€ 396,- bij Twaiko

ASUS ZenWiFi AX (XT8) Zwart, 2-pack Review

HS2005
18 april 2020, laatste update op 31 mei 2020, 7.460 views Rapporteer Product gekocht

ASUS ZenWiFi AX (XT8) Zwart, 2-pack

De nieuwe Asus ZenWiFi AX (XT8) stelt (op het moment van schrijven) niet teleur. Bereik, doorvoersnelheid en interface zijn uitstekend.

Pluspunten

• Wifi 6 AX
  • Snelheden op de 5GHz-2 band perfect
  • 3 SSID's i.p.v. 2
  • Ethernet-backhaul
  • Klein en praktisch formaat
  • Router wordt niet warm

Minpunten

• Oude b/g apparaten houden verbinding niet altijd vast.

Introductie

Voor de lezer: deze is een vrij korte review die niet al teveel de diepte in gaat.

Na de Asus RT-AC87U in 2014 gekocht te hebben was het na ruim 6 jaar toch wel eens tijd om de router te upgraden, vooral met huidig de introductie van .ax (Wifi 6) en in gematigde inburgering ervan. In onze thuissituatie maken we gebruik van een aantal producten die Wifi 6 ondersteunen, denk aan de Galaxy Note 10+. Ruim 6 jaar lang zijn we zeer tevreden geweest over de Asus RT-AC87U. Door de loop der jaren heen geen problemen ervaren. Het enigste nadeel was het bereik in diverse kamers.

Opstelling

Met de introductie van Gigabit internetsnelheden door Ziggo hebben wij 1 Gbit/s in onze woning. De gemiddelde meting vanuit Ziggo kwam uit op rond de +- 930 Mbp/s. Qua bekabeling is de woning voorzien van CAT8.1. Geschikt voor 25 / 40G Base-T Ethernet-netwerken (40GB-capabel) In onze situatie vanaf het modem tot aan de router en via ethernet-backhaul naar de 2e unit. Tot aan de apparaten toe die eraan gekoppeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan aan NAS server & media speler.

De 1e unit van de Asus ZenWiFi AX staat in de woonkamer en de 2e unit staat in de slaapkamer. Beiden units zijn verbonden door middel van een ethernet-backhaul. Het bereik (doorvoer in Mbps) van de Asus ZenWiFi AX t.o.v. Asus RT-AC87U is bijna een verdubbeling. Dit heeft uiteraard betrekking op de mesh opstelling. Wat (door de bocht genomen) cijfers gemeten - dit via de Samsung Galaxy Note 10+:

Doorvoersnelheid

Asus RT-AC87U - Binnen (3 meter): +-420 Mbps download (5GHz)
Asus ZenWiFi AX - Binnen (3 meter) +- 820 Mbps download (5GHz-2)

Asus RT-AC87U – Buiten (8 meter): +-0.5 Mbps download (5Ghz) < Verbinding viel 8/10 keer weg
Asus ZenWiFi AX - Buiten (3 meter) +- 650 Mbps download (5GHz-2)
Extra visuele bijkomstigheid is dat je via de Note 10+ nu naast het wifi-icoon ook een 6 ziet staan. De 5GHz-2 band staat overigens alleen op .ax met 160Mhz aan. 20/40/80 heb ik uitgezet op die band.

TLDNR

Bereik is uitstekend in alle onze kamers. Doorvoersnelheid is meer dan perfect (650/820 Mbps).

Heb jij ook een ASUS ZenWiFi AX (XT8) Zwart, 2-pack?

Even voor mijn duidelijkheid, heb je de Asus RT-AC87U nu vervangen door deze Asus ZenWiFi AX? Of zijn ze juist achter de Asus RT-AC87U gehangen?
De Asus RT-AC87U is in zijn geheel de deur uit. :) De woning is nu alleen voorzien van 2 Asus ZenWiFi units. Foto was alleen ter vergelijking van het formaat :)

Opstelling is nu als volgt:
1) modem > 2) AX unit 1 (woonkamer) > 3) AX unit 2 (slaapkamer)
AX unit 1 & 2 zijn aan de hand van een ethernet-backhaul met elkaar verbonden.

[Reactie gewijzigd door HS2005 op 25 juli 2024 21:25]

Dank. In mijn eerst zoektocht naar info over de ZenWiFi kwam ik te weinig info tegen over de router mogelijkheden (instellingen en mogelijkheden) van de ZenWifi, waardoor ik begon te twijfelen. Maar na het zien van een review op YouTube waarbij er ook door de instellingen gelopen werd weet ik voldoende. Ik ben op zoek naar een oplossing gelijk aan die van jou. Ik heb op elke verdieping eigenlijk wel een ethernet aansluiting. Al zal de eerste unit zo dicht mogelijk bij de modem komen te staan (dus meterkast).
Heb naar aanleiding van je opmerking aanvullend een aantal foto's toegevoegd van hoe de ZenWiFi geconfigureerd is in beide kamers. De 2 units zijn op basis van wallsockets met elkaar verbonden.

De wallsockets bestaan uit 1) een Keystone behuizing en 2) Cat8 keystones. Bijvoorbeeld:

Enigste nadeel (nu nog) is dat de tussenverbinding een cat7a kabel is. Die heb ik destijds door de muur laten frezen.

De eerste keer instellen heb ik via de ASUS routerapp gedaan. Staat overigens ook in de handleiding mocht je geïnteresseerd zijn tot aanschaf. Na de installatie via de app doorlopen te hebben heb ik de ethernet-backhaul optie via de webapp geconfigureerd. Werkte vrij snel naar behoren en de snelheden zijn wat mij betreft prima.

[Reactie gewijzigd door HS2005 op 25 juli 2024 21:25]

Top, dank. Kwam op een forum nog tegen dat de tweede 5GHz band wel vrijkomt als je een bedrade backhaul hebt, maar dat deze geen onderdeel is van de MESH setup. Dus als apart kanaal zichtbaar blijft. Misschien is dat nog iets wat je in jouw review kan meenemen.
Kan zijn. Ben er puur draadloos niet dieper om ingegaan omdat het in mijn situatie niet relevant is.

Je kan na het instellen, via de webinterface 3 SSID's aanmaken. Dus 2.4GHz, 5GHz en 5GHz-2. En daarbij uiteraard of je een gemixte verbinding wil b/g/n/ac/ax etc. en 20/40/60/80/160mhz.

Heb in mijn situatie de 5GHz-2 .ax only en op 160Mhz gezet, aangezien onze apparaten die ondersteunen en daar alleen gebruik van maken. Zie https://i.imgur.com/V0WGH01.jpg

Heb bijvoorbeeld een Nintendo 3DS en een oude printer die qua WiFi alleen b/g hebben en alleen met de 2.4Ghz verbinding kunnen maken. Wel 802.11ax / Wi-Fi 6 mode op disable zetten, anders kunnen oude apparaten geen verbinding maken. Zie https://i.imgur.com/iD3m0Km.jpg

Hope this helps...

[Reactie gewijzigd door HS2005 op 25 juli 2024 21:25]

Je kunt er zelfs nog 9 aanmaken: 6x 5GHz en 3x 2.4 GHz, voor gasten. Om een of andere reden heeft ASUS hier een compleet apart menu voor bedacht bovenin, i.p.v. onder WiFi. Het zou veel logischer zijn als ze ie zouden toevoegen aan de reguliere wiFi setup en per netwerk de mogelijkheid zouden geven om wel of niet met interne nodes te communiceren. Helaas is het nu ouderwets Chinees chaotisch en nadrukkelijk consumer-grade.
Als je een laptop of desktop via de kabel aansluit op je 2e unit op de slaapkamer, is de snelheid ongeveer net zo goed als je die bekabeld aansluit op je 1e unit?

Alvast bedankt voor je antwoord.
Als je beide units via een Ethernet-backhaul heb aangesloten zou dat in theorie wel het geval moeten zijn. Sluit je desktop / laptop dan via de 1 van de 3 LAN poorten aan. Via een smart-connect, oftewel draadloos MESH opstellen zou ik dit niet durven zeggen, omdat ik het niet getest heb. Asus "claimt" van wel, maar draadloos heb ik altijd mijn vraagtekens bij. Sneller dan (lokaal) 1Gbps kom je sowieso niet.

Aanvullend:
Om schommelingen tussen de verbindingen van de units uit te sluiten zou ik iets downloaden vanuit een NL server en het liefst iets van minimaal 10GB. De kans is dan groot dat de snelheid meer constant blijft. Bijvoorbeeld via:

http://download.xs4all.nl/test/ (grootste file is helaas 2GB)

Als je technisch aangelegd ben kan je testen met bijvoorbeeld het programma iperf3

[Reactie gewijzigd door HS2005 op 25 juli 2024 21:25]

Mooie review. Heb jij ook problemen met het wegvallen van de wifi verbinding? Ik heb deze set ook en bij mij valt de verbinding telkens uit. Het komt de laatste tijd steeds vaker voor. Er lijken dan problemen te zijn met de backhaul. Op een aantal sites wordt hier ook melding van gemaakt. De enige oplossing is om de unit te herstarten. De router zelf verliest ook vaak de verbinding. Ik heb dit probleem eerder gehad met een ASUS router, maar dat was jaren terug.
Bedankt! In een bepaalde mate heb ik ook last dat verbindingen wegvallen, maar dat is met name op de 2.4Ghz frequentie i.c.m. met oude apparaten. Zo heb ik een printer van Brother die alleen op b/g werkt.

Hiervoor moest ik de 2.4Ghz band aanpassen, anders maakte de printer überhaupt al geen verbinding.Telkens als we de printer aanzette was de verbinding weg en de enigste oplossing was het herstarten van de hoofdunit. Kortom via de 192.168.x.x interface. Heb de printer nu een vast IP, subnet mask en gateway gegeven en het gaat tot zover goed. Idem met een beveiligingscamera. Verbinding maken gaat super traag (+- 4/5 minuten) en eenmaal op gang kan ik daarna en ook later op de dag binnen (+- 2/5 seconden) verbinding maken.

Op de 5Ghz en 5Ghz-2 verbindingen gaat het tot zover prima, maar die gebruiken we eigenlijk alleen op onze beide smartphones (S10+ en Note10+) omdat die .ax compatible zijn. Verder hebben we geen .ax producten in onze woning en kan daarom ook niet verder testen. Heb zojuist ter controle weer een speedtest gedaan om te kijken of er iets gewijzigd is in de tussentijd. Komt nog steeds mooi boven de 800Mbps uit, zoals eerder het resultaat was. Dit is wat ik tot zover heb kunnen testen.

[Reactie gewijzigd door HS2005 op 25 juli 2024 21:25]

Hmm, bepaald geen reden om 5 sterren te geven, klinkt toch alsof er serieus problemen met de stabiliteit zijn?
Heb deze units uiteindelijk teruggestuurd naar de leverancier en een veel duurdere Orbi Wifi 6 gekocht. Nu zijn eigenlijk alle problemen voorbij. Nooit meer disconnects van de satelliet gehad. Erg stabiel en prima snelheden. Lijkt toch een specifiek Asus probleem te zijn.
Mooie review. Ik heb deze set sinds gisteren ook gekocht en geinstalleerd met bedrade backhaul. Bij mij blijven -op 3 apparaten na- alle apparaten stug verbinden met de router en negeren ze de AP volledig, zelfs als de verbinding wegzakt tot -85dB en begint te haperen en ze letterlijk naast het AP staan. heb jij dit misschien ook ervaren?
Wat voor verbindingen (Wifi versies) hebben de 3 apparaten? Heb persoonlijk alleen met 1 oud b/g apparaat problemen gehad. Zag de AP wel, wilde ook verbinden, maar kon deze niet pingen... Heel vreemd. Apparaat kreeg dus een IP van de router, gateway, subnet mask, alleen was in orde, maar kon geen signaal ontvangen. Na een reset van de router heb ik - de printer in dit geval - een vast IP gegeven. Sindsdien geen problemen. Heb vrij veel apparaten die ook nog op een N band zitten, dus die zet ik standaard op de 2.4Ghz met Wifi6 .ax uit. Anders krijgen ze problemen met de AP.
Het blijken allemaal apparaten te zijn die van het guest netwerk gebruik maken. Bij mij is dat alle home automation, en alle apparaten van bezoekers. Geen enkele daarvan roamt over de AP’s terwijl de interne apparaten dit wel doen
Dat heb ik in andere reviews ook gelezen. Gasten op het gastnetwerk roamen niet. Is niet bepaald handig.

Edit: naast in jouw eigen review natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door KroeT op 25 juli 2024 21:25]

Dit soort problemen heb ik zelf nog niet ondervonden omdat ik standaard mijn guest network en WPS direct uitschakel. Wat ik nog wel merk is dat veel oude b/g apparaten na een bepaalde tijd geen verbinding meer maken met de router. Opnieuw instellen op het apparaat zelf heeft geen nut en een vast IP/subnetmask/Gateway instellen ook niet. Enigste oplossing is de router herstarten en dan verbindingen deze apparaten weer. Kortom: valt nog heel wat te sleutelen aan de firmware - het is ook pas de eerste beschikbare.
Als je het guest netwerk uitschakelt heb je het niet-roamen probleem inderdaad niet. Ik gebruik dat netwerk juist om IoT devices mee te verbinden, aangezien dat er al snel zo veel worden dat de statistische kans op een breach daarmee snel reeel wordt. Vanwege het niet roamen moet ik daar nu vanaf zien waardoor mijn servers nu achter een extra Firewall geplaatst moesten worden.
Het offline staan van (vooral IoT) appliances heb ik hier ook, al functioneren ze hier nog wel. Vreemd is wel dat mijn servers, sinds ze op een ander subnet zitten, nog wel verschijnen in de lijst van aangesloten apparaten, maar nu ook permanent als offline gemarkeerd worden.

Helemaal bugvrij is het nog niet, zullen we maar zeggen.
Ondertussen al weer een jaar verder. Ik ben benieuwd naar je ervaringen nu na de firmware update (neem ik aan dat je dat heb gedaan). Hoe zit het met de disconnects?
Ik heb thuis ook veel oude clients die nog op b/g werken.

Ik had in eerste instantie de ax92u op het oog. Maar de witte XT8 is gedaald bij amazon, prijsverschil is nog maar 50. Dus is dit zeker te overwegen waard.
Op dit moment zijn de beiden units voorzien van firmware versie: 3.0.0.4.386_41793-gdb31cdc
Deze versie zorgt er in ieder geval voor dat de stabiliteit verbeterd is.

Er zijn een aantal firmware versies daarvoor geweest, maar die hadden nauwelijks impact op de connectiviteit wat betreft de oude b/g clients. Kortom: het blijft hetzelfde en er was geen verbetering. Dit is wat betreft deze versie zeker verbeterd. Heb nauwelijks tot geen connectiviteit / disconnect issues meer.

De Wi-Fi (algemeen) blijft ook qua doorvoersnelheid stabiel. Heb naar aanleiding van je bericht maar weer eens een test gedaan op mijn Note 10+ via meerder websites en dit is het resultaat:

Ziggo speedtest: https://i.imgur.com/La23t2M.jpeg (872.6 Mbps / 47.6 Mbps)
Ookla speedtest: https://i.imgur.com/5T3gdpw.jpg (856.89 Mbps)

Gemiddeld genomen ligt de snelheid stabiel tussen de 800 en 900 Mbps.
Ok dat is mooi om te weten. Ik heb "maar" een 250mbit lijntje. Alleen jammer van maar slechts 3 lanpoorten. Ik heb kabels op elke verdieping en zal de units ook wired neerzetten. Ik gebruik nu de ac68u deze kan ik evt inzetten als extra node. Ik denk dat ik m zo ga bestellen. Moet ook niet zoveel poespas moet ik eerlijk zeggen, maar tis dat de prijs nu verlaagd is, dan maar in 1x goed en futureproof al hebben we momenteel slechts 2 smartphones die wifi6 hebben.
Heb de set met succes binnen (was eerst te laat, bij amazon was het van 380 terug naar 459, maar de volgende dag zakte bij bol opeens ook de prijs naar 380).
Installatie was een fluitje van een cent zat meer te spelen met de app en herinrichten van de bekabeling. De ene staat in de meterkast en de ander op de 3e verdieping zoals mijn situatie eerst was (modem was ac68u en accesspoint was een ac66u). De wifiprobleemzone op de 1e verdieping bleef. Heb nu wel verbinding maar zakte de snelheid van 250 naar 50,60mb. Alsnog beter dan hiervoor. Dan toch maar de ac68u naar boven gehaald en op de 1e verdieping via aimesh aangesloten. Nu is de hele huis volbereik. Alles nodes bekabeld, dus ook een combo ssid gemaakt van 2,4 en 5. En een 5-2 aangemaakt voor onze smartphones.

In eerste instantie kan ik concluderen dat de xt8 minder bereik heeft dan de ac68u, dit eigenlijk alleen adhv de ps3 die eerst 95% signaalsterkte aangaf en nu 85% met de xt8.

Omdat ik maar een 250mbit lijn heb heb ik eigenlijk niet veel baat bij wifi6. Wel als ik verder vd zendpunt ga testen haal ik een hogere snelheid dan de 2,4/5 combo ssid. Maar is ook minimaalomdat het bereik nu echt goed is overal in huis.
Komende tijd wijs het wel uit of het een goede investering was geweest of niet (stabiele verbinding en seamless overgang is 1e prioriteit)

Alleen vraag ik me af als ik 2 ac68u erbij ging kopen (2e hands of zelfs nieuw) was veel goedkoper uit. En dan gewoon via aimesh koppelen zal ik volgens mij hetzelfde resultaat halen even afgezien dat ik a niet zoveel wifi6 clients heb en b niet zoveel clients heb tergerlijkertijd verbonden.
Of de goedkopere ax6100 set was eigenlijk ook ruim voldoende geweest, maar een prijsdaling van 80euro is gewoon aantrekkelijk...

Btw wat is het nut om de wifi6 alleen op 160hz te zetten?

[Reactie gewijzigd door 330d op 25 juli 2024 21:25]

Thx voor review heeft een van jullie op de mesh ook sonos aangesloten en ia dat zonder problemen
Heeft iemand ook al wel Smart connect over alle 3 de netwerken voor elkaar gekregen? Ik heb een bekabelde backhaul maar hij blijft dual band smart connect doen met een extra ssid (5gh2). Bij installeren was hij naar mijn weten eerst wel tri band tot dat ik de extra zenwifi aansloot. Deze straat ook niet meer op auto maar op bekabelde verbinding.