€ 326,22 bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy S20 5G 128GB Grijs Review

14 april 2020, laatste update op 14 april 2020, 2.049 views Rapporteer

Goede bouwkwaliteit, fantastisch scherm maar helaas wat aan de dure kant. Helaas laat de accuduur ook een beetje te wensen over, hopelijk word dit nog verholpen.

Pluspunten

• Fantastische bouwkwaliteit
  • Fantastisch scherm
  • Goede fotocamera
  • Vingerscanner (na update) werkt lekker vlot

Minpunten

• De prijs is wat aan de hoge kant
  • Energieverbruik van het modem is hoog
  • 120 Hz werkt niet onder 1440p

Na ruim 3 jaar klant te zijn geweest bij de firma Huawei (in de vorm van een Mate 9) begon bij de de drang om te vernieuwen behoorlijk te kriebelen. Ondanks dat de Mate 9 de tand des tijds behoorlijk goed heeft weten te doorstaan en het op moment van schrijven nog prima doet voor z’n leeftijd, had ik de mogelijkheid om bij het verlengen van m’n abonnement er ook een toestel bij aan te schaffen. Nu kruipt het bloed waar het niet gaan kan en heb ik uiteindelijk na veel conclaaf met mijzelf de S20+ gepreorderd. Waarom juist de S20+ en niet de Ultra, het reguliere model of juist een oudere generatie in de vorm van een S10? Dat hoop ik met deze review een beetje uit te kunnen leggen.
Om te beginnen heb ik na een hoop wikken en wegen toch maar gekozen voor de meest recente iteratie van de S-lijn van Samsung, met name doordat deze wat langer (ergo, tot een latere datum) ondersteund zal gaan worden dan dat de huidige S10 nog zal zijn, de wat meer recente specificaties van de S20 en de manier waarop de frontcamera geïntegreerd is in het display. In het geval van de S10 is dit een behoorlijk groot gat, waar bij de S20 dit beperkt blijft tot 1 gat in het midden. Alhoewel ik een hole-punch camera nog steeds niet de meest elegante oplossing voor een frontcamera vind, is de huidige oplossing (en softwareimplementatie van o.a. Netflix en Youtube) dusdanig dat ik er prima mee kan leven, later meer daarover. Als 2e argument voor de S20 wil ik ook de schermranden benoemd hebben. In het geval van de S10 buigt het scherm een aardig eind om aan de zijkanten, mar een redelijk vervormd beeld geeft en in mijn optiek werkelijk niets toevoegt aan de telefoon, los van wat pochwaarde en hogere kans op beschadigingen. Samsung heeft deze schermrand bij de S20 een stuk subtieler gemaakt, waardoor het scherm in wezen eigenlijk vlak voor de ronding op houdt. Ook dit is voor mij een uitstekend compromis tussen functionaliteit en design (vorm?) en een waar ik in ieder geval prima mee kan leven.
Vervolgens komen we bij de vraag Waarom heb je overige merken niet overwogen? aan. Ik heb wel degelijk andere merken overwogen, echter hebben een aantal factoren mij toch weer terug naar Samsung doen bewegen, ondanks dat men zeer zeker niet perfect te noemen is. Met name de:
  • Bouwkwaliteit (’t ding voelt echt superstevig aan, ik kan er op geen enkele manier speling in of onregelmatigheden in de behuizing in vinden)
  • Beeldschermkwaliteit (Persoonlijk, maar het beeldscherm van een S20+ is gewoon fantastisch mooi)
  • Featureset (recente hardware, stereospeakers, heel erg prima camera)
  • Design (geheel subjectief; ik vind de S20+ een bloedmooie telefoon, deels ook door de gebruikte materialen)
  • Softwareondersteuning (Huawei wordt ‘m -ondanks de erg prima hardware-ontwerpen- simpelweg niet meer)
Hebben mij uiteindelijk toch voor de nieuwste versie doen kiezen. De keuze tussen de reguliere S20, de Plus en de Ultra was in dat opzicht ook redelijk simpel; de S20 is voor mijn handen net wat aan de kleine kant en de Ultra is me domweg te duur voor wat er geboden wordt. De S20+ is in mijn ogen een goed compromis en heeft desalniettemin een dusdanig schermformaat dat even een film kijken in de trein zeer makkelijk gaat en ook daadwerkelijk aantrekkelijk is om te doen. Dat ik dit exemplaar met enige korting bij het verlengen van mijn abonnement heb kunnen krijgen helpt ook wel mee. 1 Pre-order en een week of wat wachten later en….

Bouwkwaliteit
Voilla; de S20+ is in mijn bezit. Uiteindelijk heb ik voor de grijze variant gekozen. De S20+ is op het moment van schrijven in Nederland ook in het Zwart en in het Blauw te krijgen, echter kunnen beide kleuren mij niet echt warm maken. Antraciet Mat Grijs it is dus. De eerste indrukken en ervaringen zijn in ieder geval al heel erg positief. Zoals iets eerder vermeld; het is een heel erg rigide en stevig gebouwd toestel. De voor en achterkant zitten (aannemelijk, ik zie geen enkele schroef) aan een metalen frame vastgelijmd, welke ook meteen de gehele zijkant vormt. In deze zijkant zitten in totaal 5 antenneonderbrekingen (2 aan de onderkant en 1 aan elke zijkant, en 1 bovenaan. Daarnaast bevind zich aan de onderkant een microfoon, de USB Type-c 3.2 en een luidspreker. Aan de rechterzijkant heeft Samsung de gebruikelijke volumeknoppen en een aan/uit knop gemonteerd. De aan/uit knop fungeert als default als een trigger om Bixby te openen, maar is gelukkig zo in te stellen dat deze fungeert als een klassieke aan/uit knop. Eventueel kan je de knop ook configureren dat deze een app naar keuze opent als je de knop 2x kort na elkaar indrukt. Aan de bovenkant is enkel de sim/sdcard tray te vinden, naast een 2e microfoon. De linkerkant van de telefoon heeft Samsung geen enkele knop of opening gemonteerd; de S20+ lijkt dus ook voornamelijk ontworpen om vast te houden in je rechterhand.

De voorkant van de S20+ is ogenschijnlijk ook voornamelijk scherm, enkel de camera (welke zich bovenaan in het midden bevindt valt een beetje op als je het scherm aan zet, maar that’s it. Vlak boven het scherm bevind zich een haast onzichtbare inkeping, waarachter zich wederom een speaker bevind. Dit is, naast de oorspeaker voor normale telefoongesprekken, ook de 2e speaker welke als stereospeaker fungeert. Aan de achterkant bevind zich het cameraeiland waar zich de 4 camera’s, de flitser en de TOF sensor zich bevinden. Dit eiland is echter niet gecentreerd, hierdoor kan de telefoon niet helemaal stabiel op een tafel liggen als je er geen hoes om heen hebt. Ik heb er zelf een siliconen hoes om heen gedaan, wat meteen als voordeel geeft dat de telefoon niet met het scherm de tafel kan raken als je deze ondersteboven neer legt. De achterkant van de telefoon is ook in zijn geheel gemaakt van glas (Gorilla Glass 6 voor zowel de voor als de achterkant), wat een van de USP’s maar gelijk ook een van de kwetsbare punten van de telefoon is. Kennelijk houd het Gorilla Glass in dat het glas minder snel beschadigt, maar dat is niet iets wat ik graag uit zou willen proberen.
Dat het body vastgelijmd is is meteen ook een van de voor en nadelen; de S20+ is IP68 stof en waterbestendig, maar het houd ook in dat een eventuele reparatie niet zonder slag of stoot zal kunnen gebeuren -laat staan überhaupt-.

Features
Als belangrijkste feature (met name bij de Ultra, in mindere mate bij de S20 en S20+) worden de camera’s als USP gepushed, naast het scherm. Om met de camera’s te beginnen: daar ben ik vooralsnog goed tevreden over. Ik heb helaas geen referentiekader, maar alleen al dat ik zowel in Wide, regulier als in Tele kan fotograferen en daarbij nog een beetje kan zoomen maakt mij al bijna helemaal tevreden. Uiteraard is de max zoom (30x) volledig onzinnig door de digitale zoom, maar dat is hoe dan ook niet een stand die ik veel wilde gaan gebruiken. Dankzij het gehele coronasituatie heb ik de camera nog niet heel erg veel kunnen gebruiken, maar de indruk tot nu toe is zeker goed te noemen. Ik heb voor de vorm een paar snapshots toegevoegd welke ik afgelopen weken genomen heb om in ieder geval een idee te geven van wat de camera kan presteren.
Wat betreft overige features vind ik het vermelden van het beeldscherm toch wel het meeste meerwaarde hebben. Uiteraard is het aanwezig zijn van omgekeerd draadloos laden uiteraard zeer handig voor de enkele keer dat je het nodig hebt, echter heb ik geen enkele draadloze lader en verwacht ook niet dit binnen enige tijd te gaan gebruiken. Nee, het scherm opzichzelf is voor mij wel een van de redenen om deze telefoon aan te schaffen. Samsung heeft er een 1440 x 3200 Amoled display in geperst, mét ondersteuning voor HDR en 120 Hz refresh rate. Persoonlijk vind ik dit er fantastisch uit zien (foto’s doen dit geen recht), maar er zit wel een kanttekening aan. De 120 Hz modus word namelijk enkel ondersteund tot aan 1080p; 1440p werkt enkel op 60 Hz. Vooralsnog is er ook geen middenweg in te stellen in de vorm van een variabele refresh rate zoals andere merken wel gedaan hebben recent, echter kan dit wellicht op een later moment nog toegevoegd worden. Wat betreft gebruikservaring ben ik er voor mijzelf nog niet over uit welke modus ik dagelijks zal blijven gebruiken; vooralsnog heb ik voor de hogere resolutie gekozen aangezien ik regelmatig op YouTube zit en deze anders de optie tot 1440p niet geeft tijdens het kijken. Normaliter zou je verwachten dat de hole punch voor de front camera behoorlijk in de weg zal zitten bij het kijken van full screen video’s, echter weten de meeste videospelers er goed mee om te gaan door de content op een dusdanige manier te centreren dat de camera normaliter niet overlapt (en dus zichtbaar word). Binnen zowel Netflix als Youtube kan je er echter voor kiezen om de content uit te rekken over het gehele scherm. Dit is niet per se noodzakelijk, maar ziet er wel fantastisch mooi uit. Zeker in combinatie met HDR-content moet ik toch zeker tot de conclusie komen dat de S20 momenteel wel een van de betere schermen heeft.

Software & Dagelijks gebruik
Vanuit de fabriek levert Samsung momenteel Android 10 in combinatie met hun grafische schil one UI (in versie 2.1) mee en vooralsnog ben ik daar goed over te spreken. In de maand dat ik deze telefoon heb heeft Samsung al een tweetal software updates de wereld in geschoffeld om het een en ander aan bugs op te lossen. De enige waarvan ik last had vanaf het moment dat ik de S20+ in gebruik genomen heb was de vingerafdrukscanner achter het scherm; deze werkte naar mijn beleving ronduit traag en pakte mijn vinger regelmatig helemaal niet. Gelukkig is daar sinds deze week verandering in gekomen; na de meest recente update werkt deze echter een heel stuk beter.
In het dagelijks gebruik (voor zover dat gezien de omstandigheden momenteel als normaal beschouwd zou kunnen worden) ben ik al met al tevreden met de S20+. Het enige waar ik me wel aan stoor is dat het stroomverbruik bij gebruik van een mobiel netwerk best behoorlijk lijkt te zijn; de keren dat ik de telefoon buiten heb gebruikt met 4g aan had ik in ieder geval het idee dat de batterij onevenredig snel leeg loopt ten opzichte van mijn oude mobiel. Helaas heb ik dit sinds de laatste patch nog niet fatsoenlijk buiten kunnen testen, maar het houdt vooralsnog wel mijn aandacht. Gelukkig kom ik hoe dan ook de dag wel door op een enkele lading en het een en ander aan Spotify, mede dankzij de 4500 mAh batterij. Vanuit de fabriek word gelukkig wel een behoorlijk rappe lader mee geleverd; van vrijwel leeg tot helemaal vol duurt bij mij zo’n 75 minuten max. In ieder geval genoeg om even kort bij te laden, waar nodig.
Naast de oplader levert Samsung ook een USB Type-C headset mee van AKG. Helaas heeft de S20+ geen analoge minijack audiopoort meer, gelukkig is het meegeleverde exemplaar van meer dan voldoende kwaliteit om dat tekort teniet te doen. Zelf had ik wellicht liever gezien dat er een USB Type-C – Minijack verloopstekker meegeleverd zou worden zodat ik m’n eigen koptelefoon er op aan kan sluiten, maar goed. Iets met paarden en monden. :p

Eat word er voor de rest standaard geïnstalleerd aan software (lees; crapware)? Los van de eigen software van samsung (Ar Zone, Samsung Health etc) word er Office, Onedrive en Outlook van Microsoft meegeleverd en staat de Facebookapp als systeemapp geïnstalleerd. Facebook heb ik zelf in ieder geval meteen uitgeschakeld; helaas is dit niet te verwijderen. Wat de apps van Microsoft betreft kan enkel Onedrive niet verwijderd worden en is het overgrote deel van de Samsung Apps ook als systeem app geïnstalleerd, helaas. Gelukkig staan ze me niet verschrikkelijk in de weg, maar liever had ik zelf de keuze gehad over wat ik wel en niet op m'n telefoon wil hebben staan. Daarnaast staat er op het homescreen standaard Samsung Daily geactiveerd op een los bureaubladscherm links van je normale homescreen. Gelukkig kan je ook dit uit schakelen, maar helaas niet deïnstalleren. Als laatste staat de powerknop standaard als "ik wil Bixby gebruiken" ingesteld ipv als aan/uit knop; dit is gelukkig ook vrij makkelijk uit te zetten in de settings tegenwoordig. :)

De S20+ word in dit geval ook geleverd met 5G connectiviteit. Helaas kan ik ook dit nog niet testen om de oersimpele reden dat dit in mijn directe omgeving nog niet uitgerold is; hier kan ik dus nog niet al te hard over oordelen.

Kan ik deze telefoon aanraden?
Ja. Zeker. Echter moet ik er wel bij vermelden dat ik de prijs riant aan de pittige kant vind, zeker als je de introductieprijs in gedachten houdt. Wellicht dat deze de komende maanden nog het een en ander gaan dalen, maar tot die tijd blijft ’t een duur ding. Laat je de prijs even buiten beschouwing, dan kan ik je deze telefoon zeker aanraden; ik ben er in ieder geval ronduit tevreden mee en ga er van uit dat eventuele overige bugs of onvolkomenheden nog wel geplet gaan worden in komende softwareversies. 😊

Nb: ik heb in de galerij onder de review een aantal foto's toegevoegd welke ik afgelopen weken genomen heb (voor de laatste update); hopelijk geven die een redelijk idee van de kwaliteit van de camera. :)

Heb jij ook een Samsung Galaxy S20 5G 128GB Grijs?

Goede review. Bedankt!
Wel erg zware schaduwen in de foto’s.
Waarom post je deze S20+ review als een S20 review?
Omdat ik zou zweren dat ik de S20+ geselecteerd had, maar kennelijk is dat niet goed gegaan en is me dat nog niet eerder opgevallen. :X Ik zal eens zien wat ik er aan kan doen.