€ 399,- bij Amazon.nl Marketplace

Huawei P40 Pro Zwart Review

13 april 2020, laatste update op 13 april 2020, 882 views Rapporteer

Een spannende opvolger van de p30 pro zonder google services. Kan deze telefoon mee in de huidige markt en hoe vervelend is het nu echt om een telefoon zonder playservices te hebben.

Pluspunten

• Accuduur
  • Camera, alle lenzen en video mogelijkheden
  • 90hz scherm
  • Fingerprint is zeer snel
  • FaceID
  • Super snel opladen

Minpunten

• Google play services missen
  • Apps die google play services vereisen werken gedeeltelijk of helemaal niet
  • Wifi is regelmatig erg traag, alleen op de p40 pro niet op de rest van het huis
  • Maar 1 bottom firing speaker
  • Scherm minder fel en minder mooi dan concurrentie in zelfde prijsklasse
  • RIP macro camera

3 van 5 sterren (Voldoende)
Na het falen van de samsung galaxy s20 ultra (voor mij) en de camera problemen die ik had met de oppo find x2 pro is het aan de Huawei P40 Pro om te laten zien wat hij kan. De P30 pro heb ik vorig jaar zeker 6 maanden gebruikt, waarna ik hem helaas liet vallen samen met mijzelf en de voor en achterkant was gebroken. Toevallig was daar net de nieuwe iphone en kon ik het niet laten. Toen ik hoorde dat er toch een P40 Pro aankwam ondanks de problemen die trumph Huawei geeft kon ik het zeker niet laten. De P30 Pro was de eerste android telefoon die een accuduur had van een dag en voor mij een serieuze concurrent vormde voor de high-end iphones. Kan de P40 zonder google services de P30 verbeteren?? Lees de review.
Behuizing
De behuizing van de p40 pro bestaat uit glas en staal en voelt erg stevig aan. De P40 Pro voelt een stuk steviger aan dan de P30 pro, wat wellicht te maken heeft met dat hij iets dikker en zwaarder is dan zijn voorganger. De power button en volume buttons zitten aan de rechterkant van het toestel en zitten wat mij betreft iets te hoog (kleine handen). Vaak moet ik de telefoon iets anders vasthouden om erbij te kunnen. Aan de achterkant van het toestel zit een enorm camera blok, waardoor het toestel zonder hoesje wiebelt als je op tafel typt.

Krasbestendigheid / valbestendigheid
De achterkant van de P40 Pro zou van ceramic glass moeten zijn, wat uit mijn ervaring haast niet krast in de broekzak. Echter glas is glas en glas breekt als je het laat vallen. De voorkant van het scherm is mij onduidelijk welk glas er gebruikt wordt, maar aangezien er een screen protector op zit gok ik op gorilla glass 6, wat wel makkelijk krast. Helaas zijn er nog geen durability testen gedaan of val testen, zodra deze zijn gedaan zal ik het hier toevoegen. Alsnog adviseer ik een hoesje voor deze telefoon te gebruiken, zeker omdat er glas aan 2 kanten van het toestel zit.
Single speaker
Vergeleken met de P30 Pro is hier niets verbeterd helaas. Er is nog steeds maar 1 bottom firing speaker aan de onderkant van het toestel. Deze is makkelijk met je vinger te blokkeren en je moet er weer echt aan wennen hoe je je telefoon vasthoud tijdens het youtuben bv. Het geluid wat deze speaker produceert is daarnaast ook matig, maar nog net acceptabel.
Waterproof
Waar de P30 Pro nog maar een rating van IP53 had, heeft de P40 Pro eindelijk een IP68 rating. Wat wil zeggen dat dit toestel eindelijk iets beter tegen water kan en je een stuk minder bang hoeft te zijn om hem in de regen te gebruiken.
Beeldscherm
Het beeldscherm wordt niet echt gepromoot door Huawei op hun site en dat heeft misschien een reden. Het scherm lijkt in de week dat ik ernaar gekeken heb toch iets minder mooi dan dat van de s20 ultra of de oppo find x2 pro. De randen van het beeldscherm lopen aan de zijkant over en in de hoeken zit een behoorlijke afronding.
Deze afronding snijdt letterlijk stukken van het scherm en toetsenbord af, het ziet er mooi uit, maar functioneel is het niet. Gelukkig kan je het toetsenbord wat omhoog verplaatsen waardoor typen een stuk makkelijker wordt.

Quad curve overflow display
Zoals hierboven aangegeven heeft de Huawei ronde schermranden met een scherm wat over de rand loopt. Huawei hoopt hiermee de beste en mooiste schermervaring te kunnen bieden.

helderheid & kleuren
De P40 Pro heeft een maximale helderheid van ongeveer 530 nits. Dit is een stuk minder dan de concurrentie en dit is ook zichtbaar. Vooral in direct zonlicht buiten is het scherm minder mooi qua kleuren en qua helderheid dan de andere top toestellen van dit moment en dat is erg jammer. Het is zeker geen slecht scherm, maar voor een toestel van deze prijsklasse is het ondermaats.
Speciale features (90hz)
Het scherm heeft wel een behoorlijk pluspunt als het om refresh rate gaat. Automatisch uit de doos staat deze al ingesteld op 60hz. Daarnaast kan je prima de maximale resolutie aanzetten en dit geeft een zeer vloeiende ervaring. Het verschil tussen 60hz en 90hz is velen malen groter dan het verschil tussen 90hz en 120hz. Het is zeker een groot pluspunt wat merkbaar is door simpel de UI te gebruiken of door simpelweg door de browser heen te scrollen.
Accu
De P30 pro had een enorm goede accuduur, en waar tot vorig jaar nog steeds de wedstrijd tot een langere accuduur leek plaats te vinden, lijkt de focus dit jaar vooral te liggen op oplaadsnelheid (bij de concurrentie) en niet zozeer op accuduur. Toen ik hoorde dat de Huawei P40 Pro "maar" een 4200mAh accu had met een 90hz scherm was ik lichtjes bezorgd. De Galaxy s20 ultra haalde een geweldige onscreen time van maar liefst 2 uur en 39 minuten voordat deze leeg was, en de oppo haalde maar net iets meer dan 2 uur. Deze scores zijn erg triest en beiden toestellen hebben een accu groter dan de Huawei P40 Pro.

Echter tot mijn grote verbazing is de P40 Pro net als de P30 pro toch een accukoning, zeker van dit moment. De accu gaat net iets minder lang mee dan de P30 pro, maar het was nog steeds zeer makkelijk de dag rond te komen met maarliefst 30% over rond 22:00. (de dag van de screenshot was wel 2 uur later begonnen dan een normale dag). Vandaar de getallen hieronder:

Iphone X: 0% rond 20:00
P30 pro: 33% rond 20:00
S10+ : 3% rond 20:00
Iphone 11 pro: 55% rond 20:00
S20+ ultra 5g: 0% rond 18:00
Oppo find x2 pro: 0% rond 16:00 (120hz/QHD+)
Oppo find x2 pro: 0% rond 20:00 (60hz/FHD+)
P40 Pro: 30% rond 20:00

Met een screen on time van maarliefst 6 uur en 14 minuten is de accuduur op zijn minst erg goed te noemen.
Super snelladen
De P40 Pro heeft net als de meeste nieuwe toestellen van dit jaar erg snel opladen. Het toestel was bij mij van 18% naar 100% in 40 minuten. De telefoon wordt met 40 watt geladen, wat erg veel is voor een smartphone. Wat ik zelf een nadeel vindt aan al dit super snel laden is dat de oplaadblokken bijna het macbook air formaat beginnen te krijgen en daarmee zeer onhandig in een stekkerblok te plaatsen zijn. Maar dit is een algemeen nadeel van snelladen, niet alleen geldig voor de P40 Pro. De voordelen zijn duidelijk, je toestel gewoon opladen wanneer hij leeg is en niet meer savonds opladen.
Draadloos snellladen
Ongelooflijk dat vorig jaar draadloos laden gemiddeld nog maar met zo'n 3 tot 5 watt ging we dit jaar ineens de sprong maken naar 27 tot 30 watt draadloos opladen. De P40 Pro kan draadloos opladen met een snelheid van 27 watt. Helaas heb ik geen draadloze oplader om dit te testen, maar voor wie dit belangrijk is, is het zeker een erg fijne upgrade.
Performance
Ondanks de markt dominantie van Apple met hun A chips en Qualcom met hun snapdragon chips zijn er toch nog steeds 2 andere spelers op de markt. Waar Samsung met hun Exynos zeker geen hoge dobbelstenen gooit vergeleken met de concurrentie is dat bij de Kirin 990 5G van de Huawei helaas niet heel anders. De Kirin 990 scoort op geekbench beter dan de Exynos, maar loopt ver achter de snapdragon 865 en de A13 van de concurrentie.
Face ID
Huawei heeft een uitgebreidere versie van FaceID dan de meeste andere android fabrikanten. Het lijkt erop dat deze scanner ook een 3D map van je gezicht en dit werkt in de praktijk erg goed. De scanner unlocked met vergelijkbare snelheid als de iphones met hun faceID en het werkt ook even goed. Mocht je hier een fan van zijn en de fingerprint links willen laten liggen is dit een waardige vervanger.
Fingerprint
Naast FaceID heeft de Huawei ook een under display fingerprint sensor. En net als de Face-unlock werkt deze ook erg goed. De scanner is heel snel en werkt bijna altijd in 1x. Persoonlijk vind ik optische scanners beter werken op mijn vingers dan de ultrasonic sensoren die samsung gebruikt. Ook qua snelheid is optisch voor mij altijd sneller.
Geekbench
De kirin 990 scoort tussen de exynos en snapdragon chip in qua geekbench score.

In de praktijk is hier bij bepaalde handelingen zeker wat van de merken. Het is niet dat de UI schokkerig loopt, maar bepaalde apps lijken wat trager op te starten dan bij de concurrentie. Wat me ook is opgevallen in de tijd dat ik het toestel gebruikt heb is dat applicaties die wifi nodig hebben vaker slachtoffer zijn van trage opening dan apps die dat niet meteen nodig hebben. Ook bij browsen lijkt de p40 pro vaak traag zeker via wifi, wat raar is want onze wifi heeft een ping van 8ms en een snelheid van 400mbps waar ik het toestel het meest gebruikt. Toch leek het allemaal sneller te laden via 4g en viel de wifi ook met enige regelmaat vanzelf uit.
4g snelheden/wifi
Zoals ik hierboven al aangaf is de wifi op de P40 Pro vaak traag in praktijk, terwijl als je een speedtest doet je wel gewoon de beloofde getallen haalt. De 4g snelheden van de P40 pro zijn wel boven gemiddeld. Hij is niet zo snel als de snapdragon chips (225mbps), maar sneller dan de iphone 11 pro (110mbps) en galaxy s20 ultra (65mbps).

Voor mensen die veel 4G gebruiken is dit zeker een pluspunt.
Bloatware
Net als de trend dat accuduur niet meer belangrijk is, maar oplaadsnelheid wel, lijkt ook hier een trent in te zijn. Elk toestel wat ik dit jaar gezien heb, heeft meer bloatware dan het toestel hiervoor. Voor de P40 Pro is het niet anders. De telefoon staat helemaal vol met apps, waar je in 90% van de gevallen niets aan hebt en het geheel onoverzichtelijk maakt. Zeker als je je eigen apps erbij zet. Hou hier rekening mee.
EMUI 10.1
De nieuwe skin van Huawei biedt weer allemaal nieuwe features die ik niet gebruikt heb, maar voor de volledigheid van de review zal ik ze toch meenemen.

Huawei biedt een facetime concurrent genaamd, MeeTime. Een soort van handover experience zoals bij de iphones met ios wat je op je laptop moet installeren. Net als airdrop een Huawei share functie. Een eigen spraakassistent Celia (alsof we er nog niet genoeg hadden) en een control panel zoals bij de iphones met ios.

Persoonlijk heb ik niets van deze features gebruikt, omdat ik ze niet interessant genoeg vond om te proberen, maar ze zitten er wel op. Dus mocht je interesse hebben in 1 van deze features is dit weer een interessanter toestel dan de concurrentie wellicht.
Camera foto
Voor veel mensen is de camera de hoofdreden om voor een toestel te kiezen. Het is bijna niet meer weg te denken uit het huidige tijdperk. Mensen willen zowat alles vastleggen, van hun ontbijt, tot hoe leuk het was op het festival, je vakantie foto's etc. De P30 Pro was met dat betreft al een echte innovater als het om camera gaat. Het eerste toestel met een periscope zoom lens en een night vision nightmode die beiden erg goed werkte. Echter zoals met veel 1st generation producten was de P30 Pro erg goed, maar niet perfect. De kleuren die werden geproduceerd door de periscope lens waren anders dan die van de main en wide angle lens. Toen Apple met de iphone 11 pro kwam en de focus legde op uniformiteit tussen de verschillende lenzen en het seamingless switchen tussen deze wist ik zeker dat Huawei met de P40 Pro hetzelfde zou proberen. En ik kan je vertellen, dat is aardig goed gelukt.
Soorten lenzen
De P40 Pro heeft 4 lenzen aan de achterkant en 1 aan de voorkant met een dieptesensor.

De main camera is een 50MP camera met een 1/1.28 inch RYYB sensor, dit is erg groot voor een telefoon.
Een 12MP telephoto camera, die 5x optische en 10x hybrid zoom mogelijk maakt.
Een 40MP ultra wide camera met een 1/1.54 RYYB sensor.

En als laatste een 3D diepte camera, voor een beter bokeh effect. (hoewel dit al veel beter gaat met de primary lens door de grote van de sensor).
Goede lichtomstandigheden
De foto's in goede lichtomstandigheden zijn om te smullen. De kleur reproductie is erg goed en de meeste foto's laten precies zien wat mijn ogen mij ook laten zien.

Deze foto is gemaakt terwijl mijn hond aan het lopen was, maar ik was zelf ook aan het lopen met x5 zoom aan. Elke keer zodra ik dichterbij kwam, keek ze meteen de andere kant op (camera shy). Het is ongelooflijk hoe goed het gelukt is terwijl de camera + het gefotografeerde object beiden bewogen.

Bij deze foto probeerde ik een macro shot te maken, maar terwijl ik bezig was realiseerde ik me dat ze deze modus weggehaald hebben. Erg jammer want het is wel mogelijk met bv de ultra wide angle lens, zo heeft oppo het opgelost.
Ondanks het feit dat er geen macro modus meer aanwezig is, vind ik het toch een mooie foto geworden.

Minder goede lichtomstandigheden / donker
In minder goede lichtomstandigheden en het donker was de P30 Pro voor mij al koning en dat is dit jaar onveranderd gebleven.
Echter waar de concurrentie hier sprongen mee heeft gemaakt, heeft huawei voor mijn gevoel sinds de P30 niet echt hier aan toegevoegd. De standaard fotos zonder nightmode lijken ook meer op fotos met nightmode en beweging is nog steeds een probleem uit de hand.

Sterker nog de foto zonder nightmode vind ik in dit geval mooier.

Hier is meer waas te zien zonder nightmode dan met nightmode. De kleuren zijn wel mooier zonder nightmode.
HDR
De HDR van de P40 Pro is op zijn minst super goed te noemen. Waar de kleuren bij de P30 Pro op zoom nog helemaal een andere kant opgingen die totaal niet meer realistisch waren heeft de P40 Pro dat helemaal onder controle.

Omdat ik deze foto zo mooi vond, ga ik deze niet verkleinen en zal ik ze allemaal full size hier neerplaatsen.

x1 zoom:

x5 zoom:

x10 zoom:

De volgende 2 foto's zijn met tegenlicht overdag gemaakt. Waarbij je goed kan zien dat de HDR op alle lenzen echt erg goed is. De concurrentie kan notities maken!

0.5x zoom:

1x zoom:

5x zoom:
AI bij fotos
De Huawei P40 Pro heeft als mogelijkheid om AI aan te zetten, daarbij herkent de telefoon het object of scene en past dan wat dingen aan. Waar vorig jaar simpelweg de kleuren geboost werden, worden nu echt alles aangepast voor het perfecte plaatje en werkt het zodanig goed dat ik het de hele tijd heb aan laten staan.
Camera video
Waar Huawei altijd 100% gefocust was op foto's en het altijd minder goed deed bij video is ook dat dit jaar behoorlijk anders. De video's zijn haarscherp, super snel en er zijn weinig tot geen compromieen gemaakt.
4k60 filmen
De enige compromi uiteraard die er gemaakt is, is dat je geen 4k60fps kan filmen met alle lenzen. Gelukkig kan het wel op de ultra en wide angle lenzen, maar helaas niet met de 5x zoom, daar moet je de fps voor naar beneden halen. De lenzen die wel 4k60fps kunnen filmen leveren echt superbeeld wat, bijna in de buurt komt van de video koning (iphone 11 pro). Ik vind het echter net niet, waar de iphone bewijze van een 10 scoort, geef ik de Huawei P40 Pro een 9.5.
Ultra slowmotion 7680fps
7680fps, ik hoor je al denken, dit is een gimmick waar je niks aan hebt. Nu is het bijna nutteloos, omdat het beeld zo ontzettend traag is. Het lijkt wel alsof je nog een kogel kan filmen die je gewoon door de lucht ziet kruipen. Echter kan je ook kiezen voor 960fps of 2000fps. Het was erg vermakkelijk om te zien hoe de honden met hun gebijt aan het spelen waren en dit in 2000fps te zien. In 8000 fps heb ik het ook opgenomen, maar dit was zo langzaam, dat het bijna saai werd om naar te kijken. Dit is een voorbeeld van een functionaliteit die gewoon te goed is.
Super stabilisatie OIS + AI
Terwijl je rent een video maken, of wellicht als je op wintersport gaat en het durft in je handen te houden terwijl je iemand anders filmt is geen probleem. De stabilisatie op dit toestel is werkelijk fenomenaal, helaas werkt het het beste op 1080p en kan je je haarscherpe 4k video's met de beste stabilisatie wel vergeten. Het is niet meteen veel slechter, maar het is wel zichtbaar. De video die ik rennend maakte van de honden was in elk geval geweldig en ik denk dat ze hier nu mee voorop lopen.
Een leven zonder google services
Oei Oei, toen Trumph de ban aankondigde op Huawei producten zakte ik toch wel even door de grond heen. Ik was net zo blij met mijn P30 Pro en was al aan het uitkijken naar een opvolger omdat deze ongetwijfeld veel beter zou zijn, zeker qua camera, wat voor mij heel belangrijk is. Toch kwam er dit jaar een P40 Pro zonder google services, maar met Huawei services.

Hoe werkt dit nu in praktijk??
Verschillende playstores
Huawei levert standaard dus geen PlayStore, maar een AppGallery mee op de telefoon waar je je apps vandaan kan halen. Helaas stond zo'n 90% van de apps die ik had er niet in en moest ik dus uitwijken naar alternatieven.
Er zijn meerdere manieren om apps op je telefoon te krijgen, de manier die door huawei aangeraden wordt is phone clone. Basicly wat dit doet is de apps van je oude telefoon kopieren naar de nieuwe telefoon. Nu klinkt dat heel leuk en zou dat in theorie heel goed kunnen werken, echter zit hier ook meteen het grootste probleem. Je kopieert bv een oude versie van je oude telefoon, die dan dus niet werkt op de P40 Pro. Of je app heeft google services nodig om te draaien.

Het beste alternatief wat ik heb gevonden voor phone clone is andere appstores gebruiken. Zo kon ik samen met Aptoide en APKPure samen een behoorlijk aantal apps vinden, vrijwel allemaal op een enkeling na. Aangezien phone clones je apps niet update en Aptoide en APKPure wel, raad ik aan geen phoneclone te gebruiken, maar een alternatieve appstore. Of je zou je oude toestel moeten houden en van daar steeds de apps updaten en dan weer via phone clone. Aangezien apps zowat elke week wel een update hebben, is ook dit geen aanrader.

Je kan via de huawei appgallery ook een wishlist maken en ik ga ervanuit dat Huawei op basis van vraag deze apps zal proberen toe te voegen, echter is er momenteel erg weinig aanbod voor apps die wij in nederland gebruiken. Zoals de Rabobank en ING

[h4]Update beleid[/h4]
Zoals ik hierboven aangaf kan je dus je apps niet updaten nadat je ze hebt geinstalleerd via phone clone. Echter via Aptoide en APKPure kan dit wel. Dit is echter niet even op een knop drukken en je apps updaten allemaal zoals met de normale playstore. Elke app moet je handmatig goedkeuren en handmatig installeren. Hoe meer apps je hebt, hoe irritanter dit proces is. Ik ben in deze ene week al 4 apps tegengekomen die ineens stopte met werken en dus geupdate moesten worden om weer te kunnen gebruiken.
Huawei services
Huawei is zich er van bewust dat voor nu de overstap nog erg onhandig kan zijn voor veel mensen en biedt daarom erg goede support. Je kan via de huawei telefoon of via hun website erg snel support krijgen voor je toestel en ik ben een paar keer erg snel geholpen met mijn vragen beantwoord te krijgen. Erg fijn en ik bedank Huawei voor hun snelle service, het is ook erg slim van ze geweest om hier goed op te anticiperen.

Als laatste is het erg jammer dat ik 2 van mijn favoriete apps helemaal niet kan gebruiken omdat deze niet werken zonder google play services, hou er rekening mee dat het ook kan zijn dat je app dus helemaal niet werkt.
De Huawei P40 Pro een camera met telefoon functionaliteit zou je bijna kunnen zeggen. De echte camera koning van alle toestellen, met enige afstand. Het toestel met een onverslagen accuduur, waarmee je de dag zonder een enkel probleem kan halen. Echter is het ook het toestel met een geschiedenis en een onzekere toekomst. Wat bedoel ik hiermee? De vragen die ik mijzelf stel, gaat het Huawei lukken hun appGallery zo aan te laten slaan dat alle apps gewoon beschikbaar gaan komen? Gaan developers hun apps aanpassen zodat ze werken zonder google services en is dit wel mogelijk? En als het al gaat lukken, hoelang zou het duren? Tel daarbij het minder goede scherm dan de concurrentie bij op, de wifi problemen die ik heb gehad en het gedoe met alle appstores en installeren van updates en de vraag is, is dit toestel zijn prijskaartje van 999,- waard? Ik geef zelf het meeste om camera en accuduur, maar je weet pas wat je mist, als de playstore ineens niet meer automatisch je updates binnehaalt, of hoe makkelijk het is om met je google account in te loggen en alles via de cloud binnen te laten komen. Voor nu geef ik het toestel een 7.

Heb jij ook een Huawei P40 Pro Zwart?