Sony 49XH95 Zwart Review
4 mei 2020, laatste update op 4 mei 2020, 714 views
Rapporteer
Product gekocht
Sterke beeldprestaties, gebruiksvriendelijk en fijn formaat tv (49 inch),
Pluspunten
- Scherp beeld
- Veel connectivity opties
- gebruikersgemak
Minpunten
- geluid ok, maar niet verbluffend
Na 3 jaar het nieuwe zusje van mijn oude Sony (KDL40WE660) in huis gehaald. Lang getwijfeld over 55 inch en OLED. In ons huis past een net iets bescheidener beeldscherm beter en is al een upgrade van wat we hadden. Ik kon gelukkig bij een vriend de prestaties van de XH95 zien. Ik kon goed zien dat ze niet stil hebben gezeten.
In het algemeen is het beeld gewoon superscherp. Wat je ook kunt verwachten van een Full Array LED, 4K Ultra HD tv. Een paar dingen vielen mij in het bijzonder op. Ten eerste, contrast. Sony gebruikt haar rekenkracht van de X1-processor om met Object HDR-remastering het contrast van van specifieke objecten op te krikken. Je ziet objecten ‘opleven’ zonder dat het onrealistisch wordt. Ten tweede, kleur. De X-tended Dynamic Range feature zorgt voor levendige kleuren die zorgen voor een fotorealistisch beeld.
Wat betreft het donker, waarover ik eerst nog OLED overwoog, zie ik geen verschil. Kort gezegd, donker is gewoon zwart als het zo moet zijn. Daarnaast is in donkere beelden nog veel te zien doordat er nog veel contrast wordt meegegeven. Tot slot, bij snel bewegend beeld is mij nog geen enkele vertraging of verlies van contrast opgevallen.
Geluid is prima, niet verbluffend. De tv zoekt zelf naar de optimale setting (overigens ook voor beeld). Ik vertrouw erop dat het zo is, maar merk niet echt verschil. Het geluid is wat het is met platte tv’s, excelleren is moeilijk. Daarom ook gewoon aansluiten op een soundbar. Ik heb hem gekoppeld aan mijn Bose Soundbar 500, via HDMI ARC. Ik heb de tv op pootjes staan en daar past de bar mooi onder. Nu dus geniet van goed beeld én topgeluid.
Bediening van de tv is snel en gemakkelijk. Veel apps en er zijn veel manieren om te connecten via Airplay, Google Home, ingebouwde Chormecast. Fijne feature is het de Voice Assistant op de afstandbediening. Eén druk op de knop, inspreken titel en je filmpje op YouTube is gevonden.
Ik ben zeer tevreden over mijn Sony upgrade in de woonkamer. Het oud vertrouwde oude zusje gaat nu mooi naar de slaapkamer.