Garmin vívoactive 4s Zilver (Grijs, Zilver) Review

12 mei 2020, laatste update op 13 januari 2021, 2.121 views Rapporteer

Fijn horloge in gebruik. Weegt weinig, batterij is eigenlijk wel prima (dag of 5, minder nu ik elke dag wel een sport beoefen), en laadt snel op. Pols HRM is niet al te best. Werkt OK met hardlopen, maar verder lijkt het vaak niet te kloppen. Advies: gebruik een accessoire

Pluspunten

• Prijs/kwaliteit
  • Makkelijk in te stellen
  • Licht (gewicht)
  • Uiterlijk (ziet er goed uit)
  • Prima accuduur

Minpunten

• HRM vaak slecht
  • Polsbandje irriteert na lang gebruik
  • Stres- en slaapmetingen zijn slechte gemick
  • Workouts synchroniseren werkt niet goed
  • bouw kwaliteit: binnen 3/4 jaar lek

Dit horloge gekocht omdat ik veel met de telefoon aan het hardlopen was en de zware telefoon aan de arm zat was. Daarnaast schaats ik veel en zocht ik een horloge om ook bij schaatsen en skeeleren meer activiteit tracking te kunnen doen (hart ritme bv).

Dit horloge heeft een goede prijs en belooft HRM aan de pols. Hij weegt weinig (voelt echt licht aan) en kan daardoor rustig de hele dag (en nacht zo je wil) gedragen worden. De 4S is net wat kleiner dan de 4 (40mm vs 45mm) en dat maakt het verschil tussen een joekel en een subtiel horloge. Zeker met mijn kleinere polsen ziet dat er anders niet uit. Het horloge meet naast sportactiviteiten allerlei andere dingen continu, zoals stres, slaap, Sp02, stappen etc.

Met name die laatste dingen zijn een gemick (je hebt er weinig aan) en werken ook gewoon slecht. Ik krijg tijdens een rustig bezoekje aan de markt de melding dat ik stres heb en een ademhalingsoefening moet doen (misschien heb ik onbewust pleinvrees??). Ook heb ik een aantal keer gehad dat ik tot laat zat te werken en ik volgens het horloge in "lichte slaap" was. Als dat soort basale dingen mis gaan, kun je er dus niet op leunen. Sp02 meten zou je batterij leeg te trekken, dus daar waag ik me niet eens aan.

Ik kocht het horloge daarvoor gelukkig ook niet, maar wel voor de pols HRM. Dat was wat mij betreft wel echt een tegenvaller. De aanleiding om het te meten was de consistent bijzonder lage hartslag die ik bij een skeeler workout kreeg te zien. Maar soms lijkt het ook wel realistisch te zijn, met name bij hardlopen. Ik heb het horloge daarom gestest tov een Suunto Ambit 3 met Heart Rate Band die ik van mijn partner nog had liggen.

Om het echt goed te meten, ben ik toch begonnen een met een stevige hardloop interval, omdat je daar duidelijke verschillen moet kunnen zien.
Zie hieronder de resultaten in een grafiek:
Wonderbaarlijk lijken de metingen bijna exact overeen te komen. Geen probleem, zou je zeggen dus.
Daarna heb ik nog een langere skeelertocht gemaakt om ook hier een vergelijking te maken. Wederom in een grafiek uitgewerkt:
Hier zijn de verschillen opeens gigantisch. En dat is vreemd, want juist bij skeeleren zweet je weinig, zijn de armbewegingen minimaal etc, dus zouden de omstandigheden voor een betere optische meting aan de pols optimaal zijn.

Als advies zou ik dus geven om de hartslagmetingen met een korreltje zout te nemen. Het apparaat is compatibel met ANT+ en bluetooth voor accessoires, zoals een losse Heart Rate band. Daarmee is de meting ook voor andere activiteiten een stuk nauwkeuriger. Zo'n externe band wordt alleen gebruikt voor metingen tijdens een activiteit. Dus voor het meten van slaap en hartslag de hele dag door, blijf je met de onbetrouwbare polsmeter achter. Ik merkte dat zelf toen ik de Garmin met een externe band gebruikte: nadat de workout voorbij was, was volgens het horloge mijn hartslag in een minuut alweer op 90 BPM. Omdat ik dit onwaarschijnlijk vond, startte ik een dummy activiteit (zodat de band weer geactiveerd werd), en inderdaad, de hartslag was nog steeds 110-120.

Een paar andere dingen die me opvallen:
- Ik wissel het horloge regelmatig van arm, omdat het bandje irriteert na verloop van tijd. Het is een rubber bandje en moet vrij strak zitten omdat anders de HRM niet werkt. Als ik het horloge afdoe zie je ook altijd een afdruk van de band.
- Er zitten nog altijd ook wat bugs in de software. Zo heb ik "animatie" bij het bereiken van een doel uit staan. Toch krijg ik elke keer tijdens een hardlooptraining een tril aan het horloge met de melding "stappendoel bereikt!!1!". Dat is wel storend als je net een lekkere interval doet en denkt dat je overgaat naar je volgende ronde.
- De enige manier om mijn zelfgemaakte workouts/intervals met de software erop te krijgen, is door ze op de agenda te zetten. Anders komen mijn workouts niet in de beschikbare workouts op het horloge terecht. Dat is me maar met 1 workout gelukt.

Op deze kleinere beslommeringen na is het wel degelijk een mooi en eenvoudig horloge in gebruik. Zeker in combinatie met een willekeurige hartslag band (tip: koop gewoon een simpele ANT+ compatible, je hebt geen Garmin accessoire nodig!) kun je hier wel echt plezier aan beleven.

Edit 21-05-2020:
Ter illustratie: laatst tot 1 uur "The Force Awakens" zitten kijken. Het is een slechte film en enigszins slaapverwekkend. Volgens mijn Garmin sliep ik licht sinds 22:50 en zelfs een tijdje diep vlak voor middernacht. Dat lijkt me nou ook weer een beetje overdreven.
Totale kolder, waarschijnlijk bedacht op basis van normale slaapritmes van mensen en mijn gebruikelijke bedtijd. Hier heb je dan dus echt niets aan.

Edit 10-06-2020:
Nog een paar bugs/gebreken ontdek:
  • Het apparaat kan niet goed je maximum hartslag onthouden. Hij gaat elke keer terug naar de "default" voor je leeftijd/geslacht. Dat is lastig als je op Heart Rate Zones will trainen, want die kloppen niet meer.
Edit 13-01-2021:
Horloge is terug voor reparatie. Kwam na het douchen water uit lopen, deed niets meer. Dat zou niet moeten gebeuren, Garmin adverteert zelf ermee dat je het horloge onder de douche kunt houden. Hopelijk wordt dit geen structureel probleem, want ik wil wel langer met dit horloge doen dan de garantieperiode.

Heb jij ook een Garmin vívoactive 4s Zilver (Grijs, Zilver)?