Disclaimer: dit is de eerste keer ooit dat ik ergens een review van schrijf, maar aangezien ik de reviews van andere mensen erg waardevol vind, is het tijd om wat terug te doen (aangezien van dit product nog geen user review is).
Heb deze set gekocht omdat ik al langere tijd mijn WiFi setup wilde vervangen (Asus RT-AC66U als main en Asus RT-N66U in AP) maar wilde wachten op een WiFi6 set.
Na enig onderzoek en vergelijk leek de TP-Link Deco X60 het beste te passen bij wat ik wilde qua prijs/kwaliteit, en heb deze set inmiddels in gebruik.
Verpakking
De verpakking is netjes, de verschillende hubs zijn middels piepschuim van elkaar gescheiden, en iedere unit is aan de zware kant (gok ongeveer 1kg per stuk).
Instellen
Het instellen gaat bijzonder makkelijk middels de mobiele applicatie, hoewel deze verder behoorlijk beperkt is qua mogelijkheden (zeker in vergelijk met de Asus web interface). Rondom app en bediening refereer ik graag naar deze review:
De units heb ik op drie plekken staan: meterkast, woonkamer, en zolder. De woonkamer is wellicht wat overbodig, en ik had aan 2 units ook voldoende gehad. Het extra bereik in de voortuin is echter mooi meegenomen.
Bereik
Qua bereik van de unit in de meterkast is het eigenlijk niet of nauwelijks beter dan de Asus (hoewel ik hier geen betrouwbare metingen van heb), echter is de snelheid wel fors hoger. Metingen heb ik gedaan middels de WiFi test app van Ziggo (bij gebrek aan beter), en kom op vrijwel alle plekken in huis op 200 Mbps uit. In de oude situatie was dit op plekken als woonkamer en slaapkamer rond de 80 Mbps, en het verschil is in de praktijk duidelijk merkbaar.
Snelheid
Wanneer ik via de app van TP-Link internetsnelheden meet, is het op iedere relevante plek, van woonkamer tot slaapkamer tot zolder, altijd 250 Mbps, wat ook het limiet is van mijn abonnement. In mijn setup heb ik wel beschikking over ethernet backhaul voor zowel zolder als woonkamer (en ja, waarschijnlijk waren er betere en goedkopere oplossingen geweest, maar ik kies in deze voor gemak), maar gebruik ik de wireless backhaul. In de setup heb ik maximaal 1 hop, want beide secundaire units maken verbinding met de meterkast. Met 1 hop blijft de snelheid overal hoog, en vooral op zolder is het vele malen beter dan via de AP oplossing voorheen.
Ik ben benieuwd naar een professionele review, want ik gok dat voor mijn situatie een goedkopere mesh-set van TP-Link ook prima had gewerkt.
Ondanks dat ben ik er prima tevreden mee, hoewel ik de prijs wat aan de hoge kant vind.
Update 20-4-2020 (na vier weken gebruik):
Praktisch gebruik is echt top in vergelijking met mijn vorige situatie, wat dat betreft ben ik 100% tevreden met de aankoop. Kritiekpunt blijft dat een goedkopere set wellicht dezelfde tevredenheid had gebracht.
Extra afbeelding toegevoegd met meting via Ziggo Wifi-app. Gemiddelde snelheid zit op ongeveer 200 mbps, met dichtste bij router op 310. Outlier is meting op de slaapkamer, die komt op 27 mpbs, ondanks dat de praktijk hier prima is en er ook gewoon gestreamd kan worden. Ik gok dat de boosdoener het switchen tussen hubs is, en dat er voor een sub-optimaal punt is gekozen. Andere outlier is de zolder 1, eerste meting geeft 101 mbps en hoge ping (135 ms), tweede meting daar geeft 135 mbps en 29 ms ping.
Conclusie daaruit is min of meer dat je wat tijd moet geven voor het switchen tussen hubs. Verder kan hier de plaatsing beter, want tussen de hub in de meterkast en woonkamer zit er veel overlap. Echter ben ik te lui daar iets aan te doen, aangezien het zo prima werkt.