Referentiekader
In 2007 had ik een no-frost tafelmodel Elektrolux vriezer gekocht met 4 lades. 2 maanden ná het vervallen van de wettelijke garantie zat er ineens een scheur in de achterwand. No-frost betekent nooit meer ontdooien doordat er gewerkt wordt met een luchtstroom dat ijsvorming tegengaat. Je kunt het al raden: géén aanspraak meer op garantie en de achterwand kon tegen een prijs vervangen worden waar je u tegen zegt. Dus ik had besloten om het erbij te laten zitten en gewoon door te gaan ermee. Op een gegeven moment een gepiep....er was blijkbaar ijsvorming door die scheur heen gekomen en de wand drukte de 3 onderste lades naar voren. Resultaat: deur open.
Dus ik heb een tafelmodel vriezer 11 jaar lang als rechtopstaande vrieskist gebruikt met alleen de bovenste lade nog.
Maar nu was het toch echt tijd. Vrouwlief en ikzelf ook zijn ons al jaren aan het irriteren en het werd alleen maar erger. Nu we onze vakantie toch niet konden laten doorgaan, besloten om een nieuwe vriezer te halen.
De Liebherr GP1486-20
Dus, zoals ik dat altijd doe omdat ik het leuk vind, ga ik me storten op specs uitzetten tegen mijn eisen

Wat voor eisen stel je aan een vriezer behalve dat het je eten diepgevroren moet houden?
Goed om te weten dat mijn toekomstige vriezer niet groter hoefde te zijn dan een tafel model; we zijn maar met z'n 2en thuis, dus dat is groot zat. De vriezer staat in een niet geisoleerd, enkelwandig hok dat aan onze keuken grenst en in de winter wordt het daar ijskoud en in de zomer loeiheet.
Verder moesten er 3 broden in passen en gewoon wat vlees/vis en groenten enzo.
Dus ik kwam uit bij een vriezer met klimaatklasse SN-T.
Deze Liebherr GP1486-20 kwam meteen bovenaan bij de pricewatch en is geclassificeerd om mijn etenswaar op de ingestelde temperatuur te houden onder omstandigheden van -15c t/m +43c omgevingstemperatuur.
Al gauw kwam ik erachter dat dit 4 potentiele nadelen had:
- om deze klimaatklasse waar te maken zijn de wanden van de vriezer vrij dik
- minder inhoud t.o.v. vorige vriezer
- deze Liebherr heeft geen no-frost, dus ontdooien 1x/jaar noodzakelijk
- prijs hoger dan "normale" vriezer
Om eerlijk te zijn heb ik geen 10 vriezers met elkaar vergeleken, maar eigenlijk meteen bij het eerste onderzoekje deze vriezer besteld, omdat er maar weinig vriezers uit de pricewatch naar boven kwamen met deze filters.
Hier zie je de vriezer geplaatst in het hok met daarbovenop de koelkast:
Je krijgt wat handleidingen erbij en muurafstandhouders die je achter op het rooster klikt:
De bovenste drie lades hebben allemaal dezelfde afmetingen en hebben aan de zijkanten handvaten zodat je ze makkelijker uit de vriezer tilt als dat moet. De onderste lade is zeker de helft minder diep en er zitten 2 vrieselementen in. Deze zijn bedoeld om in de bovenste laden bovenop je vrieswaren te leggen om zo, bij stroomuitval, de maximale koelprestaties te hebben en je eten dus langer in de vriezer houdbaar is wanneer hij niet meer vriest. Warmte stijgt op en die vrieselementen koelen de warmste lucht dan weer af.
Goed dat hier rekening mee gehouden wordt, maar het is absoluut onhandig om die 2 grote dingen bovenop je vrieswaren te hebben; elke keer moet je dan eerst die elementen weghalen voordat je eruit kunt halen wat je nodig hebt. Dat is toch wel echt een minpunt:
Voor de schaal en vergelijking zie je hier een vrieslade met wat boodschappen erachter, zodat je een idee krijgt hoeveel er in een lade past:
Zoals ik aangaf zijn de wanden van de vriezer vrij dik om tijdens extreme temperaturen het ingevroren voedsel toch op de juiste temperatuur te houden:
Geluidsproductie is zeer laag. Nou moet ik ook zeggen dat deze vriezer in een hok staat wat ik nooit hoor, maar als ie aanspringt, hoor je em ook bijna niet. Dus ik geef de score "zeer laag".
Prijs
Ik heb deze vriezer gekocht voor 449 euro bij BCC, omdat Coolblue em niet voor deze prijs kon krijgen (nu inmiddels wel).
Ik heb em op 17 maart 2020 gekocht toen er 15 dagen levertijd op was, maar ik kreeg op 24 maart al een bericht dat ie binnen was. Uiteindelijk zelf gekozen om em op maandag 30 maart te laten leveren, omdat ik zo'n dingen meestal niet op de vrijdag vóór 't weekend laat leveren; stel hij was dead-on-arrival, dan hoefde ik tenminste geen weekend te wachten, althans, dat was de theorie. Of je in de praktijk meteen een nieuwe krijgt weet ik dan even niet. Gelukkig niet hoeven testen want alles draait gewoon goed
Je zit verder nog met het tijdelijke ongemak dat je je reeds ingevroren spullen tijdelijk elders moet onderbrengen en je wilt buren e.d. het liefst geen week opzadelen met jouw spullen, dus ik heb daarom op zaterdag de spullen naar de buurvrouw gebracht en maandagavond heeft ze ze weer terug gebracht.
Ik moet er wel ook bijzeggen dat, door het no-frost-fiasco van de vorige, dat ik 50 euro extra betaald heb voor een 3 jarige verzekering bij BCC bovenop de 2 jaar wettelijke garantie. Hun verzekering houdt in dat je tot 3 jaar ná de wettelijke garantieperiode alle reparaties/vervangingen gratis krijgt, zonder dat je hoeft aan te tonen dat iets door jouw schuld is gebeurd. Bellen, regelen, einde gezeik. Dus ik kwam uit op 500 euro.
Energieverbruik
Hij wordt gerated als klasse A+++ met 100kWh/jaar verbruik; eerlijk is eerlijk: alles is beter dan mijn oude Elektrolux vriezer. Zoals eerder gezegd, staat ie in een niet geisoleerd, enkelwandig hok naast de wasmachine grenzend aan de keuken, dus ik ga er vanuit dat ie meer dan100kWh verbruikt, omdat het in de zomer loeiheet wordt in dit hok en dus meer zal aanspringen.
Ik heb er dus niet echt een mening over en maak me geen zorgen dat ik nu ineens een torenhoge energierekening krijg. Zal altijd beter zijn dan mijn vorige

Vandaar dat ik de beoordeling van dit punt op "geen mening" gezet heb.
Anyway, hij zou goed zijn voor een 23 euro per jaar aan elektriciteit in de meest ideale omstandigheden, aldus coolblue. Dus dat is 2 euro per maand. Dus ik ga in de maanden juni-augustus even uit van het driedubbele. Dus dan heb ik 3 maanden a 6 euro/maand en 9 maanden a 2 euro/maand. Dus met een beetje grove, educated guess kom ik op 36 euro uit. Op een totale stroom- en gasrekening van 1200 euro per jaar zit de diepvries op 3% van het totale verbruik. Valt best mee denk ik dan

Vriesresultaat
Alhoewel ik nergens kon vinden of de vriezer direct ingestoken mocht worden, heb ik voor de zekerheid de vriezer pas ingestoken 7 uur ná levering. Dit was rond 16:00 'smiddags. Binnen 2 uur zat de nog inhoudsloze vriezer al op -16c. Om 18:00 heb ik mijn ingevroren spullen teruggekregen en direct erin gedaan en 3 uur later stond de temperatuur op de door mij ingestelde vriestemperatuur van -20c.
Ik heb alle boodschappen in de vriezer gekregen.
Ik heb nu 4 lades:
- bovenste lade: vlees- en vislade (+meegeleverde vrieselementen)
- de tweede lade is de broodlade:
- de derde lade is de kruidenlade om onze kruiden uit de tuin in te vriezen:
- de onderste en tevens de kleinste (minst diepe) lade is voor (soep)groenten en fruit:
:strip_exif()/m/93148/1Jknnl2F6jrBtKgUjpH8pPSbyoMBXEv6dfiLi8NyYCBk5TpDZh?f=620xauto)
Gebruiksgemak en bediening
Wat valt hier over te zeggen...Tis een vriezer met 4 lades...deurtje open, laatje open, laatje dicht, deurtje dicht...simpeler kan niet.
Je hoeft verder geen rare dingen in te stellen. Standaard staat de verlichting van het LCD schermpje aan, en dit kun je uitzetten door 5 seconde op de Superfrost knop te drukken en dan met de pijltjestoets em op uit te zetten. Ik zou niet weten waarom dit altijd verlicht moet zijn, ik kan, behalve als het pikdonker is, prima de waarde van de temperatuur aflezen:
Het knopje "alarm" is er om het alarmgeluidje uit te zetten wanneer de diepvries aangeeft dat de temperatuur onder de ingestelde temperatuur belandt.
Verder hoef je maar op het temperatuurknopje met de pijltjes te drukken om de gewenste vriestemperatuur in te stellen. Deze gaat van -14 tot en met -28 en daarna begint ie weer bij -14. Ik heb em op -20 ingesteld om in ieder geval 2 graden "slack" te hebben in de zomer. Nóg verder omlaag zie ik nu even het nut niet van in to be honest.
Deze vriezer heeft een wat duurder prijskaartje en wellicht iets minder brede lades dan andere vriezers, maar als je maar met 2 personen bent is dit minder een issue en je krijgt wel een degelijke vriezer ervoor terug die een gegarandeerde werking heeft bij een omgevingstemperatuur van -15c en +43c, wanneer je deze in een niet geisoleerde ruimte moet plaatsen.
Naast het vriezen, wat ie gewoon goed doet, zijn andere basisfuncties zoals het continue weergeven van de temperatuur en het afgaan van het alarmpje wanneer de temperatuur niet gehaald wordt (om welke reden dan ook) gewoon goed. Meer heb je ook niet nodig van een vriezer. Je kunt de verlichting tot 5 helderheden instellen of helemaal uit, maar de keren dat je in het donker het schermpje moet kunnen aflezen zijn dusdanig klein dat het het niet waard is om de verlichting continue te laten branden.
De meegeleverde vrieselementen zijn uiteindelijk toch wel een minpunt: ja, ze zijn nodig in het geval de vriezer/stroom uitvalt wat relatief weinig gebeurt, maar het ongemak weegt groter. Dus je kunt ze altijd elders opbergen.
Het ontbreken van no-frost vind ik eigenlijk wel jammer. Het is dat stukje gemak dat je niet 1 of 2x/jaar weer al je vriesspullen elders moet onderbrengen om het ding te laten ontdooien. Maar goed, het is leefbaar.
Hij vriest erg goed en vrij rap.
***UPDATE 30-06-2020
Inmiddels hier in Z-Limburg behoorlijk wat hete dagen geweest en hier in het hok is het max 44,7c geworden tijdens de hittegolf eind Juni 2020.
De vriezer heeft geen kik gegeven, rock solid -20c. Dus ik kan bij deze bevestigen dat ie perfect z'n werk doet in een broeierig hok

***UPDATE 28-07-2020
Nu ik de vriezer een kleine 4 maanden in gebruik heb, moet ik toch concluderen dat er al wat ijsvorming aan de wanden plaatsvindt. Uiteraard is dit inherent aan een non-nofrost-vriezer natuurlijk, maar we zijn best "zuinig" met de duur van deur openhouden wanneer we iets eruit pakken. Dus ik heb het idee dat ik na de zomer toch even het ergste ijs eruit moet halen. Voor de rest blijft ie geen kik geven met hoge temperaturen in het hok waar ie staat. Dus nog steeds tevreden hier!