Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Zilver) Review

13 april 2020, laatste update op 13 april 2020, 4.682 views Rapporteer

De Bose NC700 heb ik gekocht voor zijn beloofde "True" Multipoint Bluetooth capaciteiten, superieure microfoon voor gesprekken en hoge mate van Noise canceling. Ideaal voor voice conferencing.

Met de laatste firmware 1.3.1 is true multipoint een leugen. Zelfs tussen mobiele devices (bijv twee telefoons)

Wacht op de NC700 UC

Pluspunten

• Noise Canceling
  • Opberg Etui
  • Voice voor telefoon gesprekken
  • Vrij stevig ondanks rank model

Minpunten

• True Multipoint Bluetooth
  • Afstersales support Bose
  • App functie op telefoon is zeer beperkt

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb bij het zoeken naar een Noise canceling headset lang gezocht en meerdere opties overwogen. Uiteindelijk was mijn shortlist:
  • Plantronics Voyager 8200 UC
  • Sony WH1000XM3
  • Bose NC 700
Mijn redenen en selectie criteria waren: Unified Communications (Ik bel waanzinnig veel, zowel via mobiel als via cisco softphone en ms-teams op mijn laptop). Ik heb daarbij volstrekt geen zin in moeilijk doen met switchen tussen devices. Bovendien moest het echt een noise canceling headset zijn vanwege het vaak werken in kantoortuinen.

Na veel dubben heb ik uiteindelijk gekozen voor de Bose NC 700. Dit om een aantal cruciale punten:
De voorkeur lag bij de Sony en de Bose, omdat deze op het moment van kopen bovenaan de lijsten stonden als het om noise canceling gaat. En nogsteeds zijn er (volgens mij geen betere op de markt. Het doet écht wat het belooft: rumoer wordt enorm gedempt.)

Veel reviews die ik heb gelezen wezen er echter op dat na verloop van tijd de scharnieren van de oorschelpen bij de Sony nog wel een tot gekraak zouden verworden. Door de wijze waarop de oorschelpen van de bose zijn verbonden kreeg ik de indruk dat het daarbij wellicht wat beter zou blijven en daar wijzen de resultaten tot op heden wel op.

Een ander belangrijk element is Voice. Als iets me mateloos irriteert, dan zijn het wel gesprekken waar je de ander onduidelijk hoort of waar de achtergrond van lijkt of je naar iemand in een kinder-opvang zit te luisteren. Ik kan er dan al snel geen soep meer van kopen. Ook wat dat betreft helemaal prima. De ander verstaat jou prima (mij wordt bijna nooit gevraagd iets te herhalen) en de ander is ook prima te verstaan. Alleen wanneer de verbinding tijdens een video-call te wensen over laat hapert het, maar daar kan een headset ook niets aan veranderen.

Tot zover 2 hele grote punten gescored voor de Bose...

En dan het gebruiksgemak: Maakt multipoint Bluetooth zijn naam waar? Natuurlijk zijn er meer apparaten die meerdere devices kunnen koppelen, de Sony kan dat immers ook. Het grote ding, waarmee Bose haar versie mee promoot is dat deze *true* multipoint is. Je kan niet alleen tegelijk 2 devices koppelen, maar veel belangrijker, ze kunnen beidden gelijktijdig als muziek én voice apparaat gekoppeld worden.

Wat de reclame echter niet zegt (en daar zit voor mij het grote pijnpunt) is dat de NC700 een heel groot gebrek heft: die 2 apparaten moeten officeel beidden een *mobile* device zijn. En grote verrassing: een laptop valt dus voor Bose duidelijk niet onder de mobile devices!
Met andere woorden: Koppelen aan je telefoon en je laptop in de hoop dat je zonder geklier kan schakelen tussen gesprekken op het ene of het andere apparat word je snel door de neus geboord. zeker nu ik de laatste maanden dat nog meer dan anders moet doen valt me op wat een pijnlijk teleurstellende ervaring is:

Of het nou mijn iPad met Laptop is, of mijn Android telefoon, of de laptop eerst gekoppeld is of eerst toch het mobieltje, het maakt geen moer uit. Binnen enkele minuten begint het geluid te hakkelen en te stotteren tot je van pure ellende de Bluetooth op het ongebruikte apparaat maar uitzet. Dus jammer maar helaas, vanaf dat moment ben je alleen nog maar bezig om de headset over te schakelen van de een naar de ander en weer terug. Bloed irritant en de ruwe €300 die dat ding gekost heeft (via Amazon.de) is je dan echt het geld volstrekt niet meer waard.

En ik ben duidelijk niet de enige. Ook op het consumer forum van Bose wordt er steen en been over geklaagd. Met name na de firmware upgrade van November 2019, waarbij de software versie 1.3.1 is vrijgegeven, wordt functionaliteit en stabiliteit van de headset compleet afgebrand.

Inmiddels heb ik het voor elkaar gekregen om via een omweg de firmware te downgraden naar de door sommigen meest stabiel geachte firmware versie 1.1.4 (https://github.com/bosefirmware/ced) dus ik heb nog een beetje hoop dat we nog ergens komen, maar downgraden wordt officieel niet door Bose ondersteund dus...

En dat is dan ook meteen mijn negatieve beoordeling van de aftersales support met Bose. You are on your own. De support gaat ongeveer zo ver als "reset je bluetooth op je telefoon en koppel opnieuw", maar ook nu, bijna een half jaar na dato wordt er he-le-maal niets gecommuniceerd over een mogelijk nieuwe firware die die narigheid eindelijk oplost. Sommige posters daar hebben contact gehad met support zelf en hebben de uitspraak weten ontfutselen dat een gewone laptop ook niet wordt ondersteund. Fijne "True" Multipoint dus!

En mocht je nu denken: Mwah, als ik mijn iPad en mijn Android telefoon maar tegelijk kan koppelen... he-laas. Veel van de klachten over het hakkelende geluid krijg je ook dan! Dus van die support van alleen mobiele apparaten komt ook al niet veel terecht.

Bose begint daar nu ook achter te komen, en heeft (hoe verrassend) een nieuwe NC700 uitgebracht: De NC700 UC waarvan wordt gezegd dat deze identiek is aan de NC700, maar dan met een pre-paired Bose USB Link Bloetooth module... Er wordt alleen zolang de voorraad normale 700's strekt niet al te veel ruchtbaarheid aan gegeven. Ik vrees dus dat het nieuwe apparaat toch nét even anders is en dat je er niet van uit kan gaan dat je zo'n usb plugje voor je huidige NC700 nog los zult kunnen krijgen.

Alles bij elkaar ben ik helaas erg teleurgesteld in de headset. Ik kan nog overwegen om als hij ook in Nederland beschikbaar de UC te kopen, maar om eerlijk te zijn vind ik eigenlijk niet dat Bose hier een tweede kans verdient. Misschien dan toch maar overstappen op de Sony WH1000X4, als deze op de markt komt.

Heb jij ook een Bose Noise Cancelling Headphones 700 (Zilver)?

Bijzonder dat je het probleem met de multipoint ervaart. Ik zou bijna denken dat je een maandagmorgen model hebt.
Ik heb dezelfde headset + nieuwste firmware en heb meerdere apparaten gekoppeld staan, waaronder een vaste desktop met een bluetooth dongle. PC en mobiel kunnen tegelijk verbonden zijn. Ik heb op m'n telefoon en desktop Teams draaien. Afhankelijk waar ik opneem, daar verbindt de Bose zich mee voor spraak.
En welke firmware versie gebruik je? De 1.3.1, of een eerdere. Ik ben wel benieuwd, want als het een oudere is, zou me dat wellicht een idee geven welke kant ik op moet denken.
Ik heb 1.3.1, maar inderdaad met een losse bluetooth dongel
Interessant... welke dongle heb jij in gebruik?
Een merkloos ding met bluetooth 4.1. Geloof dat het een tientje was bij Bol.com of DataIO.
Welke Bluetooth versie heeft de desktop?
Het multipoint gedeelte heb ik soms ook last van, maar met specifieke apparaten waarbij een herstart van de koptelefoon het soms oplost.

Mijn Surface en Nokia tegelijktijd geeft geen problemen, maar als mijn pc via usb dongle gekoppeld is, werkt het vrijwel nooit zonder hakkelend geluid.
Er zijn idd wat vage geruchten dat een losse usb bleutooth dongel het probleem zou kunnen oplossen.

Misschien is dat het overwegen waard. Probleem is alleen dan de juiste te kiezen. Mocht je suggesties hebben, dan hoor ik het graag.

Nadeel is dat ik op mijn laptop maar heel weinig USB poorten heb, dus de onboard bt functionaliteit had wel mijn voorkeur gehad...
Volkomen terecht dat de ingebouwde Bluetooth gewoon mag werken naar verwachting. Heb zelf echt het idee dat de problemen in de software zitten,, zoals je al aangeeft met de firmware. Dit omdat de QC 35 II het probleem ook pas later in zijn levensloop kreeg. Ik gebruik merkloze bluetooth sticks, geen idee ook waar ik die ooit vandaag heb getoverd.

Wellicht dat het kan helpen de volgorde van te verbonden apparaten te wijzigen. Vreemde problemen hebben soms vreemde oplossingen :)
Nu ik weer een ochtendje heb gewerkt op een 1.1.4 firmware, krijg is de indruk dat dat inderdaad beter werkt (met de ingebouwde BT). 't is het nog niet helemaal, maar het lijkt tot nu toe wel een stuk werkbaarder.

Volgorde in koppelen (ook na een reset to factory van de headset) heeft mij iig totaal niet geholpen.

Kun je misschien het het VID_****&PID_****REV_**** nummer achterhalen binnen device manager?
(device properties->Details -> Property=Hardware Ids)

Bij mij is dat bijvoorbeeld de VID_8087&PID_0A2B&REV_0010, een Intel Wireless Bluetooth adapter welke gerelateerd is aan de Intel WiFi Link 8265 Card (802.11ac + BT 4.2)
Hier dezelfde ervaring.
Na wat googlen en proberen erachter gekomen dat de headset probleemloos werkt met Bluetooth 5.(met 4.2 kon ik niet eens Teamen of Skypen)
Helaas zijn hier nog geen merk dongles van verkrijgbaar.
Twee weken terug deze headphone gekocht. Zelfde problemen met multipoint audio bij elke willekeurige combi van mijn (allen minder oud dan 2 jaar) Sony tv, iPad, Xperia telefoon. Voor de vergelijking ook een Bose QC 35ii gekocht. Uiteindelijk de Bose 700 geretourneerd.

Tussen deze twee: noice canceling vrijwel gelijk, bel kwaliteit van 700 is superieur en heeft usb c. Verder werkt de QC35ii gewoon probleemloos zonder gedoe, incl. multipoint. Dus deze gebruik ik nu met veel plezier.

Als ik zo de fora lees, zou ik vooral niet hopen op support dan wel firmware fixes vanuit Bose, lijkt een drama. Laatste firmware update is zelfs geblocked omdat deze bricks veroorzaakte.
Ondertussen is firmware versie 1.5.1 en 1.7.0 uit =>
(https://community.bose.com/t5/Around-On-Ear-Headphones/Noise-Cancelling-700-Firmware-Update-1-7-0-September-14th-2020/m-p/546521#M69089)

Iemand ervaring hiermee of bovenvermelde problemen opgelost zijn?
Ondertussen iemand enig idee of en wanneer de NC700 UC uitkomt? En waar deze vervolgens te koop zou zijn?

Kan hem tot op heden alleen vinden via pro bose en niet via de consumer verkopers...
Ik vind de UC intussen gewoon op de site van Bose. Bestellen lijkt daar ook als particulier te lukken: https://www.bosebelgium.b...es_700_conferencing_black

Het lijkt wel goedkoper om elders de gewone NC700 te kopen (prijzen op pricewatch liggen een stuk lager dan bij Bose zelf), en dan de Bose dongle apart te bestellen bij Bose: https://www.bosebelgium.b...tml#v=bose_usb_link_black
Dat lijkt dezelfde Bluetooth module als die bij de NC700 UC zit. De prijs (€50), komt ook overeen met het prijsverschil tussen de NC700 en NC700 UC bij Bose. Mogelijk dus ook een oplossing voor wie de NC700 reeds heeft.