"Piet Hein, zijn naam is klein, zijn daden benne groot"
De opening slaat natuurlijk op Luitenant-Admiraal Piet Hein (1577 - 1629) en daaraan moet ik denken bij de Ubiquiti mini switch. Een klein apparaatje, dat niet onderschat moet worden.
Waarvoor is het een oplossing? Ik had te weinig poorten in de meterkast en vond de USW-24-POE Gen2 nog net even te duur. Dus één gekocht voor in de meterkast. Maar hij is zo handig, dat er nu ook één onder de TV ligt om alles daar aan te sturen.
De specs (bron:
www.ui.com)
Zoals je hem krijgt
:strip_exif()/m/176297/1JuyCl3CHsGZHG0Ob652Yi6zJDmMhgthu41oeohmtdhtylA5Rr.jpeg?f=620xauto)
Een strak bruin doosje met alles erin.
:strip_exif()/m/176297/1JuyCl1YufA2GueAqRH7B98NSMqtno02GROl5Lyov53MqTWBZ2.jpeg?f=620xauto)
En dat past precies!
:strip_exif()/m/176297/1JuyEmEKBltdivphllZeNNS1paWINt8bQ6diF3Pv7p2hE3iPpO.jpeg?f=620xauto)
De switch zit strak verpakt met een kleine handleiding en een adapter met een vaste USB-C kabel.
En dan heb je dus twee opties. De switch aansluiten op een PoE poort of middels de USB-C aansluiting.
Bij mij staat er een UniFi Switch 8 60W in de meterkast die nog een PoE poortje kon afstaan. En dan komt hij eigenlijk direct naar boven in de controller (ik heb een UniFi Cloud Key Gen2 Plus staan). Even adopteren en ook hij is klaar om zijn werk te doen. En zonder controller doet hij zijn werk als switch natuurlijk ook prima, maar dan mis de voordelen van het
managed deel.
Naar aanleiding van de opmerking van Xieoxer een toevoeging voor de Tweakers die met een controller in de cloud werken. Het lijkt erop dat adopteren dan toch niet zo makkelijk gaat. De opmerking van Xieoxer zou je hier dan bij helpen. Ook kan je terecht op het forum van Ubiquiti waar al een
thread over dit probleem is.
:strip_exif()/m/176297/1JuyQo2ZC9J621sdLlrQczBo6dF51KuMIsjlvqz0DpKihtRpVY.jpeg?f=620xauto)
Iets wat mij opviel en waar ik nog niet achteraan ben geweest is dat bij de 8 poort switch het gebruik weer kan worden gegeven door een kleine popup, maar bij de mini switch (nog) niet.
Aan de switch hangen de omvormer, de Philips Hue bridge en de Synology NAS. Dus er is vrijwel continue wat verkeer. De switch is (op een simpele thermometer) 32 graden. De 8 poort is ongeveer net zo warm. De Cloud Key is een stuk warmer en de USG juist 2 graden koeler.
Voor een kleine test heb ik een grote file van mijn NAS naar mijn PC gekopieerd. Dat gaat met een mooie 110MB per seconde. Ik wil nog wel even kijken waar ik dit beter mee kan testen (suggesties zijn welkom).
Dus al met al ben ik tevreden met mijn nieuwe aanwinst(en). Hij is klein, doet wat hij moet doen en ook als je geen controller hebt is het een goede switch. Ik deel de mening die Caayn heeft mbt de firmware en hoop dat Ubiquiti van haar fouten heeft geleerd. Tot nu toe gaat het goed.
Heb je vragen of suggesties voor zaken die je nog toegevoegd wilt zien? Dan hoor ik dat graag.
update 28-05-2021
Er werken er twee nog steeds naar behoren. Maar één heeft inmiddels geen apparaten meer aan zich hangen, dus dacht ik: "iemand vroeg om wat er in zit. Zou het me lukken?".
Wat blijkt, de switch heeft geen schroeven. Ik nam aan dat die onder de stikker op de onderzijde zouden zitten, maar dat bleek dus niet zo te zijn. De onderkant zit er gewoon in geklikt. Dus speciaal voor johnkeates (in de comments) een foto toegevoegd van de binnenkant.
Ik krijg alleen de printplaat er nog niet uit, maar als ik tijd heb zoek even een kleine tang om de pinnetjes in te drukken. Wellicht dat het dan wel lukt.
Inmiddels zijn de US-8-60W-EU, UCK-G2-PLUS en USG-EU vervangen. Het lijstje is de nieuwe de nieuwe setup.