Inleiding
Door op een poll te stemmen met de optie ‘Ja, ik wil kans maken op de Honor 9X Pro & de Honor MagicWatch 2.’ ben ik eigenaar geworden van de Honor 9X Pro en de Honor MagicWatch 2!
Op dit moment heb ik een Fitbit Inspire HR (en Samsung Galaxy A70). Nu ben ik zelf een redelijk lui persoon, maar vind het wel leuk om statistieken m.b.t. mijn gezondheid te verzamelen (hartslag, slaappatroon, stress level).
Eigenlijk was ik al jaren gestopt met het dragen van horloge's, waarom zou ik ook? Rechts onderin het beeldscherm waar ik heel de dag voor zit staat de tijd en als ik daar niet voor zit zie ik hem wel bovenin het scherm van mijn telefoon staan.
Toen kreeg ik een Fitbit en kwam erachter dat het toch wel makkelijk was om even snel te kijken wat voor notificatie je op je telefoon kreeg. Ondanks het kleine scherm kon je ook even snel een email doorlezen. Ook is het leuk om je slaap patroon te zien en erachter te komen dat je eigenlijk maar 6 uur slaapt.
Eerste indrukken
In mijn geval zat er zowel een bruin als zwart bandje in het doosje, echter is dit niet standaard en zal je de keuze moeten maken voor zwart of bruin. Zelf
heb had ik niks met bruin, echter zat deze zat al aan het horloge. Na het omdoen zag deze in combinatie met het bruine bandje er toch wel erg chique uit, deze is dus blijven zitten. Wat wel opviel is dat het zwarte bandje erg goedkoop aanvoelde, terwijl het bruine bandje van leer is.
Ook valt het scherm gelijk op. In vergelijking met de Inspire HR heb je nu wel het gevoel dat je een horloge draagt in plaats van een armbandje. Het scherm is lekker groot en ziet er scherp uit.
Aan de zijkant is het horloge voorzien van 2 knoppen. De bovenste wordt gebruikt om het scherm aan te doen en de onderste is instelbaar. Standaard staat deze ingesteld op 'Workout', wat inhoud dat je een activiteit als hardlopen, wandelen, roeien, fietsen en zelfs zwemmen kan starten.
:strip_exif()/m/72923/1Jp6BA2S0vztqcKzkyqGQi6GAkbPmDdBmWwtY3ac3k0q7rB6ts?f=620xauto)
Features
Zoals eerder aangegeven zijn er 2 versies, een bruine en zwarte. Het is niet alleen het bandje dat anders is. De bruine versie beschikt over een zilveren RVS frame en de zwarte over een mat zwarte. Wat mij opvalt is dat het frame van de zilveren versie heel erg reflecteert, dit is vooral te merken doordat je jezelf continue verblind in de auto.
Het horloge is voorzien van een 1,39" amoled scherm met een resolutie van 454x454 pixels, waterbestendig tot 50m en voorzien van een speaker. De speaker vond ik zelf heel irritant deze ging dus gelijk uit, waarom zou mijn omgeving willen horen hoe lang ik heb gelopen en met welke snelheid? De speaker kan in combinatie met de microfoon ook gebruikt worden om te bellen, niet dat dit fijn is voor je omgeving, maar het kan wel. Mijn advies: neem een BT setje en koppel deze aan je horloge...
Het horloge beschikt over 4GB (~2,5GB beschikbaar) aan opslag. Het is mogelijk om muziek op het horloge te plaatsen. Daarnaast kan je ook Spotify aanzetten op je telefoon en deze bedienen vanaf je horloge.
Je kan het horloge gebruiken voor tracking zonder je telefoon. Het horloge is voorzien van een ingebouwde GPS, hier kan hij je routes opslaan en later synchroniseren.
Helaas ontbreekt NFC, hiervoor zul je dus toch nog je telefoon moeten pakken.
Watch faces
Via de Health app kan je faces (de)installeren op je horloge, vervolgens kan je op je horloge switchen tussen de geïnstalleerde faces. In de store zijn meer dan genoeg faces beschikbaar, voor ieder wat wils. Daarnaast kan je de inhoud van de widgets bij een groot deel van de faces ook aangepast worden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen of dat je de huidige temperatuur of je hartslag wil tonen. Het aantal beschikbare widgets is afhankelijk van de gekozen face.
Gebruik
Het horloge had ik in eerste instantie gekoppeld aan de Honor 9X Pro, dit ging vlekkeloos. Later wilde ik hem koppelen aan mijn A70. Na installatie zat de health app te zeuren dat hij de Huawei services niet kon vinden (installeer die dan gelijk mee?!?). Na deze handmatig geïnstalleerd te hebben vanuit de Play store werkte deze nog niet, telefoon herstart, nog niet... Beetje gegoogled en ik was niet de enige met dit probleem, de APK van een oude Health versie geïnstalleerd en die werkte wel. Vervolgens is deze geüpdatet via de Play store en werkt nog steeds. Later kwam ik nog een tip tegen om de Huawei App Gallery te installeren en via hier de applicatie te installeren. Waarom zo omslachtig en werkt dit niet gewoon gelijk?
Er is ook een always-on optie beschikbaar (standby-face). Op het moment dat je deze aanzet moet je een alternatieve/simpelere face kiezen en krijg je een waarschuwing dat je batterij duur wordt gehalveerd.
Ik heb het horloge nu zo'n 1,5 week. Ik begon met iets meer dan 70% batterij en ondertussen zit ik op 39%. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van je gebruik, maar dit geeft wel aan dat de accu dik in orde is. Het trillen voor de notificaties staat bij mij op
Strong, je hebt eventueel ook een
Soft stand, welke heel licht en gemakkelijk te missen is. Always-on is uitgeschakeld.
Het gebruik van het horloge is heel intuïtief. Swipe van boven naar beneden en je krijg een aantal standaard shortcuts te zien.
Shortcuts:
- Do not disturb (DND)
- Show Time (laat scherm aan voor 5 min)
- Find Phone
- Alarm
- Settings
Mijn Fitbit reageerde op de DND welke ingesteld stond op mijn telefoon. Als mijn telefoon op DND stond kreeg ik geen notificaties op mijn horloge. Bij de Magic Watch 2 trilt deze wel gewoon, ik moest hier dus los de DND instellen.
Van links naar rechts swipe je door verschillende widgets heen (heart rate, stress, weather, music, activity).
Als je van onder naar boven swiped zie je je notificaties. Wat ik mis bij de notificaties is dat ik niet in de notificatie kan kijken. Op mijn fitbit kon ik de volledige mail lezen, maar hier kan ik alleen het subject lezen. Wellicht een instelling, maar ik heb hem nog niet kunnen vinden.
Door op de aan-knop te drukken gaat het scherm aan, als je vervolgens nogmaals drukt kom je in het app menu. Het is niet mogelijk om zelf apps te installeren, je moet het doen met de voor geïnstalleerde apps.
Apps:
- Alarm
- Flashlight
- Find my phone
- Settings
Wat mij opviel is dat hij niet automatisch herkend dat ik aan een activiteit ben begonnen. Ik kwam er later pas achter dat ik een activiteit
wandelen kon starten, waardoor hij naast wat statistieken ook netjes de gelopen route registreerde. Bij mijn eerdere wandelingen had ik dit niet gedaan en deze kon ik dus ook niet terugvinden.
:strip_exif()/m/72923/1Jp6BA36tCZVvVMc2SI41AAamfPNdnp8CvcHQArk9IzqdNKTVO?f=620xauto)
Gezien het horloge wordt aangeboden als sport/fitness horloge ben ik waarschijnlijk niet de doelgroep van het product. Echter beleef ik er wel veel plezier aan. Ik vind het leuk om mijn activiteiten te tracken (crosstrainer/wandeling) en mijn slaappatroon te analyseren. Het horloge ziet er ook stoer uit en heeft een uitgebreide gallery met faces.
Ik ben wel erg benieuwd wat voor impact het standby scherm (always-on) heeft. Als je bijvoorbeeld voor een analoge klok kiest laat deze constant de cijfers en markeringen op dezelfde plek zien, dit lijkt me erg gevoelig voor burn-in.