, Ik verwacht dat de Arc ook wat "cleaner" klinkt wanneer de sub gebruikt wordt. (Arc heb ik zelf niet, alleen gehoord in audio winkel). M.a.w. is het echt nodig nee, wordt het hoorbaar beter ja.
Ik heb de playbar en 2 ones en sub,
Helaas vindt ik het geluid tegenvallen, wat natuurlijk persoonlijk is.
Het klinkt allemaal wat rommelig en zwaar. Afwerking is top en gebruiksvriendelijk maar zal nooit meer een sonos aanschaffen.
Mede familie leden ervaren hetzelfde.
Ben nu in het bezit van een lg sl10y met achterspeakers. Wat een verschil met sonos.
Kon de ARC met 30%korting krijgen, dit toch niet gedaan.
Smaken verschillen blijkt maar weer. Ik heb de LG SL10y ook een tijdje geprobeerd en teruggestuurd. Dit vooral omdat muziekweergave (voor mij dus) onder de maat was. Ik vond de Playbar daar al beter in en nu ik de Arc heb, ben ik helemaal blij. Maar zoals gezegd, smaken verschillen.
Leuke review. Mijn idee is om een soundbar te kopen als vervanging van mijn oude receiver.
Ik zit alleen met 2 vragen:

Heeft de Arc via de app ook ondersteuning voor internet radio of DAB of ben je dan afhankelijk van het smart gedeelte van de TV? Vind het niet fijn om de TV aan te moeten zetten om de radio te kunnen luisteren.

We hebben dus een heel arsenaal aan DVD met DTS. Komt er dan helemaal geen geluid uit de soundbar of wordt het dan stereo?
Sonos werkt met internet radio, specifiek Sonos Radio waar alle Nederlandse zenders te vinden zijn.
Als de DVD alleen een dts audiospoor heeft hoor je inderdaad niks. Maar wellicht staat er ook een stereo spoor op anders moet je het geluid daarvoor via de TV laten lopen. Ik heb zelf ook geen DVD speler meer.
Ik vind dat wel ontzettend knullig overigens. Zo'n beetje ieder audio apparaat heeft toch DTS ondersteuning? Is ook niet bepaald iets nieuws ofzo.
Mooie review.

Zelf twijfel ik enorm om er een aan te schaffen enkel dat DTS verhaal... Heb redelijk wat films met DTS sound. Is er een mogelijkheid om met een Nvidia Shield dit geluid soort van te converteren dat je er toch geluid uit krijgt?

Grtz.
Dan zou je iets met encoding on the fly moeten doen maar daar ben ik niet bekend mee eerlijk gezegd. Het zou mij echter niet verbazen als er inderdaad oplossingen voor zijn.
Waarom zou je de moeite doen. Koop gewoon iets anders dan Sonos. Het beste een A/V receiver plus twee passieve speakers. Beter geluid, meer future proof en je kunt gewoon Blu-Rays & DVDs met DTS tracks afspelen.
Wel moet ik Sonos meegeven dat mijn Play 3 het altijd gedaan heeft en mijn play 1s en play 5 ook al jaren meedraaien terwijl mijn AV Receiver toch de geest heeft gegeven in de tussentijd. Future proof als hij blijft leven dus ;) Overigens geldt dat niet voor mijn bijna antieke B&W speakers, die draaien al jaren lekker mee.
Mooi uitgebreide review. Ik vroeg me af of deze soundbar ondersteuning heeft voor pcm 5.1 over eARC. Of komt er dan alsnog enkel stereo geluid over?
Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen omdat ik je wellicht niet goed begrijp, maar dat lijkt me wel. Het is enkel DTS waar een betaalde licentie op zit wat niet werk. Voor PCM of PCM 5.1 geldt dat niet naar mijn weten.
Ik vraag dit omdat de Sonos Beam vanwege de "bandbreedte? " geen pcm 5.1 kan ontvangen, maar enkel 2.1.
Maar wellicht komt er later nog wat meer info hierover.
BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit @willem_liu21 juni 2020 11:30
Van wat ik heb gelezen komt LPCM5.1 over eARC met een update beschikbaar voor de ARC. Dus je hebt nu alleen Surround met Dolby Digital/TrueHD/Atmos tracks.

Kan de Sonos ARC trouwens wel 2.0 upmixen naar 5.1 zodat het "center" kanaal duidelijk de spraak overneemt? Kan alleen vinden dat de ARC niet kan upsamplen naar Atmos, wat spijtig is, aangezien er gewoon een native upsampler van Dolby zelf is die ze hadden kunnen gebruiken.

Overigens is het ook afhankelijk van je TV of 5.1/7.1 LPCM over eARC werkt. LG heeft recent update uitgebracht voor de 2019 OLEDs, voorheen had je alleen 2.0 LPCM, ook over eARC.

Zonder eARC is de limitatie de ARC die max 1,5Mbps aan bitrate aan kan, waardoor je alleen DD(+)5.1, DD+Atmos en LPCM 2.0 overhoud met de Sonos ARC.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 22 juli 2024 14:17]

Dank voor de uitgebreide review, fijn om te lezen.
Ik overweeg de aanschaf van dit apparaat (vandaar dat ik je review lees :) ), maar toch twijfel ik.
Wellicht kun jij als gebruiker de doorslag geven?

Ik heb thuis een 5.1 opstelling met Marantz 5008 en Q Acoustics opstelling met boekenplank fronts, rear, center en bijpassende sub, klinkt fantastisch. Maar.... Het staat eigenlijk niet eens zo vaak meer aan en raak daarom uitgekeken op de 5 luidsprekers in de woonkamer. Tijd voor iets nieuws!

Moet ik de ARC + sub überhaupt overwegen of is jouw inziens het verschil in geluidskwaliteit te groot?
Ik vind de projectie van ruimtelijk stereo geluid belangrijker dan maximaal volume.

Hoor het graag en alvast dank voor je reactie.
Ik denk dat het toch wel uit elkaar ligt. Zeker als je al aangeeft dat je ruimtelijk geluid belangrijk vindt. Het ligt natuurlijk wel ook aan de omvang van je kamer, maar je zult er sowieso dan ook nog de play 1s of de ikea boekenplanken bij moeten zetten voor je rears. Ik denk dat het niet voldoende voor je zal zijn als ik het zo lees, maar doe eens een luister test bij een dealer, misschien verrast het je :)