Ik gebruik deze Nas al bijna een jaar. Ik moet zeggen dat ik er nooit problemen mee heb gehad.
Ik heb de Nas besteld bij Databyte welke deze snel en netjes kon leveren. Ik heb de doos uitgepakt en er zaten de volgende spullen in:
Adapter
Harde schijfbehuizing
Voetje
Om een hardeschijf te plaatsen moet je de box even openschroeven wat heel gemakkelijk gaat. Op de chip die je uit de behuizing schuift zat een plastic beschermfolie waarop ook stond vermeld dat je de jumper op (volgens mij 2-3) moest zetten als je de instellingen wilde bewaren. Anders zou de nas alle instellingen wissen en terugzetten naar default zodra je de netstroom eraf haalt.
Ik heb de jumper maar op 2-3 gezet, leek me wel handig! De SATA schijf geplaats en weer dichtgeschroefd. Op de schijf stonden nog wel gegevens.
Toen ik de harde schijf aansloot op het netwerk werd ie gelijk gevonden door XP. Helaas kon ik em niet benaderen. Netwerkpad niet gevonden.
Ik ben toen via de browser maar eens het een en ander in gaan stellen. Zoals vast IP, FTP en de te delen mappen. Toen ik een map wilde gaan selecteren kreeg ik de melding dat er geen schijf aangetroffen was! In het menu stond een optie disk management. Als je hierop klikt zie je welke schijf erin zit, hoeveel ruimte enz. Er staat ook een knop Format disk. In het boekje is te lezen dat deze schijf alleen met FAT32 werkt en daarom werd mijn schijf 500GB NTFS niet herkend.
Even een back up gemaakt op de pc via usb, weer op het netwerk aangesloten, geformatteerd en klaar is kees. Even wat hoofdmappen aangemaakt en mijn back up over het netwerk terug geschreven.
Dat leverde in filezilla de volgende resultaten op: 8 connecties van gemiddeld 1,5 tot 2 MB/ps en met een connectie liep het op tot 6 of 8 MB/ps.
Over de snelheid ben ik wel tevreden. Ik kan ook makkelijk draadloos een film streamen naar mijn media center.
Verder lees ik veel in de reviews over een lawaaige fan die erin zou zitten. Ik heb de fan niet opgemerkt, maar vermoed dat hij er wel inzit. Als de schijf aanstaat en gebruikt word gaat hij wel wat meer herrie maken. Als de schijf idle is valt het allemaal wel mee. 's nachts hoor je praktisch niks als de instelt dat de schijf zich uitschakeld na x minuten. Hij staat naast m'n externe HD in m'n slaapkamer.
Ongeveer 3 maanden geleden ben ik overgestapt naar windows 7, wat problemen opleverde met de nas. Ik kwam er met geen mogelijkheid meer op via smb. Een firmware upgrade was beschikbaar en heb die toegepast. Dat ging helemaal goed, geen problemen gehad. De instructies opgevolgd en het was gelukt. Even hard aan en uit zetten was niet helemaal duidelijk maar wel snel opgelost.
Laats heb ik een vastloper gehad. De nas kon niet meer bereikt worden door xp, 7 en vista niet. De nas aan en uit gezet, was verder niks aan de hand. Ik heb dit pas 1 keer gehad in dat jaar tijd dus de betrouwbaarheid zit wel goed.
Al met al een prima NAS voor weinig geld. Moet je natuurlijk wel een schijf hebben