Panasonic TX-55GZW954 Zwart Review

3 mei 2020, laatste update op 3 mei 2020, 1.396 views Rapporteer

Erg goed te spreken over dit toestel. Heb hem kunnen vergelijken met de LGC9 en ik was verrast. Onderstaande is dan ook meer een vergelijk dan alleen een review. De Panasonic lijkt duurder, vraag naar de prijs. Prijsverschil zou niet groter dan €150,- mogen zijn t.o.v. de 55C9.

Pluspunten

• Ondersteund alle HDR forrmaten
  • Neflix Film maker mode
  • Nieuwe techniek tegen logo burn-in retentie
  • Uit de doos nagenoeg gekalibreerd

Minpunten

• DTS via tv niet mogelijk
  • Geen fancy pants menu

Je ziet een paar duidelijke verschillen in kleuren, beeldverbeteraars en beeldverwerking tussen de 55GZW954 en de LG 55C9. Overigens staat de Panasonic vaak duurder op websites, als je naar de prijs vraagt komt hij meestal erg dicht in de buurt van de 55C9. Het prijsverschil zou niet groter dan €150,- mogen zijn.

Kleur:
De Panasonic is in zijn THX Cinema stand al nagenoeg gekalibreerd. Dat wil zeggen dat de kleuren nagenoeg overeen komen met een studio monitor. Er zit nog wel en fout marge in, maar die is erg klein. De LG's zou je professioneel moeten laten kalibreren voor €200/€300.

Beeldverbeteraars:
De processor van Panasonic is in zekere zin slimmer, zij hebben echt meer ervaring met optimaliseren van beelden. LG heeft natuurlijk een goede processor, maar de beeldverbeteraars van LG maken erg veel fouten. Denk hierbij aan kriebelende randjes om bewegende objecten heen.

beeldverwerking:
De Panasonic heeft een rustiger kleurverloop. Het beeld is minder hard en ziet er natuurlijker uit. (ook nadat we beidde tv's in een film setting hebben gezet en gesleuteld aan de instellingen van de LG). Beelden zijn schokkeriger als bij de Panasonic. Willen we dit verhelpen door een beeldverbeteraar aan te zetten begint hij weer te kriebelen om bewegende objecten heen, lichte delen in beeld gaan overdreven flikkeren/stotteren. Dit doet de Panasonic allemaal beter.

Mijn verdict: Ja LG heeft een fancy pants menu en zeer veel apps, Panasonic is wat ingetogener. Koop je een tv om de menu voering, dan vrees ik dat je over een paar jaar met de gebakken peren zit. Alle merken laten na een aantal jaar systematisch functies en mogelijkheden wegvallen. Koop dan liever een goede streamer die je er aan kan hangen zoals een AppleTV 4K of Chromecast Ultra. Deze vervang je over een aantal jaar en je hebt weer de nieuwste functionaliteiten.

Wat beeld betreft verliest LG het om bovengenoemde redenen, Ik gebruik een losse streamer en wil alleen een heel goed beeld. Van mij mag het een domme monitor zijn. We kunnen niet anders concluderen dan dat de 55GZW954 een extreem goede monitor is. Ik ben niet de enige die dit zegt, als je naar de echte experts kijkt onderschrijven die dit. In vergelijk met de AG9 van Sony is de Panasonic nog steeds extreem goed. Je zou de Sony alleen hoeven overwegen vanwege het design en betere geluid.

Panasonic is de underdog, maar dat zegt niets over de kwaliteit van een tv.

Heb jij ook een Panasonic TX-55GZW954 Zwart?

LG's zou je professioneel moeten laten kalibreren voor €200/€300
Sorry maar dit is echt onzin. Ik weet niet wie dit je heeft wijsgemaakt, want ook de LG heeft een ruim kleurenbereik en zal dezelfde delen van de verschillende kleurenprofielen aan kunnen. Zowel de Panasonic als de LG worden af fabriek gekalibreerd en daarom zit er dus een kalibratierapportje in de doos. En dan hebben beide tv’s nog eens veel kleuren profielen voor zowel SDR als HDR. De expert modes van de LG zijn nagenoeg gelijk aan de THX stand van de Panasonic. Een studiomonitor is dan weer echt wat anders.

En dat is wat er mis is met je ‘review’: deze is niet heel objectief. Zo vermeld je niet op welke stand je de LG hebt bekeken. Beide TV’s hebben nogal wat instellingen voor zowel kleur als beeld verwerking. Die niet gelijk zetten aan elkaar is appels met peren vergelijken. Vanuit je review klinkt het meer alsof een verkoper op je in heeft lopen praten dan dat je echt een goede vergelijking hebt gedaan. Want ik durf hem wel aan dat als je de instellingen gelijk zet en beide TV’s alles optimaliseert, jij het verschil tussen de tv’s echt niet meer ziet (het is dan ook hetzelfde paneel).

Kortom, leuk dat je je mening geeft, daar is een review voor, maar ben dan ook feitelijk over hoe je dat getest hebt en welke bias er op je test zit. En kom helemaal niet aan met dit soort onzin van kleurkalibraties van 200/300 euro. Dat heeft bij zowel de LG als de Panasonic gewoon totaal geen zin, daar zijn ze niet voor.
De LG in zowel Film als expert modus gezet. Je zal vast met een hoop geknutsel op een heel goed plaatje komen en ja beidde toestellen worden nog accurater door ze te kalibreren, maar de Panasonic ziet er duidelijk beter uit (ja dit is een mening). Dit wordt ook onderschreven door experts. Ik baseer mijn bevindingen wat betreft kleur op de uitspraken van een expert Vincent Teoh van hdtvtest. Als iemand het weet dan is hij het wel.
hoop geknutsel
Sorry maar dit is gewoon stemming makerij. Alsof het heel veel werk is om een LG Oled er goed uit te laten zien? Dat is gewoon echt niet waar. Er is echt geen hoop geknutsel voor nodig. Er zijn meer dan genoeg websites die de ideale settings hebben staan, alsmede fora. (bijvoorbeeld: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c9-oled/settings)

Dit moet je bij iedere TV doen, ook jouw panasonic. Iedere TV dien je gewoon in te stellen na aanschaf, naar aanleiding van wat beter is en smaak. Of wil je zeggen dat je je motion smoothing van je Panasonic niet uit gezet hebt?

Uit je review en ook nu je reactie blijkt maar weer dat je de klok hebt horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Je roeptoetert maar wat na wat je hier en daar gehoord hebt, bent heel selectief in wat je 'vergelijkt' en geeft hierdoor mensen echt een verkeerd beeld! Alsof de Panasonic mijlenver beter is dan de LG, en dat is gewoon niet zo. De Panasonic heeft een LG paneel, hetzelfde paneel als de C9. Dat ze daar andere beeldverwerking op doen geeft een klein verschil. Hoe groot dat verschil is hangt enkel af van je instellingen. Welke je dan beter vind hangt vooral af van smaak.

Hier onzin gaan verkopen dat je een LG moet laten kalibreren om minstens zo goed te zijn als een Panasonic is gewoon meer trolling dan dat we er op tweakers wat aan hebben. Dat is pertinent niet waar en er is niemand mee gebaat dat je dat stelt. Als jij zo graag wil geloven dat je Panasonic zo veel beter is dan de LG moet je dat zelf weten (ter validatie van je aankoop ofzo?), maar ga niet andere proberen te overtuigen dat 2 dezelfde panelen zo verschillend zijn. Geef mensen gewoon goed advies. En in deze is dat: zowel de LG als Panasonic zijn hele goede TV's, gebaseerd op hetzelfde paneel van LG, welke kleine verschillen hebben die op basis van smaak en behoefte je voorkeur kunnen hebben. Het grootste verschil zit in de software, de HDMI 2.1 aansluiting, en daarna pas de beeldverwerking. Met beide koop je echt top of the line TV's, dus kijk in de winkel welke je voorkeur heeft!
Ik heb geen van deze tv's maar heb al wel enkele keren in 2019 en begin 2020 in de winkels de tv's naast elkaar gezien. Kan niet anders zeggen dat ook al kan ik niet zeggen waarom het zo was.. De panasonic oleds waren steeds een stukje beter. Zichtbaar.. Kleuren beter..
Uiteindelijk had ik toch besloten omdat EP de 55"lg c9 voor 1.300 verkochten om toch maar die te kopen i.p.v. de panasonic die ze steeds niet goedkoper dan 1.800 euro aanbieden. Met al die goed reviews van de lgc9 en het geclaimde betere geluid en het betere smartgebeuren, etc. .. Echter in de winkel gekomen stond de lg c9 naast de philips oled 854.. En het verschil in beeld kwa detail van de kabel tv uitzending was zo groot dat ik maar weggegaan ben.. Maar op grond van reviews van anderen kan ik ook niet zeggen of mijn ervaringen met andere instellingen van lg c9 beter zouden kunnen. Wel geprobeerd ter plekke maar we zijn niet verder dan de verschillende modussen gegaan..
Stemmingmakerij? Wat ik zeg is dat we door zelf met de settings aan de gang te gaan de LG niet zo goed kregen als de Panasonic. Ook met instellingen van Rtings en Home Cinema Magazine is de Panasonic beter. Als je reviews van HDTV test bekijkt bevestigen zij dat een Panasonic uit de doos dichter bij een gekalibreerd beeld in de buurt komt dan een LG waarvan je aan de instellingen hebt gesleuteld. Natuurlijk gaat geen van beidde het nooit halen bij een 32inch Sony monitor van 30.000, maar de Panasonic doet het uitzonderlijk goed. Wederom wil ik je hiervoor verwijzen naar de reviews van Vincent Teoh.

Ja het paneel is hetzelfde, maar het gaat toch ook om de hardware die achter dat paneel zit. Daar wordt het verschil mee gemaakt. Ik kan me niet voorstellen dat alleen de omlijsting, software en geluid verschillend zijn bij de verschillende leveranciers.

Heb je de schermen zelf wel eens naast elkaar gezien en waar baseer jij je uitspraken op? Zou wel fijn zijn als je iets meer aantoonbare argumenten hebt en niet alleen hetzelfde panel kunt benoemen.

Jouw stelling dat de software en HDMI 2.1 bij belangrijker zijn dan beeldverwerking vindt ik weer verwerpelijk! HDMI 2.1 wordt pas interessant bij 8k in meer dan 30fps en er zijn wat voordelen voor gaming op toekomstige consoles. Software interesseert mij al helemaal niks, ik wil een goed scherm waar ik films op kan kijken zonder vervelende artefacten en beeldfouten. Iets wat bij de Panasonic beter uit de verf komt of je dat nou leuk vindt om te horen of niet.
Ik heb de schermen gezien naast elkaar. Meerdere uren mee staan spelen en instellingen aangepast. Ik zie dan geen echt duidelijk verschil meer. Er is wel een verschil, maar dat is meer smaak dan echt beter. En dat jij dat hebt gedaan zeg je helemaal niet. Dan had je een beschrijving in je review moeten opnemen en duidelijk uiteen zetten welke instellingen van beide tv’s je met elkaar hebt vergeleken. Dat zou een goede review opleveren, in plaats van alleen persoonlijke meninkjes en one-liners.

En met dat laatste toon je dus alweer aan hoeveel je niet weet en hoeveel er hiervan berust op smaak. Op dat argument ga je sowieso al niet in. Maar HDMI 2.1 laat ook 4k120 toe. Iets wat met de komende generatie consoles er wel toe gaat doen, alsmede met de komende generatie videokaarten. Dat jij dat geen voordeel vind is persoonlijk, maar voor anderen is dat wel weer een echt pluspunt. En dat is het allerbelangrijkste: het is een persoonlijke keuze. Jij hebt de jouwe gemaakt aan jouw persoonlijke mening. Dat is prima, maar je gat vervolgens je mening presenteren als een feit (en deze dan ook nog eens enorm overdrijven). Een review is een combinatie van feiten en mening en een goede review haalt deze 2 niet door elkaar. En daarom vind ik dus dat je een hele slechte review hebt geschreven.
Nee, jij hebt een bevooroordeelde mening/overtuiging. En je kunt het niet verdragen dat iemand gewoon een persoonlijke review geeft met zijn eigen ervaring/mening.
Ghwopi heeft een uitstekende review gegeven met eigen persoonlijke feiten. Daar is een review ook voor. Anders zouden we het wel bij specificaties kunnen houden.
Sorry maar een uitstekende review komt niet met onzin dat je een LG c9 voor 200/300 euro moet laten kalibreren. Dat slaat echt nergens op.
Dat ben ik met je eens.
Ik was de nieuwe modellen van 2020 aan het vergelijken en kon maar niet stoppen met denken aan mijn afgebrande review, die zogenaamd onzinnig was en niet op waarheid berust, maar puur op een eigen vooringenomen mening. Die volgens jou ook nog eens lekker aangedikt was door winkelverkopers. Na het vergelijken van de twee nieuwe toestellen kan ik het niet laten om je toch even te laten zien dat de punten die ik aangaf wel degelijk gegrond zijn.

Weliswaar gaat het hier even niet over dezelfde toestellen als uit mijn review, maar hier even een voorbeeld van twee zaken op andere toestellen. Mocht je het later willen ontkrachten raad ik je aan om de GZW654 en C9 reviews van HDTVTest even naast elkaar te leggen.

motion
LG vs Panasonic
Er zitten wel degelijk verschillen in de beeld-processoren en hoe deze met beelden omgaan en ze uiteindelijk weergeven. Beidde merken hebben kenmerkende "problemen" die typisch zijn voor het type beeldprocessor dat ze gebruiken.

kleur accuraatheid/calibratie
Ook in kleurechtheid zijn verschillen tussen schermen voor en na kalibratie. In bijgevoegde video van de LG wordt aangegeven dat NA calibratie de kleurechtheid perfect is, echter wordt er in de review van Panasonic gezegd dat deze uit de doos nagenoeg perfect is. Iets later in de video geeft hij aan dat de foutmarge bij Panasonic zo klein is het eigenlijk niet zichtbaar is.

Misschien krijg je nu ook beter een beeld van wat ik belangrijk vind aan een tv en waarom ik voor een sobere Panasonic kies in plaats van een LG bomvol gadgets.
Ik heb nergens ontkent dat er geen verschillen zijn tussen de beeldverwerking. Die zijn er wel degelijk. Waar ik tegen ageerde was je nogal boute stelling dat je een LG oled tv voor 200/300 euro zou moeten laten calibrated voordat hij net zo goed is als een Panasonic. Dat slaat nog steeds nergens op. De reviews die je nu aanhaalt onderstrepen nog steeds wat ik al zei: het zijn beide uitstekende tv’s, er zijn verschillen en iedereen moet zelf de afweging maken welke verschillen voor hem of haar het zwaarste wegen. Want de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen, voornamelijk doordat ze beide het zelfde paneel gebruiken en deze dus fysiek gezien hetzelfde moeten kunnen.

Dat jij een grotere fan bent van de Panasonic is helemaal prima, dat mag ook, ik wens je er veel plezier mee. Maar ga niet de LG afkraken met onzin argumenten, daar is echt niemand mee geholpen. Want zoals ik al zei: ook met de LG koop je een uitstekende televisie.
@cmegens

motion
LG vs Panasonic

kleur accuraatheid/calibratie

Beste,

Mijn vrouw heeft totaal geen technische kennis en voorkeur voor een bepaald merk TV.
Maar toch koos zij meteen voor de Panasonic TV omdat zij de beeldweergave mooier vond
Zij vindt het beeld het mooiste in de Normaal stand .
"De beste preset is Professioneel1, die zo uit de doos de beste resultaten oplevert." van de redactie-review.
Hoe kom je dan aan THX Cinema?