Constructie
Nu ik de zilveren uitvoering van de Jewel J80 32GB van de firma Silicon Power in mijn bezit heb, valt me op dat deze kleiner is dan wat ik verwachtte. Ik was bang dat de ring te groot zou zijn en hinderlijk zou zijn aan mijn sleutelhanger. Dit is gelukkig volledig niet het geval en 3 van deze sticks zijn net niet hinderlijk aan mijn sleutelhanger. 4 bleek wat te veel van het goede te zijn
Het gaat over een zilveren uitvoering, maar verwacht hier geen gechromeerd uiterlijk, maar eerder een metallic matte grijze uitvoering.
Ik vermoed dat het om een aluminium uitvoering gaat gezien de behuizing licht is en niet magnetisch. Er is intern wel iets aanwezig dat magnetisch is, maar amper sterk genoeg om de stick omhoog te houden aan een rare earth magnet als ik er op blaas.
Ook merk ik dat elke vingerafdruk er blijft op zitten en deze zijn niet gemakkelijk er af te krijgen. Gewoon over de mouw wrijven helpt alvast niet.
Tot op heden heb ik nog geen verkleuring van krassen oid. Dit is natuurlijk ook iets wat ik niet opzettelijk ga opzoeken, dus met de normale zorg voor je eigen apparatuur denk ik dat je hier lang van kan genieten.
Verpakking/levering
De stick is geleverd in een kleine kartonnen verpakking met plastic frontje. Hier zaten geen extra handleiding of codes bij.
De stick zelf was ook leeg en bevatte niet de bijgeleverde software die bij Tweakers vermeld staat. Je kan deze echter wel gewoon
hier downloaden van de website van de fabrikant. Ik heb deze niet getest gezien ik hier geen nood aan had voor mijn use case.
Systeem
De stick kwam natuurlijk geformatteerd geleverd. Deze had als partitietype 0xb (aka PART_DOS32 of 0Bh); dit is FAT32, hoewel Windows deze bij een reformat als type 0xc zal formatteren (aka PART_DOS32X of 0Ch), wat ook FAT32 is, maar met LBA 13h extensions. Je zal hier echter geen performanceverschil op merken; ik had persoonlijk de 0xb nog niet tegengekomen...
Na formatteren heb je 28.88GB bruikbare ruimte ter beschikking.
Performance
Waar vermoedelijk mensen dit review voor lezen is de performance.
Als je via de file explorer grote bestanden op de stick zet, dan zal dit gaan aan een licht variërende snelheid van gemiddeld 18MB/s (zonder write cache natuurlijk). Lezen gaat aan een lekkere 146MB/s tot zelfs 160MB/s. Dit is voor mijn doeleinde meer dan genoeg.
De stick heeft echter meer kracht in zich zoals je ziet op onderstaande ATTO benchmark.
Wat belangrijk is, zijn natuurlijk de IOPS. Je kan hier natuurlijk niet de performance van een nvme SSD verwachten, maar ik vond het niet slecht voor een <10€ stickje.
Ook zeker belangrijk is dat na een Burn test van meer dan 2 uur, de stick amper aan 40°C kwam. Deze was dus ver van heet te noemen en ik voorzie geen issues op vlak van temperatuur.
Voor mijn doeleinde is dit een prima stick en met 32GB kan je al redelijk wat tools en installatiebestanden extra meenemen.
Ik heb er voor de fun 6 gekocht en zie use cases als:
- Windows installatie media (+ ruimte genoeg voor distributable versies van Office, etc)
- WinPE recovery media
- Live Ununtu