HP Envy x360 13-ar0150nd Review

13 april 2020, laatste update op 12 juni 2020, 553 views Rapporteer
Product gekocht 0

Mooie elegante laptop.

Werkt goed met Ubuntu 19.10 (wordt helaas alleen met Windows geleverd), maar begin 2020 (nog) niet out-of-the-box met veel andere Linux distro's (zie uitgebreidere omschrijving).

Produceert wel veel warmte bij zware inspanning en koelt dan matig. Geen aanwezige displayport adaptor, alleen USB-C.

Pluspunten

• werkt out of the box met ubuntu 19.10
  • mooi design
  • dubbelgevouwen als tablet te gebruiken

Minpunten

• geen displayport adaptor aanwezig of meegeleverd
  • nog niet door alle linux-distro's ondersteund
  • produceert erg veel warmte bij inspanning, kan die niet heel goed kwijt

3 van 5 sterren (Voldoende)
De laptop heeft een mooi design. In tegenstelling tot de specificaties aangeven (hier en bij de fabrikant) heeft de laptop geen Displayport aansluiting. Hiervoor moet een aparte USB-C -> Displayport (en/of HDMI) adaptor worden aangeschaft, dat werkt vervolgens overigens wel prima.

Omdat er nog weinig over te vinden is online wilde ik mijn ervaringen als Linuxgebruiker hier graag delen.

Het installeren van Debian 10.2, LinuxMint 19.3 en LMDE 4 (LinuxMint Debian Edition) ging helaas niet zonder veel gedoe. Gelukkig bood Ubuntu 19.10 uitkomst en werkt alles daar 'out-of-the-box': dat geldt tenminste voor touchscreen, audio, microfoon, webcam, wifi, bluetooth, touchpad. Ik heb nog geen functies gevonden die niet werken, hoewel ik de fingerprint-scanner nog niet heb geprobeerd.

Ik vermoed dat nieuwe versies van Linux distributies ook betere ondersteuning voor deze hardware hebben, net als Ubuntu 19.10, maar op dit moment zou ik een gebruiker die een systeem wil 'dat gewoon werkt' aanbevelen voor Ubuntu te kiezen.

De laptop produceert wel veel warmte bij zwaardere toepassingen, en omdat het zo'n mooi dun model is koelt het niet zo goed/snel af (de inlaat van de airflow zit bijna plat op de ondergrond)

Heb jij ook een HP Envy x360 13-ar0150nd?

Ik heb deze en de duurdere variant gehad, beide gerouteerneerd omdat de fans continu aan het blazen waren. Hoe zit dat bij jouw exemplaar met Linux?

Die fan bleef nauwelijks stil, iets waar ik me heel erg aan irriteer. Even browser opstarten en het begon al :P
Dat is helaas wel herkenbaar, hier begint 'ie ook al vrij snel te blazen. De CPU temp zit snel rond de 70 C waarop de fans behoorlijk tekeer gaan en dat hoor je.
In het begin had ik ook last van de fans, heb een aantal drivers en bios update gedaan(van de hp site). Sindsdien geen last meer gehad. Misschien een idee?
Op de HP website lijken er geen BIOS updates beschikbaar voor deze laptop.

Of zoek ik verkeerd?
Hé heren,

Dat is typisch want mijn Envy (dezelfde dus) heeft maar zeer zelden de fan aan staan. Nu draai ik wel Windows 10 en meestal een tiental Chrome-tabs open staan met MS-teams, ik denk niet dat dat een zeer zware belasting is. Kan ook zijn dat er voor Linux andere drivers vereist zijn.
Een externe monitor via USB-C zorgt er hier helaas al snel voor dat hij flink begint te blazen.

Ook een fullscreen jitsi-sessie, zelfs zonder extern scherm, voert de interne temperaturen al behoorlijk op. Jammer. Qua design is het een mooi apparaat, maar als Linux gebruiker zou ik 'm met de kennis van nu om deze reden toch niet meer aanbevelen.