PNY Pro Elite 1TB Zilver Review

25 april 2020, laatste update op 27 april 2020, 620 views Rapporteer

Ik was opzoek naar een voordelig, handzaam usb-c gen2 externe SSD, en kwam bij deze uit.
Het apparaatje meet zo'n 5.9 bij 6 bij 1.1 centimeter, mooi compact. Er zijn echter wat usb-c perikelen die het wel waard zijn om te melden.

Pluspunten

• Leuk design, brushed aluminium
  • Compact
  • Snel

Minpunten

• Of toch niet zo snel

Er zijn niet heel veel usb-c gen2 ssd'tjes te krijgen en dit was de goedkoopste. Er zit ook een kabeltje bij voor de "oude" usb aansluiting. Kort gezegd is de snelheid dan wel ietsjes lager.

PNY adverteert deze snelheden:
Max Sequential Read Speed 890 MB/s
Max Sequential Write Speed 880 MB/s

Ik heb de ssd getest op een Asus ROG Strix z390-E, via usb-c op de achter-, en voorkant. Daarnaast heb ik hem ook getest op een Lenovo Thinkpad Yoga 370 via de aanwezige usb-c poort. Alle drivers zijn up to date. Er zijn wat interessante verschillen te zien.

Dit is het Crystal Disk Mark resultaat via de aansluiting achterop het moederbord

Deze is die van de voorkant van de case

Deze is van de laptop

Het zijn nogal uiteenlopende resultaten waar ik niet echt in terug kan vinden waarom sommige waarden zo laag zijn.

Ik heb verder nog een test gedaan met het over kopiëren van een bestand van 32GB.

Deze is van een NVME SSD naar de PNY

Deze van een HGST Enterprise HDD naar de PNY

Hier is ook te zien dat de snelheid inkakt. In het geval van de HDD naar SSD best erg.

Het lijkt erop dat óf de schijf geen dram cache heeft, of dat hij trottelt.

De lees en schrijf snelheden zoals geadverteerd worden uiteindelijk wel gehaald, maar niet via dezelfde aansluiting. Leessnelheid op de laptop, schrijfsnelheid op de desktop (front).
Als ik een Crystal Disk Mark draai met het bijgeleverde usb-a kabeltje, komen de snelheden overeen met die van de usb-c front aansluiting.

Voor mijn doeleinden is hij prima, maar voor mensen die veel grote bestanden overpompen kan ik hem niet aanraden.

Aanvulling:

Hier worden ze wel gehaald.

Heb jij ook een PNY Pro Elite 1TB Zilver?

Nuttige review, leuke form-factor maar helaas DRAMless inderdaad. Under-the-hood, twee (!) Phison S11 SATA controllers in RAID0 icm 48 laags TLC NAND van Toshiba.

Niet zo zeer Pro Elite maar low-end hardware dus, waar kwa prestaties niet veel van over blijft zodra z'n SLC write-cache vol zit, of de schijf zelf vol begint te lopen (zodat er geen ruimte meer is voor een royale SLC cache).

Met huidige prijzen kan je beter bij een Sandisk Extreme Pro terecht, waarin bovendien een uitstekende Sandisk branded M.2 NVME WD-Black in zit (vroeger de SN700, misschien ondertussen SN750).

Eerlijk gezegd zou ik zelfs de non-Pro Sandisk verkiezen boven deze; weinig flitsende ATTO resultaten maar de Sandisk X600 (M.2 SATA) die daar in zit zal in praktijkgevallen veelal rapper zijn door de Marvell controller met DDR3. (Nog los van betrouwbaarheid.)

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 25 juli 2024 19:30]