Honor 9X Pro 256GB Paars Review

8 april 2020, laatste update op 16 april 2020, 96 views Rapporteer
Testpanel 0

Ik zal op een aantal aspecten van deze smartphone in gaan, maar de TLDR luidt: deze telefoon is niet geschikt voor dagelijks gebruik voor 95% van de gebruikers. Prachtige telefoon, maar vanwege het ontbreken van de Google Mobile Services) heb je er in de praktijk bar weinig aan.

Pluspunten

• Scherm
  • Snelheid
  • Camera

Minpunten

• Geen Google Mobile Services

1 van 5 sterren (Waardeloos)
In 2019 verloor Huawei zijn Android-licentie vanwege een handelsverbod tussen de Verenigde Staten en China. Hierdoor mogen Amerikaanse bedrijven niet langer handel drijven met Huawei. Google mag zijn Android-licentie dus ook niet meer aan de Chinese fabrikant afgeven waardoor Google-apps en Google-diensten ontbreken op nieuwe Huawei-telefoons zoals de Huawei Mate 30 Pro, de Huawei P40 Lite, de Huawei Mate Xs en de Honor 9X Pro. Ikzelf ben een enthousiaste Google PIxel gebruiker, en de beleving die je daar op krijgt is zo ongeveer het tegenovergestelde van wat je op de 9X PRO vindt.

Huawei heeft als alternatief voor dit Google Mobile Service (GMS) zijn eigen Huawei Mobile Services (HMS) ontwikkeld. De Play Store van Google is vervangen door de AppGallery van Huawei zelf. AppGallery is een heel slap aftreksel van de 'real thing'. Er staan nauwelijks bekende apps in. Je mist de hele Facebook familie, waar Whatsapp een toch wel heel essentieel onderdeel is voor dagdagelijks gebruik. Geen Chrome, geen Firefox, wel veel apps uit China zoals TikTok en de winkel-app van AliExpress.

Het is, met wat moeite, wel mogelijk om alsnog GMS te installeren op deze telefoon via een achterdeur. Veelal kom je dan uit op sites met links naar ZIP-files met de benodigde packages, waarvan je maar moet hopen dat ze het doen en je niet zeker bent dat ze veilig zijn. Mochten de sancties die de VS tegen China heeft ingesteld versoepeld worden in de toekomst, dan zou met GMS dit een prima telefoon zijn.

Bereik
Ontvangt prima wifi op 2.4 GHz en op 5 GHz band. Niet getest met simkaart.

Accuduur
Deze mobiel heeft een accu met een capaciteit van 4000 MAh. Er wordt snel laden ondersteund met power delivery over USB-C. Capaciteit en de precieze tijden hoe lang hij meegaat in bepaalde scenario's heb ik niet gedaan en die kun je ook elders wel uitgebreid lezen, maar met deze telefoonn kom je zonder zorgen de hele dag door.

Gebruiksgemak
Zware onvoldoende vanwege geen Play store en andere Google diensten. De telefoon draait Android 9 met een eigen UI genaamd EMUI. Met die interface is prima te werken. Wel valt op dat je maarliefst 9 maanden achterloopt met beveiligingsupdates (mijn eigen Pixel 4 XL draait al de April 2020 update).

Scherm
Het scherm heeft een uitgerekte 1080p-resolutie - 2.340 x 1080 pixels - wat zorgt voor een beeldverhouding van 19,5: 9 en een dichtheid van 391ppi. Er is geen informatie over het type glas dat wordt gebruikt om het scherm te beschermen (Gorilla bijvoorbeeld). Elder gemeten helderheid en contrastverhouding - 517 nits en 1319: 1. De minimale helderheid die gemeten is bleek uitstekend te zijn met slechts 2 nits.

Design
Het toestel heeft een premium design met bijna overal glas over de gehele voorkant en achterkant. Om die reden voelt de telefoon ook wel kwetsbaar aan; ik heb de meegeleverde doorzichtige TPU case er meteen omgedaan. Aan de voorkant zit de camera verstopt in de verhuizing; als je wisselt van camera achterop naar voorop dan schuift die er uit. Dat werkt best vlot; omdat ik zelf de camera aan de voorkant niet veel gebruik is het prettig dat het scherm niet met inkepingen of gaten heeft.

Bouwkwaliteit en afmetingen.
De telefoon voelt stevig en solide aan. Kieren zijnheel strak dichtgewerkt. Ik denk wel dat als je de telefoon zou laten vallen op de uitgeschoten front-facing camera dat het einde oefening is.

Beeldkwaliteit opname
De Honor 9X PRO heeft een camera van 48 MP met een gewone hoek, een wide-view camera van 8 MP en een dieptesensor (lidar anyone?) van 2 MP. De beelden heb ik niet uitgebreid getest, maar ze zien er zeker prima uit. De selfie-camera is 16MP.

Helaas negatief advies. Ik leg hem graag in de kast met de kans op een update in de toekomst die deze telefoon volledig uitrust met wat Android zo tof maakt.

Heb jij ook een Honor 9X Pro 256GB Paars?