€ 32,90 bij Amazon.nl

Ubiquiti UniFi Switch Flex Mini (per stuk) Review

1 mei 2020, laatste update op 28 mei 2021, 19.875 views Rapporteer

Klein maar fijn. Zeker als je al een PoE switch hebt zoals de 8 poort 60Watt switch, want dan is hij ook nog eens zonder stopcontact te gebruiken.

Pluspunten

• Klein
  • PoE of USB-C voor stroom
  • Zo geadopteerd in de controller

Minpunten

• Geen PoE pass through
  • Geen SSH toegang
  • Controller vereist voor uitgebreide functies

"Piet Hein, zijn naam is klein, zijn daden benne groot"
De opening slaat natuurlijk op Luitenant-Admiraal Piet Hein (1577 - 1629) en daaraan moet ik denken bij de Ubiquiti mini switch. Een klein apparaatje, dat niet onderschat moet worden.

Waarvoor is het een oplossing? Ik had te weinig poorten in de meterkast en vond de USW-24-POE Gen2 nog net even te duur. Dus één gekocht voor in de meterkast. Maar hij is zo handig, dat er nu ook één onder de TV ligt om alles daar aan te sturen.

De specs (bron: www.ui.com)

Zoals je hem krijgt
Een strak bruin doosje met alles erin.

En dat past precies!

De switch zit strak verpakt met een kleine handleiding en een adapter met een vaste USB-C kabel.

En dan heb je dus twee opties. De switch aansluiten op een PoE poort of middels de USB-C aansluiting.

Bij mij staat er een UniFi Switch 8 60W in de meterkast die nog een PoE poortje kon afstaan. En dan komt hij eigenlijk direct naar boven in de controller (ik heb een UniFi Cloud Key Gen2 Plus staan). Even adopteren en ook hij is klaar om zijn werk te doen. En zonder controller doet hij zijn werk als switch natuurlijk ook prima, maar dan mis de voordelen van het managed deel.
Naar aanleiding van de opmerking van Xieoxer een toevoeging voor de Tweakers die met een controller in de cloud werken. Het lijkt erop dat adopteren dan toch niet zo makkelijk gaat. De opmerking van Xieoxer zou je hier dan bij helpen. Ook kan je terecht op het forum van Ubiquiti waar al een thread over dit probleem is.

Iets wat mij opviel en waar ik nog niet achteraan ben geweest is dat bij de 8 poort switch het gebruik weer kan worden gegeven door een kleine popup, maar bij de mini switch (nog) niet.

Aan de switch hangen de omvormer, de Philips Hue bridge en de Synology NAS. Dus er is vrijwel continue wat verkeer. De switch is (op een simpele thermometer) 32 graden. De 8 poort is ongeveer net zo warm. De Cloud Key is een stuk warmer en de USG juist 2 graden koeler.

Voor een kleine test heb ik een grote file van mijn NAS naar mijn PC gekopieerd. Dat gaat met een mooie 110MB per seconde. Ik wil nog wel even kijken waar ik dit beter mee kan testen (suggesties zijn welkom).

Dus al met al ben ik tevreden met mijn nieuwe aanwinst(en). Hij is klein, doet wat hij moet doen en ook als je geen controller hebt is het een goede switch. Ik deel de mening die Caayn heeft mbt de firmware en hoop dat Ubiquiti van haar fouten heeft geleerd. Tot nu toe gaat het goed.

Heb je vragen of suggesties voor zaken die je nog toegevoegd wilt zien? Dan hoor ik dat graag.

update 28-05-2021

Er werken er twee nog steeds naar behoren. Maar één heeft inmiddels geen apparaten meer aan zich hangen, dus dacht ik: "iemand vroeg om wat er in zit. Zou het me lukken?".

Wat blijkt, de switch heeft geen schroeven. Ik nam aan dat die onder de stikker op de onderzijde zouden zitten, maar dat bleek dus niet zo te zijn. De onderkant zit er gewoon in geklikt. Dus speciaal voor johnkeates (in de comments) een foto toegevoegd van de binnenkant.
Ik krijg alleen de printplaat er nog niet uit, maar als ik tijd heb zoek even een kleine tang om de pinnetjes in te drukken. Wellicht dat het dan wel lukt.

Inmiddels zijn de US-8-60W-EU, UCK-G2-PLUS en USG-EU vervangen. Het lijstje is de nieuwe de nieuwe setup.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Switch Flex Mini (per stuk)?

Ik heb sinds twee weken. Veel problemen gehad met adopteren als je een controller in de cloud hebt draaien. Uiteindelijk heb ik de oplossing gevonden:
Step 1: Install a local controller on windows (i use mainly osx but device isn’t seen on osx controller)

Step 2: click settings – controller – and put in your online controller HOSTNAME OR IP ( i put hostname but checked option below with)

Step 3: go to devices tab and click adopt ..in 1min u will have it in your online controller to click adopt it
Voor de rest een prima switch. Ik gebruik hem in mijn TV meubel, zonder voeding omdat ik de switch direct hebt aangesloten op mijn POE switch. Super handig, omdat geen extra stopcontact in de buurt heb liggen.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 11:00]

Dat is precies waar ik hem ook voor gebruik inderdaad. Op zolder zou er ook nog één kunnen, maar ik ben door mijn PoE poorten heen :D Misschien dus toch maar een grotere switch voor de meterkast aanschaffen.

Omdat ik een Cloud Key heb, heb ik nooit problemen gehad. Maar nu ik zoek op jouw probleem zie ik inderdaad dat je niet de enige bent. Tjemig...
Ik heb een link naar het forum van Ubiquiti toegevoegd voor het geval meer Tweakers hier tegenaan lopen en naar jouw opmerking verwezen. Dank je voor de tip!
Je moet ergens in je lokale DNS hostnaam 'unifi' verwijzen naar je controller in de cloud. Anders weten blanco unifi apparaten inderdaad niet waar ze de controller moeten zoeken.
De controller moet uiteraard ook goed geconfigureerd zijn, anders blijft een nieuw unifi device lokaal naar een controller zoeken.

[Reactie gewijzigd door wjn op 23 juli 2024 11:00]

Wat zijn de specs van de adapter? Bij mij zou de flex mini ook aan een PoE switch hangen en het is altijd leuk om een kwalitatief hoge usb c adapter voor mijn raspberry pi's te kunnen gebruiken.
Het is een 5.0V, 1.0A, 5.0W adapter. Made in China... uiteraard ;)
Lijkt er op dat dit een vergelijkbaar soort switch is als de 'smart managed' switches van bedrijven als Netgear en TP-Link met in-band ethernet frame based management. Wat er dan vaak gebruikt wordt is een RealTek switch chip met verschrikkelijk basale firmware, geen echte SoC maar een microcontroller die puur bepaalde ethernet frames afvangt voor management doeleinden. Dat zit vaak op dezelfde chip als de switch fabric.

Recente smart managed switches hebben extra firmware die een paar basale webUI pagina's beschikbaar stellen voor management, maar het resultaat is dat de beperkte hoeveelheid bytes die in de EEPROM passen snel op zijn en je dus een stuk minder 'slimme' dingen in die firmware kwijt kan.

Ze draaien in elk geval vaak geen Linux of VxWorks ofzo, het is een stuk simplistischer dan dat. Er was recent wel een setje updates die controllers met betere CPUs en meer Flash beschikbaar maakten, vaak zitten die in nieuwere hardware revisies (meestal ook 8-poorts mixed met 4-poort PoE), daar draaien ze dan wel weer Linux op, maar vaak een stokoude versie.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 juli 2024 11:00]

Ik heb de switch even omgedraaid, maar er zitten nergens schroefjes die je zo kan zien. Wel een grote plak rubber waarop de gegevens van de switch staan. Zou zo maar kunnen dat daaronder schroefjes zitten, maar ik heb geen zin om dat los te peuteren ;)

Anders had ik hem even open gemaakt om te kijken wat er in zit.
Zou jammer zijn om hem te beschadigen ja ;) Om dat het waarschijnlijk hun goedkoopste/low-cost device is zou het zelfs kunnen dat ie slechts dichtgeklikt is, maar dat is het risico eigenlijk ook niet waard. Er komt vast iemand anders op internet wel met plaatjes van de binnenkant :P
Ik heb twee van deze switches aangeschaft. 1 om de switchcapaciteit van de 8 ports switch in de meterkast te verhogen. wat me opviel is dat er geen mogelijkheid is om de switch tegen een wand te monteren, minpuntje, want ik wil uiteindelijk de meterkast fatsoeneren met op maat gemaakte patchkabels en alles netjes aan de wand. Ik zal zelf iets moeten fabrieken.
Leuk speelgoed he?! :-)

Maar je hebt gelijk. Daar waar de 8 en 16 poort Lite wel een mogelijkheid hebben, ontbreekt die bij de 5 poort. Je zou het bij deze winkel kunnen proberen als je zelf niet wilt knutselen:
Als je een 3d printer hebt kan je ook een houder printen.
Er zijn meerdere ontwerpen beschikbaar.
Op zich is dat toch geen probleem wanneer de meest basale functies vanuit de controller aangestuurd/geconfigureerd kunnen worden. Hoevaak ssh je naar de switch onder het bureau van je klanten/gebruikers.

Als je al wil inloggen in je een switch dan is dat in de patch kast.
Om de throughput te testen zou je iperf3 kunnen gebruiken https://iperf.fr/iperf-download.php
Dank voor de tip! Ik probeer dit weekend te testen of anders komende week.
Bedankt voor je review!

Heb deze switch zelf gisteren ontvangen. Ik heb ook een edgerouter X, deze heeft een POE out port, zou deze de switch kunnen voeden?
Ik denk het niet! De edgerouter X levert volgens het datasheet alleen Passive PoE via de PoE out (bron)

De mini switch vraagt 802.3af/at PoE (bron) en volgens een draadje op het Ubiquiti forum zou het fout gaan:
Do not try to power non-passive-poe-devices with passive PoE! This could damage the device!
(antwoord van Makuckn)

[Reactie gewijzigd door HuJuh op 23 juli 2024 11:00]

Ah duidelijk! Bedankt voor de informatie, een defecte switch bespaard. :)
Ik heb dit (onvrijwillig) geprobeerd. Geen rook of doorgebrand switch gelukkig, maar werken doet het evenmin. PoE out van de EdgeRouter X is 24V en de switch heeft 44-57V nodig blijkbaar. Wel enorm jammer, want zou een perfecte budget-combinatie zijn :)
Oeh. Zoals anderen ook al aangeven gaat bij die switch om PoE Passive. Of zoals ik het afkort POEP. Dit is een behoorlijk gevaarlijke variant van POE die je eigenlijk zoveel mogelijk wil vermijden omdat je er rustig een computer mee kunt slopen doordat je 24V op een kabel heb staan die je in je netwerkpoort prikt.

Soort van USB killer, maar dan rj45 en vrij prijzig.
Kan je via deze switch ook de dpi zien op de controller?
Sterke review! Heb er zelf ook 2 gehaald, mooie goedkope manier om de ubiquity omgeving wat uit te breiden thuis.

Ik kan de deep packet inspection zien in mijn controller!

[Reactie gewijzigd door Koen Hendriks op 23 juli 2024 11:00]

Dank je wel Koen. Ik heb niet zoveel ervaring met reviewen, maar ga er wel meer doen.

@GeertMa Net wat Koen aangeeft, je kan dit inderdaad zien in de Controller. Ook voor de apparatuur die via deze switch loopt. Maar ik meen dat switch daar ook weinig mee te maken heeft. De USG neemt dat deel namelijk voor zijn rekening.
Misschien handig om te weten, deze switch ondersteund geen "custom port profiles" welke je kan instellen in Unifi. M.a.w. een bepaalde VLAN of alle VLAN's aan een specifieke poort koppelen is geen probleem maar specifieke VLAN's tagged/untagged (custom port profiles) is niet mogelijk.
"The Mini has very limited hardware resource, so It won't support tagged VLAN config." Bron
Dit is een van mijn punten dat ik overweeg deze switch te kopen. Heb zelf de USG, 8p poe switch en een rpi waar de controller op draait. Ik zou graag een manager switch willen hebben bij de tv kast, zodat 1 unlink poort met trunk naar de 8poort poe switch gaat. Dan wil ik de andere poorten als access port kunnen instellen untagged op verschillende vlans. Een voor netwerkstreamer, twee voor ps3/4 en een reserve (trunk of access).
Kan alleen geen duidelijkheid krijgen of dit nou wel of niet mogelijk is.
Als ik je goed begrijp dan kan dit. Je kan een trunk toewijzen aan één poort (dus je default vlan untagged en alle overigen tagged) en je kan ook één specifieke VLAN toewijzen (untagged) aan een andere poort (die je in Unifi ziet onder settings > networks). Je kan niet een custom port profile toewijzen m.a.w. je kan geen profile toekennen waarin je specifieke vlans in hebt gedefinieerd met daarin bepaalde tagged/untagged toewijzingen.Deze custom profiles zie je gewoon niet bij een poort.
Dank voor de duidelijke uitleg! Precies wat ik wilde horen. Custom port profiles waren leuk geweest. In een (semi) professionele omgeving zie ik wel de toepassingen hiervoor, wanneer je niet al je vlans over je lijn wil gooien.

Ik denk daarom dat je dit apparaat meer als endpoint switch moet zien. Voor mijn probleem perfecte oplossing!
Dus als ik deze switch bij de tvkast zet. Kan ik niet een port maken om de tv VLAN naar een port toe te wijzen? Deze tv VLAN heb ik zelf aangemaakt.
Ik heb nu een 8 poort 60W POE switch hangen bij de tv. Dat is achteraf gezien overkill en kan ik deze switch beter gebruiken op zolder. Dus als ik het begrijp kan ik dus geen zelf gemaakte VLAN koppelen aan een poort voor een settopbox?
Beetje oude reactie, maar ben er nu toch, voor de volledigheid:
Ja, je kan prima een VLAN aan een poort toekennen, elke poort een ander VLAN als de uplink "All" is.
Wat niet kan is zelf een trunk maken met bijvoorbeeld VLAN1+VLAN5+VLAN10. Dit is een custom-profile in de controller. Die kun je bij deze switch gewoonweg niet selecteren (maar wel de individuele VLANS, 1 per poort)
Dank je voor de uitleg. Dan moet ik de situatie nog even overzien. Want wellicht komen er nog andere vlan bij de tvkast. Zoals een ipcam. De utpkabel naar de tvkast is de enige utp die die richting op gaat. Op dit moment trunk ik de lan + de vlan voor de settopbox aan de switch bij de tvkast.
Maar je kunt de uplink toch “All” maken en dan vlan-cam op poort1 en vlan-tv op poort2, bijvoorbeeld?
Klopt, maar ik wil de vlans gescheiden houden. En de tv-lan wil ik niet in mijn main netwerk hebben.
@HuJuh Leuke review! top gedaan! :)

Wat bedoel je precies met geen PoE Pass Through?
Dank je wel :)

Je kan de switch draaien op PoE, maar hij geeft geen PoE door via de andere poorten. Dus je kan er niet een AP aan hangen die je via PoE van stroom wilt voorzien zonder een PoE injector.
Check, ik had al een donkerbruin vermoeden na wat googlen... that is a big shame.. want dat is precies wat ik wilde :+ :+ :+

Volgens mij heb je dan 3 alternatieven, maar allemaal zonder PoE aanvoer, of heb jij nog een beter alternatief?
  • UniFi Switch Lite 8 PoE heeft wel PoE uit, maar geen PoE in? Dan zou ik hier een adapter moeten hangen.. ook niet zo'n enorm probleem. (€109,-)
  • UniFi Switch 8 60W ook adapter nodig (€109,-)
  • UniFi Switch PoE 8 (150W) (€199,-)
***zie reactie van HuJuh voor een beter alternatief.

[Reactie gewijzigd door peerke1987 op 23 juli 2024 11:00]

Ik zou dan gaan voor de Ubiquiti Switch Flex. Die heeft ook 5 poorten en voed je met PoE en heeft 4 poorten met PoE uit.
Die gebruik ik nu op zolder en dat gaat prima. Een USW 60 -> USW Flex -> Access Point. En alleen de USW 60 heeft een stekker in het stopcontact.
Je hebt helemaal gelijk, ik ben er toevallig net in een ander topic ook op geattendeerd. Ideaal apparaat!
Hier heb je dan wel weer een poe++ toevoer voor nodig. Een switch uit de pro lijn dus. Dat haal ik uit de tekst tenminste ;)
Gelukkig niet. Ik heb hem aangesloten op een USW-16-POE Gen 2, dus geen Pro, en dat werkt prima.
Toegegeven: de teksten op de Ubiquiti site zijn niet altijd even duidelijk ;)
Poeh gelukkig...vandaag komt er een enorme doos binnen :P :P
Verkeerde plek