Arctic Twin Turbo III Review

10 mei 2020, laatste update op 10 mei 2020, 153 views Rapporteer

Core koeling en geluidsniveau zijn fantastisch, maar koelen van geheugen is niet super out of the box, met extra onderdelen en werk valt hier wel iets aan te doen. Compatibiliteit met een Sapphire RX580 Pulse 8GB is niet perfect. Veel alternatieven zijn er niet, en de prijs is best goed.

Pluspunten

• Core koeling
  • Geluidsniveau
  • Materiaalkwaliteit

Minpunten

• Gemak van installatie
  • Beperkte geheugen chip koeling
  • Compatibiliteit

3 van 5 sterren (Voldoende)

Intro

Na vroeger reeds verschillende Arctic Cooling producten(cpu & gpu) te hebben gekocht had ik veel vertrouwen in het merk voor deze koeler. Ik had genoeg van de herrie van mijn Sapphire RX 580 8GB PULSE tijdens Gamen. In sommige instanties was deze stock koeler zelfs niet voldoende om de kaart voldoende te koelen.

Installatie

Installatie is complex met de papieren handleiding, maar als je rustig je tijd neemt lukt het wel. In mij geval duurde het initieel een uur of 2/3 start to finish, YMMV.

Het concept om niet langer het geheugen met heat sinks en thermische epoxy vast te lijmen maar met de 'backside heatsink' is een leuk idee, maar heeft niet enkel voordelen. Door het enorme gewicht van de extra heatsink is de kaart te zwaar en zit in de kit een soort extra 'bracket' om het gewicht mee te dragen. Hoewel dit een leuk idee is, is het in dit geval niet optioneel door het extreme gewicht, en omdat de bracket onderaan een aantal slots verder doorloopt maakt dat het moeilijk als je de andere slots onder de videokaart gebruikt. Ook de slot net boven de videokaart is geblokkeerd door deze extra heatsink.

Een groter probleem is dat de lengte van de bracket de GPU power connector blokkeert. Je zou dit met een ijzerzaag kunnen inkorten, in mijn geval heb ik deze bracket gewoon een klein beetje omgeplooid.

Nog problematischer is dat de heatsink in het geval van deze specifieke kaart, 1 van de geheugenchips niet perfect kon bedekken door het gat dat er is voor de montage.
Eerste resultaten en tests
Na de initiële installatie bleek de core temperatuur sterk gezakt en het sterk verlaagde geluidsniveau was super. De memory chips hadden echter geen sensor, dus daarvan kon ik de temperatuur niet vergelijken. Tijdens gamen en furmark stress test bleek de kaart echter stabiel. Wat niet stabiel was is crypto mining. Bij het minen van Ethereum kwamen er al na enkele minuten heel kenmerkende GPU artefacts op het scherm, ook bij hoge fan snelheden. Dit was niet het geval met de originele koeler. Ik vermoedde dat dit veroorzaakt werd door een gebrek aan geheugen koeling.
Aanpassingen
Om dit te verhelpen kocht ik vanuit china een aantal heel dunne koperen pads (15x15mm en 0.3mm dik, zijn net iets te groot) en een rol dubbelzijdige thermische kleefband. Zelf had ik nog een aantal kleine heatsinks liggen (ongeveer 15x10x10mm). Met deze onderdelen kon ik alle geheugen chips van voldoende koeling voorzien, de artefacts waren verdwenen bij minen. De reden voor het gebruik van de koperen pads is dat de geheugenchips gedeeltelijk bedekt zijn door de core heatsink, dus de chips zouden niet rechtstreeks bedekt zijn. Epoxy had misschien steviger geweest en ook beter qua hitte transfer.

Het is niet plug en play, wat extra werk en onderdelen zijn vereist voor een perfect resultaat en compatibiliteit is niet altijd perfect. Na al dat werk kom je wel tot een super stille, super koele kaart.

Heb jij ook een Arctic Twin Turbo III?