Hallo ,ik heb begin mei 2010 deze MSI 5850 twin frozr 2 gekocht samen met de rest van mijn nieuwe systeem. Ik heb deze kaart gekocht door zijn inposante koeler ,waardoor de koeling beter zou zijn dan vergelijkbare 5850's .En door de military class componenten, waardoor het dus een goede overclocker zou kunnen zijn. Wat dus die paar tientjes extra dik waard moet zijn.
Featureset
Toen ik de doos voor me had die vol met reclame stond, begon ik toch te glim lachen, helemaal toen ik hem opende zag ik de mooie koeler als eerste. Verder zitten er twee pci-e verloopjes naar molex bij.
Voor degene die niet genoeg pci-e aansluiting aan zijn voeding heeft. En een adapter van dvi naar vga
Voor degene die een ouderwetse monitor aan wil sluiten. Verder zit er nog een quick user's guide bij.
En de software + drivers niet te vergeten. Er zit verder GEEN kabel bij in begrepen.
Prestaties
Naar mijn mening presteerd deze kaart gelijk aan andere 5850's .Ik heb gebruik gemaakt van de
Futuremark 3dMarkVantage test waarbij ik een GPUscore van 14500 behaalde.
Overklokbaarheid
Daar komt die, dit is waar de meeste mensen het om gaat bij het kopen van zo'n speciale kaart.
Maar dat viel dus even tegen .Ik ben een aardige doorbijter en geef niet snel op.
Maar ik kon hem tot een maximum van 830/1200Mhz @1.135vcore stabiel krijgen.
Dat valt dus heel erg tegen ja. Het probleem is dat de voltage niet boven de 1.139volt te krijgen is,
want anders crasht de kaart gewoon. Zelfs op stockspeed 725/1000mhz crasht hij dus boven die 1.139volt. Je zou zeggen dan heb je een slecht chip. nou NEE!! ,mijn core wil wel tot 1000mhz,
maar omdat de vcore niet hoger wil dan 1.139volt kan ik hem dus niet stabiel op 1000mhz krijgen.
830mhz is dus het maximale op 1.135volt wat ik kan halen.
Hiervoor heb ik de google al overhoop gehaald en kwam dr achter dat het nog wel eens aan de kaart zelf kan liggen. Omdat de 5850's twin frozr 2 gebruik maken van UP6266 regulatoren. Waarbij andere merken hun 5850's voorzien van Voltera VT1165 regulators. Hierdoor kan ik dus waarschijnlijk niet overvolten
wat jammer is ,anders was het waarschijnlijk een goede overclocker geweest. Hier is nog iemand met hetzelfde probleem.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit kan ik gewoon goed noemen. Dit ligt meer aan het scherm wat je gebruikt .
Maar ik kijk vaak films op mijn pc, waarbij ik gebruik maak van een decoder die ati stream ondersteunt.
Wat een verrassend goede beeldkwaliteit weergeeft.
Modbaarheid
Er valt weinig aan te modden ,tot zover ik weet' je kunt er geen andere koelers op zetten.
Bijvoorbeeld ,omdat de koeler letterlijk met 4 schroeven vast zit .waar ander kaarten veel meer bevestigings punten hebben.
Driver- ondersteuning en compatibiliteit
Ik heb geen problemen ondervonden met de ati catalyst 10.5 driver.
Verder zat afterburner bijgeleverd op cdrom die ik voor geen moglijkheid geinstalleerd kreeg.
Vervolgens van de site gedownload en dat werkte wel, maar toen!. afterburner geinstalleerd.
En vervolgen kon ik de voltage niet aanpassen. Dit heeft te maken met het bios van de kaart.
Wat normaal gesproken door afterburner herkent zou moeten worden. Dit is nu opgelost door de laatste versie (op dit moment van schrijven) en door de volgende handelingen hieronder uit te voeren.
1. wijzig C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\MSIAfterburner.cfg open deze met kladblok.
2. wijzig AllowCaptureVoltageDefaults van 0 naar 1 dan opslaan als alle bestanden (niet als txt)
3. start Kombustor in windowed mode (niet volledig scherm)
4. Press <Ctrl> + <Alt> + <Shift> + <V> om voltage te loggen
5. klaar! "
6. Terug zetten van AllowCaptureVoltageDefaults van 1 naar 0 ,dan opslaan.
Warmte- en geluidsproductie
Hoe imposant de koeler er ook uit ziet de koeling is daadwerkelijk weinig beter dan de kaarten
met geforceerde koeling. Stock zit ik op 38C, Overclockt op 830/1200@1.135volt,
dan zit ik op 76C onder fulload. Dit alles heb ik getest met gpu-z en bij een kamer tempratuur van 23.5C.
Nu heb ik ook nog een vrij open kast (CoolerMaster HAF922) vol met 11 fans,
waardoor de koeling ook nog bevordert wordt. Waardoor je temps dus nog hoger uit zouden komen,
dan met een vrij dichte kast. Daarbij maken de fans van de twin frozr 2 het meeste lawaai,
van alle fans in mijn kast. De koeling zou nog beter kunnen, want de onderkant van de heatsink die op de core zit is niet vlak. (foto hieronder dat de basis niet vlak is

) ik zou hem kunnen lappen.
Maar dit is dus iets wat ik niet wil doen, omdat dan gelijk de garantie vervalt.
En in ander forums doen ze extra washers/schijven achter de bracket om zo de spanning te vehogen,
dit werkt NIET' ,want dan trek je simpelweg de videokaart krom over je kromme koeler.
In deze review is ook duidelijk te zien dat de koeler krom is. (Let wel dit is een andere kaart dan de mijne, de koeler is verder wel hetzelfde).
Prijs
Voor wat je krijgt is de prijs te hoog vind ik. Zeker als je vergelijkt met andere 5850 kaarten die vrijwel in elk
opzicht beter zijn.