Honor 9X Pro 256GB Paars Review

16 april 2020, laatste update op 9 februari 2025, 81 views Rapporteer
Testpanel 0

De Honor 9X Pro is een krachtige midrange-smartphone met een grote softwarematige beperking. Het toestel biedt de belangrijkste functies die je in 2020 van een smartphone mag verwachten.

Pluspunten

• Bezel-less design
  • Groot scherm met heldere kleuren
  • Prijs

Minpunten

• Beperkt aanbod in apps
  • Reclame in de software

2 van 5 sterren (Slecht)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FGYwA17W4Vv0A2nP5SMrzOR_lck=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/352460/1Jp8ms1VS6fXcpugWHQY8Y0JInQyncif2OxpNFR6dxMtIykrK9.jpeg?f=620xauto
De Honor 9X Pro is een krachtige midrange-smartphone met een aanzienlijke softwarematige beperking. Het toestel biedt de belangrijkste functies die je in 2020 van een smartphone mag verwachten.

Features

In de volgende paragrafen beschrijf ik mijn belangrijkste bevindingen over dit toestel.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is in de aan-/uitknop geïntegreerd en bevindt zich aan de zijkant van het toestel een plek die ik ideaal vind. Hierdoor hoef je het toestel niet eerst op te pakken om het te ontgrendelen. Gezien de prijsklasse had ik ook niet verwacht dat de scanner onder het scherm zou zitten.

In vergelijking met mijn oudere iPhone 7 Pro is de vingerafdrukscanner van de Honor 9X Pro aanzienlijk sneller. Zo snel zelfs dat het ontgrendelen nauwelijks als een beveiligingsstap voelt.
Scherm
Het scherm van de Honor 9X Pro is, zeker voor deze prijsklasse, van hoge kwaliteit. Dankzij het vrijwel randloze ontwerp beslaat het grote 6,59-inch scherm bijna de volledige voorkant, wat het toestel bijzonder geschikt maakt voor het bekijken van video’s en het spelen van games.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/g4-KMbPLUQyk6-FEcgG80rN5s84=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/352460/1Jp7IW1YLmaNIjbUJVTVUFmxfiWwdnoNSCn2TzuUFJcSC8Vjm6.jpeg?f=620xauto

De helderheid van het scherm is vergelijkbaar met andere midrange- en zelfs sommige high-end smartphones. Hierdoor blijft het display goed leesbaar in fel zonlicht. Ook de minimale helderheid is laag genoeg om comfortabel te gebruiken in een donkere omgeving.

De resolutie van 1080 x 2340 pixels (391 ppi) biedt een goed evenwicht tussen scherpte en accuverbruik. Pixels zijn in dagelijks gebruik niet zichtbaar.

Standaard gebruikt het toestel levendige kleuren. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur; zelf geef ik de voorkeur aan de natuurgetrouwe weergave van de iPhone 11 Pro Max. Honor biedt echter uitgebreide mogelijkheden om de kleurweergave naar eigen wens aan te passen.
Vloeistofkoelsysteem
Tijdens het gamen kan een smartphone flink opwarmen. Mijn iPhone 11 Pro Max werd bijvoorbeeld aanzienlijk warmer dan de Honor 9X Pro tijdens het uitvoeren van de 3DMark Sling Shot Extreme-benchmark. Dit laat zien dat Honor’s koelsysteem effectief is, waardoor het toestel prettig vast te houden blijft, zelfs bij intensief gebruik.

Uiterlijk

Het randloze ontwerp zorgt ervoor dat de voorkant vrijwel volledig uit scherm bestaat. De achterkant is verkrijgbaar in Midnight Black en Phantom Purple. Voor deze review testte ik de Phantom Purple-variant, een opvallende kleur die ik zelf niet direct zou kiezen. Dankzij het Dual 3D Glass heeft het toestel echter een uniek effect dat zeker de aandacht trekt.

Bouwkwaliteit

Gezien de prijs had ik geen hoge verwachtingen van de bouwkwaliteit, maar ik werd aangenaam verrast. Het toestel voelt stevig aan, met aluminium randen en een glazen voor- en achterkant. Daarnaast wordt het toestel standaard geleverd met een screenprotector.

De pop-upcamera is het kwetsbaarste onderdeel van het toestel, maar voelt solide aan. Hoe goed deze na verloop van tijd blijft functioneren—bijvoorbeeld bij ophoping van stof of zand—zal de tijd moeten uitwijzen.

Bereik

Het bereik van de Honor 9X Pro is voldoende. In vergelijking met de iPhone 11 Pro Max valt de verbinding eerder weg, maar op de meeste locaties blijft deze stabiel. Voor gebruikers op afgelegen locaties of met een zwak WiFi-signaal kan dit echter een probleem zijn.

Stabiliteit & betrouwbaarheid

Tijdens mijn twee weken durende testperiode is het toestel niet vastgelopen en zijn er geen apps gecrasht. Het is echter lastig te voorspellen hoe de stabiliteit zich op de lange termijn zal ontwikkelen.

Accuduur

Het toestel is voorzien van een 4000 mAh-accu, wat bovengemiddeld is. In de praktijk merkte ik dat de batterij bij normaal gebruik gemakkelijk twee dagen meegaat, al blijft dit sterk afhankelijk van de gebruiksintensiteit.

Camera

Zoals veel smartphones in 2020 beschikt de Honor 9X Pro over meerdere camera’s. In totaal heeft het toestel vier camera’s: één aan de voorkant en drie aan de achterkant.
Front Pop-up camera
Door het randloze ontwerp was er geen ruimte voor een camera in het scherm. Honor heeft daarom gekozen voor een pop-upcamera, waardoor het toestel geen notch of cameragat heeft.

De pop-upcamera schuift redelijk langzaam uit, wat het minder geschikt maakt voor gezichtsontgrendeling. Voor selfies is de snelheid echter prima.

Bij een val schuift de camera automatisch in, al vraag ik me af of dit snel genoeg gaat om schade te voorkomen.
Back camera’s
De Honor 9X Pro heeft drie camera’s aan de achterkant: een groothoeklens, een hoofdcamera en een dieptesensor.

Bij voldoende licht maakt de 48MP-hoofdcamera prima foto’s. Echter, bij weinig licht heeft de camera zichtbaar moeite om kwalitatief goede beelden te leveren. Honor biedt hiervoor een nachtmodus, waarbij gedurende vijf seconden meerdere opnames worden gecombineerd. Dit vermindert ruis, maar creëert soms een schilderachtig effect, wat niet altijd een verbetering is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ASXU5s-ZtoPuaM3ybZ1mk3Jo5Fo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/352460/1Jp7IW4VHjvt50Usao3h2EpfjMuJzyEXQrUGGepOkZIqClcInw.jpeg?f=620xauto

Geluidskwaliteit

Het toestel beschikt over een enkele (mono) speaker. Voor het bekijken van korte video’s is de geluidskwaliteit voldoende, maar lage tonen ontbreken. Een stereospeaker zou een betere kijkervaring bieden, vooral gezien het grote scherm. De speaker kan behoorlijk luid, maar klinkt op het maximale volume schel.

Software

De Honor 9X Pro wordt geleverd met Android 9, voorzien van Huawei’s EMUI 9.1.1-schil. EMUI biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden en voelt voor iOS-gebruikers vertrouwd aan, omdat veel interface-elementen en interactiemethoden overeenkomen met iOS.

Een zorgpunt is de beveiligingsupdates. Op het moment van schrijven dateert de laatste update van november 2019. Aangezien het toestel pas op 16 april wordt uitgebracht, is het mogelijk dat Honor op dat moment nieuwe updates uitrolt.

Een groot nadeel is het ontbreken van Google Play Services en de Google Play Store. In plaats daarvan levert Honor het toestel met Huawei Mobile Services (HMS) en de Huawei AppGallery. De AppGallery is echter nog in ontwikkeling en mist veel populaire apps zoals WhatsApp, Facebook, Instagram, en bankieren-apps. Daarnaast bevat de winkel opvallend veel apps die lijken op bekende apps, wat verwarrend kan zijn.

Hoewel er manieren zijn om apps uit de Google Play Store te installeren, brengen deze methoden nadelen met zich mee. De gemiddelde consument zal dit niet willen doen en blijft daardoor beperkt tot de AppGallery, die momenteel nog onvoldoende aanbod heeft. Het is de vraag of ontwikkelaars de AppGallery op grote schaal zullen ondersteunen, maar voorlopig is dit de grootste beperking van het toestel.

Ik ben aangenaam verrast door de hardware die je in 2020 krijgt in een midrange-toestel. Echter, door de softwarebeperkingen kan ik de Honor 9X Pro niet aanraden aan de gemiddelde consument. Het ontbreken van Google Play Services maakt het installeren van apps omslachtig, wat kan leiden tot onveilige situaties waarbij gebruikers per ongeluk malafide apps installeren.

Als Honor en Huawei willen dat hun toestellen aantrekkelijk blijven, zullen ze ontwikkelaars moeten overtuigen om apps voor de AppGallery te maken. Tot die tijd blijft dit een groot struikelblok.

Heb jij ook een Honor 9X Pro 256GB Paars?