Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse Review

19 april 2020, laatste update op 21 april 2020, 2.168 views Rapporteer

Gezien de lage waardering van deze kaart voel ik mij geroepen om mijn ervaring te delen. Deze kaart kan je rustig aanschaffen, draait net zo stabiel als mijn oude GTX. De problemen met de drivers zijn definitief verleden tijd.

Pluspunten

• Prijs-kwaliteitverhouding
  • Stabiel (!)
  • Weinig geluid
  • Bios switch
  • Backplate
  • Fans zijn heel gemakkelijk te te verwijderen. (en daarmee ook stof)
  • Een variant op de Navi architectuur zal ook gebruikt worden in de nieuwe consoles. Wellicht gunstig voor optimalisatie toekomstige games

Minpunten

• Te groot voor de zeer compacte behuizingen

Ik gebruik deze kaart nu een maand. Lang getwijfeld of ik deze wel of niet zou aanschaffen. Ik was in de veronderstelling dat de perfecte kaart voor rond €400 niet bestond. Immers zouden de drivers van deze kaart heel erg onstabiel zijn. De RTX 2060 Super is aanzienlijk langzamer en een stukje duurder. Daarmee was er dus niet echt een top koop in dit segment.

De praktijk is gelukkig anders. Deze kaart presteert geweldig en draait toch super stabiel. Ik gebruik hem om op 4K te gamen, en de FPS ligt met de hoogst mogelijke instellingen constant tussen 50 en 60> FPS. Mooi binnen het bereik van de Freesync van mijn monitor.

De games die ik speel zijn de volgende:
Far Cry 5
Call of Duty Modern Warfare
Apex Legends
World of Tanks
GTA V
Battlefield 5
-En een hoop oudere games die grafisch niet veeleisend zijn.

(De specifieke prestaties per resolutie zijn natuurlijk op internet te vinden, veel duidelijker en overzichtelijker dan ik zelf zou kunnen weergeven)

De door mij gebruikte driver is versie 20.2.2, release date begin maart. Er zijn inmiddels recentere drivers maar deze versie blijft door AMD aangeduid als de 'recommended one'
Wellicht ook nog interessant om te noemen is dat ik tegelijk een nieuw moederbord, CPU en RAM heb aangeschaft. Wel heb ik een nieuwe Windows installatie uitgevoerd op mijn oude schijf.

Gezien de lage waardering van deze kaart voel ik mij geroepen om mijn ervaring te delen. Nooit heb ik een "frozen screen", stutters, vastlopen bij switchen tussen game en andere toepassingen, of wat voor problemen dan ook gehad. Deze kaart kan je rustig aanschaffen, de problemen met de drivers zijn naar mijn ervaring niet aan de orde.

Heb jij ook een Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse?

Ik had binnen 10 min gamen de "Black screen of Death" met deze videokaart, gelukkig was mijn eerste ingeving om FreeSync uit te zetten, wat direct hielp.

Modern Warefare zit gemiddeld op 130.6 frames per seconde trouwens.
Kun je mij vertellen wat er allemaal in de doos zit? Kabels, stickers, handleiding, etc?
In de doos zit een videokaart. Niets meer.
@BasRB Zou je misschien een overzicht kunnen geven waar de rest van je systeem uit bestaat?
En voor welke taken gebruik je het systeem nog meer naast het gamen?
Ik heb uit mijn oude systeem uit 2013 ge-upgrade. Van dit systeem heb ik de behuizing, voeding en HDD bewaard. Het moederbord, RAM en de CPU heb ik vervangen door een Asrock B450 gaming K4, Ryzen 3600, en Crucial Ballistix Sport LT BLS2K8G4D32AESBK.
Mijn voeding is een Cooler Master GX 750W.

Naast gamen gebruik ik geen taken die hardware intensief zijn. Hooguit een keer een update uitvoeren op de achtergrond, browseren, 4k video streamen of twee games tegelijk laten draaien.

[Reactie gewijzigd door BasRB op 23 juli 2024 17:41]