€ 299,- bij Azerty

Ubiquiti UniFi Dream Machine (EU-model) Review

9 april 2020, laatste update op 9 april 2020, 1.602 views Rapporteer

De overstap was even wennen, maar het is een stap die ik eerder had moeten doen. Al maakt de UDM een aantal zaken makkelijk doordat het meerdere functies heeft.

Pluspunten

• Uiterlijk
  • Mogelijkheden
  • Draait binnen 5 minuten
  • Prijs voor wat je krijgt
  • USG, Switch en AP in 1 apparaat

Minpunten

• Steile leercurve voor de software(maar wel een leuke)
  • Je wil meer Unifi

Tja dan heb je een goed werkend systeem in huis van Ubiquiti uit de AmpliFi serie. 3 routers bedraad door het huis. Overal goede WiFi dekking in en om het huis.
Maar toch jeukt het om de stap naar een Unifi systeem te maken. Meer mogelijkheden om in te stellen is de grootste reden voor mij. Waar ik dan tegenaan liep was om alleen de router te vervangen was ik eigenlijk 3 apparaten nodig: USG, switch en AP, maar toen kwam de Ubiquiti Dream Machine(UDM) op de markt. Dit maakte het voor mij een stuk aantrekkelijker om over te stappen en om het er thuis door te krijgen. Eerst een paar maanden afgewacht om wat reviews te lezen en kijken.
Nu met het vele thuiswerken een extra excuus erbij om verbetering door te voeren. AmpliFi eruit en Unifi erin.
Begonnen met alleen de UDM, ook om te kijken hoe goed de WiFi dan zou zijn.
Prima dekking op de benedenverdieping en 1e verdieping. Maar niet op zolder. Daar nog even een AmpliFi aan de praat gehouden zodat we daar konden werken. Toch maar snel besloten dat daar ook een Unifi AP moest komen en dus een AP AC Lite gekocht. Prima dekking op zolder en geen interventie olp de 1e verdieping met de UDM. Werkt perfect. Inmiddels is er een Unifi Switch 8-60W onderweg en nog een AC Mesh voor de tuin. Nu moet het gelijk goed.
Binnenkort wil ik de UDM verhuizen van de meterkast naar de kamer om te testen wat dit voor gevolgen gaat hebben. De grootste vrees is WiFi op de 1e verdieping, maar dat kan een reden worden voor nog een AP daar. Zorgt toch wel voor een lichte verslaving zo }>

En hoe stel je alles in? Heb je nu echt veel kennis van netwerken nodig?
Een beetje kennis is wel handig, maar wat is de UDM makkelijk aan te sluiten. Stekkers erin, app op de telefoon en 5 minuten later draait je UDM en is deze klaar voor gebruik. Alles werkt meteen en geen gedoe.
Die kennis is voornamelijk nodig voor de controller, al is daar genoeg over te vinden om je daar ook doorheen te sluizen.
Ik heb eerst gezorgd dat alles werkt en daarna rustig begonnen met aanpassen.
Na de komst van de AP AC Lite, was die ook met een druk op de knop in gebruik. Het adopted werkt geweldig.
Hopelijk gaat dit met de switch en AC Mesh net zo, maar daar ga ik wel van uit.
En de komende tijd gaan we meer proberen en leren.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Dream Machine (EU-model)?

@MadMax12

Ik ben er ook over aan het nadenken om de UDM te kopen.
Hoe bevalt de UDM na wat langer gebruik? Nog steeds een aanrader?

Alvast bedankt!
Absoluut. Let er wel op dat wanneer je IPTV hebt van KPN bijvoorbeeld dat er iets andere manieren nodig zijn om alles goed te laten werken, de UDM ondersteund nog niet alle benodigdheden daarvoor. Zie daarvoor ook de topics in het forum. Staat van alles over geschreven.
@MadMax12

Goeie, ik heb IPTV van Ziggo, (geen idee of ze het zo noemen) maar in ieder geval de next box.
Zal eens uitzoeken of dat wel met elkaar werkt. Goeie tip :)!

Verder wel dus helemaal tevreden?
Nee met Ziggo heb je er geen last van/problemen mee. Dat heb ik zelf ook met de Next. Gaat meer om de glasvezel/adsl providers. Die leveren tv over ethernetkabels en niet over coax zoals bij Ziggo.

UDM draait hier super goed en er komen regelmatig updates met aanpassingen en verbeteringen. Bij mij was het onderdeel van een overstap naar Unifi en ben er zeer blij mee. Sinds dit systeem draait geen problemen meer met netwerk of WiFi gehad. Overal stabiel en goed internet.
@MadMax12

Duidelijk! Zoals me naam als zegt, ben een ontdekker en nog nieuw in de netwerken en IT! Zag wat stukken dat UDM er nog al wat problemen mee heeft en extra uitdagingen met zich mee brengt. Maar goed te horen dat dit geen probleem is bij Ziggo. (Tot nu toe).

Tof, blijft een mooi apparaat, denk dat ik hem ook ga bestellen. Bedankt voor je reacties.
@MadMax12

Nou ik heb ook een UDM in huis hoor! Tot nu toe werkt het goed en is het veel uitzoeken, leuk om te doen! Wel zie ik na verschillende speedtest, zowel draadloos als bekabeld, dat mijn snelheden een stuk minder hoog zijn daar vanuit de Ziggo connectbox. Wat is jouw ervaring daarmee sind je de UDM hebt geïnstalleerd?

Wederom bedankt :)!