Ik kom van een Panasonic P55VT60 plasma, dus was erg benieuwd hoe 't met de zwartwaarden zou zijn van deze QLED. Wel, die vallen me 100% mee. Na een paar dagen was ik gewend aan de sprong van 55 naar 75 inch. 82 inch had ook wel gemogen ;-)
Tijd lang zitten twijfelen tussen een 65" OLED of een 75" QLED. Vooral de helderheid overdag gaf de doorslag om toch voor QLED te gaan. Ook durfde ik het risico van inbranden met OLED niet aan, na tig jaar te hebben moeten aankijken tegen ingebrandde zenderlogos op die plasma TV.
Dat hele local dimming gebeuren van de Q70, Q80 en Q90 serie mis ik niet echt. Ik heb wel de 'Detectie van omgevingslicht' aangezet en dat werkt pefect. In volle zon blijft er een helder en contrastrijk plaatje over en in een vrijwel verduisterde kamer zie je nog voldoende detail in de donkere delen zonder dat 't zwart grijs wordt.
Backlight bleeding is zeker aanwezig als je
deze testvideo op YouTube bekijkt. In de praktijk echter heb je zelden content waarbij dit storend opvalt..Wel grappig dat wanneer er in een serie bijvoorbeeld 1 seconde lang een volledig zwart beeld zit, de backlight gedurende die tijd wordt uitgeschakeld, waardoor je denkt: Wauw wat een diepzwart plaatje, het lijkt wel OLED
Qua kleuren was het even wennen. Bij plasma had ik altijd het gevoel dat de kleurweergave rijk en vergevingsgezind was ongeacht de content. Bij deze QLED zijn de kleuren wat vlakker.
De kijkhoeken zijn matig (zeker vergeleken met plasma en OLED), maar zolang je niet meer dan 30 graden of-axis kijkt is er niets aan de hand.
Tizen valt me niet tegen, reageert snel. Afstandsbediening ligt lekker in de hand, maar heeft veuls te weinig functies. Dus gebruik m'n ouwe trouwe Logitech Harmony One.
Geluid is redelijk, maar voor mij niet goed genoeg, dus gebruik m'n bestaande surround setje.
Afwerking is redelijk, erg veel plastic, maar daar merk je toch niet zoveel meer van als 'ie eenmaal aan de muur hangt.