Inleiding
Omdat mijn huidige telefoon, een Motorola G6 Plus, aan vervanging toe was had ik me al een beetje ingelezen in de aanschaf van een nieuw toestel. Echter kwam toen de win-actie van Tweakers.net voorbij waarbij je een Oneplus 8 kan winnen, voorwaarde: Het schijven van een review. Natuurlijk wilde ik deze kans niet zomaar voorbij laten gaan en dus heb ik me opgegeven, waarna ik tot mijn verassing te horen kreeg dat ik geselecteerd was als winnaar.
Voor mij is het mijn
eerste tweede review welke ik schrijf, dus mochten er aan het einde van de review nog op/of aanmerkingen zijn dan zie ik ze graag in de comments.
Unboxing
De OnePlus 8 Pro word geleverd in een opvallend rode doos, zoals op de foto te zien is zitten hierin de volgende zaken:
- De Warp Chager
- Een USB kabel
- Een bescherm hoesje
- Enkele documentatie (Quickstart, Safety info)
- Een heus OnePlus Stickervel
- En natuurlijk de Telefoon!
Overigens zit op de telefoon al een screenprotector geplakt!
Het bijgeleverde hoesje is overigens best een simpel flexibel hoesje, maar zorgt dat de telefoon een stuk minder glad aan voelt, tevens zit er een kleine beschermrand aan.
:strip_exif()/m/40170/1JrS601gKbeQ5A4Qjh4nAemVmYkrEc9szheSwp7xRMLICPFrSD?f=620xauto)
Design / Bouwkwaliteit en Afwerking
Over design zal iedereen een eigen mening hebben, maar wat mij vooral opvalt is hoe groot het scherm is. Doordat het scherm vrijwel de gehele voorkant van het toestel beslaat lijkt hij op het oog veel groter dan mijn Moto G6 Plus. Maar zodra je ze naast elkaar legt zijn ze vrijwel net zo groot.
Qua design vind ik dat het echt een mooi toestel is. Het lijk bijna een geheel. Het curved scherm sluit perfect aan op de rest van de behuizing
Vooraf was ik bang dan ik het "gat" in het scherm storend zou vinden, en misschien komt dit wel omdat ik voor mijn gevoel de front camera toch vrijwel niet gebruik. Maar nu ik het toestel zo zie vind ik het totaal niet storend. Ook opvallend aan de voorkant is de speaker aan de bovenkant van het scherm, dit is zo goed weggewerkt dat je hem nog nauwelijks ziet.
Aan de achterkant van het toestel valt vooral het camera eiland op, deze steekt een stuk uit en hier moet je maar net van houden.
Leuk detail aan de rechter kant, hier is er voor gekozen om een schijfje te maken waarmee je de telefoon kunt schakelen tussen geluid - trillen - stil. persoonlijk vind ik dit wel een pluspunt wat je niet vaak tegenkomt.
En dan het nadeel van het design, de koptelefoonaansluiting is weg gelaten. Dit vind ik zelf wel jammer, bij mijn vorige toestel gebruik ik deze toch met enige regelmaat. Een bedrade headset werkt namelijk altijd, waar je bij een bluetooth headset nog wel eens tegen een lege accu aan loopt.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Over de stabiliteit en betrouwbaarheid kun je natuurlijk nu nog weinig zeggen. Doordat het toestel stevig gebouwd lijkt lijken me hier geen problemen door te ontstaan.
Voor het OS is er gekozen voor OxygenOS, en direct nadat ik het toestel ingesteld had kreeg ik al mijn eerste update. Het goede aan deze update is dat hi erbij ook direct een changelog ziet waarin best wel wat details staan over de veranderingen, bij veel andere merken staat er in een dergelijke changelog vaak alleen dat deze stabiliteit en security issues oplost. Hierbij is de communicatie voor de updates in ieder geval heel open.
Tot slot staat OnePlus er vanuit het verleden om bekend dat er (meestal?) 3+ jaar updates op de software doorgevoerd worden. Ook hier maak ik me dan ook geen zorgen over.
OxygenOS: Facebook, Facebook Messenger, Netflix en Instagram, opvallend Netflix is niet te verwijderen.
Het Scherm
In algemene zin is het scherm van deze telefoon meer dan prima. Ik heb gisteren in de volle zon getest en kan enkel concluderen dat het scherm goed afleesbaar was. Sterker nog ik vond het scherm niet minder duidelijk als ik gewoon binnen zit.
Ik in het donker is het scherm niet overdreven fel, mijn Moto G6 plus was in een donkere ruimte sowieso feller.
Naar aanleiding van wat opmerkingen over het scherm in het forum heb ik met verschillende instellingen gekeken of ik in mijn scherm ook de storende groene gloed en de slechtere weergave van een zwarte kleur kan krijgen, maar mijn toestel lijkt hier absoluut geen last van te hebben.
Wat ik wel storend/wennen vind is de rand van het scherm, vooral bij lichte kleuren ziet deze er niet altijd goed uit, en ook de tekst staat af en toe net iets te dicht op de rand bij een website.
Omdat het lastig is uit te leggen wat ik dan als storends aan het scherm zie, dat is eigenlijk de ruimte tussen de 2 zwarte pijltjes op onderstaande afbeelding:
:strip_exif()/m/40170/1JrwgN2UNb9juiviPLB0vsrZlsNERFhXug1gyHNK4M2gwPvqsd?f=620xauto)
Gebruiksgemak
Het gebruikers gemak van de telefoon is vergeleken met een ander Android toestel niet heel veel anders, in de basis werkt Android overal het zelfde. Wel zijn er ten opzichte van mijn oude telefoon een paar dingen welke veranderd zijn en welke bijdragen aan het gebruikers gemak, namelijk:
Zo heeft de OnePlus geen fysieke home knop meer, hierdoor is er nog meer ruimte op het scherm van het toestel. de home en back knop werken voortaan met gestures. de home "knop" gebruik je door vanuit de onderkant van het scherm omhoog te swipen, de terug "knop" werkt door vanaf de linker rand van het scherm naar het midden te swipen en Google assist werkt via de powerknop en/of door vanuit een hoek van het scherm naar het midden te swipen. Ik heb deze functies getest en moet eerlijk bekennen dat dit prima functioneert.
Verder is er een fysieke knop op het toestel om de telefoon op geluid te zetten, trillen te activeren of de stillen modus aan te zetten. Hierdoor kan de geluidsmodus va het toestel zonder te unlocken aangepast worden.
Wat het gebruikersgemak niet ten goede komt is de vingerafdruk scanner achter het scherm, dit is absoluut geen vooruitgang ten opzichte van een fysieke scanner. Ik merk dat er toch met enige regelmaat de scanner mijn afdruk niet herkend, hierdoor heb ik al een aantal keer gehad dat ik toch de pincode moest invoeren. Als "oplossing" hiervoor heb ik gezichtsherkenning ingeschakeld.
het unlocken van de telefoon kan ook met gezichtsherkenning, dit werkt echt heel snel en goed. eigenlijk werkt het altijd, en mijn kinderen is het vooralsnog niet gelukt om het toestel te unlocken.
Bereik
Het bereik van de telefoon heb ik in en om huis getest, hierbij springt de OnePlus ten opzichte van de andere toestellen welke we in huis hebben er vaak positief uit. Vooral binnen lijkt de OnePlus beter bereik te hebben, wel is dit verschil echt minimaal.
Ook met een speedtest over 4G komen de netwerk snelheden vrijwel identiek uit. Waarbij we overigens in alle toestellen een 4G abonnement van Vodafone hebben, de provider zal hierdoor geen invloed hebben op de prestaties onderling.
Via het draadloos netwerk zie ik wel echt een vooruitgang. Waar ik met mijn Moto G6 plus vrijwel geen draadloos bereik had achter in onze tuin heeft de OnePlus een perfect bereik. Ook binnenhuis is op het draadloos netwerk de OnePlus een stuk sneller. Waar mijn vorige telefoon op ca. 100 - 150 Mbit (download) bleef steken in een Speedtest gaat de OnePlus zonder moeite naar 240 - 250 Mbit (download) met Speedtest, waarbij ik het gevoel krijg dat mijn internet verbinding (250/250) overigens de beperkende factor is. De draadloze upload snelheid blijft overigens wel achter met ca. 100 Mbit.
Kwaliteit Camera
De camera's en de functies hiervan zijn erg verschillend. Ik heb een aantal test foto's gemaakt welke er eigenlijk alleemaal wel goed uitzien. Is het perfect? nee, maar voor dat soort foto's gebruik ik een Spiegelreflex.
De camera start snel, en kan snel een leuk moment vast leggen. Een kwestie van de telefoon uit de broekzak halen, 2 maal de powerknop indrukken en een foto maken. Ik denk dat je binnen ca. 2 seconden een redelijk goede foto op deze manier gemaakt kan hebben.
De camera app heeft verschillende functies een hiervan is de portret-modus. Hier heb ik gisteren wat mee zitten spelen en hierbij viel het me op dat bij de kinderen de functie van het diepte effect niet altijd even goed werkte. in sommige situaties sloeg deze functie totaal de plank mis door naast het gezicht een hele duidelijke rand te hebben waar de achtergrond nog haarscherp is.
Ook kom ik ervaringen tegen dat mensen een "flare" zie op foto's gemaakt in zonlicht. Hiervan kan ik bevestigen dat deze inderdaad voorkomt. Ik vrees dat dit een probleem in het design van het toestel is wat voor mij toch wel echt een minpunt is, zeker aangezien ik de camera normaal gesproken voornamelijk op vakantie gebruik en de kans groter is dat het op je vakantie bestemming zonnig is.
Op de video functie van de camera heb ik niets aan te merken, deze is gewoon goed! zowel normale (tot 4K 60FPS) video als de slow-motion (480 FPS in 720P en 240FPS in 1080P) zien er perfect uit.
Ik zal later de review nog een keer update waarbij ik ook in verschillende settings wat foto's bijvoeg zoals bijvoorbeeld schemer foto's.
:strip_exif()/m/40170/1JryDT3fiTSp3wKBJBFEQukVNU5lSyFjS8qxJG6PTerez2zBvr?f=620xauto)
Accuduur
De accuduur lijkt op zich prima in orde, zonder aanpassingen in de instellingen van het toestel en dus met 120Hz scherm modus ingeschakeld haal ik op dit moment ruim een dag met de accu, dit is iets wat ik met mijn vorige toestellen vaak niet haalde.
Onderstaande Screenshot is de batterij status 15 uur nadat ik mijn telefoon opgeladen heb, hierbij heeft het scherm 2 uur en 50 minuten aan gestaan. Het gebruik tijdens deze tijd: bellen, e-mail, whatsapp, youtube e.d.
/m/40170/1JrzuV11wvoMmZEnkw0jVZ6RRIlP5QiTkmJNJxSsSZ84qrXhuT?f=620xauto)
De OnePlus 8 pro is een mooi toestel die voor wat betreft kwaliteit/prestatie een prima prijskaartje heeft, op veel punten kan de telefoon zicht wel meten met de concurrentie, wel is intussen de prijs niet meer zoals OnePlus is ooit is begonnen maar kruipt deze steeds verder naar de directe concurrentie.
Het toestel geen mooi, helder beeld, en de geluidweergave is goed. De gesprekskwaliteit van het toestel is ook prima. Ook de meegeleverde software is goed, snel en bevat weinig applicaties welke meegeleverd worden, de applicaties welke meegeleverd zijn kunnen (op Netflix na) verwijderd worden waardoor je het toestel volledig naar wens kunt aanpassen.
voor wat betreft de prijs van het toestel denk ik dan ook dat je zeker waar voor je geld krijgt. Als je kijkt naar de snelheid van de telefoon, de weergave van het scherm en de verdere functionaliteit dan denk ik dat de prijs heel redelijke is. Voor diegene die de telefoon ook hoofdzakelijk heeft voor foto's zou ik wellicht een ander toestel overwegen in verband met de flare, het lijkt me niet dat dit heel makkelijk met een software update op te lossen valt.
Mocht je nog iets missen in de review wat je toch graag getest zou zien dan mag je dit altijd in de comments melden. Ik zal dan in ieder geval kijken of ik de test kan uitvoeren en de review hierop nog aan kan passen.