€ 399,- bij Amazon.nl Marketplace

Huawei P40 Pro Zwart Review

12 april 2020, laatste update op 12 april 2020, 2.758 views Rapporteer
Testpanel +2

TL;DR; Beste cameraphone tot nu toe.
Mooi scherm, de cutout voor de frontcamera is wat groot, maar kan in de bovenbalk verborgen worden.

Geen google play services is wel de grote olifant in de kamer...

Pluspunten

• Goede build
  • Veelzijdige camera setup
  • Snelle en veilige face unlock
  • 40W supersnel laden
  • Mooi scherm (OLED, 90Hz)
  • Superslowmo 7680 fps
  • 4k 60 fps filmen
  • Draadloos laden

Minpunten

• Geen google diensten / play store
  • Vingerafdruk scanner zit wat hoog
  • Geen macro mode meer
  • Geen stereo speakers
  • Geen 3,5 mm uitgang

Als een van de gelukkigen mocht ik van Tweakers en Huawei een review doen. Deze review is dan ook gebaseerd op het toestel en de versie die ik gekregen heb.

Alle foto's en filmpjes komen rechtstreeks van het toestel, niet nabewerkt, enkel bijgesneden, tenzij anders vermeld.

De combinatie van Kirin 990 en 90 Hz scherm geeft een zeer vlot werkend toestel. Ook de vingerafdruk scanner en face unlock zijn lekker snel.

Featureset

Wat zat er in het doosje?
  • P40 Pro 256GB Black
  • 40W Supercharger oplader
  • USB-A naar USB-C kabel
  • USB-C in-ear koptelefoontjes
  • Sim ejector
Gemaakt met de P30 Pro

Alle P40 Pro toestellen worden geleverd met 8 GB werkgeheugen en kunnen of een 2e sim of een extra opslag gebruiken, ook een e-sim behoord tot de mogelijkheden.
Opslag is er in twee varianten: 128 GB of 256 GB, UFS 3.0

Bereik

WiFi: Geen issue, zelfde als alle andere toestellen.
4G: Prima, ter plaatse is de upload hoger dan de download, en veel andere plaatsen kan ik nu niet bezoeken.
5G: Ondersteund, maar nog geen netwerk voor beschikbaar.

Accuduur

De P40 Pro is uitgerust met een 4200 mAh batterij, die in combinatie met de batterijmanagement zeer goede duur geeft. Het lijkt erop dat verbruik en duur gelijk is aan de P30 Pro, waar ik met licht gebruik 2 tot 3 dagen haal.
Na een dag flink testen zit ik op 47% en dan geeft de telefoon aan nog 7u43 te kunnen doen in prestatiemodus.

Met de bijgeleverde lader ( 40 Watt supercharger ) gaat opladen idioot snel, je ziet het batterij percentage oplopen. Met een goed half uurtje laden zit je al snel weer over de 80%

Draadloos laden kan ook, tot 27 Watt zelfs.

Reverse draadloos opladen kan ook, voor andere telefoons of bluetooth oortjes e.d.

Gebruiksgemak

Over EMUI 10 zijn al veel artikels verschenen. Het lijkt wat op ios met het applicatie overzicht, er is standaard geen app-drawer zoals bij stock Android (maar dat is wel aan te zetten)

Er zijn wat handige en leuke trucjes. Bijvoorbeeld een screenshot nemen? Met je knokkels op het scherm dubbel tikken. Freeform screenshot? Trek een vorm met een knokkel.

Er is ook een speciaal multitask menu. Sleep vanaf een zijkant een stukje, en wacht dan even, dan krijg je een popup menu. Apps die je van daaruit opent kunnen floaten over andere apps, of met 2 tegelijk split-screen draaien.

Scherm

Bijna heel de voorkant is scherm, behalve een flinke inkeping voor de frontcamera, ir en tof sensor. Met 2640 bij 1200 beeldpunten is het niet het scherm met de hoogste dichtheid, en met 90 Hz ook niet het snelste scherm, maar de P40 Pro doet deze wel beide tegelijk, zonder teveel batterijverbruik.

Vergelijken met de de P30 Pro, die 60 Hz OLED heeft, valt vooral bij scroll bewegingen op dat de P40 Pro wat soepeler beweegt.

De inkeping is vrij fors, maar bij video playback heb je er geen last van. Ook bij fullscreen landscape spelletjes meestal niet omdat daar vaak je duim overheen zit voor de bediening. Je kunt de inkeping omgeving ook zwart maken via een instelling, dan valt deze veel minder op.

Camera's

De P serie van Huawei staat voor Photography, iets dat ze al sinds de P10 volhouden door als een van de eerste meerdere camera's toe te voegen. Bij de P40 zitten er een hele serie op. Natuurlijk is er een frontcamera, en op de achterkant hebben we een groothoek, normale en telelens. Beide kanten hebben ook een ToF sensor waarmee diepte wordt gemeten, deze wordt gebruikt voor bokeh effecten en focussing.

Verder hebben nu meer camera's de ondersteuning voor nachtmodus, en is de main camera zelfs nu degene met de grootste sensor in een smartphone. Dit gecombineerd met het RYYB filter, wat voor 40% meer licht zou zorgen, geeft spectaculaire resultaten in het donker. Plaatsen waar je met je ogen niks meer ziet kun je nu toch een foto maken, vaak zelfs zonder de night mode te gebruiken.

Bij iets minder extreme omstandigheden zien de foto's er een stuk beter uit natuurlijk:

Ook de time-lapse functie werkt nu in 4k ipv 720p, en de slowmotion opnames kunnen nu maar liefst met 7680 beelden per seconden worden opgenomen (in 720p)

Tot 960 fps kan in 1080p.
Video
Bij de P40 Pro is er nu ook wat meer aandacht voor de video kant geweest, en wordt nu zowel front als back 4k met 60 fps ondersteund en ook de focus snelheid is verbeterd:

En als je graag zoomed, de P40Pro heeft audio zoom:
Front
Front camera, elke smartphone moet er een hebben. De P40 Pro heeft er een met 32 megapixels. Voor de fans van selfies, de portret modus is verbeterd door de extra diepte sensor.
Groothoek
Helaas iets minder groothoek dan normaal, maar wel 40 mp, waar in de standaard modus 4 pixels gecombineerd worden, er blijft dus 10 mp over. Dit is ook de standaard film lens, en nu ook met low-light en nachtmodus ondersteuning.
Normaal
50 mp, waar in de standaard modus 4 pixels gecombineerd worden, er blijft dus 12,5 mp over.
Tele
5x zoom, ongeveer 125 mm equivalent, 12 mp

Met deze drie camera's heb je dus een veelzijdig camera systeem in je broekzak/handtas/...

Van boven naar beneden, ultra wide, wide en 5x:

Design

Heel persoonlijk natuurlijk, maar ik vindt het scherm met zijn vier aflopende gebogen kanten heel mooi.
Het camera eiland is vrij groot, wat niet veel anders kan met zoveel camera's.
De inkeping in het scherm ben ik geen fan van. De werking van face-unlock wel, maar ik zou liever zien dat deze technieken van achter het scherm kunnen werken, zoals de vingerafdruk scanner.

Bouwkwaliteit & afwerking

Op de bouwkwaliteit zijn volgens mij geen opmerkingen te maken. Toestel voelt solide, geen rare naden of plekken te vinden. Ik denk dat de zilver/wit matte versie minder vingerafdrukken laat zien dan de zwarte, maar dat heb ik niet zelf kunnen testen, op mijn zwarte uitvoering is de glimmende achterkant een echte vlekken magneet.

Ook de P40 Pro is IP68 gecertificeerd, je mag er dan wel niet mee zwemmen, maar een flinke regenbui of een val in de afwasbak zou geen probleem mogen zijn.

Er zit, net als bij de P30 Pro, een mono speaker onderaan, deze wordt voor alles gebruikt behalve het bellen aan het oor, dit gaat via trillingen in het scherm. De mono speaker klinkt niet slecht, maar is wel heel makkelijk te blokkeren met je vinger(s), en bij in landscape gebruik is het duidelijk dat het geluid van één kant komt.

Stabiliteit en betrouwbaarheid

Geen issues te melden, geen rare glitches of crashes.

De vingerafdruk scanner werkt weer wat vlotter en betrouwbaarder dan de versie die in de P30 Pro zat. De face unlock maakt gebruik van infrarood en dieptesensor en is daardoor veiliger dan de alleen camera versie die de P30 heeft.

Beeldkwaliteit opname

Techniek staat natuurlijk niet stil, de P40 Pro heeft niet alleen een grotere sensor, met iets meer megapixels, maar gebruikt ook info van de andere camera's.

Vergelijking met de P30Pro (foto's niet bewerkt, linker foto is 25%, rechts is 100%)

De nieuwe AI functies voor verwijderen personen, reflecties in glas en automatisch selecteren van de beste foto uit een serie (golden snap) heb ik nog niet kunnen testen, deze komen nog in een update.

Als je overdag filmt of foto's maakt is de kwaliteit echt heel goed, de meeste mensen gaan het verschil niet zien tussen een P40 Pro foto of een foto van een spiegelreflex. Ik heb zelf een vrij aardige spiegelreflex met lenzen. Als ik die meesleep heb ik al een aparte rugzak nodig en zit al snel aan +4 kg. Ik merk al sinds ik de P30 Pro heb dat ik voor de normale kiekjes al een tijd prima kan volstaan met de gsm, die ik toch altijd al mee neem, de P40 Pro is weer een stukje beter.

Foto's bij minder goede lichtomstandigheden zijn een ander verhaal. Als er wat licht aanwezig is kun je nog hele nette foto's maken, waar andere camera's al een bak ruis geven.
Echt in het pikdonker kun je nog steeds foto's maken, waarbij de P40 Pro meer ziet dan je met je eigen ogen kunt zien. Daar is dan echter de kwaliteit wel veel minder, maar beter iets dan niets.
Ik zelf vindt meestal de foto's van de normale mode beter dan die van de nachtmode.

Bij gebruik van de tele lens zie je dat deze wat minder pixels heeft, er worden geen pixels gecombineerd zoals met de normale en breed hoek lens. Toch is daar het beeld uitstekend van, niet alleen bij de 5x stand, maar ook 10x gaat nog redelijk, maar deze stand is al digitaal ingezoomd. Alles meer dan 10x wordt al heel snel duidelijk minder, 50x zoom is een gimmick, maar je kunt wel zien wat voor soort vogel het is. Een zwarte, da's duidelijk.

Prijs

Als uitzondering op de regel is de P40 Pro iets minder duur dan de vorige jaar uitgebrachte P30 Pro, en blijft onder de 1000 euro grens. Voor dat geld krijg je een zeer complete smartphone, die iets goedkoper is dan de flagships van andere leveranciers. Helaas, de flagships van 600 euro zijn verleden tijd.

Huawei Mobile Services

Door de problemen die Huawei ondervindt door het handelsverbod met/van de Verenigde Staten mag Huawei geen nieuwe toestellen uitbrengen met Google (Play) Services. Dat heeft nogal wat gevolgen, zoals geen play store, geen google apps als youtube, maar ook veel andere apps die afhankelijk zijn van de play services.
AppGallery
Huawei heeft een eigen appstore, de AppGallery, maar daar staat wel al veel in, maar natuurlijk (nog) lang niet alles. Apps uit de AppGallery installeren werkt net zoals vanuit de Play store.
PhoneClone
Ik kon op zeer makkelijk wijze bijna alles overzetten van de vorige telefoon (P30 Pro) met de PhoneClone apps op beide toestellen. Gebruik is zeer simpel, installeer de app, druk op de nieuwe telefoon op de knop Nieuw en op het oude toestel op de knop Oud, verbindt de toestellen door de gegeven QR code te scannen, of mocht dat niet werken, verbind de wifi met de gegeven instellingen.
Alle data en de meeste apps weden keurig overgezet. De google apps zoals youtube en maps helaas niet. De facebook app kwam niet automatisch mee, maar facebook biedt daar zelf een apk download voor aan.
PhoneClone apps
Voor een aantal apps veranderd er niks en werken keurig, sommige apps klagen dat er geen (recente) versie van play services beschikbaar is, maar werken wel, en andere apps weigeren alle werking. Apps die klagen maar lijken te werken kunnen wel bepaalde functionaliteit missen, zoals notificaties, embedded google maps en in-app aankopen.

Klein overzichtje van een aantal apps die ik gebruik:

Werkt:
  • Facebook (via apk download)
  • Instagram (via phone clone)
  • Whatsapp (via phone clone, maar kan ook via apk)
  • ING bank app (via phone clone)
  • Keytrade bank app (via phone clone)
  • Stripmunk (via phone clone)
  • Flitsmeister (via phone clone)
  • Buienrader (via phone clone)
  • Snapseed (via phone clone)
  • Lightroom (via phone clone)
  • Stack (via phone clone)
  • DJI Mimo (via phone clone)
  • DJI GO 4 (via phone clone)
  • Lastpass (via phone clone)
  • 500px (via phone clone)
  • Waze (via phone clone)
  • NMBS (via phone clone)
Wat klaagt, maar wel werkt:
  • Ring deurbel app (via phone clone)
  • My Viking (via phone clone)
  • Teams (via phone clone)
  • De lijn (via phone clone)
  • Star Walk 2 (via phone clone)
Wat totaal niet wil werken:
  • Bank app van Beobank (via phone clone)
  • Payconiq backcontact (via phone clone)
  • Verisure (via phone clone)
Voor dingen waar geen apps voor zijn, of werken, kun je vaak wel via de browser aan de gang. Youtube werkt gewoon, inclusief 4k, maar bijvoorbeeld netflix totaal niet. Sites kun je wel als een soort app vastpinnen aan het startscherm.
Huawei apps
De Huawei browser doet verder gewoon wat die moet doen, met tabs, privemodus, nachtmodus en desktop modus. Op de html5test.com haalt deze 464 van de 555 punten. Je kunt sites vastzetten in startscherm browser of op het startscherm.

De Huawei music app is voor lokaal muziek afspelen en voor gebruik van het Huawei premium abonnement. Ik heb zelf geen abonnement, lokale mp3's afspelen is ieder geval prima.
Appstores
Er zijn natuurlijk nog meer appstores, zoals apkpure, apkmirror enz. Ik heb bijvoorbeeld de netflix app via apkpure geïnstalleerd, dat werkt prima. Let echter wel op, niet alle appstores en niet alle apk's zijn zomaar te vertrouwen, je zou makkelijk een geïnfecteerde apk kunnen binnenhalen.

Erg fijn toestel. De Kirin 990 is zeer snel, en met 5G ondersteuning is het toestel klaar voor de toekomst. Camera systeem het beste wat je nu kan vinden op een smartphone, maar de grootste olifant in de kamer blijft het verhaal rond de google play services. Als de AppGallery flink blijft uitbreiden wordt dat steeds minder een probleem, maar als Huawei dit toestel met Google services had kunnen uitbrengen was het een absolute aanrader, nu zit er toch nog flink wat uitzoekwerk in, en er zijn apps die totaal niet werken.

Er schijnen inmiddels wel wat "hacks" te zijn om toch de Google diensten op een P40 Pro te krijgen, ik heb deze echter nog niet geprobeerd.

Volgen?
instagram website

Heb jij ook een Huawei P40 Pro Zwart?

Interessant.
Deze telefoon had ik direct gekocht mist geen gezeur met de Google apps & diensten.
Ik ben vooral geïnteresseerd in de camera + scherm. Endl dat is bij deze telefoon top. Maar precies wat jij zegt; grootste struikelblok is de moeilijkheid mbt Google.
Is er trouwens ook een beperking mbt updates van Google? Ik bedoel loopt hij wel gewoon mee naar de volgende Android versie (11)?
Android is open source, dus dat denk ik wel. Mijn p30pro kwam met 9 en heeft ondanks de boycot 10 gekregen (met Google services)
Bij mij op de P40 Pro werkt de rabobank en ING app allebei prima. Via Aptoide
Interessant. Kun je een paar kleurrijke full res foto's delen?
Ja, zal er straks een paar van wat tulpen opzetten. Veel meer lokaties kan ik nu niet doen ivm lockdown.
Fijne review, dank!
Ik zie dat je het toestel icm de GT gebruikt: hoe werkt dit, krijg je de gegevens in Strava, of maak je hier geen gebruik van?
Ik gebruik de eigen huawei health app, ik heb geen strava. Ik ben ook niet echt een die-hard sporter.
Waar ik even benieuwd naar ben, lukt het installeren van Google Play Store via bijvoorbeeld opengapps.org wel? :) Ik zie daar niets in de review erover terug.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 00:56]

Leuke review. Fijn dat de ING app werkt!
Mooi en duidelijke review! Wel grappig dat je 'm kan vergelijken met P30 pro :D