Honor 9X Pro 256gb
Een prijsvechter in het midden segment, voor z'n 250,- Euro heb je een smartphone met geweldige specs. Je moet het echter doen zonder Google Services, wat ook inhoud dat je geen Playstore hebt. Je bent hierdoor beperkt of je zal via minder betrouwbare wegen aan je apps moeten komen.
Uitpakken
Voor deze test heb de Honor 9X Pro tezamen ontvangen met de Honor Magic Watch 2.
:strip_exif()/m/478559/1JohEdMhRuBEUV2bn61KC4M9KFrzbwSmDzLUxC5TD0KudTO6gR?f=620xauto)
Mijn eerste indruk van de verpakking is, dat het niet om een smartphone in het topsegment gaat. Wel is te zien dat ze hun best hebben gedaan om een middensegment in een premium jasje te steken.
:strip_exif()/m/478559/1JohEd2JOfJcDCqe0SYF6NK4UYAdUF8UFWt4FzST30oct8vfzo?f=620xauto)
Als je het doosje opent valt meteen op dat het om een groot scherm gaat, vind de verpakking wel wat karig. Het plastic zakje welke om de case zat, leek mij van hogere kwaliteit dan die van de telefoon zelf, gelukkig is wel alles heel aangekomen.
:strip_exif()/m/478559/1JohEd3dmGbDQ8FoQcsmLyKRK8HDcORk6NexTLOBLZwb7baqoX?f=620xauto)
Veel extra's zat er niet in de doos, maar persoonlijk vind ik meer ook niet nodig, het meeste gooi je toch weg of beland onder in een lade. De usb-c kabel voelt niet goedkoop aan, al is er wel bespaard op de adapter, deze is maar 10 Watt. De smartphone ligt goed in de hand en zier er netjes afgewerkt uit, persoonlijk zou ik zelf voor een zwarte versie gegaan zijn, met oog op marketing is het wel een eyecatcher.
Opstarten dat ding!
:strip_exif()/m/478559/1JpqHX21S3AjJRVr5a0JVcwx8byBoRxJZjZiOgnBNdg3zRi2vz?f=620xauto)
Het opstarten verloopt soepel en vlot, de resolutie van (slechts) 1080p werkt prettig en ziet er netjes uit. Als we door het start proces lopen, wordt gevraagd om verbinding met wifi te maken, wat we netjes doen. Moest wel even wennen (nouja dit wilde ik niet) aan het toetsenbord, dit heb ik ook meteen veranderd in de toetsenbord instellingen, nadat ik volledig was ingelogd. Vervolgens word mij gevraagd om een Huawei-ID te maken, inloggen met mijn Google account was niet mogelijk, daar het geen gebruik maakt van de Google Services. De details van de algemene voorwaarden natuurlijk netjes gelezen, vandaar dat de review even op zich heeft laten wachten. Overal akkoord op gegeven en via de mail mijn Huawei-ID bevestigd. Eindelijk kunnen we beginnen met testen. Je krijgt trouwens ook een optie om gegevens over te zetten via de app 'Telefoon Kloon, wat nogal omslachtig ging i.c.m. Iphone, het zou met een andere Android smartphone beter werken.'
Had in eerste instantie niet de vingerafdruk scanner ingesteld, maar het leek me toch wel handig, dus heb ik dat naderhand alsnog gedaan. Het werkt echt snel en ook goed als je je vinger schuin of half plaatst. Ik vind de locatie van de scanner ook echt prettig, aan de rechter zijde net boven het midden.
Specificaties
/m/478559/1JohOj2zcfwT4gHiTpIktMdg6Tlid7QnxdmZAoworB0PCBJjwk?f=620xauto)
Screenshot van de Honor webshop.
Ik ben zeker te spreken over het opslag geheugen. Zelf heb ik namelijk een Iphone X met 64gb geheugen en dat is voor mij eigenlijk net niet genoeg, dan is 256 in een smartphone voor maar 250,- euro natuurlijk helemaal geweldig (Iphone geheugen upgrade kostte toen zo'n 150 euro). Kan me zo nu nog niet bedenken wat ik er allemaal op zou zetten om de 256gb vol te krijgen, maar te kort is zeker niet leuk.
Met 6gb ram heb je genoeg geheugen om meerdere apps op de achtergrond te laten draaien, wat ook geen overbodige luxe is. 6 gb is in het midden segment nog niet echt standaard, dus is zeker een pluspunt.
Enige minpuntje vind ik de speaker, hij kan luid genoeg maar mis toch wel geluid dat naar je toe gericht is, of het nou echt stereo is of niet. Misschien hadden ze zoals bij veel andere smartphones de bel speaker kunnen combineren, maar ach er moet ergens bespaard worden toch.
De rest van de specificaties bespreek ik verder in het volgende hoofdstuk 'Features', daar bekijk ik de features ten opzichte van waar zij hoog mee inzetten bij het adverteren.
Featureset
De features waar Honor volledig op inzet en dus mee adverteert, zijn de soc en zijn koelsysteem, de camera, het display, design van de behuizing en de batterij. Laten we hier eens naar kijken.
:strip_exif()/m/478559/1JpoH43MagZ5p3MVQHleKZvXueyto21iSxk1Qg2GOSst8bHQji?f=620xauto)
Kirin 810 Chipset
Het is een octa core soc, met daarin 2 stuks A76 en 6 stuks zuinigere A55 processoren en een mali G52 MP6 gpu. Waar andere flagship smartphones voorzien zijn van bijvoorbeeld een snapdragon 855 of 855+ soc met daarin 4 stuks A76 en 4 stuks zuinigere A55 cores, bijgestaan door een adreno 640 gpu. Persoonlijk vind ik dat ze hiermee hoog inzetten, met flagship niveau, los van de verschillen in aantal cores, zijn de prestatie cores (2 stuks A76) in de Kirin 810 ook lager geklokt dan de concurrentie. Wat we wel kunnen stellen is dat dit echt wel stevige specs zijn voor een smartphone van 250,- euro.
Vloeistof koelsysteem
Met koelsystemen in desktop computers ben ik wel bekend, mede omdat je hier zelf dingen aan kunt veranderen, bij smartphones is dat iets minder. In de Honor 9X Pro zit een vloeistof koelsysteem, ofwel liquid cooled processor. Klinkt allemaal aardig, maar het blijft in dit geval passieve koeling, alleen de afvoer van de warmte wordt via een ander materiaal/medium verzorgt. Hier was ik nogal sceptisch over en moet eerlijk zeggen dat hier weinig aan veranderd is, al moet ik wel zeggen dat de smartphone niet een keer echt heet werd. Ik durf alleen niet te zeggen of dit nou komt door een vloeibaar koelsysteem, want zonder dieper in werking van dit soort systemen te duiken, het blijft passieve koeling in dit geval, dus ben je afhankelijk hoe uiteindelijk de behuizing de warmte verdeeld afgeeft aan de buitenlucht. Of het nou door het geavanceerde systeem komt of door een goed ontwerp en een iets lager geklokte processor is niet heel belangrijk voor de consument, hij blijft koel zelfs als je de smartphone vol in de zon gebruikt.
48MP ultra heldere drievoudige camera
Aan de achterzijde zitten drie camera’s, één met 48 megapixels, een 8 megapixel camera met groothoeklens en een 2 megapixel welke diepte camera. Aan de voorzijde vind je een 16 megapixel selfie camera, die verborgen zit in de behuizing, deze schuift uit de behuizing zodra je er gebruik van wilt maken. Moet er wel bij zeggen dat ik niet een (hobby) fotograaf ben, maar ik waardeer wel een goede camera in mijn smartphone.
De 48MP camera, deze heeft in principe 5 functies waarmee je foto’s kunt schieten. De standaard 48MP functie (4:3 verhouding) aan de achterzijde maakt uit de doos al zeer mooie foto’s. Uiteraard kun je softwarematig nog filters toepassen enzo maar daar waag ik me nu niet aan. Dan is er andere functie 48MP AI Ultra Clarity, welke geweldige foto’s maakt. Het werkt wel anders dan je gewend bent, namelijk wanneer je in deze functie de sluiter knop aanraakt, start er een timer welke afloopt van 6 naar 0 seconden. Gedurende deze tijd zul je je camera dus in dezelfde houding moeten houden voor een heel scherpe foto. Persoonlijk vind ik dit echt een geweldige optie, maar moet wel zorgen dat je de smartphone redelijk stil kan houden (statief of gewoon neerzetten en vasthouden tegelijk). Optie drie maakt foto’s met 12MP, welke ik voor de meeste situaties zou gebruiken. Deze smelt als het ware 4 pixels samen tot 1 (48/4=12) waardoor de foto’s in de meeste situaties mooier uit de verf komen. Als laatste zijn er nog 2 opties waar ik niet dieper op in ga, dit zijn de 9MP (1:1 verhouding) camera functie en 7MP volledig scherm functie. Hier wordt de normale camera voor gebruikt, alleen wordt er vooraf al een deel afgesneden om de 1:1 verhouding te verzorgen. Bij de laatste de andere functie wordt er ingezoomd tot je volledig scherm hebt. Wat voor alle camera's achterop nog geldt, is dat als je de camera app opent vanaf je home screen, de camera snel start, wat altijd prettig is als je snel iets wilt vastleggen.
De 8MP groothoeklens is leuk, maar dan vooral als je met een verjaardag een groepsfoto wilt maken, het mist detail om dit te gebruiken voor bijvoorbeeld landschappen.
De 16MP selfie camera heb ik niet uitbundig getest, maar wel even snel vergeleken met mijn Iphone X. Er zit veel meer detail in de foto’s van de Honor 9X Pro, hierop moeten jullie mij maar op geloven, want ik bespaar jullie de foto’s ^^. Wel heb ik de selfie camera veel geactiveerd om te bekijken hoe dat uitschuif mechanisme werkt, dat zou overigens vlot genoeg zijn voor mij om een selfie te schieten. Er zijn vast snellere alternatieven, maar hier heb ik me niet verder in verdiept.
Dual 3D Glass Gebogen Achterkant
Een gebogen glazen achterkant, tja eerlijk gezegd vind ik dit niet zo spannend. De achterzijde is aan de randen het glas gebogen, zoals dit bij het glas van de schermen van veel telefoons tegenwoordig is. Niet heel bijzonder in mijn ogen, maar ik zie dat premium momenteel aan het verschuiven is naar glossy glas, zodat draadloos laden mogelijk is. Zelf ben ik voorstander van een metalen achterzijde, mede omdat ik die plakkerige glossy feel niet zo lekker in mijn handen vind (al geeft dit wel vaak beter grip). De achterzijde is een eye catcher, maar als je dan toch voor glas kiest dan had draadloos laden wel echt een optie moeten zijn.
6,59” HONOR Full View Display
Deze feature probeert te laten geloven dat de gehele voorzijde van de smartphone scherm is. Dat is niet helemaal zo, maar toen ik de doos opende was het hoopgevend. De bezels aan de zijkanten zijn mijn inziens small genoeg, aan de bovenzijde is deze hetzelfde maar hebben ze ook nog de speaker voor het bellen ingebouwd. Er zit dus geen nodge, druppel of ouderwetse zwarte balk aanwezig, waar de selfie camera, sensoren en evt signalerings ledjes in zitten. De camera is zoals eerder uitgelegd en op de foto’s te zien is, weggewerkt in de behuizing en schuift uit wanneer je deze activeert. Aan de onderzijde is het een ander verhaal, daar is de zwarte balk ongeveer 2 keer zo breed als de zij en bovenkant. Waarschijnlijk hadden ze dit nodig om meer technieken in de telefoon te doen. Al met al ben zeer onder de indruk van hoe ze een ‘Full View Display’ hebben toegepast, vooral nogmaals als je bedenkt dat de smartphone maar 250,- euro kost. Zelf ben ik een Oled display gewend en prefereer ik boven een LCD IPS, maar dit is zeker geen rommel!
4000 mAh baterij voor de hele dag
Dan als laatste van de features waar Honor sterk op inzet, is de accu van wel 4000 mAh. Met als toevoeging dat ze softwarematig iets heel geavanceerds hebben bedacht waardoor je helemaal lang met je accu doet. Vind dat soort dingen altijd een beetje overdreven, elke smartphone maker beweert wel iets dergelijks. Wat wel prettig is, dat in combinatie met de zuinige Kirin 810 en een 1080p scherm (391 ppi), de accu inderdaad erg lang mee gaat. Persoonlijk vind ik 1080p nog net gaan, al prefereer ik wel een iets hogere ppi dan 391. Het biedt dus vooral voordelen in de accuduur, welke gemakkelijk een dag mee gaat. Tijdens het testen lukte dat al ruim, terwijl ik er dan echt uren mee heb zitten klooien achter elkaar. Aan het einde van een gewone dag had ik nog zo’n 60 tot 65% accu over, wat met mijn Iphone X meestal zo’n 25 tot 30% is. Extra pluspunt is dat je
Design
/m/478559/1JpoH42HpcZLmYuCyhQmS0hDmZnJ0ZRbkRqtpfww6t98nB5kIx?f=620xauto)
Over het design heb ik al eerder aangegeven dat het echt een eyecatcher is. Door het futuristische design van de X, die anders oplicht als je de smartphone heen en weer beweegt, valt de smartphone op en vragen mensen er naar. Heel veel verschillende mensen heb ik niet gezien de laatste tijd door de Covid-19 maatregelen. Persoonlijk zou ik voor de zwarte versie gegaan zijn, maar als je van paars en roze houd is dit zeker de versie voor jou!
Bereik en bellen
Over bereik kan ik alleen zeggen, dat ik nooit geen bereik heb gehad en dat het beter is dan van mijn Iphone X. Heb het getest met een Tele 2 abonnement, maar waar ik normaal altijd zeur als ik weer eens geen bereik had, was dit met deze smartphone niet het geval. Ik gaf over het algemeen Tele 2 hier de schuld van, bij deze bied ik meteen mijn excuus aan, ‘Tele 2 sorry het lag niet aan jullie’. Heel vaak tijdens het bellen, wordt aan de andere kant van de lijn gezegd dat ik slecht te verstaan ben met mijn Iphone (heb al een keer een nieuwe gehad), maar ook dit was niet het geval met de Honor 9X Pro. Of het bereik en kwaliteit van bellen heel erg goed is kan ik niet zeggen, maar vergeleken met mijn Iphone van 1000,- euro duurder is dit een heel grote vooruitgang. Ook hier weer alleen maar lof over de kwaliteit van de Honor 9X Pro.
Bouwkwaliteit en afwerking
Hier heb ik niet extreem veel vergelijkingsmateriaal van liggen, maar de smartphone voelt goed in de hand en alles is netjes en strak afgewerkt. Alleen de volume knop(jes) is niet perfect, hier zit een beetje speling in en wiebel. Deels snap ik het wel, want het is 1 fysieke knop met boven en onder een functie. De uitschuif camera, daar had ik mijn twijfels over, maar ook die afwerking ziet er goed uit, geen op of aanmerkingen hierover.
Wat ik ook prettig vond was dat er een case meegeleverd werd, weliswaar een tpu variant waar ik zelf niet voor zou kiezen, maar het is zo in ieder geval een veilige start met je nieuwe smartphone. Kan je naderhand rustig op zoek naar een mooie aanbieding of speciale editie van de case die je wilt, plus je hebt deze dan achter de hand.
Stabiliteit, betrouwbaarheid en gebruiksgemak
:strip_exif()/m/478559/1JpqHX3JHwT4mDcDG2HT4BNCDR0PB1rQ71VHhd8Pn1kbHdPbQX?f=620xauto)
Tijdens mijn test heb ik geen rare dingen meegemaakt met het besturingssysteem. Heb wel vaak gehoord dat mensen de UI van EMUI niet prettig vinden, maar ook daar kan ik weinig over zeggen want het was voor mij helemaal wennen, na ruim 6 jaar geen android meer gebruikt te hebben. Vond het allemaal soepel werken en verder niet heel onduidelijk, wat mij betreft een prima besturingssysteem. Wat mij wel opviel is dat de laatste beveiligingspatch van 1 november 2019 was, wat ik op gebied van betrouwbaarheid niet echt een prettig idee vind.
De Honor 9X Pro heeft geen face unlock, tevens denk ik dat frontcamera hiervoor te langzaam omhoog komt om prettig te werken. Dit kon ik dus niet testen met eventueel een foto van mezelf voor de camera te houden. Zoals eerder opgemerkt werkt de vingerafdrukscanner goed en snel. Het was in ieder geval niet mogelijk om het met de duim van me andere hand te unlocken, zonder deze in te stellen.
EMUI werkt tevens op Android 9, daar er al een tijdje Android 10 uit is. Ik heb geen idee of er een update naar Android 10 komt, heb het niet verder uitgezocht maar verwacht het voorlopig niet.
Apps download je in principe vanuit de Huawei AppGallery, wat onderdeel is van Huawei Services. Door het ontbreken van de Google Play Store, zul je via deze app winkel je apps moeten downloaden. Op zich niets mis mee, alleen is deze app winkel lang niet zo goed gevuld als de Play Store van Google. Ook hier is niets mis mee, maar zelf zit ik bij de ABN en hier is geen app voor beschikbaar via de officiële kanalen. Hierdoor zul je via andere, op zich betrouwbaar lijkende wegen, aan dit soort apps moeten komen. Zelf waag ik mij hier niet aan en heb dit dus ook niet geprobeerd met een bankieren app. Wel heb ik even getest met Spotify en Twitter, deze apps had ik gedownload via APKPure. Dit is een app en website waar je .apk bestanden kunt downloaden om zo apps te installeren. Het werkt prima maar om nou vertrouwde gegevens hier in te zetten, ik weet het niet, ik zou het in ieder geval nooit iemand aanraden om te doen. Wil je gebruik maken van apps waar je betaalgegevens of prive gegevens in gaat zetten, welke je niet via de officiële kanalen kan downloaden, dan moet je niet de Honor 9X Pro hebben. Dit is wat mij betreft zeker een punt waardoor ik een smartphone als deze niet zou aanraden aan bijvoorbeeld mijn ouders of vriendin, die zelf niets met software of smartphone hebben. Voor degene waar het ‘gewoon moet werken’ is dit dus geen optie.
De Honor 9X Pro is een smartphone met geweldige specs, hij werkt soepel, maakt mooie foto's en de accu gaat zeer lang mee. Vind je het leuk om een beetje de tweaker uit te hangen, via de niet officiele wegen je apps binnen te halen en of maak je geen gebruik van Google Services, zoals de Gmail app of Play store, dan zou ik zeker voor deze smartphone gaan. Wil je iets meer betrouwbaarheid en liever het gemak van een (relatief) veilige app winkel, dan zou ik dit model overslaan.
Bedankt
Tweakers bedankt voor de mogelijkheid om dit product te testen en hier een review over te schrijven. Het was echt heel leuk, wel veel meer werk dan ik had verwacht. Al komt dat mede door de gave reviews die ik hier vaker lees met een mooie opmaak en goed geschreven teksten. Ik hoop dat degene die twijfelt over dit product door deze review meer zicht heeft gekregen op wat je kunt verwachten.
Foto's