Huawei P40 Pro Wit Review

23 april 2020, laatste update op 23 april 2020, 390 views Rapporteer
Testpanel +2

Een pracht van een telefoon met een stel mooie camera's. Of eigenlijk een mooie camera met telefoon. Grote minpunt is het ontbreken van Google Play Services, alhoewel Huawei wel probeert dat met hun eigen diensten te compenseren.

Pluspunten

• Camera's
  • Mooi ontwerp
  • Snelladen
  • 5G Ready

Minpunten

• Ontbreken Google Play Services
  • Camera AI geeft wisselend resultaat
  • Geen Macro mode

Deze review heb ik geschreven naar aanleiding van het winnen van de poll op Tweakers.net om mee te doen met een review actie voor deze telefoon. Ik heb de telefoon dus ontvangen in ruil voor deze review.

De P40 serie bevat 3 telefoons, de P40, P40 Pro, en de P40 Pro+. Deze review gaat over de Pro versie.

Ik heb de telefoon een week gebruikt om een tot een eerlijke conclusie te komen. Ik heb geprobeerd de P40 als (tijdelijke) vervanger van mijn Galaxy S10e in te zetten maar ik kon helaas mijn berichten in WhatsApp niet overzetten (door het ontbreken van Google Drive). Daarom heb ik hem een week gebruikt voor wat bijzaken zoals YouTube, nieuws en natuurlijk de camera. Omdat het omzetten van bepaalde apps wat extra instellingen en moeite kost en niet persé nodig is voor deze review heb ik deze niet gebruikt, denk hierbij aan bankieren, password manager en wat specifieke apps voor bijvoorbeeld mijn functie als brandweervrijwilliger.

Ik heb geen toestel waarmee ik de resultaten kan vergelijken, daarom is deze review dan ook geen vergelijking maar echt enkel de bevindingen van deze telefoon.

Alle foto’s in deze review zijn gemaakt met de P40 pro, tenzij anders vermeld. Deze zijn niet nabewerkt, enkel het formaat aangepast op deze makkelijker te kunnen uploaden. Daarnaast is dit mijn eerste echte uitgebreide review, maar daarover meer onder ‘tot slot’.

Unboxing

In de verpakking van het toestel vinden we het volgende:
Het toestel zelf, een P40 Pro 256GB in kleur ‘Zero’, bekend onder de naam 'Ice White' en (vooralsnog) niet beschikbaar in Europa.
De Supercharger van 40W met bijhorende USB-C kabel
USB-C in-ear setje
Sim ejector
Normaal gesproken lijken er wat korte handleidingen bij te zitten maar die ontbraken bij mij.

(Foto’s gemaakt met een Galaxy S10e)

Hierbij alvast mijn conclusie over het toestel, hieronder ga ik verder in op het toestel zelf.
De P40 pro is een prachtig toestel in zowel gebruik als design, maar je moet het eigenlijk alleen hebben van de camera. Dat is niet gek, aangezien de P voor Photography staat. Het is wel jammer dat er geen macro modus meer is. Het ontbreken van de Google Play Services (GPS) is echt een groot gemis maar dat schijn je er wel handmatig op te kunnen zetten. De Huawai Mobile Services (HMS) vervangen deels GPS maar veel apps zijn nu eenmaal gebaseerd op GPS en weigeren daarom op te starten of sluiten spontaan af. EMUI is een mooie Android schil die soepel werkt en een aantal mooie aanvullingen geven. De Kirin 990 processor kan zijn taken prima aan en zorgt ervoor dat je het toestel snel en zonder haperingen kan gebruiken. Het 90hz scherm draagt ook bij aan de mooie soepele ervaring op het toestel. Verder is dit toestel 5G ready dus je kan hier dan ook direct gebruik van maken zodra het breed uitgerold gaat worden.

Wanneer je veel foto's met je telefoon gaat maken of maakt is dit toestel zeker een aanwinst. Deze telefoon biedt je voldoende opties en mogelijkheden. Houd er echter wel rekening mee dat door het ontbreken van de GPS bepaalde apps die je normaal gebruikt niet zullen werken.
Wil je beginnen met fotografie op je telefoon dan is de P40 Pro ook zeker een aanraden. Het ontbreken van de GPS zal even wennen zijn maar het is wel een mooie manier om minder afhankelijk te worden van Google.
Ben je meer een standaard gebruiker die af en toe eens een foto maakt 'omdat dat wel leuk is' dan wil je toch aanraden naar een andere serie van Huawei te kijken.

Functies

Met Huawei Mobile Services (HMS) heeft Huawei zoveel mogelijk diensten van Google te vervangen. Dat werkt aardig, en lijkt ook wel een beetje op iCloud (helemaal het online gedeelte op cloud.huawei.com). Deze zie je in het gebruik van de telefoon overal terugkomen bijvoorbeeld in het delen van bestanden. De telefoon draait op Android 10 met de EMUI 10.1 schil daarover. Door het gebruik van Android zijn er veel standaard functies beschikbaar zoals ‘dark mode’ en meerdere gebruikers. Het ontbreken van de Play Services is echter een groot gemis. Veel apps weigeren te werken, sluiten plotseling af of kunnen niet geïnstalleerd worden. Uiteraard zijn er mogelijkheden om dit alsnog op de telefoon te krijgen maar voor deze review heb ik dat niet gedaan.
De telefoon mist een 3,5 mm jack, maar voor mij niet direct een groot gemis. Er wordt een USB-C in-ear setje meegeleverd.

Bereik

Tijdens het gebruik heb ik geen gekke dingen gemerkt met het bereik van dit toestel (Tele2), en deze is dan ook gewoon betrouwbaar te gebruiken in Nederland. Het toestel ondersteunt vrijwel alle gebruikte frequenties, en kan je dus ook straks met 5G in Nederland gebruiken.

Accu

De accu doet het goed op dit toestel. Ik kon er makkelijk een dag mee volmaken, alhoewel dat wel anders zal worden als er meer apps op staan.
Bij intensief gebruik zie je de accu wel teruglopen maar dat is op zich niet heel gek aangezien je hem dan natuurlijk ook gewoon gebruikt.
Het opladen met de 40W adapter gaat snel, heel snel. Mijn telefoon werd echter wel heel warm bij de eerste 60/70%. Mogelijk heeft dat te maken met het materiaal van de behuizing. Dat lijkt afwijkend van de reguliere telefoons.
De telefoon heeft 4 profielen voor de accu waarbij je netjes de geschatte accuduur krijgt te zien: Normaal (prestatiemodus uitgeschakeld), Prestatiemodus, Energiebesparingmodus, en de Ultra-energiebesparingsmodus. Waarbij je met die laatste vrijwel alle functionaliteiten uitschakelt en een basis telefoon krijgt.

Gebruiksgemak

Het toestel zelf werkt soepel en de software ziet er mooi strak uit. Bij het instellen van mijn telefoon moest ik meerdere keren mijn e-mailadres bevestigen door middel van een code wat op een gegeven moment toch wel irritant werd. Daarnaast zijn de voorwaarden die je bij elke app van Huawei moet accepteren bij de eerste keer opstarten ook een beetje vervelend.
In de software zitten een aantal handige functies. Screenshot maken? dubbel tik met een knokkel! Een gedeeltelijke screenshot maken? Teken met een knokel het gebied wat je wilt vastleggen!
De processor, een Kirin 990 is voor mij snel genoeg. Alles werkt soepel en snel en ik heb geen last gehad van haperingen of vastlopers.

Scherm

Het scherm is mooi groot, vult vrijwel de volledige voorkant van het scherm. Het gat voor de camera en infrarood sensor is echter wel heel groot en dat trekt dan ook meteen de aandacht. Gelukkig kan je met een instelling de weergave iets aanpassen waardoor deze minder opvalt. Dat kan je eventueel ook per app doen.
Met 90hz gaat navigeren mooi soepel en dat merk je al met bladeren in bijvoorbeeld de instellingen.

Camera’s

Deze telefoon koop je vooral vanwege zijn sublieme prestaties op camera gebied. De camera’s zijn fenomenaal mede dankzij de slimme AI die hier achter zit. De camera herkent in veel gevallen welk object er gefotografeerd wordt, toont dat in het scherm (blauwe luchten, vegetatie, bloemen, etc) en past daar zijn instellingen op aan. In sommige gevallen zal de camera ook zelf de foto nog verscherpen na het maken. Standaard maakt hij echter geen foto’s in volledige resolutie (50MP) en ook video staat standaard op 1080P in plaats van 4K. Dat zal in veel gevallen ook niet nodig zijn maar hierdoor mis je wel een gedeelte van prestaties die dit toestel te bieden heeft. Het is ook jammer er geen macro modus/lens is en de foto’s in sommige gevallen contrast missen waardoor ze flets overkomen.

Ultra Wide
Door verder uit te zoomen naar ‘0’ kom je uit bij de Ultra Wide lens. Dat is wel wat lastig, een aparte knop daarvoor zou beter geweest zijn. De foto’s die eruit komen zijn mooi, en zoals je van een groothoek zou verwachten heb je grote hoek wat uiteindelijk wordt vastgelegd.
Zoom
De zoom werkt aardig, maar hoe meer je inzoomt hoe meer moeite de camera krijgt met scherpstellen. Daarnaast is een dergelijk groot toestel met een beetje ingezoomd moeilijk stil te houden waardoor je al snel onscherpe foto’s hebt.
Low Light
In lowlight / nacht modus presteert de camera heel verschillend. De ene keer komen er mooie plaatjes uit, terwijl in een andere situatie de foto zo uit mijn Galaxy S10e lijkt te komen. Over het algemeen is helaas ook nog veel ruis aanwezig op deze foto’s. Mogelijk kunnen ze met een update deze instellingen nog wat aanpassen. De functie ‘lichtschilderijen’ is een leuke aanvulling op de nachtmodus maar deze is niet te gebruiken zonder statief.
Video ultra slow motion
Een leuke functie van de camera is de 32 en 256x slowmotion functie. Je selecteert de modus, filmt het onderwerp en de camera maakt daar uiteindelijk een klein filmpje van zoals bij een iPhone (eerst normale snelheid, dan vertraagt en vervolgens nog even normale snelheid). Bij de 256x schakelt de camera terug naar 720P.
Video audio zoom
Als je tijdens het filmen inzoomt op een onderwerp zal de telefoon proberen het geluid uit die richting te verstreken. Dat heb ik niet echt aan de praat kunnen krijgen, sterker nog, ik merk eerder haperingen in het geluid als ik zoom tijdens het filmen. Mogelijk kwam dat omdat het ook in een lowlight situatie was maar ik de audio zoom heb ik dus niet in volle glorie kunnen bewonderen.

Design

Het toestel heeft een mooi ontwerp, door het afgeronde scherm is de achterkant doorgetrokken in de hoeken. Dat vindt ik een mooi detail. Door de uitstekende cameramodule kan je deze telefoon zonder hoesje niet glad op een oppervlak leggen.
Ook zie je op de achterkant snel vingerafdrukken, maar dat komt mogelijk door de variant die ik heb ontvangen (keramiek/glas). Deze achterkant is daarnaast ook glad waardoor die zomaar van een oppervlak af kan glijden, dat kan nare effecten hebben. Hier zou je dus echt een hoesje voor moeten gebruiken. Daarnaast heb ik het al een aantal keren gehad dat ik de speaker dicht duwde met mijn hand, waardoor je bijna geen geluid meer had. Het geluid wat er uitkomt is voldoende maar kan wel beter, maar misschien ben ik nu ook wel verwend met het stereo geluid van mijn Galaxy S10e.
(Gemaakt met een S10e)

Bouwkwaliteit en afwerking

De telefoon voelt solide en stevig aan. Hij heeft een lekker gewicht en ligt lekker in de hand. Aan de telefoon zitten geen scherpe of uitstekende delen (met uitzondering van de camera module). De vingerafdruk achter het scherm zou echter wel wat lager mogen. Aan de zijkant vinden we nog 3 toetsen: De volumetoetsen en een ontgrendelknop. Deze knoppen voelen stevig aan en zitten wel op de juiste hoogte.

Stabiliteit en betrouwbaarheid

De software oogt stabiel en betrouwbaar. Ook de ontgrendelfuncties zijn makkelijk en werken snel. Zowel de vingerafdrukscanner als gezichtsherkening.

Huawei Mobile Services

Phone clone app
Met de Phone Clone app kan je makkelijk je contacten, smsjes, apps en bestanden overzetten. Eerst installeer je de app op je oude telefoon, dan maak je verbinding met beide telefoons door een QR code te scannen. Daarna kan je selecteren wat je wilt overzetten. Je kan ook per app kiezen of je die wel of niet wilt.
AppGallery
De appGallery is de ‘play store’ van Huawei. Je kan simpel zoeken of browsen naar apps. Hierin mist, zoals verwacht, wel een hoop. De app zelf is duidelijk en werkt goed.
Quick apps
Mocht een app niet in de appGallery staan maar wel als een webapp te gebruiken zijn dan verschijnt dat als zoekresultaat. Bijvoorbeeld de NOS app. Vervolgens kan je van die app een sneltoets maken op je homescreen.
Huawei browser
De standaard browser werkt goed, ondersteunt alle functies die je zou verwachten. Het geheel zou wel iets soepeler mogen werken zoals Chrome (bijvoorbeeld het sluiten van tabbladen). Met Quick links kan je makkelijk sneltoetsen maken naar veel bezochte websites. Ook deze kan je desgewenst op je homescreen plaatsen.
Huawei Music
Huawei Music is een makkelijke en simpele app voor het zoeken en afspelen van muziek. Je kan een gratis proefabonnement van 3 maanden nemen. Daarna betaal je €9,99 per maand.
Apps via externe bronnen
Externe apps kan je makkelijk downloaden en installeren. Van whatsapp kan je bijvoorbeeld de apk downloaden via hun eigen website.

Prijs

De P40 Pro werd gelanceerd voor €999,00 euro, maar is op het moment van schrijven al iets goedkoper verkrijgbaar (€977,30 (zwart)).

Tot slot

Ik ben natuurlijk blij met de kans die ik gekregen heb om deze telefoon te reviewen. Deze review heb ik echter niet kunnen schrijven zonder de tips die ik vanuit Tweakers heb ontvangen en zonder de handleidingen op het forum. (deze en deze) Ik hoop zo een eerlijke review geschreven te hebben waarin alle punten zijn besproken. Dit is mijn eerste uitgebreide review die ik ooit over een product heb geschreven en ben daarom naast opmerkingen /vragen over de P40 pro ook wel benieuwd naar de opzet en inhoud van de review zelf.

Heb jij ook een Huawei P40 Pro Wit?

Die 4 sterren zijn gebaseerd op mijn bevindingen zonder het gebruik van deze apps.

[Reactie gewijzigd door GewoonNiek op 27 juli 2024 06:06]

Ik snap dat mijn vorige reactie weinig genuanceerd was maar ik vind het jammer dat mijn kritische geluid als ongewenst wordt gecategoriseerd.

Het is gewoon een matige review en is niet bruikbaar om te evalueren of het een geschikte telefoon is voor dagelijks gebruik.

In mijn ogen doet 4 sterren vermoeden dat het een zeer geschikte telefoon is voor een groot publiek. Dat lijkt me geen juiste conclusie.

Vrijwel iedereen die niet kan overzien wat de impact is van Google services (waar vrijwel geen aandacht aan wordt gegeven in deze review) zal zich bedrogen voelen als ze de telefoon eenmaal hebben aangeschaft nav deze review.
Het ontbreken van de Google diensten is inderdaad een groot gemis (daarom ook geen 5 sterren) maar je kan heus wel zonder. En er zijn manieren om het er alsnog op te zetten.

Ik heb in deze review bewust gekozen voor HMS (ook omdat dat vanuit het testpanel werd meegegeven), en dat staat allemaal nog in de kinderschoenen, weinig apps beschikbaar maar dat zal ook wel gaan groeien.