Honor 9X Pro 256GB Paars Review

17 april 2020, laatste update op 21 april 2020, 85 views Rapporteer
Testpanel 0

De Honor 9X Pro is een mooi mid-range toestel. Hoewel het toestel niet meer beschikbaar is, is het een goed toestel met een adviesprijs rond de €249. Wat voor mij een groot gemis was, was Google Playstore. Als je zonder Google Play kan leven is dit toestel het zeker waard.

Pluspunten

• 256GB opslag
  • Meerdere Camera's
  • Snelle SoC
  • Grote batterij
  • 3.5MM jack

Minpunten

• Geen Play Services
  • Vrij groot

3 van 5 sterren (Voldoende)

Intro

Als eerst wil ik Tweakers bedanken voor de verschillende acties waarin wij mogen meedoen. Ik ben één van de gelukkige winnaars geweest die de Honor 9X Pro en de Honor Magic Watch 2 mog testen. Voor deze review heb ik de Honor 9X Pro 256GB Paars mogen ontvangen om twee weken lang te testen.

Dit is mijn eerste review op Tweakers, dus mochten er verbeterpunten of vragen zijn dan hoor ik dat graag.

Unboxing

Zoals bij de meeste smartphones is de doos vrij standaard. Gelijk na het openen van de doos zie je gelijk de smartphone. Mijn eerste indruk was verbijsterd, omdat ik niet verwacht had dat hij zo groot zou zijn. Ik heb vrij kleine handen en voor mij is 6.6" toch net te groot. De achterkant heeft een kleine kromming waardoor hij wel lekker in de hand ligt. En qua gewicht vind ik hem niet zwaar voor een 6.6" smartphone. Wat mij gelijk opviel was dat de vingerscanner ingebakken zat in de aan/knop aan de zijkant van de smartphone. Zelf gebruik ik al jaren Sony toestellen en deze toestellen hebben vaak ook dat de vingerscanner en de aan/uit knop aan de zijkant zitten. Dit vond ik prettig en voor iemand met kleine handen vind ik het makkelijk om de zijkant aan te raken dan de achterkant.

Verder zit er niet veel spectaculairs in de doos. Naast een 10 Watt USB-B naar USB-C kabel, een powerbrick en een doorzichtig telefoonhoesje zit er niet veel meer in de doos. Als laatste zit er een pinnetje in om de SD-kaart en SIM-kaart tray te openen die aan de bovenkant van het apparaat zit.

Bouwkwaliteit en afwerking

Zoals ik al eerder aangaf ben ik best wel een Sony fan en heb altijd een toestel van Sony gehad. Hierdoor was ik wel verbaast over Honor. Het toestel is goed afgewerkt, ligt super goed in de hand (naast dat hij voor mij doen wel iets te groot is), voorzien van drie camera's en het scherm met een resolutie van 2340x1080 ziet er prachtig uit. Op deze onderwerpen ga ik later verder nog op in.

Design
Het model die ik heb gekregen, is het paarse model. De effecten die zie hebben toegepast zie je best vaak terug komen bij modellen van o.a. Samsung en Xiaomi. Het geeft een wat luxere uitstraling en hierdoor een premium uitstraling.

Gebruikersgemak
Het toestel voelt heel fijn in je handen. De achterkant van het toestel is van glas, maar zoals ik bij andere toestellen wel heb gehad glijdt deze niet uit je handen. Wat ik zelf heel prettig vind is de plaatsing van de vingerscanner. Deze zit aan de zijkant en dient gelijk als aan/uit knop. Met iemand met kleine handen vind ik het prettiger om deze aan de zijkant te hebben dan aan de achterkant van het toestel.

Featureset

Batterij
De Batterij van dit toestel heeft 4000 mAh, dit is vrij groot als je het vergelijkt met sommige vlaggenschip toestellen. Ik heb het toestel niet altijd gebruikt, omdat ik niet los kon laten van bepaalde apps die ik niet kon installeren op dit toestel. Hierdoor stond deze vaak op stand-by. Zelf kon ik met een volle batterij makkelijk de dag doorkomen. Opladen gaat wel aan de trage kant. Ik heb het toestel op 10% aan de lader gezet en het duurde 2 uur om deze op 100% te krijgen.

Scherm en Geluid
Het toestel heeft een, om precies te zijn, 6.59" 2340x1080 LCD scherm met vrij dunne bezels. Doordat er geen selfie-camera te zien is, is er aan de bovenkant ook goed gebruik gemaakt van de ruimte die beschikbaar is. Nu heb ik vrij kleine handen en heb ik moeite om het toestel met één hand te bedienen. Natuurlijk is de grootte wel ideaal voor het kijken van films of het spelen van games in landscape mode.

Om terug te komen op geluid maakt het toestel gebruik van een mono-speaker. Als het geluid niet al te hard staat, is dit meer dan voldoende voor de meeste gebruikers. Tijdens gesprekken via WhatsApp kon ik het gesprek goed volgen en klonken de stemmen prima. Ook bij video's bekijken via Youtube (ja dit kan via de webbrowser), klonk het geluid gewoon goed.

Software en betrouwbaarheid
Op het moment van schrijven draait het toestel op Android 9 waarop Honor zijn eigen jasje, EMUI, overheen heeft geplaatst. EMUI draait op 9.1.1. En op software krijgt deze Honor minpunten. De beveiligingsupdates zijn van 1 november 2019. Je zou verwachten dat deze up-to-date zouden moeten zijn met de laatste beveiligingsupdates. Dit zou te maken kunnen hebben met de handelsakkoord tussen America en China, alleen zou je verwachten dat Honor dit wel op orde zou moeten hebben.

Om terug te komen op EMUI. EMUI geeft vrij veel aanpassingsmogelijkheden binnen Android. Out-of-the-box lijkt het concept vrij veel op dat van iOS. Dit is volledig te instellen naar wens en zelf vind ik het prettiger om een App drawer te hebben.

Zoals ik eerder had benoemd maakt dit toestel geen gebruik van Google Play Services en hierdoor is er niet de standaard Google Play Store aanwezig. Honor heeft zijn eigen store, namelijk Huawei AppGallery. Bij het opstarten van deze store, wordt er vaak een een advertentie van 3 seconden getoond. Dit gaf mij in het begin een slechte indruk over de betrouwbaarheid van het toestel. Binnen de store zijn enorm veel apps beschikbaar, alleen de apps die ik voor mijn dagelijkse leven gebruik waren niet beschikbaar zonder Play Services. Een aantal hiervan zijn o.a.: Netflix, Youtube, NPO, LastPass en mijn bank app. Natuurlijk is het mogelijk om bepaalde apps te sideloaden via een APK. Alleen de meeste apps die ik nodig heb maken gebruik van Google Play Services.

Als laatste punt wat mij opviel is dat standaard apps die op het toestel staan vragen om veel permissies en toegang wil tot data voor o.a. advertentie doeleinden.

Camera

Dit toestel heeft in totaal vier camera's. De selfie-camera heeft 16MP. De camera's aan de achterkant zijn verdeeld tussen een 48MP standaard camera, een Super-Wide-Angle 8MP camera en 2MP Depth-Assist camera.

In het vorige kopje gaf ik aan de EMUI, de software van Honor, erg op iOS lijkt. Dit blijkt ook uit de Camera app van Honor. Het idee met het 'sliden' tussen verschillende modi komt hier ook terug. Dit is niet negatief, omdat dit vrij goed werkt en ik hoop dat ze dit ook zo blijven houden.

De camera's schieten best leuke foto's. Hieronder zijn een aantal foto's gemaakt met de Honor 9X Pro.
Bij de selfie camera kan je een 'schoonheidsfilter' toepassen. Standaard is de camera oké, maar de verschillende filters zorgen voor een 'washed' effect.

De Honor 9X Pro, een toestel waarvan ik niet verwacht had dat hij zo goed uit de doos zou komen. De hardware die in dit toestel zit, is sterk. En dat als je vooral kijkt naar zijn adviesprijs van €249,-. Ik ben ontzettend blij dat ik deze toestel heb kunnen reviewen. Wat ik heel erg jammer vind, is het missen van Google Play Services. Hierdoor is het bijna onmogelijk om dit toestel te gebruik als daily driver, omdat ik echt apps mis die ik dagelijks gebruik.

Ik zou dit toestel op het moment van schrijven niet aanraden. Hoewel dit kan veranderen als Huawei/Honor weer zijn relaties met Google weer weet te vervullen en de services mag gebruiken.

Heb jij ook een Honor 9X Pro 256GB Paars?