Met de aanschaf van een gloednieuwe laptop werd ik dit decennium ingeslingerd met tevens de wens voor een nieuwe muis. Tot dat moment had ik een bedrade muis, maar de nieuwe laptop is dunner en kleiner dan de vorige en biedt daarom minder (USB 2.0-)aansluitingen. Op dat moment kom je er toch achter hoeveel accessoires je hebt die toch nog USB2.0 gebruiken: een muis, een iPhone-lader, een camerakaartlezer, eventuele externe harde schijf. Dat werd proppen op die ene USB2.0-aansluiting die nog resteert. Een beweging van mijn accessoires richting USB-C en/of draadloze verbindingen bleek nodig.
Een wensenlijstje voor de muis dan maar:
- Moet dagelijks mee, dus portable formaat
- Degelijke muiswiel, niet zo'n mode van afgerond rubber dat snel vies wordt
- Draadloze Bluetooth-connectie
- Moet een nette vormgeving hebben
- Geen gamers-muis
- Voorkeur: Microsoft of Logitech
- Voorkeur: Een back-knop naast de gewone muisknoppen (links, rechts).
- Voorkeur: Opladen via USB-C
Model
Ik kwam uit bij de Logitech MX Anywhere 2S. Door me te beperken tot Microsoft of Logitech helpt dat natuurlijk in het maken van een keuze. Deze muis had eigenlijk bijna alle punten die ik voor mezelf opgesomd had. Eigenlijk miste ironisch genoeg de USB-C-aansluiting maar dit wordt opgevangen door het draadloze gedeelte.
Vormgeving en bouwkwaliteit
Ik heb gekozen voor het
blauwe model in plaats van de tevens aangeboden zwarte of grijze. Een beetje met het oog op dat mijn laptop ook blauwgekleurd is. In alle eerlijkheid: het blauwe is ver te zoeken behalve met heel veel fantasie. Als je het niet zou weten zou je gewoon denken dat dit een donker- en lichtgrijze muis is. Als je deze kleuren vergelijkt met het zwart/brons van het zwarte model vind ik mijn combinatie veel conservatiever en meer richting de standaard neigen.
Het gewicht is prima, maar heb geen hele duidelijke wens wat dat betreft. De muis is gelukkig niet te licht maar ik vind hem ook niet heel zwaar. Hij voelt misschien
iets zwaarder dan een OEM-muis vanwege de accu die erin zit.
De voorkant van de muis is voorzien van een open aansluiting voor de meegeleverde laadkabel.
De muis is gemaakt van degelijk hard plastic. De materialen van de twee verschillende kleuren ogen iets anders qua textuur maar voelen hetzelfde aan.
De vlakken aan de zijkanten waar de duim en pink tegen rusten is voorzien van een driehoekmozaïekpatroon wat we tegenwoordig wel meer zien. Dit materiaal is wat zachter en lijkt een beetje een rubber-feel te hebben. Ik vraag me af hoe lang dat mooi blijft maar vooralsnog ziet er prima uit. Bij de duim zijn twee kleine knoppen geïntegreerd en ook deze knoppen zijn van hard plastic.
Het contactvlak van het scrollwiel heeft een duidelijk en prettig geribbelde structuur. Het uiterlijk van het wieltje wordt gedomineerd door de zijkanten die van misschien lijken alsof ze van chroom zijn, maar onmiskenbaar plastic zijn. Ook lijkt de vormgeving te hinten alsof het wiel uit twee helften bestaat maar dit is niet het geval. het wiel zelf lijkt iets goedkoper geproduceerd te zijn maar valt niet uit de toon. Ook heeft het muiswiel een kleine horizontale speling omdat dit muiswiel ook naar links en rechts zwenkt voor horizontaal scrollen.
Onder het muiswiel zit nog een mysterieuze vierkante knop, geflankeerd door een groene LED die tijdens gebruik uit staat. De LED gaat even aan wanneer de muis wakker wordt, en constant groen zal zijn tijdens het laden. Verder geeft deze LED aan of je batterijniveau wat aan de lage kant zal zijn.
Onderop de muis treffen we vier hele dunne pads aan die de muis helpen glijden, een hardwarematige schuifknop om de muis uit en aan te zetten (voor tijdens het reizen), en een ronde knop voorzien van labels 1, 2 en 3 om te schakelen tussen verschillende devices als je de muis gepaired hebt met meerdere computers. Uiteraard zit onderop ook het oog van muis, en waar deze vroeger nog (roodgekleurd) licht gaf is dat met dit type sensor niet meer het geval.
Opladen
De keer dat ik moet opladen kan ik het ding wel even aan de USB2.0 hangen. En het mag gezegd worden: dat hoef ik niet vaak te doen! Al weken gebruik ik de laptop enkele uren per dag en de muis weet niet van ophouden. De muis is voorzien van een accu die standaard niet te vervangen is.
Opladen gaat met een kabel die meegeleverd wordt: aan de ene kant zit er een traditionele USB2.0-aansluiting maar aan de andere kant zit er een micro-USB-aansluiing. Jammer: omdat ik nu focus op USB-C had ik liever een USB-C-aansluiting gezien in de muis.,Dat had niet veel extra ruimte in beslag genomen, denk ik, maar het is een designkeuze. De kabel sluit je aan op de voorkant van de muis en dan ziet het geheel eruit als je een regulier bedrade muis hebt. De muis is gewoon te gebruiken tijdens het opladen en de kabel zit dan niet in de weg.
Ergonomie
Het is een reismuis, dus deze is kleiner dan reguliere desktopmuizen. Als je dat niet gewend bent kan dat even wennen worden, en misschien zelfs kramp opleveren. Ikzelf laat mijn hand eigenlijk nooit op de muis rusten dus ik heb er misschien minder last van als een muis korter is. Ooit kwam ik van een knoepert van een MS-muis af waar je geen andere keuze had dan dat ding te omhelzen met je hand, maar dat is met de trend van standaard geleverde, kleinere muizen tegenwoordig wel anders.
De twee hoofdknoppen klikken duidelijk en geven prima feedback. De knoppen zijn niet stil: thuis in de huiskamer zullen ze weten dat je achter de computer zit.
Het muiswiel is een ander verhaal. Gewoon scrollen werkt en voelt meer dan prima. De trukendoos gaat open als je drukt op het wiel alsof het de derde muisknop is: nu wordt "endless scrolling" geactiveerd en dat merk je direct. De klikjes die weerstand geven bij het normaal scrollen zijn nu weg en je kunt een zwiepert geven aan het wiel waarmee je zoeft door je Word-document. Wederom het wiel naar beneden drukken heractiveert de traditionele modus. Leuk als gimmick, maar ik gebruik het niet. Echter, ik kan het ook niet uitschakelen want dit is een hardwarematige schakeling. En wat is er nu gebeurd met mijn derde muisknop? Het mysterieuze vierkante knopje onder het wiel voorziet nu in deze functie, compleet met een enkele tik of ingedrukt houden. Op zich is daar aan te wennen, maar ergonomisch is deze knop niet heel makkelijk te bereiken omdat je je middelvinger best ver moet opvouwen om hierbij te kunnen terwijl je muis op de hand ligt. Horizontaal scrollen doe ik in de praktijk niet. Het muiswiel kantelt met een iets-meer-dan-lichte duw naar links en rechts en doet dan wat het moet doen.
De twee duimknoppen zijn wat klein van stuk maar het is dan ook een kleine muis. Ook liggen ze hoger dan de rustpositie van de duim en dat maakt het ook hier voor de knop die het dichtstbij de pols staat (de back-knop) iets moeilijker om te bereiken omdat je je duim misschien wat verder moet oprollen om te gebruiken. Een beetje op de grens dat het wel/niet prettig gebruiken is. Ik gebruik de knop incidenteel dus kan ik ermee leven, maar als ik dit de hele dag door nodig zou hebben is het eigenlijk een dealbreaker, nog meer dan de nieuwe derde muisknop.
Het aan-/uitknopje onderop het apparaat werkt prima en laat duidelijk een stand zien (ook met een rode of groene achtergrond zichtbaar om te tonen welke stand je hebt). Zorg wel dat je nagels niet te kort zijn afgeknipt anders krijg je de knop maar moeilijk van z'n plek.
De drukknop om te wisselen tussen devices werkt prima. Als je de muis omdraait om de onderkant te bekijken licht er automatisch een wit lampje op om te tonen of je ingesteld staat op apparaat 1, 2, of 3.
Software
Ik maakte de inschatting dat Bluetooth inmiddels toch aardig zou moeten werken tussen MS Windows 10 en Logitech accessoires, en hoopte dat ik rechtstreeks op Bluetooth kon schakelen. Met deze muis zou ik de gok nemen, en het blijkt prima te werken zonder de Logitech-software (in tegenstelling tot wat een andere review alhier beweert). Dat betekent dat ik de knoppen misschien niet kan programmeren maar het is me waard om simpelweg een muis aan te sluiten zonder poespas.
Ik heb 63 Euro betaald voor deze muis, en dat vind ik het waard. Een prettige en degelijke muis van een gerenommeerd merk.
Would buy again!
[edit]
Type laadkabel aangepast naar suggestie van sjtienuh
[Update 23 juni 2020]
Nog steeds erg blij met de muis, maar het lijkt erop dat de rechter, rubberen zijkant langzaam loslaat van de muis. Foute boel. Ik ga even met Logitech communiceren.