Ik had donderdag (10-06-2010) het idee om een simpele mediaspeler te kopen. Waardoor ik niet telkens mijn computer zou moeten gebruiken om een film te kijken. Daarbij moest het een handzaam formaat hebben, want ik wou hem ook makkelijk mee kunnen nemen en hij moest tulp aansluitingen hebben om deze op de tv beneden en op die van mijn vriendin aan te kunnen sluiten. Ik vind de kwaliteit van dvd's over het algemeen nog best goed. Daarom was mijn keuze gevallen op een
netgear digital entertainer live. Voor een prijs van nog geen 40 euro was ik ervan overtuigd dat dit een goede aankoop zou zijn. Ik had een externe schijf nodig om de films vanaf te spelen en om te testen hoe het beestje zou presteren.
Hierbij had ik de 1.5 TB grote externe schijf:
G3 station harde schijf van samsung gekocht voor maar 84 euro (10-06-2010). Ik had aantal verschillende formaten naar deze hardeschijf gekopieerd. Divx bestandjes met losse en met ingebakken ondertitels, video_ts mappen, iso's, MP4's en MKV's.
Ik heb als eerste de mediaspeler ge-update en daarna de hardeschijf erop aangesloten om te beginnen met testen. Hij speelde wel de VOB bestanden af, maar je kon niet veranderen van ondertitels, de kwaliteit van de dvd-films was ook om te janken. Hij liep al de eerste keer vast tijdens een youtube filmpje laden. Volgende dag dus gelijk maar teruggebracht en mijn zoektocht naar een mediaspeler vervolgd met de zin "goedkoop is duurkoop" in mijn achterhoofd. Ik wist me nog een review van tweakers.net te herinneren waar ze de AC Ryan Play ON! HD en de mini hadden getest. Die bevielen best goed en hadden ook nog eens een full-hd output. Het handzame formaat was erg belangrijk en ik gebruik toch geen sd-kaarten, daarom is mijn keuze gevallen op de mini.
Ben naar de bcc gegaan en heb de AC Ryan Play ON! HD mini gekocht (11-06-2010) voor 85 euro. Thuis aangekomen heb ik gelijk de doos uitgepakt en alles aangesloten. Om vervolgens te testen of deze mediaspeler wel aan mijn verwachtingen voldeed. Ik was verrast dat er voor deze prijs zelfs een hdmi kabel bij was geleverd. Aansluiten was binnen paar minuutjes gedaan. Een hdmi-kabel in de
Samsung LE32A656, de usbkabel van mijn externe hardeschijf in een usb-aansluiting en de stroomvoorziening in de stekker doos. Ik had mijn externe harde schijf al volgestouwd met wat verschillende bestandsformaten om mijn vorige mediaspeler te testen. Deze ga ik nu ook gebruiken om te kijken of de AC Ryan Play On! HD mini (veel) beter is dan de mediaspeler van Netgear en of de mini aan mijn voorkeuren voldoet.
Het menu
Het is een donker menu met de stijl van de vista menubalk. Ik vind het erg prettig ogen en niet afleidend. Het eerste keuze menu is opgedeeld in Browser, Media Library en Feeds. Hiervan heb ik alleen de browser functie gebruikt. Het menu van de browser is opgedeeld in USB, DVD, Network, UPnP en NFS. Hiervan heb ik tot nu toe alleen de USB functie gebruikt, aangezien ik zeer binnenkort pas een netwerkkabel voor mjn Play On ga kopen. Daarnaast kan je in deze browser ook aangeven of je alle bestanden wilt weergeven, alleen muziek bestanden, alleen foto’s of alleen filmbestanden.
Zodra je in het USB menu komt krijg je een mappenstructuur van de schijven die aangesloten zijn. Hierin kun je bladeren, totdat je bij het gewenste bestand uit komt. Hier kan nog steeds de filter van bestandstypen worden toegepast. Als je door de mappen bladert, zie je dat de cover ook wordt weergegeven als deze in de map zit en sta je op een film zelf, dan word er een preview van die film afgespeeld (handig als de bestanden slecht genaamd zijn, zoals 1324.mp4).
Afspelen van videobestanden
Het afspelen van een video_ts map stelt hij zelf voor als je de map wilt openen. Dit werkt erg makkelijk. Het afspelen begint snel en verloopt vlekkeloos. Door op de subtitle knop te klikken tover je een menu tevoorschijn waarin je behalve de taal van de ondertitel ook de text encoding, timesync, kleur, grootte en positie aan kan geven. Naast het vooruit- en achteruitspoelen, het heen en weer zappen tussen hoofdstukken kan je ook aangeven naar welk punt je in de film je toe wilt springen. Dit doe je door links of rechts te gaan met de pijltjes toetsen en de gewenste plek op enter te drukken. Met de GOTO knop kan je dit aangeven aan de hand van een tijd in de film. De kwaliteit van de dvd-bestanden is erg mooi in tegenstelling tot bij de netgear digital entertainer. Bij MKV bestanden gaat hetzelfde verhaaltje op qua opties. Hier heb ik vooral gekeken naar of ie de verschillende MKV’s slikte en of hij niet ging stotteren, zoals mijn computer wel deed. Hiervoor heb ik Cars, Alice in wonderland, Wall-E en Bick Buck Bunny van 1080P getest en Up en It’s Raining Meatballs in 720P gebruikt. Hij gaf totaal geen problemen, terwijl mijn PC wel eens haperde bij Cars, Wall-E en vooral bij Alice in wonderland. Hierna heb ik nog een iso bestand van een DVD afgespeeld. Dit ging ook perfect. Vervolgens heb ik nog enkele divX bestanden afgespeeld die uit zichtbaar mooier waren dan op de netgear. Hierdoor ga ik er vanuit dat de PlayOn!HD mini goed overweg kan met de meest gebruikte formaten. Ik wil nog wel even een test doen met “the bird scene”. Daarvoor moet ik deze eerst nog zien te bemachtigen. Dit zal ik later nog in mijn review verwerken.
Ik heb gemerkt dat als er een filmbestand word gepauzeerd en daarna weer word hervat, dat hij eerst 1 á 2 seconden speelt, dan even wacht (waarschijnlijk gaat bufferen) en dan weer doorgaat. Dit vind ik zelf niet echt prettig, dan zou ik liever hebben dat hij eerst wacht en dan aan een stuk doorgaat. (dit was vooral als je hem iets langer pauzeerde)
Afspelen van muziek
Het afspelen van de muziek vind ik tot nu toe een iets minder goede eigenschap van de PlayOn!HD mini. Er zit een merkbare stilte als je schakelt van het ene naar het andere nummer. Dit zou wel iets beter mogen. Misschien dat de muziek beter geregeld is via de mediabibliotheek, of in een update van de firmware. Beiden zal ik in de nabije toekomst nog onderzoeken en verwerken in mijn review. Het is wel erg prettig, dat de muziek door blijft spelen als je verder bladert door de mappen heen. Zo kan je onder het genot van een muziek even bedenken welke film je wilt gaan zien.
Netwerk
Ik kom via Upnp wel in mijn WMP, ik zie al mijn bestanden afspeellijsten wat ik maar wil, maar zodra ik deze wil openen lukt dit niet, of start me mini opnieuw op. Ik heb de nieuwste firmware, misschien wel iets te nieuw. Ik ga er van uit dat er ergens een foutje in de instellingen staat. Om hier goede conclusies uit te trekken moet dit nog nader onderzocht worden.
Ik wil ook nog proberen wat programma gemist sites werkend te krijgen. hierover later meer.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad.