Inleiding
Waarom zou je een chromebook kopen? Dit is een vraag die ik vaak op tweakers tegenkom. Van oorsprong zijn het laptops die werken met Google ’s clouddienst. Al je documenten staan in je eigen Google drive. Afgezien van nadeel dat Google je documenten kan scannen, heeft het ook voordelen. Mijn Google drive is ook gewoon benaderbaar vanaf mijn Android smartphone, of vanaf mijn Windows computer, dus documenten zijn direct beschikbaar.
Als nadeel wordt wel genoemd dat je online moet zijn om iets te kunnen doen. Tegenwoordig zijn er ook chromebooks met voldoende SSD capaciteit om documenten lokaal op te slaan. Geen internet verbinding is dus geen issue meer.
Nieuwere chromebooks zijn in staat om Android apps, en zelfs Linux programma’s te draaien, zij het met enige beperking. Je blijft werken in de browser, want die manier van werken is het hart van een chromebook. Het Chrome operating systeem draait op Linux, wat de kans op virussen verkleint, en je hoeft niet bang te zijn per ongeluk een .exe op te starten.
De 14” Acer 714 naast de 12” Acer C740P
Dit is mijn tweede chromebook. De eerste is was een Acer C720P en is inmiddels 6 jaar oud. De accu wordt langzaam minder, maar de belangrijkste reden om hem te vervangen is dat er een lelijke ster met barsten in het scherm is gekomen door een ongelukje van mijn zijde. Een van de grootste redenen voor een chromebook is dat zelfs de budget C720P snel uit zijn slaapstand komt. Zodra ik het scherm open klap heb ik beeld en ik kan verder waar ik gebleven ben. Bij mijn Acer C720P gingen YouTube filmpjes nog automatisch verder zodra ik het scherm had opengeklapt, bij de Acer 714 blijft hij in pauze staan.
Updates worden in de achtergrond uitgevoerd, iets wat zeer plezierig werkt. Alleen bij echte upgrades kan het zijn dat de upgrade wordt gedownload, waarna er een notificatie wordt getoond dat er een upgrade klaar staat. Ik ben nog nooit gedwongen een upgrade te installeren bij de volgende shutdown.
De Acer 714 chromebook
:strip_exif()/m/94091/1JwZOF1sFFkNlhFdCcRpHApyCrqqbcRS5DW4IFuRJYw8HeQ5BH.jpeg?f=620xauto)
Acer heeft deze chromebook gebouwd voor de zakelijke gebruiker, zo is hij bijvoorbeeld Citrix gecertificeerd. Ik weet niet hoeveel zakelijke gebruikers hun data bij Google willen hosten. Het is op dit moment een high-end chromebook, met een redelijk snelle CPU en een lange accuduur. De schermresolutie is hoog genoeg voor de meeste applicaties (1920x1080).
Voor een niet-chromebook zijn de specificaties waarschijnlijk een middenklasser.
Uitpakken
:strip_exif()/m/94091/1JwZOF1JZZgBMd1c7SjZZOCIKo9VlOwiH1RzhsacTsbTidLN7u.jpeg?f=620xauto)
De laptop zelf zit in een kartonnen doos, beveiligd door een kunststof hoesje. De voedingsadapter zit in dezelfde doos, maar wel gescheiden van de laptop.
:strip_exif()/m/94091/1JwZOFHpT92VtiuOY1Bi3GmFM7qXNLlJrcZ9Z4ddfesmrqwh7l.jpeg?f=620xauto)
Omdat ik niet weet wat de status van de accu is, besluit ik eerst maar eens de voeding aan te sluiten, dan kan ik gelijk zien hoeveel vermogen hij opneemt. Tijdens het laden wordt er ongeveer 45 W opgenomen, wat terugloopt tot vrijwel nul met korte piekjes van 0,5 W (druppelladen accu?)
De laptop gaat een paar seconden later aan en ik word gevraagd het wifi netwerk te selecteren en daarop in te loggen. De volgende stap is het opgeven en verifiëren van een e-mail adres. Uiteraard gebruik ik hiervoor het Gmail adres dat ik al eerder gebruikte.
Een van de volgende stappen van de setup is het in gebruik nemen van de vingerafdrukscanner. Dit lijkt niet te werken, want hij detecteert niet wanneer ik mijn vinger op de scanner leg, dan wel er over veeg. Ik besluit dit uit te stellen tot later. Ik krijg gelijk de optie om een aantal Android applicaties te installeren die ook op mijn telefoon staan. Omdat ik verwacht dat er wel Chrome tegenhangers zijn besluit ik dit niet te doen.
Inmiddels heb ik op mijn telefoon een push melding, en een e-mail ontvangen dat er vanaf een nieuw (onbekend) apparaat is ingelogd op mijn account.
Als de setup complete is vind ik mijn vertrouwde Chrome omgeving terug, inclusief een inmiddels geïnstalleerde uBlock origin en privacy badger. Dat die twee al geïnstalleerd staan had ik niet verwacht. Het lijkt er op alsof alle settings van mijn oude chromebook zijn overgenomen.
Uiterlijk
De Acer 714 heeft een donker aluminium uiterlijk (geanodiseerd?), met donkere toetsen. Hier heb ik op gelet bij de aanschaf nadat de reviewer van een ander chromebook als minpunt opgaf dat het keyboard ook metaalachtig was, en daardoor in helder licht de toetsen slecht te lezen waren. Aluminium kan gevoelig zijn voor krassen. Ik heb al wel een soort kap gevonden die je over de bovenzijde kunt klikken. Daarmee kun je hem ook personaliseren. Ook zijn er bedrijven die skins aanbieden die de hele laptop beschermen.
:strip_exif()/m/94091/1JwZOF3wWeltcmnDslWuTu4gsAw0FKxlez6orQaAPXO35yfdl0.jpeg?f=620xauto)
Aansluitingen
:strip_exif()/m/94091/1JwZOFXpoPbZapvwFjw4MKYUSNdWM5ufN7muMcJAQK7Wv4yqUC.jpeg?f=620xauto)
Ik ben blij dat er behalve twee USB-C aansluitingen, ook nog een USB-A aansluiting is voor USB sticks. Uiteindelijk zal er wel een USB-C stick komen, maar ik zit nu in een overgangsfase.
Specificaties
De Acer 714 is er in een aantal uitvoeringen, o.a. Verschillend in hoeveelheid RAM en opslagcapaciteit. In heb gekozen voor de volgende uitvoering:
CPU | Intel Core i5-8250U (4 cores) |
Kloksnelheid | 1.6 - 3.2 Ghz |
Geheugen | 8 GB |
Opslagcapaciteit | 128 GB |
Scherm | 14” 1920x1080 |
Benchmarks
Er zijn niet veel benchmark programma’s voor Chrome. Gelukkig heb ik wel een site gevonden die een mooi overzicht geeft van een groot aantal benchmarks op
zipso.
Van een aantal modellen heb ik de de geekbench overgenomen, een test die voor meerdere OS’s beschikbaar is.
Chromebook | CPU | Cores | multi core | single core |
---|
ASUS Flip C436 | Intel Core i3 10110U | 2 | 9000 | 4600 |
HP Chromebook 14 G6 | Intel Celeron N4020 | 4 | 4000 | 2250 |
Acer Chromebook 314 | Intel Celeron N4100 | 4 | 6200 | 2000 |
Acer Chromebook 714 | Intel Core i5 8250U | 4 | 15500 | 4600 |
Acer C720P | Intel Celeron 2955U | 2 | 2117 | 1244 |
In de praktijk
Alle Chrome apps werken in de browser, standaard is dat de Chrome browser. Ik moet zeggen dat ik hier weinig van merk. De editor en spreadsheets werken net als een gewone applicatie.
Je kunt geen Windows of Mac applicaties draaien, en bent in principe aangewezen op wat er in de Chrome web store wordt aangeboden. Browser extensions als uBlock origin en privacy badger zijn gewoon aanwezig.
Standaard aanwezig Play store voor Android en Web store voor Chrome
Een aantal apps zijn voorgeïnstalleerd, o.a. tekstverwerking, spreadsheet, presentatie, agenda.
Chromebooks kunnen verschillende bestandsformaten lezen (docx, odt, rtf, pdf) en zelfs de raw fotobestanden van mijn Canon camera. De 714 mist een ingang voor standaard sd-kaarten. Ook met mijn USB adapter voor SD kaarten werd de kaart niet herkend. Er is wel een slot voor microSD, maar dat past zonder adapter. niet in mijn camera. Dat betekent dat ik mijn 714 niet kan gebruiken om mijn RAW foto’s te beoordelen.
Ik heb ook gelijk mijn externe DVD speler (met DVD) aangesloten. Hij lijkt wel een tijdje bezig met lezen van de DVD, maar uiteindelijk krijg ik geen optie op de DVD af te spelen. Ook verschijnt hij niet in het files menu, waar normaal externe drives worden getoond. Afspelen met VLC mediaspeler is dus ook geen optie. Even zoeken bevestigd mijn vermoeden. De enige manier om DVD’s af te spelen is door ze eerst te rippen naar een bekend videoformaat.
Configuratie
Chrome bewaard alle configuratie settings op één plek. Die is op een aantal manieren te benaderen:
- Click op de tijd en daarna op het tandwiel bovenin
- Click op de launcher in de balk onderin, en daarna op het settings icon
- Type chrome://settings in de adres balk
Als je het vaker gebruikt, verschijnt er ook een icon in de onderste balk, de shelf (die automatisch weg kan klappen). De settings heeft een gedeelte voor standaard gebruikers, en een deel met advanced settings.
Ik zou iedereen willen aanraden eens door de settings te lopen, om te zien of er dingen aangepast moeten worden. Zo ontdekte ik dat bij ‘display’ een zoom functie zit die dusdanig is ingesteld (100%) dat mijn scherm “Looks like 1536 x 864 (Default)”. Ik heb dit op
Native resolution gezet. De letters zijn nu wel kleiner, maar het is goed zichtbaar, en er past meer op het scherm.
YouTube in default resolution, met configuratie setting
YouTube in native resolution
De browser heeft nog een eigen zoom functie, bereikbaar met de drie puntjes rechtsboven in het browserscherm. Deze instelling kan per website verschillend zijn.
Beeldscherm
Het scherm is 14” met een resolutie van 1920x1080 bij 16:9, wat neerkomt op 157 dpi. Net als de meeste Chromebooks is het aanraakgevoelig. Hier kun je van houden of niet. Ik vind het wel plezierig als ik een webpagina kan scrollen door met mijn vinger over het scherm te gaan. Het is een beetje vergelijkbaar met het werken op een tablet. Het scherm is mat, wat plezierig is, maar de maximale helderheid had wel hoger gemogen, vooral als je buiten werkt. Voor binnen is het voldoende. Het scherm steekt iets uit ten opzichte van de onderkant, waardoor je het met één vinger kunt openen, al gaat het makkelijker als je het onderste deel even tegenhoudt.
Het beeldscherm is volledig (180 graden) open te klappen, al zie ik niet helemaal het nut ervan.
Het scherm zelf is een IPS paneel, en heeft een goede kleurweergave.
Keyboard en touchpad
Het toetsenbord bevat chiclet toetsen en heeft niet echt een duidelijke aanslag. In de praktijk kun je er toch vrij goed op typen. Het heeft dezelfde layout als mijn oude chromebook: Geen Fn toetsen, maar wel bovenin een rij toetsen voor helderheid en geluid.
Het touchpad is lekker groot, werkt goed, en wordt uitgeschakeld tijdens het typen zodat niet per ongeluk tijdens het typen de cursor verplaatst. Het toetsenbord heeft achtergrondverlichting dat door de toetsen heen schijnt en zo de letters verlicht.
Keyboardverlichting (het licht op de tafel hoort daar niet bij)
Er zit een vingerafdruklezer op, maar die wordt schijnbaar alleen gebruikt om in de laptop in te loggen. Je kunt er niet mee inloggen in google mocht je een keer uitgelogd zijn.
Vingerafdruklezer
Zoals gezegd: tijdens de initiële set-up lukte het me niet om de vingerafdruklezer te gebruiken. Ik heb het later nogmaals geprobeerd in de settings, maar ook toen kreeg ik het niet werkend. In reviews van anderen lees ik dat het hen wel gelukt is.
Audio
De Chromebook 714 levert niet het beste geluid. Met een volume van ongeveer 60% klinken de luidsprekers blikkerig en missen ze de bas volledig. Bij hogere volumes krijgt het geluid een scherp karakter. Het is goed genoeg voor YouTube, maar om muziek te luisteren kun je beter een Bluetooth-luidspreker of koptelefoon gebruiken. Dat laatste werkt in ieder geval wel goed.
De luidsprekers zelf zitten aan de onderzijde van de laptop, wat betekent dat je het beste geluid hebt als de laptop op een harde ondergrond staat, bijvoorbeeld een tafel. Als je de laptop oppakt wordt het geluid zachter omdat het meeste geluid naar onderen is gericht.
Luidspreker aan de onderzijdeAccuduur
Volgens opgave moet een volle accu 15 uur mee gaan. In de praktijk is dat eerder 8 tot 10 uur. Het is ook afhankelijk van je werkzaamheden. Streaming video kost redelijk veel energie, terwijl webpagina’s lezen veel minder kost.
Android apps
Sinds 2016 is er de mogelijkheid om Android apps te draaien op een chromebook, maar niet op ieder apparaat, en niet elke app. De Acer 714 ondersteunt het wel. Je hebt een play store met Android apps, en een aparte web store voor Chrome apps. Wel plezierig dat deze gescheiden gehouden worden.
Play store (Android apps)
Web store (Chrome apps)
Niet alle Android apps zijn aanwezig in de play store. De Ziggo go app mist bijvoorbeeld. Geïnstalleerde Android apps komen gewoon bij de Chrome apps te staan.
:strip_exif()/m/94091/1JwZOF2zwzn5OjnhvgSJmZQEBDOOcGIo9Ryy9If1hwB2vvrNsR.jpeg?f=620xauto)
Linux apps
:strip_exif()/m/94091/1JwZOF3mZcdRGof39CNrRHHXyV1ETljh4qQB8SNdtss0Xq48yk.jpeg?f=620xauto)
Sinds 2019 heeft Chrome OS de mogelijkheid voor een Linux subsysteem en kan het ook Linux apps draaien. Officieel is de optie nog in bèta, en is ook uitgeschakeld. Je kunt het zelf inschakelen in de settings. Na korte tijd krijg je een Linux command prompt.
:strip_exif()/m/94091/1JwZOF3Ak5NG91vFtB2UE84zR03MI23mXhH3KBfmUwoZUZIFkz.jpeg?f=620xauto)
Er is nog geen grafische user interface (GUI) geïnstalleerd. Op internet zijn wel voorbeelden te vinden van mensen die Gnome of KDE hebben geïnstalleerd. Als je overweg kunt met de Linux command line heb je voor de apps zelf geen GUI nodig. Zo heb ik zelf Libre Office geïnstalleerd met het commando:
sudo apt-get install libreoffice |
Na een aantal minuten is de installatie voltooid, en vind ik in de shelf (waar ik al mijn apps vind) een icon
Linux apps met daarin de losse componenten van libre office. Libreoffice writer start zonder problemen op.
Chrome browser met libreoffice writer
Het Linux filesysteem wordt gescheiden gehouden van het Chrome OS filesysteem. Je kunt niet even een google doc openen in libreoffice writer. Geen van de Chrome bestanden is terug te vinden in Linux. Wat wel mogelijk is om bepaalde folders te delen met Linux. Gesharede drives komen in Linux terug onder /mnt/chromeos.
In de Chrome filemanager vind je Linux files apart vermeld, en je moet folders kunnen delen door met de rechtermuisknop op de folder te klikken en te kiezen voor
share with Linux. Ik heb echter nog geen enkele folder gevonden die mij die mogelijkheid geeft.
Bugs
Nadat ik een update had geïnstalleerd, had ik opeens een verschijnsel dat ik voorheen niet had. Als ik de laptop dichtklap terwijl er een browser open staat, heb ik na het weer openen soms last van willekeurige muisbewegingen en muisclicks. Dit blijft totdat ik uitlog of de laptop afsluit.
Dit bleek opgelost nadat ik een powerwash had gedaan. Dat klinkt heftig maar omdat ik ook een Android telefoon heb was ik binnen een half uur weer up en running. Even een QR code scannen, en vrijwel alles wordt hersteld.
De Acer 714 is duurder dan de goedkopere modellen uit het lage- en middensegment, maar je krijgt waarvoor je betaald. Een i5 processor, 8 GB ram, 128 GB SSD, een goed touchpad. Nadelen zijn het niet zo heldere display, en de kwaliteit van het geluid.
Ik heb in ieder geval weer een chromebook waarbij ik de tekst op het scherm kan lezen zonder door de barsten in het glas te moeten kijken.